FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 mei 2023

Blootstelling aan combinatie chemische stoffen lijkt te hoog, risico gezondheid

Via voedsel of drinkwater komen mensen in aanraking met chemische stoffen die mogelijk effecten op de gezondheid hebben. Daar zitten ook stoffen tussen, zoals lood, waarvan bekend is dat ze een negatief effect hebben op de intelligentie of ontwikkeling van het brein. Het RIVM heeft in opdracht van de Europese Commissie samen met andere partijen een verkennend onderzoek gedaan naar de opgetelde inname van 4 stofgroepen, zoals zware metalen en vlamvertragers. De resultaten laten zien dat blootstelling aan deze stoffen mogelijk te hoog is. Maar het is nog onduidelijk hoe groot het risico voor de gezondheid precies is. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Het RIVM berekende de inname via voedsel en drinkwater voor 4 verschillende groepen: peuters, kinderen, jongvolwassenen en vrouwen van 18 tot 45 in 9 Europese landen. De berekeningen, die uitgevoerd zijn volgens de richtlijnen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit), laten zien dat voor alle groepen in alle landen de inname hoger is dan de aanvaardbare hoeveelheden. Wel kwamen de onderzoekers nog veel onzekerheden tegen in de optelsom van de stoffen. Hierdoor is nu niet met zekerheid te zeggen hoe hoog de inname van de combinaties van de stoffen precies is en daarmee hoe groot het risico daadwerkelijk is.

Mengsels van stoffen
De Europese Commissie maakt zich zorgen over de mogelijke risico’s van het binnenkrijgen van combinaties van chemische stoffen en vindt dat hier snel duidelijkheid over moet komen. Het RIVM onderschrijft dat en werkt daarom aan dit onderwerp in nationale en Europese projecten. In het Europese project ATHLETE heeft het RIVM een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de risico’s van de inname van combinaties van chemische stoffen. Het RIVM deelt de resultaten en onzekerheden met EFSA en de Europese Commissie. Ook de richting van vervolgonderzoek bespreekt het RIVM met deze organisaties.

Vervolgonderzoek
Het RIVM is van plan om samen met buitenlandse instituten vervolgonderzoek uit te voeren. Daarin kijken zij naar de meetwaarden van de betreffende chemische stoffen in bloed- en urinemonsters. Ook gaan de onderzoekers kijken hoe de meetwaarden in bloed en urine het beste opgeteld kunnen worden. Dit geeft een completer beeld van de inname van combinaties van chemische stoffen en het risico op negatieve effecten op de intelligentie en de ontwikkeling van het brein.

Richtlijnen Voedingscentrum
Ook als mensen te veel van bepaalde schadelijke stoffen binnenkrijgen, wil dit niet zeggen dat het beter is om sommige levensmiddelen niet meer te eten of te drinken. In deze producten zitten namelijk ook veel stoffen die juist gezond zijn, zoals gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Om gezond te (blijven) eten en drinken, is het verstandig om de richtlijnen van het Voedingscentrum te volgen.

De onderzoekers schreven een wetenschappelijk artikel over dit onderzoek. Dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The International Journal of Hygiene and Environmental Health. Het RIVM werkte voor dit onderzoek samen met onderzoekers van de Brunel University uit Engeland en wetenschappers van diverse Europese zusterorganisaties.

NHL: Kraken walst over Stars, Panthers op matchpoint tegen Maple Leafs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het zondagavond een drukke avond. In de halve finales van de twee conferences werden in totaal drie wedstrijden gespeeld, telkens ging het daarbij om een derde wedstrijd in de best-of-sevenserie.

New Jersey Devils - Carolina Hurricanes (0-2)
De Devils walsten in de eerste periode over de Hurricanes heen: Timo Meier, de jonge superster Jack Hughes en Michael McLeod waren allemaal trefzeker en na nog geen minuut in de tweede periode scoorde ook Nico Hischier. Sebastian Aho deed kort daarop eindelijk wat terug voor Carolina, gevolgd door goals van Damon Severson (Devils) en Jordan Martinook (Hurricanes): 5-2. De hoop van de bezoekers vervloog vroeg in de derde periode met goals van Miles Wood en nog eens Jack Hughes, ook al deden Jordan Staal en Seth Jarvis wat terug voor 7-4. Met negen minuten te gaan scoorde Ondrej Palat 8-4 en dat gooide de boel definitief in het slot, waardoor de Devils hun achterstand in de serie terug konden brengen naar 2-1.

Game 4: Dinsdagavond 9 mei, 01.00u (NL); New Jersey Devils - Carolina Hurricanes

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs (2-0)
De Maple Leafs moesten inmiddels winnen om in de strijd te blijven en ze begonnen lekker in Florida: Sam Lafferty zette de Leafs al na ruim twee minuten op 1-0. Vroeg in periode twee stond het dankzij een powerplaygoal van Anthony Duclair weer gelijk, maar Erik Gustaffson zette Toronto nog eens op voorsprong. Vijf minuten later schoot Carter Verhaeghe de Panthers weer op gelijke hoogte, waarna periode drie niks opleverde. Overtime dus en daarin werd het na ruim drie minuten beslist: Sam Reinhart scoorde de winnende voor de Panthers, die zo een 3-0 voorsprong in de serie pakten.

Game 4: Woensdagavond 10 mei, 01.00u (NL); Florida Panthers - Toronto Maple Leafs

Seattle Kraken - Dallas Stars (1-1)
Seattle speelt een fantastisch post-season en hoewel de eerste periode thuis niks opleverde, zetten ze dat met een fantastische tweede periode voort. Na ruim twee minuten scoorde Jordan Eberle de 1-0, nog geen anderhalve minuut later verdubbelde Alex Wennberg de score. Drie minuten later was het raak voor Carson Soucy en nog eens twee minuten later stond het dankzij Matty Beniers 4-0 voor de ploeg van Daniël Sprong. Mason Marchment deed namens de Stars vervolgens wat terug, waarna Eeli Tolvanen er 5-1 van maakte. Een shorthanded goal van Yanni Gourde vroeg in de derde periode zorgde voor 6-1, Jani Hakanpää bezorgde de Stars nog een treffer en Justin Schultz maakte het helemaal af: 7-2 en de Kraken pakt een 2-1 voorsprong in de serie.

Game 4: Dinsdagavond 9 mei, 03.30u (NL); Seattle Kraken - Dallas Stars

Sony Interactive Entertainment sluit PixelOpus

Sony Interactive Entertainment gaat ontwikkelaar PixelOpus sluiten. Dat heeft de ontwikkelaar zelf op Twitter bekendgemaakt. PixelOpus was verantwoordelijk voor twee games: Entwined en Concrete Genie. De studio werd in 2014 in samenwerking met Sony opgericht.

Sony zelf reageerde als volgt: "PlayStation evalueert regelmatig diens portfolio en de status van projecten om te verzekeren dat de organisatie voldoet aan de strategische doelen op korte en lange termijn. Tijdens een recent evaluatieproces is besloten dat PixelOpus op 2 juni gaat sluiten". De vraag die gelijk ontstaat is natuurlijk in hoeverre PlayStation nog geinteresseerd is om kleine games te blijven maken. Sony heeft immers in recente tijden zijn kleinere Japanse ontwikkelaars gesloten en bij Media Molecule, een andere kleine studio, is afgelopen april een van de oprichters vertrokken.

FOK! op het Songfestival

Is het waar? Ja echt! FOK! is deze week gewoon aanwezig in Liverpool bij het Songfestival!

Razende reporters Greys en Cee zijn ter plekke... Wat is er vanavond? Nou de Jury-show!

Maar ohjee doen de kaarten het wel?

Gelukkig is dit allemaal gefixt en kunnen we rustig adem halen.. Aaaaaaaaaaaah! Wie zien ze daar dan? Het zijn de trots van Nederland! Waar iedereen over praat... MIA EN DION!!!!

De FOK!ladies hebben natuurlijk een flitsende outfit voor vanavond! Voor wie zouden ze zijn?

Later meer!

Volg ondertussen het Songfestivalforum op FOK!

Matthews wint derde etappe Giro d’Italia, Evenepoel verstevigt leiderstrui

Michael Matthews heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. In de derde etappe van de Giro d'Italia was de Australiër de snelste van een uitgedunde groep. Hij won voor Mads Pedersen en Kaden Groves. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel de leider.

Twee renners reden een groot deel van de dag op kop: de Italiaan Alexander Konychev en de Serviër Veljko Stojnic, ploeggenoten bij Team Corratec - Selle Italia, maar toen de finale begon op 40 kilometer van het einde waren die al bijna bijgehaald door het peloton.

Op veertig kilometer begon de finale met twee lastige klimmetjes en waren de ploegen van Michael Matthews (Team Jayco AlUla) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) die daar het tempo bepaalde. Door het strakke tempo moesten de meeste klimmers in het peloton lossen. Ook Pedersen had het op het laaste klimmetje lastig en moest even het peloton laten gaan, maar in de afdaling kwam de Deense sprinter van Trek-Segafredo weer aansluiten.

Met nog tien kilometer pakte klassementsleider Remco Evenepoel drie bonificatieseconden, voor zijn rivaal Primoz Roglic. Daarna was het wachten op de sprint voor de dagzege. Bauke Mollema trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot Pedersen, maar de sterke Deen was niet opgewassen tegen Matthews. De snelle Australiër was te snel en boekte zijn eerste overwinning van het seizoen.

In het klassement blijft Evenepoel aan de leiding staan. De Belgische wereldkampioen heeft ruim een halve minuut voorsprong op Joao Alemida. Roglic volgt op de derde plaats op 44 seconden.

Results powered by FirstCycling.com

Oppenheimer zet de wereld op scherp in nieuwe trailer

De uitvinding van de atoombom, en dan met name de man wiens naam voor altijd verbonden is met die gebeurtenis, staat centraal in Christopher Nolans Oppenheimer. Universal heeft hiervoor vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven.

De film, zoals gebruikelijk voor Nolan met IMAX-camera's gefilmd, is een epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat de wereld wordt verwoest.

De hoofdrollen worden vertolkt door Cillian Murphy als J. Robert Oppenheimer en Emily Blunt als zijn vrouw: bioloog en botanicus Katherine ‘Kitty’ Oppenheimer. Matt Damon speelt generaal Leslie Groves Jr., de directeur van het Manhattan Project, en Robert Downey, Jr. vertolkt de rol van Lewis Strauss, een van de oprichters van de U.S. Atomic Energy Commission. Daarnaast zijn er rollen voor Florence Pugh, Benny Safdie, Josh Hartnett, Kenneth Branagh en Rami Malek.

Oppenheimer is vanaf 20 juli te zien in IMAX, 70mm-screenings en kleinere formaten.

Advertenties over zwangerschap en ouderschap rond Moederdag vaak kwetsend

Zondag 14 mei is het Moederdag, maar niet voor iedereen is dit een feestdag. Zeven op de tien Nederlanders vinden online advertenties over zwangerschap en ouderschap vervelend. Binnen deze groep vindt 39% online advertenties over dit onderwerp zelfs extra kwetsend in aanloop naar Moederdag.

Dit blijkt uit onderzoek van Ipsos in opdracht van Google onder duizend Nederlanders. Dat online advertenties als kwetsend worden ervaren in deze periode komt onder andere doordat mensen een ouder of verzorger zijn verloren, zelf geen kinderen kunnen krijgen, het contact met hun ouders hebben verbroken of een sterke kinderwens hebben maar geen partner. 

Gevoelig onderwerp
Zwangerschap en ouderschap zijn gevoelige onderwerpen binnen Google’s Advertentiecentrum. "Voor mensen met een kinderwens die moeilijk zwanger kunnen worden, of een kindje zijn verloren, kunnen deze advertenties extra kwetsend zijn. Jaren geleden, tijdens mijn eerste zwangerschap, hebben we na vier maanden afscheid moeten nemen van ons kindje. Reclame over ouderschap en zwangerschap hebben mij destijds enorm geraakt." zegt Sanne Vogel, actrice en schrijfster.

Zorgen over online privacy
Andere gevoelige onderwerpen zijn onder andere daten, diëten en afvallen. 41% van de Nederlanders krijgt weleens een online advertentie over een onderwerp waar ze zich ongemakkelijk bij voelen. Helaas zijn mensen zich nog onbewust over de maatregelen die ze zelf kunnen ondernemen om het zien van deze advertenties te beperken. 64% van de Nederlanders weet niet dat je online advertenties over gevoelige onderwerpen kan beperken op de website en apps van Google. 

"Uit ons onderzoek blijkt dat 61% van de Nederlanders zich zorgen maakt over hun online privacy en 6 op de 10 (60%) maakt zich zorgen over hun persoonlijke data. Met dit onderzoek laten we gebruikers zien wat er mogelijk is als je je privacy instellingen goed instelt. In het Advertentiecentrum is onder andere in te stellen welke gegevens worden gebruikt, welke gevoelige onderwerpen beperkt kunnen worden en hoe je gepersonaliseerde advertenties uitschakelt", zegt Martijn Bertisen, Directeur van Google.

NBA: 53 punten Jokic niet genoeg, 76ers en Suns trekken stand gelijk

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn zondagavond weer twee wedstrijden gespeeld in de halve finales van de twee conferences. Die twee beloven beiden een spannende strijd te gaan worden, want in beide series is de stand na vier wedstrijden weer volledig gelijk.

Philadelphia 76ers - Boston Celtics (1-2)
De Sixers begonnen in eigen huis prima en pakten in het eerste kwart een 27-19 voorsprong, die ze in het tweede kwart konden consolideren, onder meer dankzij James Harden en zijn uiteindelijk 42 punten. Met 24 punten en 18 rebounds stond Jayson Tatum bij de Celtics prima te spelen en dat hielp Boston met een paar minuten te gaan toch weer langszij, waarna een paar zinderende minuten volgden. Overtime was nodig en ook daarin was het razendspannend: een drietje van Tatum zette de Celtics op voorsprong, Harden's drietje brachten de Sixers langszij, waarna een (rake) poging van Marcus Smart van Boston een halve seconde te laat gelanceerd werd. Winst voor Philadelphia dus en de serie staat op 2-2.

Game 5: Dinsdagavond 9 mei, 01.30u (NL); Boston Celtics - Philadelphia 76ers

Phoenix Suns - Denver Nuggets (1-2)
De wedstrijd ging vanaf het begin al grotendeels gelijk op, hoewel de Nuggets in het eerste kwart even een goede handvol punten voorsprong hadden. In heel Q2 en Q3 bleven de teams elkaar vol op de huid zitten, waarbij de Nuggets aangevoerd werden door een wederom ontketende Nikola Jokic. De Serviër speelt al tijden geweldig en kwam nu tot maar liefst 53 punten en 11 assists, maar toch was het niet genoeg. De Suns sloegen in Q3 een klein gaatje, wat ze in het vierde kwart met de nodige moeite vast konden houden: 129-124 en de serie staat met 2-2 gelijk. Bij de Suns staken twee man er bovenuit: Kevin Durant en Devin Booker noteerden beiden 36 punten op het scoreformulier.

Game 5: Dinsdagavond 9 mei, 04.00u (NL); Denver Nuggets - Phoenix Suns

Texas: auto rijdt in op bushalte bij migrantencentrum, acht doden

In Texas is een SUV ingereden op een groep mensen die stonden te wachten nabij een migrantenopvangcentrum. Hierbij zijn acht mensen om het leven zijn gekomen en negen mensen gewond geraakt.

Het ongeluk vond plaats in de grensstad Brownsville, Texas. De bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht wegens de verwondingen die hij opliep nadat zijn auto over de kop sloeg. De politie heeft een bloedmonster afgenomen om te beoordelen of de man onder invloed reed. Het lijkt er op dat de man de macht over het stuur heeft verloren, onderzoek moet uitwijzen of er opzet in het spel was. 

De beelden, die gemaakt zijn door een beveiligingscamera, tonen een groep mensen die wachten op een bus buiten het Ozanam Center. Bij de crash waren zeven mensen op slag dood. Een achtste slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Minstens negen anderen werden gewond in het ziekenhuis opgenomen. De meeste slachtoffers waren Venezolaanse mannen die de nacht in het asielcentrum hadden doorgebracht en met de bus terug wilden gaan naar het centrum van Brownsville.

'Met dynamisch stroomcontract kun je geld toekrijgen op stroomverbruik'

Huishoudens die een dynamisch stroomcontract met hun energiebedrijf hebben kunnen geld verdienen terwijl zij energie gebruiken.

Door het groeiende aanbod van duurzame stroom, door zonnepanelen en windparken komt het steeds vaker voor dat er een overschot is aan stroom. Huishoudens krijgen dan een negatieve prijs voor hun stroomverbruik. Lees: zij krijgen geld toe op hun stroomverbruik. Het aantal uren dat je letterlijk kunt verdienen aan het stroomgebruik ligt naar verwachting rond de 150 uren op een heel jaar. Vorig jaar waren dat nog 100 uren.

Alleen huishoudens die hun stroomafname kunnen inplannen op de tarieven van een dynamisch stroomcontract hebben dit voordeel. Mensen met een vast of variabel energiecontract hebben dit profijt niet omdat de stroomtarieven niet per uur fluctueren. Meer hierover bij WNL.

Waarschuwing aan EU over mogelijke sancties tegen Chinese bedrijven

China heeft de Europese Unie gewaarschuwd voor het nemen van sancties tegen Chinese bedrijven in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Als dergelijke strafmaatregelen worden genomen zullen de betrekkingen met de Europese Unie verslechteren, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking. China zal dan beslissende maatregelen nemen om zijn belangen te beschermen.

Volgens een bericht in de Financial Times heeft de Europese Commissie voorgesteld om strafmaatregelen op te leggen tegen zeven Chinese bedrijven als onderdeel van een nieuw pakket sancties tegen Rusland. Het gaat om de export van goederen die ook gebruikt kunnen worden voor de vervaardiging van wapens.

Op de sanctie lijst staan twee Chinese bedrijven, 3HC Semiconductors en King-Pai Technology, evenals vijf Hongkongse bedrijven: Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry en Alpha Trading Investments. Sommige van de bedrijven, zoals de fabrikant van elektronische componenten King-Pai, zijn al door de VS gesanctioneerd omdat ze een in China gevestigde leverancier zijn van verschillende bedrijven in het met elkaar verweven militair-industriële complex van Rusland.

Slimme bandenpomp doet intrede in Amsterdam: ''Scheelt heel veel brandstof''

In Amsterdam staan sinds kort 4 zogenaamde 'slimme bandenpompen'. Daar kunnen de banden van auto's en motoren gratis worden opgepompt. Een voertuig met opgepompte banden verbruikt namelijk minder brandstof. En dat scheelt geld en zorgt voor minder vervuilende uitstoot. Ook gaan de banden langer mee. Toch rijdt maar liefst 63 procent van de auto's in onze stad met onderspanning. Zo meldt AT5

De slimme bandenpomp is nog niet voor alle Amsterdammers een begrip, merken de makers van Amsterdam Informeert wanneer ze bij de pomp in Amsterdam-Noord staan. Een automobilist met hoed weet wel waarom het belangrijk is je banden op te pompen. "Het scheelt brandstof, heel veel brandstof."

Laurens Drogendijk van Band op Spanning bevestigt dit. "Omdat je daarmee gewoon zuiniger en veiliger rijdt, je hebt een betere wegligging en je bespaart brandstof en dat scheelt uitstoot. Veel mensen rijden met een te lage bandenspanning. Dat komt eigenlijk omdat banden langzaam leeglopen."

Het advies is om banden elke 2 maanden op te pompen. Kijk naar de video op AT5 om te weten hoe zo'n slimme pomp werkt.

Met zachte banden is je remweg langer en heb je meer kans op een klapband. Met opgepompte banden kost het minder energie om op snelheid te komen en kun je tot wel € 100,- per jaar aan brandstofkosten besparen. In Amsterdam komen in totaal 10 bandenpompen. 

FOK! Wat een weer: een mistig begin

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Zoals gezegd gister, het noorden begint relatief zonnig, het westen, midden en zuidwesten komt mist voor vanochtend. Wanneer deze verdwenen is, rest enkel nog wat bewolking. De zon is later in de ochtend vooral in het noorden en oosten te zien. Vanmiddag ontstaan in het noorden en oosten buien, mogelijk met onweer, de temperatuur ligt tussen de 16 graden aan de kust tot 21 iin het zuiden.

Vanavond komen er ook nog (onweers)buien voor in het oosten terwijl vanuit het westen de bewolking toeneemt. In de nacht op dinsdag gaat het regenen bij zo'n 12 graden, morgen staat ons een regenachtige dag te wachten.

Tot morgen!

Wederom een mooi plaatje vanuit het Reichswald in Duitsland (Foto: qltel)
Wederom een mooi plaatje vanuit het Reichswald in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Giro: Etappe 3 - Lastige finale en een uitgedund peloton?

Zoals verwacht was de eerste reguliere etappe van de Giro d'Italia nou niet echt een spektakelstuk. Het zal ook de bedoeling zijn geweest van de organisatie om de kijkers een rustige zondag te gunnen, men kon prima inschakelen voor de laatste vijf kilometer, waarna Jonathan Milan de sprint won.

Vandaag lijkt wel een wat ander verhaal te worden. De heren stappen op in Vasto om vervolgens koers te zetten naar Melfi, een rit over 213 kilometer, met potentie voor een uitstekende finale. We hebben op een ruime dertig kilometer van de meet ineens twee klimmetjes achter elkaar, één van de derde en één van de vierde categorie, met vervolgens een afdaling richting het vlakke stuk naar de finish - doorgaans resulteert zoiets in leuke koers.

Op het FOK!forum is uiteraard een beduidend uitgebreider voorbeschouwing te lezen van Rellende_Rotscholier, hier dus. Na een kwartiertje geneutraliseerd rijden beginnen we op het middaguur, Eurosport is er gelijk weer bij. De finish staat ook vandaag weer rond vijf uur gepland, kan ook een half uurtje later worden.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Spaanse brandweer redt groep van 140 Nederlandse scholieren en leraren

Een groep van 140 Nederlandse scholieren en leraren is zondagmiddag gered door de Spaanse brandweer. De Nederlanders werden tijdens een wandeling in het Spaanse Girona overvallen door noodweer. De Catalaanse weerdienst had een waarschuwing voor slecht weer uitgevaardigd voor dit gebied. Lees verder bij De Gelderlander.

Negen doden bij schietpartij Dallas, Biden roept op tot strengere wapenwetgeving

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Dallas, Texas zijn zaterdag negen doden gevallen. Een van hen is de schutter, die dood werd geschoten door de politie. Er zijn zeven gewonden, drie van hen verkeren in kritieke toestand.

Update 8 mei 01.30 uur: Volgens berichten in de media was de vermeende schutter een 33-jarige man. De Washington Post en de Wall Street Journal meldden dat de man in een nabijgelegen hotel verbleef en meerdere wapens bij zich had tijdens de aanval. In het hotel is meer munitie gevonden. De rechercheurs volgen onder meer aanwijzingen van een mogelijke rechts-extremistische achtergrond, melden beide kranten. Het onderzoek is echter nog pril en het motief van de dader is nog niet duidelijk. 

De Amerikaanse president Joe Biden maakte zondag bekend dat er onder de dodelijke slachtoffers kinderen zijn. Exacte details over de slachtoffers waren aanvankelijk niet bekend, evenmin als over de achtergrond van het misdrijf. De lokale autoriteiten gaven aanvankelijk weinig informatie. 

Biden schreef in zijn verklaring dat de aanvaller onschuldige mensen neerschoot "in tactische uitrusting en met een AR-15 aanvalsgeweer". Alleen al dit jaar zijn er in de Verenigde Staten al tientallen moordpartijen en dodelijke schietpartijen geweest. "De belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikaanse kinderen is wapengeweld", klaagde hij. 

Opnieuw riep Biden de Republikeinen in het Congres op om hun blokkade tegen de aanscherping van de wapenwetten in het land op te geven en een verbod op bijvoorbeeld aanvalsgeweren toe te staan. "De Republikeinse leden van het Congres kunnen deze epidemie van geweld niet langer van zich afschudden", zei de president. Gedachten en gebeden sturen naar de getroffen families op Twitter is niet voldoende.

Eerdere berichtgeving: De aanvaller opende 's middags het vuur in het winkelcentrum in Allen, een voorstad van Dallas. Er brak paniek uit in het winkelcentrum, waar op dat moment veel klanten hun weekendinkopen deden.

Volgens politiechef Harvey was een agent in het winkelcentrum aanwezig voor een andere zaak toen er rond 15.30 uur (lokale tijd, 22.30 uur CEST) geweerschoten werden gehoord. De agent "hoorde geweerschoten, ging naar het geweervuur toe, en heeft de schutter geneutraliseerd", zei Harvey. De agent belde vervolgens de hulpdiensten.

Op videobeelden uitgezonden door CNN was te zien hoe de schutter op de parkeerplaats van het winkelcentrum uit een auto stapte en het vuur opende. De autoriteiten gaven aanvankelijk geen informatie over de identiteit van de aanvaller. Zijn lichaam werd samen met zes anderen ter plaatse gevonden toen er meer agenten arriveerden.

Brandweercommandant Jonathan Boyd van Allen zei dat twee mensen in het ziekenhuis aan hun verwondingen zijn overleden. Drie mensen worden nog geopereerd, vier zijn er in een 'stabiele' toestand. Een ziekenhuismedewerker vertelde NBC News dat een vijfjarig kind tot slachtoffers behoort.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, noemde de schietpartij een 'onuitsprekelijke tragedie'. Een functionaris van het Witte Huis zei dat de Amerikaanse president Joe Biden op de hoogte was gebracht van de schietpartij. "Allen is een trotse en veilige stad, wat het zinloze geweld van vandaag des te schokkender maakt", zei burgemeester Ken Fulk. Hij prees de hulpdiensten voor hun "snelle reactie".

Chaos voor het winkelcentrum
De autoriteiten gingen aanvankelijk uit van een mogelijke tweede schutter. Politieagenten kamden winkels uit in het uitgestrekte winkelcentrum. Op foto's en videobeelden die met drones zijn gemaakt, is te zien hoe winkelbezoekers en medewerkers zich angstig naar de parkeerplaatsen haasten. Harvey zei later dat de politie dacht dat de schutter in zijn eentje heeft gehandeld.

Jaynal Pervez, een vader die erheen snelde na een telefoontje van zijn dochter uit het winkelcentrum, zei tegen CNN: "Nergens is het veilig. Ik weet niet meer wat ik moet doen." Pervez vertelde later aan CBS dat er chaotische taferelen hadden plaatsgevonden op de parkeerplaats. "Schoenen slingerden rond, mobiele telefoons van mensen lagen op straat."

In de Verenigde Staten zijn er herhaaldelijk schietpartijen waarbij veel gewonden en doden vallen. Het land heeft meer wapens dan mensen. In 2021 stierven ongeveer 49.000 mensen door het gebruik van vuurwapens, vergeleken met 45.000 in 2020.

Volgens de Gun Violence Archive-website zijn er dit jaar meer dan 195 vuurwapenincidenten geweest, waarbij vier of meer mensen gewond of gedood zijn.

 

ServiŰ roept op tot inlevering van illegale wapens

De Servische regering heeft opgeroepen tot inlevering van illegale wapens na de twee schietpartijen die de afgelopen dagen in totaal aan 17 mensen het leven hebben gekost.

In een verklaring van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken wordt 8 juni als deadline genoemd. Wie voor die datum wapens inlevert bij de politie blijft ongestraft. Degenen die de oproep negeren zullen worden vervolgd en kunnen bij veroordeling een aantal jaren gevangenisstraf tegemoet zien.

De Servische minister van Onderwijs Ruzic heeft zijn ontslag ingediend als reactie op het geweld. Hij had de moordpartijen eerder beschreven als het gevolg van de toenemende internetconsumptie en de - letterlijk - "invloed van zogenaamde westerse waarden".

Na de verschillende oorlogen in voormalig Joegoslavië in de jaren negentig zijn veel wapens in Servië in particulier bezit. Het aantal vuurwapens per hoofd van de bevolking wordt beschouwd als een van de hoogste ter wereld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.