World Superbikes-coureur Bautista wint weer drie keer, elf uit twaalf in WK

Het World Superbikes-kampioenschap streek dit weekeinde neer in Catalonië, waar op het circuit van Barcelona gereden werd. Er stonden weer drie races op het programma: twee reguliere races en de superpolerace op zondagochtend, met een vrij dominante WK-leider voorop.

Race één
Alvaro Bautista vertrok van poleposition, voor de ietwat verrassende Dominique Aegerter en de minder verrassende Jonathan Rea. Michael Ruben Rinaldi, Iker Lecuona en Alex Lowes volgden op rij twee, voor Remy Gardner, Toprak Razgatlioglu en Garrett Gerloff. Bautista behield de leiding in de openingsronde, Rinaldi volgde, voor Rea, de sterk vertrokken Andrea Locatelli, Razgatlioglu en Aegerter.

Na drie ronden ging Eric Granado in het achterveld onderuit en al vrij snel daarna werd de rode vlag gezwaaid. De Braziliaan werd kort behandeld en op de brancard afgevoerd, al zwaaiend naar het publiek. Met Bautista, Rinaldo en Rea op rij één en Razgatlioglu, Axel Bassani en Locatelli op rij twee werd de race hervat. Bassani vertrok sterk en deed na een ruime ronde een aanval op Rinaldi's tweede plek, wat eindigde met Rinaldi in het grind.

Bassani kreeg een long lap penalty voor zijn actie en kwam zo achter Rea, Razgatlioglu en Locatelli op plek vijf terecht - Bautista reed ver voor de rest. Bij het ingaan van de slotronde deed 'Stoprak' Razgatlioglu zijn bijnaam eer aan door zich extreem laat voorbij Rea te remmen, waarna hij positie twee vast wist te houden - ruim achter Bautista, die wederom een overwinning bij kon schrijven.

Superpolerace
Met dezelfde grid als race één ging de race van start en ook dit keer pakte Bautista gelijk weer een voorsprong. Rinaldi voerde de rest van het veld aan, voor Rea, Razgatlioglu, Lowes, Aegerter en Gardner. Razgatlioglu had het tempo op zijn Yamaha goed te pakken en nam Rea en Rinaldi snel te grazen, waarna hij kon proberen de jacht op Bautista te openen.

Met drie ronden te gaan begon het beetje bij beetje wat te regenen, wat de strijd om plek twee spannend maakte: Rinaldi en Razgatlioglu duelleerden en Rea zat klaar om toe te slaan. Bij het ingaan van de slotronde slipte Rea's voorwiel weg, terwijl Rinaldi flink wat plekken inleverde. Bautista hield de touwtjes stevig in handen en won opnieuw, Razgatlioglu hield plek twee vast en Locatelli reed in de laatste paar bochten ineens nog naar de derde plek, voor Lecuona en Lowes.

Race twee
De uitslag van de superpolerace vormde de grid voor race twee, waar iedereen op slicks startte, maar er wel degelijk wat druppels uit de lucht kwamen vallen. In de openingsronde verloor Bautista de leiding even aan Razgatlioglu, maar de Ducati's van Bautista en Rinaldi knalden op het rechte stuk langs de Yamaha, waar Lowes ook voorbij ging. Lowes ging sowieso lekker en nog geen ronde later schoof hij zijn Kawasaki binnendoor bij Rinaldi voor plek twee.

Op snelheid sloeg Rinaldi weer terug, waarna Razgatlioglu de aanval op Lowes opende met een kenmerkende uitremactie. Het veld werd vervolgens redelijk uit elkaar geslagen: Bautista was véél sneller dan de rest, Rinaldi reed eenzaam rond op de tweede plek en Razgatlioglu sloeg een gat naar Lowes, met diens teamgenoot Rea daar ook weer een stukje achter.

Bautista kwam ook dit keer niet in gevaar en completeerde het drietal zeges: twaalf races, elf overwinningen voor de Ducati-rijder. Rinaldi's banden leken het nog erg zwaar gekregen te hebben, want Razgatlioglu ging er in de slotmeters nog voorbij voor plek twee.