Het oordeel van de rechtbank: week 6 - 2023

Jippie

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren ze een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Rol bij wederrechtelijke vrijheidsberoving bestraft

7 februari - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 45 dagen jeugddetentie waarvan 42 dagen voorwaardelijk en 40 uur werkstraf omdat hij op 17 december 2021 in Amsterdam-Zuidoost betrokken was bij een wederrechtelijke vrijheidsberoving die gepaard ging met ernstige bedreigingen. Hoewel niet vast is komen te staan dat hij ook betrokken was bij de diefstal met geweld die eraan voorafging, stelde hij wel zijn auto ter beschikking en was chauffeur. Hierdoor kon de het slachtoffer van zijn vrijheid worden beroofd. In zijn voordeel houdt de rechtbank rekening met zijn ontwikkeling en dat de 19-jarige man hiervoor een blanco strafblad had. De deels voorwaardelijke straf dient als stok achter de deur om niet weer de fout in te gaan. Als bijzondere voorwaarden moet hij zijn ambulante behandeling voortzetten en mag hij geen contact opnemen met de medeverdachten. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:575

Straf - Celstraf voor brandstichting op zolder

8 februari -Een 31-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk omdat hij op 1 augustus vorig jaar brandstichtte op een zolder in een woning in Osdorp waar ook anderen verbleven. In de straf houdt de rechtbank ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de 31-jarige man. Uit de rapportage van de psycholoog en psychiater blijkt dat hij een bipolaire stoornis heeft maar dat die stoornis niet van invloed was op de brandstichting. Het lijkt erop dat hij als gevolg van veel cocaïnegebruik voorafgaand aan de brand verkeerde inschattingen en keuzes heeft gemaakt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:586

Bestuur - Gemeente Uithoorn moet over handhaving beslissen of betalen

3 februari - De voorzieningenrechter beveelt de gemeente Uithoorn binnen 8 weken te beslissen op het bezwaar van buren van een horecabedrijf in De Kwakel vanwege geluidsoverlast en verbindt daaraan een dwangsom van 15.000 euro. De gemeente Uithoorn stelde een nieuw bestemmingsplan vast, waarin de vestiging van een horecabedrijf met recreatieve voorzieningen in De Kwakel is toegestaan. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) vernietigde dit bestemmingsplan. De buren van het horecabedrijf vroegen de gemeente handhavend op te treden vanwege de geluidsoverlast. De gemeente weigerde dit omdat er zicht op legalisatie zou zijn. De voorzieningenrechter twijfelt of die weigering in bezwaar overeind zal blijven, gelet op het feit dat eerder al is geoordeeld over het planologische kader van de gemeente, dat geluidsoverlast in procedures bij de Afdeling niet is opgelost en dat er nog een geluidstechnisch onderzoek loopt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:683

Bestuur - Geen kwade opzet bij woningfraude zorgt voor boeteverlaging

6 februari - De boete die de gemeente Amsterdam oplegde aan een beleggingsmaatschappij omdat zij geen vergunning had voor het verhuren van een woning aan meerdere personen, was terecht. Dat oordeelde de rechtbank. Het is in Amsterdam verplicht om een omzettingsvergunning te hebben als een woning bewoond wordt door drie of meer personen die niet tot één huishouden behoren. De beleggingsmaatschappij was het niet eens met de opgelegde boete omdat zij niet wist dat de woning aan drie aparte huishoudens werd verhuurd. De rechtbank oordeelde dat de boete terecht is opgelegd, omdat op de eigenaar van een woning een zorgplicht rust en zij had dus toezicht moeten houden op het juiste gebruik daarvan. Omdat geen sprake was van kwade opzet, de beleggingsmaatschappij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen, is de boete verlaagd van 12.750 naar 9.000 euro. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:684

Bestuur - Rechtbank kent asielvergunning toe met eerdere ingangsdatum

10 februari - De rechtbank vindt dat de ingangsdatum van de verblijfsvergunning van een Iraanse moet worden aangepast. De Iraanse is in Nederland bekeerd tot het christendom en heeft om die reden (opvolgende) asielaanvragen ingediend. De vierde aanvraag is ingewilligd met ingang van 24 september 2020. De rechtbank vindt echter dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid had moeten onderzoeken vanaf welk moment de bekering de Iraanse toegedicht kan worden, en niet de datum van ontvangst van de ingewilligde aanvraag had moeten aanhouden. Een geloofwaardige bekering vindt namelijk bijna altijd plaats voor ontvangst van de aanvraag. De rechtbank vindt na onderzoek dat dit per 5 juni 2018 het geval is, zodat de vergunning met ingang van die datum wordt toegekend. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2023:1480

Kanton - Niets betalen aan Basic Fit: meermaals geen toegang

3 februari - Een Amsterdamse consument hoeft sportschool Basic Fit niets te betalen. In haar dagvaarding stelde Basic Fit dat zij de consument na het ontstaan van een betalingsachterstand de toegang niet heeft geweigerd. Uit de aangeleverde stukken blijkt echter het tegendeel en daarom hoeft de consument niets te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Uit een overzicht blijkt namelijk dat de consument in juni 2021 meermaals tevergeefs probeerde een vestiging van Basic Fit binnen te komen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:574

Civiel - Bestuurder islamitisch centrum vecht vergeefs zijn ontslag aan

8 februari - De rechter is het met een voormalig bestuurder van een islamitisch centrum in Amsterdam eens dat bij zijn ontslag het een en ander niet goed is gegaan. Toch heeft de rechter niet voor recht verklaard dat de bestuursbesluiten waarbij hij zou zijn ontslagen, niet zijn genomen of nietig zijn. De verhoudingen tussen de voormalig bestuurder en de overige bestuursleden zijn ernstig verstoord. In het bestuur was onenigheid over de koers van de stichting. De voormalig bestuurder maakt zich zorgen over het toezicht op het bestuur, maar de andere bestuursleden zijn in de meerderheid. Als de vorderingen zouden worden toegewezen, zouden de andere bestuursleden hem alsnog ontslaan. Daardoor heeft hij geen belang bij de toewijzing van zijn vorderingen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:626

Civiel - Stadionverbod Ajaxfan van tafel

9 februari - Het stadionverbod dat de KNVB in oktober 2022 heeft opgelegd aan een nog (net) minderjarige jongen, is disproportioneel en zal worden geschorst. De jongen was een verbod van 18 maanden opgelegd omdat hij over een hekje naar een ander vak was geklommen om vrienden te begroeten. Dat verbod was verdubbeld omdat hij niet binnen de daarvoor gestelde termijn een pasfoto bij Ajax had ingeleverd. De KNVB heeft toegelicht dat overklimmen vaak leidt tot opstuwing naar 'de sfeervakken, waar het gebeurt' en tot verdere ongeregeldheden. Er was dus wel reden voor de stewards van Ajax om de jongen aan te spreken. In een richtlijn die de KNVB gebruikt om de duur van stadionverboden te bepalen, staat dat de ernst en gevolgen van het feit van invloed zijn op de duur van het verbod. De jongen werkte meteen mee aan de instructies van de steward. Uit de richtlijn blijkt verder dat ernstigere gedragingen, zoals valsheid in geschrift, diefstal of verduistering een korter stadionverbod opleveren en dat een verbod van 18 maanden ook wordt opgelegd bij bijvoorbeeld opruiing, eenvoudige mishandeling, en het afsteken van vuurwerk. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:685