Spaans en Japans goud op openingsdag WK judo

In het Qatarese Doha is het wereldkampioenschap judo zondag van start gegaan. Zoals ook voor de komende zes dagen het geval zal zijn kwamen er twee gewichtsklasses in actie, één bij de mannen en één bij de vrouwen, zondag nog zonder Nederlandse deelname.

Vrouwen -48kg
De Japanse Natsumi Tsunoda ging op voor haar derde opeenvolgende wereldtitel en niemand kon haar daar van weerhouden. In de achtste finales versloeg ze de Duitse Katharina Menz, waar ze vorig jaar de WK-finale nog van won, in de halve finales moest dé vrouw van het jaar eraan geloven: de Française Blandine Pont won maar liefst drie Grand Slam-titels, maar sneuvelde tegen Tsunoda.

In de eindstrijd won Tsunoda tot slot van de Franse Europees kampioene Shirine Boukli, die ze op fraaie wijze over zich heen trok voor een ippon. Pont verloor in de strijd om brons van een andere Japanse, Wakana Koga, terwijl de tweede bronzen medaille naar Assunta Scutto ging. De Italiaanse won van Abiba Abuzhakynova uit Kazachstan.

Mannen -60kg
Francesco Garrigos uit Spanje pakte in de voorgaande twee jaren de Europese titel en won twee jaar geleden WK-brons, maar zondag volgde zijn allergrootste overwinning. In een zinderende finale tegen Dilshodbek Baratov legde hij de Oezbeek in de golden score op zijn zij. Even kreeg Baratov de score toebedeeld, maar dat werd snel gecorrigeerd en dus kon Garrigos aan het gouden feest.

De Spanjaard had in de halve finales afgerekend met de Japanse olympisch kampioen Naohisa Takato, die zijn vijfde wereldtitel hoopte te pakken, maar die na zijn nederlaag ook de strijd om brons verloor van Lee Ha-rim uit Zuid-Korea. Baratov versloeg de Belg Jorre Verstraeten in de halve eindstrijd, waarna Verstraeten ook geen brons pakte: de Georgiër Giorgi Sardalashvili was te sterk.