'Kombinierers' Lamparter en Oftebro vechten fraaie strijd uit, dominante Hansen pakt eindwinst

De beste atleten ter wereld op de noordse combinatie streken de afgelopen dagen neer in het Zwarte Woud, waar in Schonach gestreden werd om de felbegeerde Schwarzwaldpokal, uiteraard ook deel uitmakend van de World Cup - dit jaar waren de vrouwen er voor het eerst ook bij.

Vrouwen, wedstrijd één
Niet geheel verrassend was de Noorse Gyda Westvold Hansen bij het schansspringen de sterkste van het stel. Ze sprong 28 seconden langlaufvoorsprong bij elkaar op de ietwat verrassende Duitse Svenja Würth, met diens landgenote Jenny Nowak op plek drie (+0:45). De Japanse zussen Yuna en Haruka Kasai volgden na 52 seconden en 1:03 minuten, met gevaar ook nog van de Italiaanse Annika Sieff (+1:04), Lisa Hirner uit Oostenrijk (+1:07) en de Duitse Nathalie Armbruster (+1:10).

Langlaufend kwam Hansen, zoals te verwachten viel, geen seconde in de problemen; de achtste zege in acht wedstrijden was een feit en daarmee was de World Cup-eindzege ook definitief binnen. Würth werd vrij rap bijgehaald door Nowak en Kasai en het was de Duitse die als tweede over de finish bolde, voor Kasai en de nog naar plek vier opgeklommen Armbruster.

Mannen, wedstrijd één
De Japanner Ryota Yamamoto was de sterkste vanaf de schans, hoewel zijn voorsprong klein was op landgenoot Yoshito Watabe (één seconde) en de Est Kristjan Ilves (vier seconden), alledrie wat mindere langlaufers. De Oostenrijkse World Cup-leider Johannes Lamparter stond er op veertien seconden wellicht het best voor, maar werd wel gevolgd door de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:22). Ook sterke langlaufer Ilkka Herola uit Finland stond er goed bij (+0:35), met ook nog gevaar van de Duitser Julian Schmid (+0:49) en de Noren Jørgen Gråbak (+0:54) en Einar Lurås Oftebro (+1:01).

In het eerste deel van de tien kilometer langlaufen kwamen Lamparter en Oftebro naar voren en pikten ze Watabe en Ilves op, terwijl Yamamoto rap wegzakte. Herola en de Oostenrijker Mario Seidl zaten halverwege op dik vijftien tellen van de kopgroep, gevolgd door een grote groep op nog eens ruim een halve minuut. Voorin haakte Watabe af bij de kopgroep en Seidl bij Herola, waarna ook Ilves eraf moest. Oftebro en Lamparter sprintten om de winst en die ging overtuigend naar de Noor, voor Lamparter en Ilves - Herola werd uiteindelijk vierde.

Vrouwen, wedstrijd twee
Hansen won het schansspringen, zoals gebruikelijk, hoewel de voorsprong dit keer niet al te groot was: zeventien seconden op Sieff. Armbruster mocht na 27 seconden op pad, Yuna Kasai na 32 tellen en vier seconden later kon ook Nowak er aan beginnen. Gevaar van achteren kwam van plek negen: de Noorse Ida Marie Hagen, een ijzersterk langlaufster, kon 1:14 minuten na landgenote Hansen op pad voor vijf kilometer in de loipes.

Op de langlaufski's maakte Hagen weer grote indruk en in rap tempo dichtte ze het gat naar de dames voor zich. Met een kleine anderhalve kilometer te gaan had Hagen de rest ver achter zich gelaten, hoewel het gat naar Hansen met 37 seconden wel te groot leek. Dat was het ook en Hansen ging naar negen uit negen, voor Hagen, waarna Armbruster de sprint om plek drie won van Yuna Kasai en Sieff.

Mannen, wedstrijd twee
Yamamoto was wederom de beste op de schans, dit keer sprong hij 34 seconden voorsprong bij elkaar op Seidl en Lamparter en 35 op Watabe. De Fransman Laurent Muhlethaler deed het met plek vijf prima en mocht na 47 seconden vertrekken bij het langlaufen, Akito Watabe na een minuut. Het grootste gevaar kwam weer van Oftebro: de Noor mocht na 1:01 minuten op pad, op twee tellen gevolgd door de Duitsers Julian Schmid.

Yamamoto ging bij het langlaufen niet van start, dus Lamparter, Seidl en Watabe vormden al snel de kopgroep. Na een paar kilometer trok Lamparter ten strijde en halverwege had de World Cup-leider twintig tellen voorsprong op de zes man grote en door Oftebro aangevoerde groep, waar Seidl in opgeslokt was. In de slotronde leek Lamparter er doorheen te zitten en sloot Oftebro in zijn eentje aan, maar de Oostenrijker vond dit keer toch nog wat extra's en sprintte naar zege nummer zeven dit seizoen. Muhlethaler klopte Schmid in de sprint om plek drie en pakte na ruim honderd starts zijn eerste World Cup-podium.