FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 februari 2023

'Kombinierers' Lamparter en Oftebro vechten fraaie strijd uit, dominante Hansen pakt eindwinst

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie streken de afgelopen dagen neer in het Zwarte Woud, waar in Schonach gestreden werd om de felbegeerde Schwarzwaldpokal, uiteraard ook deel uitmakend van de World Cup - dit jaar waren de vrouwen er voor het eerst ook bij.

Vrouwen, wedstrijd één
Niet geheel verrassend was de Noorse Gyda Westvold Hansen bij het schansspringen de sterkste van het stel. Ze sprong 28 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar op de ietwat verrassende Duitse Svenja Würth, met diens landgenote Jenny Nowak op plek drie (+0:45). De Japanse zussen Yuna en Haruka Kasai volgden na 52 seconden en 1:03 minuten, met gevaar ook nog van de Italiaanse Annika Sieff (+1:04), Lisa Hirner uit Oostenrijk (+1:07) en de Duitse Nathalie Armbruster (+1:10).

Langlaufend kwam Hansen, zoals te verwachten viel, geen seconde in de problemen; de achtste zege in acht wedstrijden was een feit en daarmee was de World Cup-eindzege ook definitief binnen. Würth werd vrij rap bijgehaald door Nowak en Kasai en het was de Duitse die als tweede over de finish bolde, voor Kasai en de nog naar plek vier opgeklommen Armbruster.

Mannen, wedstrijd één
De Japanner Ryota Yamamoto was de sterkste vanaf de schans, hoewel zijn voorsprong klein was op landgenoot Yoshito Watabe (één seconde) en de Est Kristjan Ilves (vier seconden), alledrie wat mindere langlaufers. De Oostenrijkse World Cup-leider Johannes Lamparter stond er op veertien seconden wellicht het best voor, maar werd wel gevolgd door de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:22). Ook sterke langlaufer Ilkka Herola uit Finland stond er goed bij (+0:35), met ook nog gevaar van de Duitser Julian Schmid (+0:49) en de Noren Jørgen Gråbak (+0:54) en Einar Lurås Oftebro (+1:01).

In het eerste deel van de tien kilometer langlaufen kwamen Lamparter en Oftebro naar voren en pikten ze Watabe en Ilves op, terwijl Yamamoto rap wegzakte. Herola en de Oostenrijker Mario Seidl zaten halverwege op dik vijftien tellen van de kopgroep, gevolgd door een grote groep op nog eens ruim een halve minuut. Voorin haakte Watabe af bij de kopgroep en Seidl bij Herola, waarna ook Ilves eraf moest. Oftebro en Lamparter sprintten om de winst en die ging overtuigend naar de Noor, voor Lamparter en Ilves - Herola werd uiteindelijk vierde.

Vrouwen, wedstrijd twee
Hansen won het schansspringen, zoals gebruikelijk, hoewel de voorsprong dit keer niet al te groot was: zeventien seconden op Sieff. Armbruster mocht na 27 seconden op pad, Yuna Kasai na 32 tellen en vier seconden later kon ook Nowak er aan beginnen. Gevaar van achteren kwam van plek negen: de Noorse Ida Marie Hagen, een ijzersterk langlaufster, kon 1:14 minuten na landgenote Hansen op pad voor vijf kilometer in de loipes.

Op de langlaufski's maakte Hagen weer grote indruk en in rap tempo dichtte ze het gat naar de dames voor zich. Met een kleine anderhalve kilometer te gaan had Hagen de rest ver achter zich gelaten, hoewel het gat naar Hansen met 37 seconden wel te groot leek. Dat was het ook en Hansen ging naar negen uit negen, voor Hagen, waarna Armbruster de sprint om plek drie won van Yuna Kasai en Sieff.

Mannen, wedstrijd twee
Yamamoto was wederom de beste op de schans, dit keer sprong hij 34 seconden voorsprong bij elkaar op Seidl en Lamparter en 35 op Watabe. De Fransman Laurent Muhlethaler deed het met plek vijf prima en mocht na 47 seconden vertrekken bij het langlaufen, Akito Watabe na een minuut. Het grootste gevaar kwam weer van Oftebro: de Noor mocht na 1:01 minuten op pad, op twee tellen gevolgd door de Duitsers Julian Schmid.

Yamamoto ging bij het langlaufen niet van start, dus Lamparter, Seidl en Watabe vormden al snel de kopgroep. Na een paar kilometer trok Lamparter ten strijde en halverwege had de World Cup-leider twintig tellen voorsprong op de zes man grote en door Oftebro aangevoerde groep, waar Seidl in opgeslokt was. In de slotronde leek Lamparter er doorheen te zitten en sloot Oftebro in zijn eentje aan, maar de Oostenrijker vond dit keer toch nog wat extra's en sprintte naar zege nummer zeven dit seizoen. Muhlethaler klopte Schmid in de sprint om plek drie en pakte na ruim honderd starts zijn eerste World Cup-podium.

Veroordeling fakkeldrager voor bedreiging Kaag

Het gerechtshof Den Haag heeft een man die in januari 2022 met een brandende fakkel bij mevrouw Kaag voor haar woning stond voor bedreiging veroordeeld. De man had daarbij ook leuzen geroepen en alles werd gefilmd en live gestreamd. Kaag was destijds Tweede Kamerlid. De man is door het Haagse hof tevens veroordeeld voor bedreiging van een voormalig topambtenaar. Het hof legt een gevangenisstraf van 5 maanden op en een maatregel inhoudende een contact- en locatieverbod.

Het hof acht op advies van een psychiater de man verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom komt het hof tot een iets lagere straf dan de politierechter.

'Politie arresteert Mohamed Ihattaren in Amsterdam'

Voormalig Ajax-speler Mohamed Ihattaren is zondag aangehouden in Amsterdam. Dat schrijft de NOS. Volgens de omroep gaat het om een conflict in de relationele sfeer. Vandaag zou de politie zijn woning in Vleuten hebben doorzocht. Zo meldt AT5

Ihattaren werd in november ook al eens aangehouden, maar kwam toen een dag later vrij. Volgens de NOS houden de twee aanhoudingen geen verband met elkaar.

Ajax
Na een mislukte periode bij de Italiaanse clubs Juventus en Sampdoria, stond Ihattaren een jaar lang onder contract bij Ajax. In de eerste maanden van zijn periode in Amsterdam leek hij de weg omhoog te hebben gevonden, maar aan het begin van de zomer werd hij uit de selecties van het eerste en Jong Ajax gezet.

Waarom dat gebeurde, was op dat moment nog onduidelijk. In de maanden die volgden werd het steeds duidelijker dat het onrustig was in de privésfeer van de middenvelder. Zo meldde De Telegraaf dat Ihattaren bedreigd zou worden door mensen uit het criminele milieu. Diezelfde krant meldde later dat de Porsche van de voetballer in brand was gestoken.

Eind oktober maakte Ajax bekend dat het contract met Ihattaren aan het eind van dat jaar niet verlengd zou worden.

AI Picture Gallery #121

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #859

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

GroenLinks en PvdA: 'openbaar vervoer moet gratis worden voor armlastigen'

GroenLinks en PvdA gaan vandaag een plan presenteren waardoor mensen met lage inkomens gratis mogen reizen met het openbaar vervoer. Het plan om de huidige ‘vervoersarmoede’ te bestrijden zal volgens de partijen zo’n 400 miljoen euro kosten, wat door belastingverhoging voor veelverdieners en bedrijven bekostigd kan worden. Meer hierover bij WNL.

Het oordeel van de rechtbank: week 6 - 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Rol bij wederrechtelijke vrijheidsberoving bestraft

7 februari - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 45 dagen jeugddetentie waarvan 42 dagen voorwaardelijk en 40 uur werkstraf omdat hij op 17 december 2021 in Amsterdam-Zuidoost betrokken was bij een wederrechtelijke vrijheidsberoving die gepaard ging met ernstige bedreigingen. Hoewel niet vast is komen te staan dat hij ook betrokken was bij de diefstal met geweld die eraan voorafging, stelde hij wel zijn auto ter beschikking en was chauffeur. Hierdoor kon de het slachtoffer van zijn vrijheid worden beroofd. In zijn voordeel houdt de rechtbank rekening met zijn ontwikkeling en dat de 19-jarige man hiervoor een blanco strafblad had. De deels voorwaardelijke straf dient als stok achter de deur om niet weer de fout in te gaan. Als bijzondere voorwaarden moet hij zijn ambulante behandeling voortzetten en mag hij geen contact opnemen met de medeverdachten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:575

Straf - Celstraf voor brandstichting op zolder

8 februari -Een 31-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 1 augustus vorig jaar brandstichtte op een zolder in een woning in Osdorp waar ook anderen verbleven. In de straf houdt de rechtbank ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de 31-jarige man. Uit de rapportage van de psycholoog en psychiater blijkt dat hij een bipolaire stoornis heeft maar dat die stoornis niet van invloed was op de brandstichting. Het lijkt erop dat hij als gevolg van veel cocaïnegebruik voorafgaand aan de brand verkeerde inschattingen en keuzes heeft gemaakt. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Gemeente Uithoorn moet over handhaving beslissen of betalen

3 februari - De voorzieningenrechter beveelt de gemeente Uithoorn binnen 8 weken te beslissen op het bezwaar van buren van een horecabedrijf in De Kwakel vanwege geluidsoverlast en verbindt daaraan een dwangsom van 15.000 euro. De gemeente Uithoorn stelde een nieuw bestemmingsplan vast, waarin de vestiging van een horecabedrijf met recreatieve voorzieningen in De Kwakel is toegestaan. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) vernietigde dit bestemmingsplan. De buren van het horecabedrijf vroegen de gemeente handhavend op te treden vanwege de geluidsoverlast. De gemeente weigerde dit omdat er zicht op legalisatie zou zijn. De voorzieningenrechter twijfelt of die weigering in bezwaar overeind zal blijven, gelet op het feit dat eerder al is geoordeeld over het planologische kader van de gemeente, dat geluidsoverlast in procedures bij de Afdeling niet is opgelost en dat er nog een geluidstechnisch onderzoek loopt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:683

Bestuur - Geen kwade opzet bij woningfraude zorgt voor boeteverlaging

6 februari - De boete die de gemeente Amsterdam oplegde aan een beleggingsmaatschappij omdat zij geen vergunning had voor het verhuren van een woning aan meerdere personen, was terecht. Dat oordeelde de rechtbank. Het is in Amsterdam verplicht om een omzettingsvergunning te hebben als een woning bewoond wordt door drie of meer personen die niet tot één huishouden behoren. De beleggingsmaatschappij was het niet eens met de opgelegde boete omdat zij niet wist dat de woning aan drie aparte huishoudens werd verhuurd. De rechtbank oordeelde dat de boete terecht is opgelegd, omdat op de eigenaar van een woning een zorgplicht rust en zij had dus toezicht moeten houden op het juiste gebruik daarvan. Omdat geen sprake was van kwade opzet, de beleggingsmaatschappij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen, is de boete verlaagd van 12.750 naar 9.000 euro. 

Lees de volledige uitspraak:

Bestuur - Rechtbank kent asielvergunning toe met eerdere ingangsdatum

10 februari - De rechtbank vindt dat de ingangsdatum van de verblijfsvergunning van een Iraanse moet worden aangepast. De Iraanse is in Nederland bekeerd tot het christendom en heeft om die reden (opvolgende) asielaanvragen ingediend. De vierde aanvraag is ingewilligd met ingang van 24 september 2020. De rechtbank vindt echter dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid had moeten onderzoeken vanaf welk moment de bekering de Iraanse toegedicht kan worden, en niet de datum van ontvangst van de ingewilligde aanvraag had moeten aanhouden. Een geloofwaardige bekering vindt namelijk bijna altijd plaats voor ontvangst van de aanvraag. De rechtbank vindt na onderzoek dat dit per 5 juni 2018 het geval is, zodat de vergunning met ingang van die datum wordt toegekend. 

Lees de volledige uitspraak:

Kanton - Niets betalen aan Basic Fit: meermaals geen toegang

3 februari - Een Amsterdamse consument hoeft sportschool Basic Fit niets te betalen. In haar dagvaarding stelde Basic Fit dat zij de consument na het ontstaan van een betalingsachterstand de toegang niet heeft geweigerd. Uit de aangeleverde stukken blijkt echter het tegendeel en daarom hoeft de consument niets te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Uit een overzicht blijkt namelijk dat de consument in juni 2021 meermaals tevergeefs probeerde een vestiging van Basic Fit binnen te komen. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Bestuurder islamitisch centrum vecht vergeefs zijn ontslag aan

8 februari - De rechter is het met een voormalig bestuurder van een islamitisch centrum in Amsterdam eens dat bij zijn ontslag het een en ander niet goed is gegaan. Toch heeft de rechter niet voor recht verklaard dat de bestuursbesluiten waarbij hij zou zijn ontslagen, niet zijn genomen of nietig zijn. De verhoudingen tussen de voormalig bestuurder en de overige bestuursleden zijn ernstig verstoord. In het bestuur was onenigheid over de koers van de stichting. De voormalig bestuurder maakt zich zorgen over het toezicht op het bestuur, maar de andere bestuursleden zijn in de meerderheid. Als de vorderingen zouden worden toegewezen, zouden de andere bestuursleden hem alsnog ontslaan. Daardoor heeft hij geen belang bij de toewijzing van zijn vorderingen. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Stadionverbod Ajaxfan van tafel

9 februari - Het stadionverbod dat de KNVB in oktober 2022 heeft opgelegd aan een nog (net) minderjarige jongen, is disproportioneel en zal worden geschorst. De jongen was een verbod van 18 maanden opgelegd omdat hij over een hekje naar een ander vak was geklommen om vrienden te begroeten. Dat verbod was verdubbeld omdat hij niet binnen de daarvoor gestelde termijn een pasfoto bij Ajax had ingeleverd. De KNVB heeft toegelicht dat overklimmen vaak leidt tot opstuwing naar 'de sfeervakken, waar het gebeurt' en tot verdere ongeregeldheden. Er was dus wel reden voor de stewards van Ajax om de jongen aan te spreken. In een richtlijn die de KNVB gebruikt om de duur van stadionverboden te bepalen, staat dat de ernst en gevolgen van het feit van invloed zijn op de duur van het verbod. De jongen werkte meteen mee aan de instructies van de steward. Uit de richtlijn blijkt verder dat ernstigere gedragingen, zoals valsheid in geschrift, diefstal of verduistering een korter stadionverbod opleveren en dat een verbod van 18 maanden ook wordt opgelegd bij bijvoorbeeld opruiing, eenvoudige mishandeling, en het afsteken van vuurwerk. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:685

Frankrijk woedend over legeruniformen in Black Panther-film

De Franse minister van Defensie Lecornu is woedend dat in de Amerikaanse film "Black Panther: Wakanda Forever" de uniformen van plunderende soldaten sterk lijken op die door Franse troepen werden gedragen in Mali.

Hij veroordeelt de misleidende voorstelling ten stelligste, twitterde Lecornu. Volgens France Info, bekritiseerde de minister het feit dat Frankrijk in de film werd afgeschilderd als een natie die een fictief Afrikaans land wil plunderen. De film uit de serie "Black Panther" ondersteunt volgens Lecornu de door Rusland aangewakkerde anti-Franse stemming in Afrikaanse landen. Wakanda Forever speelt sinds november in de bioscopen.

EU en eurozone zullen waarschijnlijk recessie ontlopen

Van de EU en de eurozone wordt verwacht dat ze de gevreesde recessie kunnen vermijden.

De Europese Commissie maakte bekend dat, tegen de verwachting in, de economie in de eurozone in het vierde kwartaal van 2022 niet is gekrompen. Voor dit jaar wordt nu een iets hogere groei van 0,9 procent in de eurozone en 0,8 procent in de hele EU verwacht. Daarmee verhoogt de Commissie haar verwachtingen ten opzichte van het najaar. Als redenen voor de ontwikkeling worden goed gevulde gasopslagen, een lager verbruik en meer gasleveranciers genoemd. Daarnaast gaat het nog steeds goed op de arbeidsmarkt.

Zwangere Rihanna levert geweldig Super Bowl-optreden

Rihanna begon haar Super Bowl-show hoog boven het veld en verraste de toeschouwers met een duidelijk zichtbaar babybuikje in haar rode outfit. Kort nadat haar 13 minuten durende optreden op Super Bowl 57 afliep, bevestigde haar vertegenwoordiger dat de zangeres haar tweede kind verwacht. De 34-jarige op Barbados geboren zangeres heeft een zoontje van 9 maanden met rapper A$AP Rocky.

Voor de show stond Rihanna op een bewegend en transparant podium wat haar liet 'zweven' boven de grasmat van State Farm Stadium terwijl ze haar nummers zong. Ze werd geflankeerd door in witte skipakken gehulde dansers die op hun eigen zwevende podiums dansten boven het veld.

Nederlandse media komen woensdag gezamenlijk in actie voor Giro555

De publieke en commerciële radio- en televisiezenders komen op woensdag 15 februari gezamenlijk in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Vanuit het actiecentrum van Giro555 in Beeld & Geluid in Hilversum doen zij gedurende de dag in bestaande live programma’s van NPO, RTL en SBS6 verslag van de actie. Daarnaast wordt in de avond vanaf 20.30 uur een gezamenlijk televisieprogramma van de NPO, RTL en Talpa Network uitgezonden op NPO1, gepresenteerd door presentatoren van de drie omroepen. Radiozender NPO FunX is de gehele dag de nationale actiezender en geeft ’s ochtends om 5.55 uur de aftrap. Ook DPG Media sluit zich 15 februari aan bij de actiedag.

RTL en SBS6 besteden in de avond naast deelname aan het gezamenlijke programma, binnen de eigen programmering ruim aandacht aan de actie voor Giro555, om zo breed mogelijk aandacht te kunnen vragen. De einduitslag van de actiedag is vervolgens live te volgen bij zowel de NPO, RTL als SBS6. De zenders schakelen daarvoor tegelijkertijd naar Beeld & Geluid voor de eindstand. Giro555 blijft daarna en de volgende dagen open voor donaties. Gedurende de actiedag is er in Beeld & Geluid een belpanel waar mensen voor giften naartoe kunnen bellen.

De radiozenders Qmusic, Radio 538, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio en de NPO radiozenders ondersteunen eveneens de actiedag. De commerciële en publieke radiozenders besteden redactioneel en in hun nieuwsuitzendingen aandacht aan de actiedag. Ook zijn de dj’s van de verschillende zenders onderdeel van het belpanel en worden speciale radiospots uitgezonden.

DPG Media sluit zich 15 februari aan bij de actiedag, onder andere door advertentieruimte beschikbaar te stellen. De actie wordt verder gesteund door MTV, Paramount en Comedy Central.

Giro555-actievoorzitter Michiel Servaes vertrekt vanavond naar Turkije. Morgen reist hij door naar de zwaar getroffen miljoenenstad Gaziantep in het zuidoosten van het land. Meerdere organisaties van Giro555 zijn actief in deze regio. Hij blijft tot zondag in het gebied.

Afgelopen maandag werd het grensgebied van Syrië en Turkije getroffen door zware aardbevingen. Reddingswerkzaamheden zijn nog in volle gang. Inmiddels zijn meer dan 32.000 dodelijke slachtoffers geteld en wordt voor het leven van velen gevreesd. Vele duizenden mensen raakten gewond en honderdduizenden mensen hebben dringend behoefte aan hulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak.

Doneren kan via Giro555 , IBAN NL08INGB0000000555 onder vermelding van ‘aardbeving’, zie ook de website Giro555.nl.

Giro555 is ook nog geopend voor het conflict in Oekraïne. Mensen kunnen daarvoor blijven doneren, als zij daarbij vermelden dat hun bijdrage voor Oekraïne bestemd is.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555
De samenwerkende hulporganisaties bestaan uit Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Minder faillissementen in januari

In januari 2023 zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 35 minder bedrijven failliet verklaard dan in december 2022, meldt het CBS. Dat is een daling van 13 procent.

Het aantal faillissementen bleef laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Na augustus 2022 is het aantal faillissementen vier maanden op rij gestegen tot het hoogste niveau na mei 2020. In januari 2023 daalde het aantal faillissementen echter weer.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 260 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 48. Dat zijn er evenveel als in december.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Gasverbruik Nederland in 2022 laagste in 50 jaar

In Nederland is in 2022 een kwart minder gas verbruikt dan in 2021. In totaal werd er 31 miljard kubieke meter gas verbruikt. Dit is het laagste niveau sinds 1972. Met name grote industriële bedrijven en huishoudens verbruikten minder aardgas. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Grote industriële bedrijven die normaal gesproken veel aardgas verbruiken, verbruikten in 2022 ruim een kwart minder aardgas dan een jaar eerder. Deze daling was het sterkst bij bedrijven in de aardolie-industrie en de chemische industrie. Elektriciteitscentrales verbruikten 12 procent minder aardgas.

Ook huishoudens verbruikten minder aardgas in 2022; een kwart minder dan in 2021. Een deel van deze daling komt door het warmere weer (10 procent). Als rekening wordt gehouden met de hogere temperaturen, was het verbruik 15 procent lager dan in 2021. Dit kwam grotendeels door de sterk gestegen gasprijzen.

Een deel van de daling van het aardgasverbruik komt door glastuinbouwbedrijven die zelf elektriciteit produceren met een gasmotor. Deze bedrijven verbruikten ruim 30 procent minder aardgas in hun gasmotoren.

Gasvoorraad goed gevuld
De gasvoorraad was aan het einde van 2022 122 procent groter dan de eindvoorraad van 2021. Hiermee is drie kwart van de gasopslagen gevuld. Dit komt vooral doordat er minder gas is verbruikt, en er meer gas is ingevoerd (+ miljard kubieke meter). In 2022 werd wel minder gas gewonnen (- 3,4 miljard kubieke meter) dan in 2021.

In 2022 verdubbelde de invoer van vloeibaar aardgas (+ 9,1 miljard kubieke meter), vergeleken met 2021. Een belangrijke oorzaak is de ingebruikname van de LNG-terminal voor de kust van de Eemshaven. Een derde van de totale invoer van gas is vloeibaar aardgas.

De invoer van gasvormig gas was in 2022 4,6 miljard kubieke meter lager dan in 2021. Er werd vooral minder ingevoerd vanuit Noorwegen en Duitsland. Ook werd er minder gasvormig gas uitgevoerd (- 1,3 miljard kubieke meter).

Amerikaanse Militairen schieten opnieuw een UFO uit de lucht

Het Amerikaanse leger heeft voor de vierde keer een onbekend vliegend object neergeschoten.

Het ministerie van Defensie zei dat de schietpartij plaatsvond boven Lake Huron, dat op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada ligt. President Biden gaf de opdracht tot neerhalen. Door het traject en de hoogte van de UFO ontstond de zorg dat het een bedreiging zou kunnen vormen voor de burgerluchtvaart. Mogelijke bewakingsopties voor het object zouden ook een risico hebben gevormd. Het Pentagon gaf geen informatie over waar het vliegende object vandaan kwam. 

Amerikaanse straaljagers hebben vrijdag en zaterdag twee ongeïdentificeerde vliegende objecten neergeschoten. Tot nu toe is het onduidelijk wat voor objecten het waren, waar ze vandaan kwamen en wat hun doel was. Een week geleden schoot de Amerikaanse luchtmacht een Chinese ballon neer die verdacht werd van spionagedoeleinden.

FOK! Wat een weer: niks te klagen

winterbanner

Goede morgen!

De komende tijd hebben we niks te klagen, ook over vadaag kan ik vrij kort zijn. Het is zonnig, droog en er staat weinig wind bij 8 tot 12 graden. Wel is er wat plaatselijk mist vanochtend dat in de loop van de ochtend oplost.

Ook morgen blijft het droog. Donderdag en vrijdag zijn de minste dagen met 80% neerslagkans en kan het stormachtig zijn maar ik houd nog even een slag om de arm. Vorst zien we niet meer terug, ook niet in de 15 daagse pluim. 

Dit was 'm alweer, tot morgen! 

Kasteel de Haar in Haarzuilens (Foto: DJMO)
Kasteel de Haar in Haarzuilens (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Trailer: The Flash maakt meer kapot dan hem lief is

Twee Barry's, twee Batman's, nul Superman, maar wel een Supergirl. Dat is de score van Barry's gekloot met de tijdlijn. In The Flash, waarvoor nu een nieuwe trailer is verschenen, verandert het DC Extended Universe voorgoed.

De film is gebaseerd op het verhaal Flashpoint, waarin Barry Allen naar het verleden reist en de dood van zijn moeder voorkomt. Het levert echter onverwachte veranderingen in de wereld op. Waar zijn bijvoorbeeld alle metamensen gebleven? En als dat niet Superman is, wie is dat dan wel? De trailer toont veel bekende, maar ook nieuwe gezichten.

The Flash is het 'officiële startpunt voor het nieuwe DC Universe', waarin de wereld die Warner Bros. sinds 2013 (met Man of Steel) heeft opgebouwd een verandering ondergaat en er anders uit komt te zien, met onder andere een nieuwe Batman en Superman. Deze film, één van de laatste van het DCEU, is geregisseerd door Andy Muschietti en verschijnt op 15 juni.

De Guardians of the Galaxy strijden nog één keer samen in nieuwe trailer

De Guardians of the Galaxy zijn sinds hun eerste verschijning in 2014 al meerdere malen te zien geweest in hun eigen films, die van anderen en in een eigen tv-special. Maar dit jaar komt er dan toch echt een einde aan deze iteratie van het galactische heldenteam. In de nieuwe trailer voor Volume 3 barst het van de hints waar deze derde eigen film over gaat.

Gaat één van de Guardians het niet overleven? Leren we meer over de oorsprong van Rocket? Vinden Peter en Gamora elkaar terug? Het zou allemaal kunnen. Voorzien van opnieuw een mooie muziekkeuze geeft de nieuwe trailer ons genoeg voer voor speculatie.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 verschijnt op 3 mei in de Nederlandse bioscopen.

NFL: Chiefs en Eagles strijden in spetterende Super Bowl

In het State Farm Stadium in Glendale, Arizona, is zondagavond de 57e editie gespeeld van de Super Bowl, de grote finale van het Amerikaanse NFL-seizoen. Dat werd een heerlijk spektakel, waarin de Philadelphia Eagles het opnamen tegen de Kansas City Chiefs.

De Eagles begonnen heerlijk aan de wedstrijd: de openingsdrive resulteerde gelijk al in een korte rushing touchdown van quarterback Jalen Hurts, de eerste keer in tien Super Bowls dat men dat in een openingsdrive voor elkaar kreeg. Ook de Chiefs zaten er echter lekker in en hun eerste drive eindigde met een fraaie 18-yard touchdown pass van quarterback Patrick Mahomes op Travis Kelce: 7-7.

Drive twee voor de Eagles werd dan weer snel gestopt, en de tweede van de Chiefs eindigde met een gemiste field goal-poging van Harrison Butker, die de bal vanaf 42 yards op de paal plofte. De Eagles zetten vervolgens een mooie drive op aan het eind van Q1, wat aan het begin van Q2 gelijk door werd gezet met een heerlijk lange bom op AJ Brown voor een touchdown: 14-7.

Na een mislukte drive van de Chiefs was het weer aan de Eagles, maar dat ging fout: Hurts liet de bal uit zijn handen glijden en linebacker Nick Bolton van de Chiefs pikten 'm op voor een fumble return touchdown en 14-14. Dat werd echter ook weer hersteld en aan het eind van Q2 hielp Hurts de ploeg met een heerlijke rush op weg, waarna hij - na een penalty voor de Chiefs op 4th down - zelf de touchdown binnen kon lopen: 21-14, en Hurts werd de tweede quarterback ooit met twee rushing touchdowns in een Super Bowl, na Jim McMahon in 1985.

Een uitstekende laatste drive van de Eagles in de eerste helft werd afgesloten met een 35-yard field goal van Jake Elliott: 24-14, nadat de laatste drive van de Chiefs eindigde met een weghinkelende Mahomes. Hij kon gelukkig wel beginnen aan de tweede helft en dat ging prima: de eerste drive van Q3 eindigde met een korte touchdown pass van Mahomes op Isiah Pacheco, voor 24-21.

De volgende drive van de Eagles leek even dramatisch te beginnen: de bal werd kwijtgeraakt en de Chiefs namen 'm mee de endzone in, maar het werd als incomplete pass gezien en niet als een fumble, dus de Eagles mochten door. Het leverde aanvankelijk niks op, maar laat in Q3 kwamen de Eagles toch weer goed naar voren, dit keer resulterend in een succesvolle field goal-poging over 33 yards van Elliott: 27-21. Het was overigens een drive met zeventien plays, de gedeeld langste ooit in de Super Bowl-geschiedenis.

Met 27-21 voor de Eagles begon het vierde en laatste kwart, wat volgens het land der sportstatistieken niet verkeerd was...voor de Chiefs: zij wonnen de vorige zeven wedstrijden waarin ze Q4 met een achterstand begonnen. Ook nu ging dat alvast weer lekker: na een soepele drive van de Chiefs stond Kadarius Toney he-le-maal vrij voor de endzone. Mahomes speelde hem voor het eerst in de wedstrijd aan, Toney scoorde de touchdown en na een uiterst moeizame 'point after touchdown'-poging van Butker kwamen de Chiefs op een 27-28 voorsprong.

De Eagles benutten de volgende drive bepaald niet lekker en nadat de Chiefs Hurts rap neerhaalden moest er gepunt worden. Toney pikte die bal op, ontweek de ene na de andere speler en kwam tot aan de 5-yardlijn van de Eagles - de 65-yard punt return was de langste ooit in een Super Bowl, we tekenen maar weer eens een record op. Op 3rd down was het alweer raak: aan de andere kant dan Toney even daarvoor, stond Skyy Moore volledig vrij en die kans liet Mahomes natuurlijk niet liggen: touchdown Moore en 27-35 voor de Chiefs.

Even later volgde een behoorlijke blunder bij de Eagles: Hurts gooide een heerlijke pass richting Devonte Smith, maar die leek niet door te hebben dat hij vlak voor de endzone helemaal vrij stond en stapte simpelweg buiten de lijnen. Een paar tellen later kon daar gelukkig voor Smith wel om gelachen worden, want in de eerstvolgende play duwde Hurts zijn derde touchdown over de lijn. Met 33-35 ging men logischerwijze voor de 2-point conversion en die werd, met de nodige moeite, benut door Hurts zelf: 35-35.

Met inmiddels nog minder dan twee minuten te spelen stonden de Chiefs al bijna tegen de endzone aan, waar ze beetje bij beetje naar voren kwamen, ervoor zorgend dat ze dat niet te snel deden. Met nog welgeteld acht seconden op de klok trapte Butker vanaf 27 yards de field goal binnen voor 35-38, waarna de Eagles nog één kans hadden. Die kans leverde helemaal niks op en dus ging de Super Bowl, na 1969 en 2019, voor de derde keer naar de Chiefs: 35-38. Mahomes, die pas zijn vijfde seizoen afsloot met al zijn derde Super Bowl, werd de jongste speler ooit die 'm twee keer won.

Biatlete Simon pakt eerste wereldtitel, Bø domineert en pakt weer goud

In het Duitse Oberhof is zondagmiddag tijdens de wereldkampioenschappen biatlon in de mist gestreden om de wereldtitels op de achtervolging. Bij de mannen was dat in elk geval wat goud betreft bepaald niet spannend, bij de vrouwen zat die spanning er een stuk meer in.

Vrouwen
Denise Herrmann-Wick mocht als winnares van de sprint als eerste van start gegaan, luid aangemoedigd door de vele duizenden fans. De Zweedse Hanna Öberg mocht twee tellen later vertrekken, het duo werd gevolgd door de Zweedse Linn Persson (+0:26), de Noorse Marte Olsbu Røiseland (+0:31) en Marketa Davidova uit Tsjechië (+0:50). Bij de eerste schietbeurt lieten Herrmann-Wick en Öberg een schijf staan, waardoor Persson bijna aan kon sluiten, maar zij haakte toch weer een beetje af richting schietbeurt twee.

De tweede keer schieten zorgden ervoor dat Öberg en Persson met twee missers afhaakten, Herrmann-Wick nam met vijf treffers de leiding, terwijl de Française Julia Simon en Juni Arnekleiv uit Noorwegen met tien treffers de top-3 binnen kwamen. De derde schietbeurt, de eerste in staande positie, leverde Herrmann-Wick nog een misser op, terwijl Simon foutloos bleef en aan kon sluiten. De beslissende laatste schietbeurt dompelde de thuisfans in rouw: Herrmann-Wick schoot twee keer mis, Simon hield het bij één misser en pakte de leiding.

Simon's voorsprong was te groot om zich nog zorgen te maken en de Française ging op weg naar haar eerste wereldtitel. De Duitse Sophia Schneider leek achter Herrmann-Wick voor het podium te gaan, maar na twee missers bij de laatste schietbeurt werd ze toch voorbijgestreefd door Røiseland, die op haar beurt landgenote Ingrid Landmark Tandrevold afschudde. Simon pakte het goud, Herrmann-Wick hield wel stand voor zilver en Røiseland ging met brons naar huis.

Mannen
De gebroeders Bø eindigden met een 1-2'tje in de sprint: Johannes won en mocht dus als eerste op pad, Tarjei volgde veertien seconden later. Hun Noorse landgenoten Sturla Holm Lægreid en Johannes Dale vertrokken na 39 en 43 seconden, gevolgd door de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi (+0:53) en de vijfde Noor, Vetle Sjåstad Christiansen (+0:59). Bij de twee liggende schietbeurten veranderde er voorin weinig: Johannes én Tarjei schoten beiden tien keer raak en hielden hun posities, Lægreid deed hetzelfde en eigenlijk viel alleen Dale met een misser wat weg.

De rest van de wedstrijd kan wat Johannes Bø betreft makkelijk samen worden gevat: álles ging raak en nog razendsnel ook, dus hij pakte met grote overmacht het goud. Broer Tarjei schoot er bij de derde schietbeurt twee naast en zag de foutloze Lægreid ruimschoots passeren, wat de Noor ook vast wist te houden: hij pakte op een dikke minuut het zilver. Tarjei werd vergezeld door Christiansen en de Zweed Sebastian Samuelsson. Bij de laatste schietbeurt schoten ze alledrie twee keer mis, maar Samuelsson was het rapst op de ski's en veroverde het brons.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.