FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 februari 2023

1-2'tje Otterspeer en Nuis op 1000m in World Cup, Groenewoud sprint naar massastartwinst

De voorlaatste World Cup-wedstrijd van het schaatsseizoen is zondag in het Poolse Tomaszów Mazowiecki afgesloten. De mannen en vrouwen kregen nog een 1000 meter voor de kiezen, waarna de massastarts voor de afsluiting zorgden. Volgende week worden op dezelfde baan de World Cup-finales verreden.

1000m vrouwen
Al in de tweede rit had Brittany Bowe met 1:16,43 minuten een prima tijd laten noteren, waar de een na de ander zich vervolgens op stuk beet. In de laatste rit zag de Amerikaanse echter alsnog de zege tussen haar vingers door glippen: landgenote Kimi Goetz snelde naar 1:16,00 en diens tegenstander Miho Takagi uit Japan noteerde met 1:16,18 de tweede tijd. Isabel Grevelt was met 1:17,23 en plek zes de beste Nederlandse, voor Michelle de Jong (zevende in 1:17,55), Marrit Fledderus (tiende in 1:18,13) en Femke Kok (veertiende in 1:18,79). Naomi Verkerk won in 1:18,19 eerder op de dag de B-groep.

1000m mannen
Kjeld Nuis kwam al vroeg in actie en reed naar een ogenschijnlijk degelijke tijd van 1:09,52 minuten - de baan in Polen is niet al te snel. Die tijd bleef lang staan, tot Hein Otterspeer in actie kwam en er met 1:09,24 toch onderdoor dook. De Nederlanders bleven wel op één en twee staan, thuisfavoriet Damian Zurek werd in 1:09,85 verrassend derde. Joep Wennemars reed in 1:10,45 naar plek dertien, maar de grootste indruk maakte Wesly Dijs eerder op de dag: met 1:08,96 won hij de B-groep in de snelste tijd van de dag, Tijmen Snel werd er vijfde in 1:10,77.

Massastart vrouwen
Op een enkele hele voorzichtige poging tot aanvallen na was het een behoorlijk gezapig ritje, waarbij men vooral aan het wachten was tot er gesprint kon worden. Elisa Dul deed heel even een poging, maar die werd in de kiem gesmoord, en vervolgens kwam dan de sprint. Daarin was Marijke Groenewoud oppermachtig: de Nederlandse verwees Ivanie Blondin uit Canada naar plek twee, voor de Amerikaanse Mia Kilburg, terwijl Dul nog naar plek vijf reed.

Massastart mannen
Ook hier bleef het veld lang bij elkaar, een echte aanvalspoging kwam er niet. Het liep dus uit op een sprint en daarin was de Belg Bart Swings nét de snelste, hoewel het erg weinig scheelde. Andrea Giovannini uit Italië zat er 0,02 seconden achter, de Zwitser Livio Wenger werd op 0,09 seconden derde en op 0,25 tellen greep de Amerikaan Ethan Cepuran naast een podiumplek. Louis Hollaar en Bart Hoolwerf werden er in de slotfase vanaf gepierd en eindigden als vijfde en achtste.

Baanrenner Lavreysen oppermachtig in EK-finale op keirin, brons Hoogland

In het Zwitserse Grenchen is zondag het Europees kampioenschap baanwielrennen afgesloten. Er stonden nog vier onderdelen op het programma: de madison bij de mannen en vrouwen, voor de duurrenners, en voor de sprinters de keirin bij de mannen en vrouwen.

Madison vrouwen
Marit Raaijmakers en Maike van der Duin kwamen er namens Nederland niet aan te pas: in twee sprintjes werden wat punten gepakt, wat plek acht opleverde. Het Britse duo Katie Archibald/Elinor Barker was oppermachtig en dat werd met winst in de slotsprint nog eens benadrukt. Zij wonnen goud, voor de zeer constant presterende Françaises Victoire Berteau en Clara Copponi en het Italiaanse duo Elisa Balsamo/Vittoria Guazzini.

Keirin vrouwen
Steffie van der Peet stond in de finale en leek goed te beginnen, maar raakte toch een beetje ingesloten. Emma Hinze uit Duitsland voerde het tempo op en werd gevolgd door landgenote Lea Friedrich en de Britse Emma Finucane, waarna Van der Peet wat weggedrukt werd naar plek vier. Friedrich snelde naar het goud, voor Finucane, Hinze en Van der Peet - Hetty van der Wouw ging er in de herkansingen uit.

Keirin mannen
Er kon lang en kort over gepraat worden, maar Harrie Lavreysen was met grote afstand de snelste. Een stevig duel tussen Jeffrey Hoogland en de Fransman Tom Derache opende de weg een beetje, maar op pure snelheid knalde Lavreysen naar wéér een gouden medaille. Derache finishte als tweede, maar werd teruggezet naar de laatste plek, waardoor de Pool Patryk Rajkowski zilver pakte en Hoogland toch nog brons.

Madison mannen
De Britten Oliver Wood en Fred Wright begonnen sterk, maar verloren een ronde en waren daarna eigenlijk kansloos. Yoeri Havik en Vincent Hoppezak moesten het namens Nederland doen met plek negen, terwijl de strijd om goud uiteindelijk vooral ging tussen Roger Kluge en Theo Reinhardt uit Duitsland en de Italianen Simone Consonni en Michele Scartezzini, die kilometerslang probeerden een ronde voorsprong te pakken. Dat lukte niet en in de laatste sprint pakte Duitsland genoeg punten voor het goud, voor Italië en de Fransen Donavan Grondin en Benjamin Thomas.

Uitslag FC Twente - FC Volendam

FC Twente heeft na drie gelijkspelen eindelijk weer gewonnen. Tegen FC Volendam kende de ploeg van Ron Jans een makkelijke middag en won het met 3-0.

FC Twente stond na twintig minuten al op 3-0 voorsprong. Joshua Brenet zorgde na een kwartier spelen voor een prachtige openingstreffer na een prachtige pass van Robin Pröpper. Eén minuut na de openingstreffer zorgde Václav Černý voor de 2-0 nadat hij een fout van Volendam afstrafte. Twee minuten na de 2-0 maakte Mees Hilgers de volgende treffer na een nieuwe assist van Pröpper.

In de tweede helft hoefde Twente niet meer, terwijl Volendam niet meer kon en bleef het in Enschede 3-0, al waren Černý en Michel Vlap nog wel dicht bij de vierde treffer maar troffen de paal.

Uitslag Ajax - RKC

Ajax heeft ook de derde competitiewedstrijd onder John Heitinga gewonnen. Al ging het niet makkelijk tegen RKC en stond bij rust met 0-1 achter, maar won uiteindelijk wel met 3-1.

Ajax had het moeilijk met RKC in de eerste helft. De Waalwijkers hadden de beste kansen in de eerste helft en kwamen via Mats Seuntjens op voorsprong nadat Owen Wijndal dom balverlies leed op het middenveld.

In de rust deed Ajax-trainer Heitinga was omzettingen en vroeg in de tweede helft maakte invaller Brian Brobbey de 1-1. Lang bleef het ook 1-1 en leek puntverlies in de maak voor de landskampioen, maar met iets meer dan tien minuten voor tijd zorgde Jurriën Timber voor de 2-1. Snel daar maakte Mohammed Kudus de 3-1 en hield Ajax de punten in eigen huis.

Uitslag Vitesse - FC Utrecht

Vitesse heeft een belangrijke overwinning geboekt in de eredivisie. In de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht won de ploeg van Phillip Cocu met 2-0 en stijgt naar de twaalfde plaats.

In de eerste helft creëerde beide ploegen vrijwel niets en stond het na 45 minuten voetballen dan ook 0-0. Snel in de tweede helft kwam Vitesse snel met tien man te spelen na een rode kaart van Carlens Arcus. FC Utrecht was daarna heel dicht bij de 0-1 via Sander van der Streek, maar de inzet werd van de lijn gehaald. Daarna kwam Vitesse op voorsprong dankzij Million Manhoef. De snelle aanvallers sprintte Mike van der Hoorn eruit, waarna hij Vitesse op voorsprong zette. Daarna probeerde FC Utrecht het wel, en was via eredivisie-topscorer Anastasios Douvikas dichtbij de 1-1, alleen eindigde zijn inzet op de paal. Maximilian Wittek besliste in blessuretijd de wedstrijd door de 2-0 te maken.

Vitesse stijgt dankzij de zege naar de twaalfde plaats.

Zetelpeiling Tweede Kamer: VVD loopt uit op PVV, ook CDA herstelt iets

Bij de peiling van dit weekend zien we bij VVD en CDA een kleine stijging (+2 naar 22 en +1 naar 7). Ook bij  GroenLinks en PvdA is er wat winst te zien (ieder 1). Aan de rechterkant zakt JA21 van 13 naar 11 zetels in de peiling en de PVV zakt van 19 naar 18 virtuele zetels. Aan de linkerkant zien we een daling van 1 zetel bij SP (naar 7) en Volt (naar 4).

Mochten de PvdA en GroenLinks daadwerkelijk samen een fractie gaan vormen zouden ze met 24 zetels in deze peiling als grootste partij eindigen. Meer hierover bij Peil.nl.

World Cup-zege Velzeboer in Dordrecht, Schulting eindwinnares in World Cup

In Dordrecht is zondag het World Cup-seizoen voor de shorttrackers alweer afgesloten. De laatste wedstrijden werden er afgewerkt, alvorens men begin maart in het Zuid-Koreaanse Seoul gaat strijden om de wereldtitels.

500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond weer eens in de finale en daarin liet ze zien dat er wat sprinten betreft eigenlijk geen maat op haar staat: zeer overtuigend reed ze naar de zege, voor Kim Boutin en Rikki Doak uit Canada. Selma Poutsma eindigde als vijfde, Yara van Kerkhof sneuvelde in de kwartfinales.

500m mannen
Lukasz Kuczynski nam snel de leiding, maar Lin Xiaojun ging er overheen en de Chinees reed naar de overwinning, voor Lim Yong-jin uit Zuid-Korea en de Pool Kuczynski. Itzhak de Laat won de B-finale, Kay Huisman en Teun Boer gingen er in de kwartfinales uit.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting was in Dordrecht weliswaar goed, écht top leek ze niet te zijn: na de derde plek op de 1500 meter kon ze haar leidende positie ook op 'haar' 1000 meter niet vasthouden. De Canadese Courtney Sarault ging er voorbij en pakte de winst, voor Kim Gil-li uit Zuid-Korea en Schulting. Rianne de Vries won de B-finale, Michelle Velzeboer ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
In een chaotische edoch heerlijke finale was de dit seizoen zo ijzersterke Zuid-Koreaan Park Ji-won weer eens de beste. Hij won vlak voor Pascal Dion uit Canada, met de Italiaan Luca Spechenhauser op een fraaie derde plek. Sjinkie Knegt moest het doen met plek drie in de B-finale, Friso Emons ging er in de kwartfinales uit en Jens van 't Wout startte zondag vanwege liesklachten niet meer individueel.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer kwamen in de ochtend al in actie: in de halve finales ging Schulting onderuit, dus moesten ze het doen met een plek in de B-finale, die ze wel overtuigend wonnen. In de A-finale ging de winst naar Canada, dat met Kim Boutin, Rikki Doak, Courtney Sarault en Renee Marie Steenge oppermachtig was. Hongarije won de uiterst spannende strijd om plek twee, vlak voor China en Italië.

Aflossing mannen
Ook voor de mannen ging het in de halve finales fout en dus moesten Teun Boer, Itzhak de Laat, Kay Huisman en Jens van 't Wout de B-finale rijden, waarin ze wel de winst pakten, voor Canada. De A-finale werd een heerlijke strijd tussen Zuid-Korea en China, waarin Park Ji-won de Koreanen nét de winst bezorgde. Japan ging kort voor het einde onderuit en moest het doen met plek drie, nadat Kazachstan eerder al weg was gevallen.

Eindklassementen
In het eindklassement van de World Cup was Schulting zeer overtuigend de beste, iets wat eigenlijk voor Dordrecht ook al wel vast stond. Xandra Velzeboer eindigde als achtste, vooral doordat ze er in Almaty niet bij was, Yara van Kerkhof werd twaalfde. Per onderdeel won Velzeboer het klassement op de 500 meter, Schulting dat op de 1000 meter en werd Nederland tweede in het aflossingsklassement, achter Canada.

Bij de mannen was Jens van 't Wout de beste Nederlander in het algemeen klassement: hij werd negende, na het missen van een dag in Dordrecht en een hele World Cup in Almaty. Park Ji-won was met afstand de eindwinnaar en won ook de titels op de 1500 en 1000 meter. De Kazach Denis Nikisha pakte de eindwinst op de 500 meter, Friso Emons werd namens Nederland derde op de 1500 meter en in het aflossingsklassement eindigde Nederland als zesde - ook hier won Canada.

Bizar ongeluk: advocaat sterft nadat pistool afging door MRI-scanner

Een Braziliaanse advocaat is op tragische wijze overleden nadat zijn pistool werd afgevuurd door het magnetische veld van een MRI-machine in het ziekenhuis.

Het bizarre ongeluk gebeurde op 16 januari in São Paulo. De advocaat, genaamd Leandro Mathias de Novaes,  ging met zijn moeder mee naar Laboratorio Cura alwaar ze voor onderzoek een scan zou krijgen. meldde Jam Press. Zonder medeweten van het ziekenhuispersoneel had de advocaat een geregistreerd vuurwapen bij zich. 

Het personeel had naar verluidt moeder en zoon gevraagd om alle metalen voorwerpen af te doen voordat ze de MRI-kamer binnengingen, zoals het protocol in ziekenhuizen dat voorschrijft vanwege het krachtige magnetische veld van het apparaat. Novaes besloot echter naar binnen te gaan zonder zijn wapen af te geven.

Het noodlot sloeg toe nadat door het magnetisch veld het wapen uit zijn houder werd gerukt, waarbij het wapen afging en de advocaat in de maag trof. Hij werd vervolgens met spoed naar het São Luiz Morumbi-ziekenhuis gebracht, waar hij wekenlang vocht voor zijn leven, totdat hij op 6 februari bezweek aan zijn verwondingen.

Voor zijn dood heeft Novaes regelmatig pro-wapen-filmpjes gepost voor meer dan 8.000 volgers op zijn inmiddels opgeheven TikTok-account. 

Harry Styles wint in vier categorieën bij Brit Awards

De Britse zanger Harry Styles is de grote winnaar bij de Brit Awards, die zaterdagavond in Londen werden uitgereikt. Hij won in alle vier de categorieën waarin hij genomineerd was.

Styles sleepte de Album of the Year-prijs in de wacht voor 'Harry's House' en Song of the Year-prijs voor 'As It Was'. Hij ontving ook prijzen voor 'Best Pop/R&B Act' en 'Artiest van het Jaar'.

Twee prijzen gingen naar indierockduo Wet Leg: 'Beste band' en 'Beste nieuwe artiest'. Grammy-recordbrekende Beyoncé won ook twee prijzen voor 'International Artist' en 'International Song of the Year', 'Break My Soul'.

Samen met de Grammy's en de American Music Awards behoren de Brit Awards tot de belangrijkste popprijzen ter wereld.

Ministers Griekenland en Turkije ontmoeten elkaar in rampgebied

In de gespannen relatie tussen Turkije en Griekenland zijn er tekenen van toenadering.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dendias vloog naar het Turkse aardbevingsgebied en ontmoette daar zijn Turkse collega Cavusoglu. Hij bedankte voor de noodhulp die de regering in Athene onmiddellijk had verleend. Ze willen de dialoog aangaan over de bestaande problemen. Dendias verklaarde dat Griekenland Turkije zal blijven steunen, zowel bilateraal als in het kader van de EU. Verschillende Griekse reddingsteams zijn momenteel ingezet in de door de aardbeving getroffen regio's Antakya en Hatay.

Er smeulen verschillende conflicten tussen de twee NAVO-landen. Dit gaat onder andere over soevereine rechten in de Egeïsche Zee en in het oostelijke Middellandse Zeegebied. De achtergrond is de mogelijke aanwezigheid van aardgasvoorraden in die regio.

Uitslag sc Heerenveen - Feyenoord

Feyenoord is voor nog minimaal een week koploper in de Eredivisie. Het won vandaag op bezoek bij sc Heerenveen met 1-2.

Feyenoord had het in de openingsfase nog wel lastig. Van Hooijdonk schoot een goede mogelijkheid over en een goal Bochniewicz werd afgekeurd omdat Nunnely net daarvoor buitenspel stond. Het waren uiteindelijk de Rotterdammers die op voorsprong kwamen toer Geertruide uit een hoekschop de 0-1 maakte. Nog in de eerste helft werd de voorsprong verdubbeld dankzij Gimenez.

In de tweede helft leunde Feyenoord achterover en kwam het lang nauwelijks in de problemen. Een kwartier voor tijd zorgde een pegel van Van Ottele ervoor dat de spanning terug kwam. Heerenveen veerde even op maar toen er de gelijkmaker uitbleef ging ook die storm weer liggen.

sc Heerenveen

1 - 2

Feyenoord

 75' v.Ottele    22' Geertruida
 34' Gimenez
 
 Gele kaart: Köhlert, (sc Heerenveen), Kökçü, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
Bruma (v.Ottele/73)
Bochniewicz
Kaib (Sahraoui/46)
Haye
Olsson (Karlsbakk/ 74)
Tahiri (Al Hajj/74)
Nunnely (Timossi Andersson/67)
v.Hooijdonk
Köhlert
  Wellenreuther
Pedersen
Geertruida
Hancko
Hartman
Wieffer
Q.Timber (Taabouni/67)
Kökçü
Dilrosun (Paixão/67
López/88)
Gimenez (Danilo/ 67)
Idrissi (Jahanbakhsh/60)

Kool pakt tweede etappezege in UAE Tour, Longo Borghini pakt eindzege

In Abu Dhabi is de afgelopen dagen voor het eerst de UAE Tour voor vrouwen verreden, deel uitmakend van het hoogste niveau bij het wielrennen: de Women's World Tour. Veel wereldtoppers waren dus aanwezig voor de vierdaagse ronde, waar drie keer gesprint werd.

De eerste etappe, 109 kilometer lang, liep zoals te verwachten viel uit op een massasprint. Daarin was Charlotte Kool ietwat verrassend de sterkste en pakte ze de grootste zege uit haar carrière. Vorig jaar won Kool in de Simac Ladies Tour in Nederland weliswaar ook een World Tour-etappe, maar destijds werd die haar vooral gegund door ploeggenote Lorena Wiebes, voor wie ze doorgaans de leadout deed. Wiebes is van Team DSM overgestapt naar SD Worx en nu reden ze dus tégen elkaar, waarbij Wiebes genoegen moest nemen met plek twee.

Op dag twee stond een 133 kilometer lange etappe te wachten en waren de rollen omgedraaid: Wiebes stelde orde op zaken en pakte de winst, voor Kool en diens ploeggenote Pfeiffer Georgi. De 107 kilometer lange derde etappe, met de uiterst zware slotklim naar Jebel Hafeet als finale, legde het klassement in een plooi: Elisa Longo Borghini reed met ploeggenote Gaia Realini naar een 1-2'tje in de etappe en het klassement, Esmée Peperkamp schoof op naar een mooie vierde plek.

Zondag werd de wedstrijd afgesloten, uiteraard met nog een sprint. Na 119 kilometer ging Wiebes een stuk te vroeg aan, waardoor Kool er alsnog overheen kon knallen voor haar tweede etappezege. Chiara Consonni nestelde zich dit keer tussen Kool en Wiebes in, Longo Borghini reed de eindzege definitief over de finish.

Odermatt wereldkampioen afdaling na weergaloze run

Tijdens het wereldkampioenschap alpineskiën in het Franse Courchevel is zondag het koningsnummer van de sport afgewerkt. De mannen gingen naar beneden voor de strijd om de wereldtitel op de afdaling op de fraaie L'Eclipse, de afdalingspiste in het skigebied.

De Italiaan Florian Schieder opende het bal en al snel bleek dat zijn tijd eigenlijk erg sterk was. Verdedigend wereldkampioen Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk gaf 0,07 seconden toe, en niet lang daarna treurde het thuispubliek wel een beetje: de 42-jarige Johan Clarey werkte voor eigen publiek zijn laatste WK-wedstrijd af, maar net als in ruim twintig jaar World Cups lukte het hem niet om zijn eerste zege te pakken.

Als tiende ging Marco Odermatt naar beneden en de Zwitserse leider in de algemene World Cup-stand liet er bepaald geen gras over groeien. Met een weergaloze afdaling denderde hij naar beneden en dook hij maar liefst 1,09 seconden onder de tijd van Schieder door.

Kort na Odermatt was het de beurt aan de Canadees James Crawford, de verrassende wereldkampioen op de super-G. Op de afdaling zou een medaille wat minder verrassend zijn en met 1,01 seconden achterstand en voorlopig plek twee deed hij volop mee. Aleksander Aamodt Kilde is met vijf zeges uit acht wedstrijden de grote man dit seizoen, maar de Noor kon het tegen Odermatt's superafdaling niet bolwerken: tweede op 0,48 seconden.

Daar bleef het even bij, tot Cameron Alexander als twintigste naar beneden ging. De Canadees haalde nog wat van de tijd van Crawford af en noteerde op 0,89 seconden de derde tijd. Dat zou uiteindelijk verrassend brons opleveren: Marco Schwarz uit Oostenrijk, een van de voornaamste outsiders, strandde op vier honderdsten van de Canadees op plek vier.

Hoekstra gaat kijken voor tijdelijk visum aardbevingsslachtoffers

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaat onderzoeken of er een mogelijkheid is dat Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbeving een tijdelijk visum voor ons land zouden kunnen krijgen.

Duitsland kondigde al aan tijdelijke visa te gaan verlenen aan slachtoffers van de aardbevingen. Op zo'n visum zouden aardbevingsslachtoffers maximaal drie maanden bij hun familie in Duitsland kunnen verblijven. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei het belangrijk te vinden dat de mensen die getroffen zijn door de aardbeving in Duitsland onderdak kunnen vinden en medische behandeling kunnen krijgen. Ook België wil het gemakkelijker maken voor aardbevingsslachtoffers om bij familieleden in België te verblijven. Meer hierover bij WNL.

Dodental Syrië en Turkije ruim 28.000, VN vreest verdubbeling aantal doden

De Verenigde Naties gaan ervan uit dat het aantal slachtoffers na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië fors zal toenemen. Een exacte schatting is moeilijk, maar hij vreest minstens twee keer zoveel doden, zei VN-noodhulpcoördinator Griffiths na een bezoek aan de aardbevingsgebieden.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan 28.000, tienduizenden mensen raakten gewond. De zoek- en reddingsploegen worden binnenkort vervangen door humanitaire organisaties, die zich de komende maanden over de mensen in nood zullen ontfermen, zei Griffiths. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat er nu van uit dat ongeveer 26 miljoen mensen in Turkije en Syrië zijn getroffen door de gevolgen van de aardbevingen. Velen zijn dakloos geworden en zijn afhankelijk van de verstrekking van voedsel en drinkwater.

Inmiddels heeft de Turkse justitie de eerste aanhoudingsbevelen uitgevaardigd in verband met het instorten van gebouwen. Ze beschuldigt zo'n 100 mensen van het veroorzaken of verdoezelen van constructiefouten.

Bol loopt 6e tijd ooit op 400m indoor, NR Van Klinken en supermijl Nuguse

Het was zaterdag een drukke dag - en vooral avond - wat het atletiek betreft. In de World Athletics Indoor Tour werd een Gold-wedstrijd afgewerkt in New York, The Millrose Games, terwijl men ook in actie kwam in een Silver-wedstrijd in het Franse Metz.

Metz
Femke Bol (22,87) en Lieke Klaver (22,97) liepen een uitstekende 200 meter, maar vooral op de dubbele afstand was het zeer indrukwekkend: Bol snelde naar de winst in 49,96 seconden, de zesde tijd ooit gelopen en 's werelds snelste tijd sinds 2004.

Britt Weerman evenaarde haar nationale record bij het hoogspringen met 1,96 meter, waar de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh grote indruk maakte door over 2,02 meter heen te springen. Isayah Boers won de 200 meter in 20,89 seconden, Liemarvin Bonevacia was op de 400 meter met 46,29 seconden de snelste van de vele Nederlanders.

Parijs en VS
Dan was er ook nog Nadine Visser, die in 7,86 seconden de 60 meter horden op haar naam schreef bij een evenement in Parijs, terwijl Jorinde van Klinken bij Amerikaanse collegewedstrijden namens de Oregon Ducks met 19,57 meter het Nederlands indoorrecord bij het kogelstoten met één centimeter overnam van Jessica Schilder.

Indoor Tour Gold - New York

60m horden vrouwen
Het veld bestond vooral uit Amerikaanse dames, maar de winst ging naar een Bahamiaanse: Devynne Charlton snelde in 7,91 seconden naar de winst, voor Tonea Marshall (7,94) en Sharika Nelvis (7,96).

60m vrouwen
Hier wel louter Amerikaanse dames in het veld en Aleia Hobbs was daarvan de snelste: de houdster van de snelste tijd dit jaar kon die prestatie niet evenaren, maar was met 7,04 seconden wel weer rap. Tamari Davis werd in 7,08 seconden tweede, voor de 7,11 van Marybeth Sant-Price.

60m mannen
Noah Lyles startte vals, maar mocht onder protest alsnog lopen. Hij werd tweede achter wereldrecordhouder Christian Coleman, die in 6,47 seconden naar de winst snelde. Lyles werd na afloop alsnog gediskwalificeerd, waardoor plek twee voor de Jamaicaan Travis Williams was (6,59), drie duizendsten voor Noah's broertje Josephus Lyles.

800m mannen
De pas 18-jarige Keniaan Noah Kibet en thuisfavoriet Isaiah Harris maakten er een bijzonder mooie strijd van, maar in de laatste honderd meter was Kibet toch echt een maat te groot: hij snelde naar de winst in een indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 1:44,98 minuten. Harris werd in 1:45,64 tweede, voor landgenoot Clayton Murphy (1:46,83).

3000m vrouwen
De Amerikaanse Alicia Monson voerde na iets meer dan een kilometer het veld aan en bleef het tempo aangeven, waarbij de een na de ander eraf ging. Monson liep zeer indrukwekkend door en snelde in 8:25,05 minuten naar een nieuw Amerikaans record en een beste wereldjaarprestatie, voor landgenotes Whittni Morgan (8:30,13) en Katelyn Tuohy (8:35,20).

400m mannen
De Trinbagonian Jereem Richards liet weer zien in goede vorm te zijn en met vooral een sterke finish liep hij in 45,84 seconden naar de winst, voor de Amerikanen Noah Williams (46,20) en Bryce Deadmon (46,34).

3000m mannen
Het tempo lag al vrij snel behoorlijk hoog en in de laatste kilometer ontstond een duel tussen de Brit Josh Kerr en de Guetemalteek Luis Grijalva. Kerr trok 'm indrukwekkend door en pakte in een meetingrecord van 7:33,47 minuten de winst, voor de 7:33,86 van de in de VS wonende Grijalva, een nieuw Guatemalteeks record. De Amerikaan Joe Klecker werd in 7:34,14 derde.

Kogelstoten vrouwen
De Amerikaanse Chase Ealey was de favoriete en dat maakte ze waar: de 20,03 meter in haar derde van zes pogingen was ruim voldoende voor de winst én een beste wereldjaarprestatie. Plek twee was met 19,52 meter voor de Canadese Sarah Mitton, voor de Amerikaanse Maggie Ewen (19,49m).

Kogelstoten mannen
Wereldrecordhouder Ryan Crouser gebruikte een ietwat vernieuwde techniek, waarmee hij nog niet al te consistent was, maar wel goed genoeg gooide: de 22,58 meter in poging twee was weer erg indrukwekkend en goed voor een nieuwe beste wereldjaarprestatie. Landgenoot Joe Kovacs werd met 21,34 meter tweede, voor de 20,65m van Tripp Piperi.

300m vrouwen
Een incourant onderdeel, waarop de Russische Irina Privalova een goede dertig jaar geleden de snelste tijd ooit liep met 35,45 seconden. Dat ging er in New York bijna aan: de Amerikaanse Abby Steiner finishte in 35,54 seconden, de derde tijd ooit gelopen. Landgenote Brittany Brown werd in 36,13 seconden tweede, voor de Jamaicaanse Leah Anderson (36,68).

600m vrouwen
Nog een incourant onderdeel, waarop twee weken geleden de snelste tijd ooit werd gelopen door Keely Hodgkinson. Die tijd werd nu niet gehaald, maar dat mocht de pret voor Ajee Wilson niet drukken. De Amerikaanse 800 meterloopster, al een jaar of tien ongeslagen in New York, pakte in 1:24,85 minuten de winst, voor 400 meterloopster Shamier Little (1:26,16) en de derde Amerikaanse, Allie Wilson (1:26,40).

Polsstokhoogspringen
De Amerikaanse Katie Moon was een klasse apart voor eigen publiek: zonder foutpoging wist ze 4,81 meter te slechten en dat leverde de winst op. Landgenote Bridget Williams werd met 4,76 meter tweede, de Griekse Katerina Stefanidi moest het met 4,62 meter doen met plek drie.

Mijl vrouwen
Als favoriete liep de Schotse Laura Muir goed mee voorin, maar met de slotfase in zicht leek ze te moeten passen toen de Amerikaanse Josette Andrews de turbo erop gooide. Muir knokte zich echter terug en sprintte alsnog naar de winst in 4:20,15 minuten, voor Andrews (4:20,88) en de Britse Katie Snowden (4:21,19).

Mijl mannen
Het grote slotstuk van de avond, de Wanamaker Mile, leverde misschien ook wel de beste prestatie van allemaal op. De Amerikaan Yared Nuguse zette een verschroeiend eindschot in en finishte in een geweldige 3:47,38 minuten, de tweede tijd ooit gelopen en slechts een kleine vier tienden boven het wereldrecord. De Brit Neil Gourley werd in 3:49,46 tweede, voor de 3:50,83 van de Australiër Ollie Hoare.

Real Madrid wint WK voor clubs in doelpuntrijke finale

Real Madrid heeft voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis de wereldbeker voor clubteams gewonnen. In een doelpuntrijke finale tegen Saoedi-Arabische Al-Hilal wonnen de Madrilenen met 5-3.

Real Madrid kwam in de finale snel op voorsprong. Na nog geen kwartier spelen wist de Braziliaan Vinícius Júnior te scoren. Twee minuten later verdubbelde Federico Valverde de score. Toch mocht Al-Hilal bij rust nog hopen op een goed resultaat nadat Moussa Maréga de aansluitingstreffer maakte.

Na rust leek alle hoop verdwenen nadat eerst Karim Benzema wist te scoren en niet veel later maakte Valverde zijn tweede van de avond. Na een snelle uitbraak zorgde Luciano Vietto voor de 4-2, waarna Vinícius Júnior weer het verschil na drie doelpunten bracht. In het slot maakte Vietto nog zijn tweede van de avond, waardoor Real Madrid de finale met 5-3 won.

Het is voor Real Madrid de vijfde eindzege op het WK voor clubteams, waarmee het de recordhouder is.

AI Picture Gallery #120

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Hockeyers verliezen WK-finale na shoot-outs

De Oranje Heren zijn er niet in geslaagd voor de tweede keer de WK-titel in de zaal te veroveren. In de herhaling van de WK-finale van 2015 ging de ploeg van bondscoach Robert Tigges zaterdag in Pretoria tegen Oostenrijk na het nemen van shoot-outs onderuit. Het duel was na veertig minuten in 4-4 geëindigd.

Met een buikschuiver vierde Fabian Unterkircher zijn winnende shoot-out waarna hij werd bedolven onder zijn Oostenrijkse teamgenoten. Even verderop zaten de spelers van Oranje verslagen op de grond. De gouden missie werd er één met een zilveren einde.

Net als eerder op de dag in de halve finale tegen de Verenigde Staten bekeek Teun Rohof geblesseerd de wedstrijd vanaf de zijkant. Een sneu einde van het WK voor de 37-jarige routinier die bezig was aan zijn tiende en zeer waarschijnlijk laatste internationale titeltoernooi met Oranje.

De eerste serie kansen in de finale waren voor Nederland. Wiegert Schut bediende Joep Troost, maar hij stuitte op doelman Mateusz Szymczyk. Kort daarna reageerde de keeper alert op de tip van Boris Burkhardt. De aanvoerder van Nederland kon de bal net niet genoeg naar de hoek sturen waardoor Szymczyk nog met de voet kon redden. Daarna nam Schut de Oostenrijkse keeper nogmaals onder vuur, maar opnieuw kwam Szymczyk als winnaar uit de strijd.

Oostenrijk leek niet onder de indruk. De ploeg had al vaker aangetoond opeens toe te kunnen slaan. Na een diagonale pass bleek Oliver Binder compleet vrij te staan. Zijn schot zeilde tot zijn eigen afgrijzen over het doel van Hidde Brink. Even later creëerde Oostenrijk weer een mogelijkheid, via Fabian Unterkircher wiens schot maar net voorlangs ging. Daarna was het wel raak voor de titelhouder. Met een bekeken backhand passeerde Michael Körper doelman Brink.

Gelijkmaker
Het eerste kwart leek te worden afgesloten met een Oostenrijkse voorsprong. Maar in de laatste seconden kreeg Oranje een strafcorner. De inzet vanaf de kop van de cirkel raakte Unterkircher op het lichaam. Een strafbal voor Nederland, die werd benut door Max Sweering. Het was de vijftigste treffer van de Oranje Heren op het WK. Daarmee scherpte de ploeg het eigen record van meeste doelpunten op een WK-eindronde nog verder aan.

Het tweede kwart was nog maar nauwelijks begonnen of Körper zette Oostenrijk opnieuw op voorsprong. De all time topscorer van het WK verzilverde zijn eigen rebound. Net als in het eerste kwartier konden de Oostenrijkers die voorsprong niet vasthouden. Sweering speelde Benjamin Stanzl door de benen en schoot de bal in de lange hoek binnen voor de 2-2 gelijkmaker.

Na rust waren de rollen omgedraaid en kwamen de Oranje Heren tot twee keer toe op voorsprong. Eerst zette Leijs de 3-2 op het bord nadat hij een duel om de bal had gewonnen en die vervolgens in de bovenhoek liftte.

Nadat Daniel Fröhlich bij de tweede paal een pass met de backhand had binnengetikt, zette Troost Oranje via een strafcorner op een 4-3 voorsprong met nog een kwart te gaan. Maar die marge hield Nederland niet vast.

Oostenrijk trekt stand gelijk
De eerstvolgende Oostenrijkse strafcorner van Körper werd tot twee keer toe onschadelijk gemaakt door Brink, maar een tweede corner leidde tot een strafbal. De inzet van Unterkircher vanaf de kop van de cirkel kwam op het lichaam van de lijnstop.

Met nog vier minuten spelen benutte Körper het buitenkansje: 4-4. Hij was zijn derde van de wedstrijd en zeventiende van het toernooi, goed voor de topscorerstitel. Nederland overleefde in die slotfase nog een ondertalsituatie na een groene kaart voor Troost waardoor shoot-outs noodzakelijk waren om de strijd om de wereldtitel te beslissen.

Bij Oranje kwam Joey van Walstijn het veld in voor Brink. De keeper van HDM had meteen succes door tot twee keer toe te redden op de inzet van Sebastian Eitenberger. Daarna benutten zowel Burkhardt als Unterkircher hun shoot-outs. Jochem Bakker leek Oranje op voorsprong te zetten, maar zijn bal rolde via de legguard van Szymczyk naast het doel.

Körper werd in zijn poging gehinderd door Van Walstijn. De scheidsrechter wees naar de stip. Brink verving Van Walstijn, maar hij was kansloos op de strafbal van Körper. Sweering maakte vervolgens gelijk (2-2) waardoor de serie in sudden death beslist moest worden.

Beslissing
Daarin stuitte Burkhardt op Szymzcyk waarna hij de bal op zijn voet kreeg. Het matchpoint voor Oostenrijk werd benut voor Unterkircher. Daarmee prolongeerden de Oostenrijkers hun wereldtitel van 2018 en namen zodoende revanche voor de verloren van WK-finale van 2015. Nederland bleef verslagen achter, in de wetenschap dat ze heel dicht bij een tweede zaaltitel in de hockeyhistorie waren.

Het bericht Gouden droom Oranje Heren spat uiteen na shoot-outs verscheen eerst op Hockey.nl.

FOK! Wat een weer: droog en weinig wind

winterbanner

Goede morgen!

Toch nog een code geel in het noordoosten, de provincies Friesland, Groningen en Drenthe wegens dichte mist tot 8 uur vanochtend, het zicht is minder dan 200 meter. 

Vanochtend is het verder bewolkt maar droog met weinig wind. Vanmiddag kan de zon even doorbreken. Het wordt ongeveer 9 graden. Ook vanavond droog en je raadt het al: weinig wind. In de nacht naar maandag ook weer droog met temperaturen tussen het vriespunt in het zuiden tot 5 graden in het noorden.

In de loop van de week stijgt de neeslagkans tot 60% op donderdag bij temperaturen in de dubbele cijfers. 

 

Ook in Tavira, Portugal mooi lenteweer (Foto: qltel)
Ook in Tavira, Portugal mooi lenteweer (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Hockeysters walsen over Oostenrijk heen en pakken wereldtitel in de zaal

De Oranje Dames Zaal hebben met groots machtsvertoon voor de derde keer in de historie de wereldtitel veroverd. In de finale gaf de Nederlandse ploeg het schuchtere Oostenrijk geen schijn van kans. In de allerlaatste interland van zaaldiva Donja Zwinkels domineerde Nederland vanaf de eerste balomwenteling om uiteindelijk met 7-0 te winnen.

Nog vóór het laatste fluitsignaal trokken de wisselspeelsters al een sprint naar hun teamgenoten in het veld waarna secondenlang werd gehost in een kringetje. Gabrielle Mosch sloeg de hand voor haar mond, Zwinkels liet haar tranen de vrije loop en Eva van ’t Hoog stuiterde als een kind zo blij. De derde wereldtitel na 2007 en 2015 was een feit. De gouden missie in Zuid-Afrika was geslaagd.

De WK-finale tegen Oostenrijk was de derde eindstrijd die Oranje onder leiding van bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn speelde. Daar waar Oranje de EK-finale van Minsk in 2020 nog verloor vanwege een gebrek aan lef, speelde het twee maanden geleden in de nipt verloren EK-finale tegen grootmacht Duitsland juist met veel bravoure. Op dit WK bulkte Oranje van het zelfvertrouwen en werd duidelijk dat onder Timman en Van Tijn met succes een meedogenloze zaalhockeymachine is gebouwd. Kanttekening: rivaal Duitsland ontbrak in Zuid-Afrika, omdat het toernooi volgens de Duitse bond niet matchte met de rest van de agenda.

Oranje won in Pretoria al haar acht wedstrijden (een Oranje-record), waarvan zes met een groot verschil in doelpunten. De ploeg maakte 48 goals, incasseerde er maar zes en kreeg alleen in de groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika (3-1) en de Verenigde Staten (3-2) te maken met serieuze weerstand. Oranje toonde echter ook in die duels aan over alle wapens in het zaalhockey te beschikken, zowel aanvallend als verdedigend, maar ook mentaal en fysiek.

Droomstart
De finale tegen Oostenrijk was nog geen vijf minuten onderweg toen het scorebord al 2-0 aangaf. Een rake strafcorner van Lieke van Wijk na een afschuif via Noor de Baat en een vloeiende aanval via Elin van Erk en eindstation Eva van ’t Hoog gaven Oranje een droomstart, die alle eventuele zenuwen meteen wegnamen.

Pas in de negende minuut was er de eerste balberoering van Oranje-keeper Alexandra Heerbaart, die attent reageerde op veelbelovende Oostenrijkse pass van achteruit. Heerbaart had misschien wel de moeilijkste rol in het Oranje-team: ze werd relatief weinig op de proef gesteld maar moest uiteraard wel steeds veertig minuten lang op scherp blijven staan voor dat handjevol reddingen elke wedstrijd.

Nóg voor rust draaide Oranje alle spanning in deze wedstrijd de nek om: ze hield Oostenrijk ver weg van het eigen doel – de verrassende WK-finalist noteerde slechts drie cirkelpenetraties in de eerste helft – en zocht geduldig naar scoringsmogelijkheden. Uit een van de strafcorners vuurde Mabel Brands prachtig raak voor de 3-0, bijna een kopie van het strafcornerdoelpunt dat ze maakte in de eerdere groepswedstrijd tegen Oostenrijk (5-1).

Hattrick Brands
In een wedstrijd die allang geen echte finale meer was hoefde Oranje na rust niet eens meer voluit te gaan om de wereldtitel veilig te stellen. Brands vuurde nog twee keer hard raak uit een strafcorner en gunde met een afschuif ook Tessa Clasener de kans voor de tweede keer dit toernooi als doelpuntenmaker in de boeken te komen: dat lukte want de verdediger van HDM schoot onberispelijk raak.

Dat de hardwerkende Anna de Geus in de laatste minuut nog een doelpuntje kon meepikken – haar eerste van dit toernooi – was een prachtig geschenk dat haar aangeboden werd door de onzelfzuchtige Donja Zwinkels. In plaats van voor haar eigen goaltje te gaan in de finale schoof ze af op De Geus die dankbaar afdrukte.

Zo eindigde de 33-jarige topscorer van Oranje – Zwinkels maakte zeventien goals in acht wedstrijden – zónder doelpunt in haar laatste wedstrijd als zaalinternational. Daar zal ze absoluut niet om malen. Ze neemt na 41 wedstrijden en 42 doelpunten met de mooist denkbare prijs afscheid van Oranje: de wereldtitel.

Het bericht Oranje Dames walsen over Oostenrijk heen en pakken wereldtitel verscheen eerst op Hockey.nl.

Geheime stukken op laptop van Trump medewerker

Advocaten van voormalig president Donald Trump ontdekten in januari meer geheime documenten en overhandigden die aan federale rechercheurs, aldus meerdere mediaberichten.

Onder de ingeleverde materialen bevonden zich als 'classified' gemarkeerde documenten en de laptop van een van Trumps assistenten, meldden meerdere nieuwsuitzendingen. De geheime stukken zijn aangetroffen in Mar-a-Lago, maar niet in het gedeelte waar Trump de in augustus in beslag genomen documenten had opgeslagen, meldde ABC News.

Bronnen vertelden ABC News dat James Trusty, de advocaat van Trump, federale rechercheurs vertelde dat geheime stukken elektronisch naar de laptop van de assistent waren gekopieerd. De assistent wist blijkbaar niet dat er geheim materiaal naar zijn laptop was gekopieerd, vertelden bronnen aan CNN.

ABC News was de eerste die vrijdag het nieuws naar buiten bracht dat er extra documenten waren overhandigd. Trump wordt onderzocht door Jack Smith, de speciale aanklager van Justitie (DOJ), nadat honderden geheime documenten waren ontdekt in het verblijf van ex-president Trump in Mar-a-Lago. Smith heeft naar verluidt voormalig vice-president Mike Pence gedagvaard, hoewel bronnen aan The New York Times vertelden dat dit is gedaan vanwege het onderzoek naar de rol van Trump tijdens de opstand van 6 januari 2021.

Er zijn ook geheime documenten aangetroffen in de huizen van Pence en president Joe Biden, en de DOJ heeft deze zaken ook in onderzoek.

Ook 'UFO' boven Canada neergehaald door VS

Een onbekend vliegend object (UFO) is op grote hoogte boven Noord-Canada neergeschoten. Dat heeft de Canadese premier Trudeau bekendgemaakt. Hij gaf opdracht tot het neerhalen van de UFO. 

Het Noord-Amerikaanse luchtverdedigingscommando NORAD had het vliegende object in de lucht boven Canada gezien. Trudeau zei dat hij telefonisch contact had met de Amerikaanse president Biden. Het Canadese leger zal nu het wrak bergen en onderzoeken.

Afgelopen vrijdag schoot het Amerikaanse leger een onbekend object boven Alaska neer. Meer details zijn nog niet bekend gemaakt.

Een week geleden werd boven de Verenigde Staten een Chinese ballon gespot, die later boven zee werd neergeschoten. Terwijl de Amerikaanse regering het apparaat classificeerde als een spionageballon, sprak de Chinese regering van een weerballon.

Baanrenner Lavreysen sprint naar EK-goud, Van der Wouw pakt brons

De voorlaatste dag van het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft Nederland weer twee medailles opgeleverd. De sprint bij de mannen stond op het programma in het Zwitserse Grenchen, dus daar kon vooraf eigenlijk al een medaille ingetekend worden.

500m tijdrit vrouwen
Hetty van der Wouw had zich als vierde voor de finale gekwalificeerd, maar in de eindstrijd kon ze er net een schepje bovenop doen: met 33,554 seconden sprintte ze zich naar het brons. Het goud was in 32,947 seconden voor de ongenaakbare Duitse Emma Hinze, terwijl Taky Marie Divine Kouamé namens Frankrijk in 33,390 zilver pakte. Met 34,200 werd Kyra Lamberink zevende.

Individuele achtervolging vrouwen
De beide races om de medailles werden een duel tussen Duitsland en Groot-Brittannië en twee keer leverde dat Duitse winst op. In de finale was favoriete Franziska Brausse oppermachtig: met 3:20,101 minuten raffelde ze de drie kilometer beduidend rapper af dan Josie Knight (3:23,613). Brons ging in de persoon van Mieke Kröger ook naar Duitsland: 3:24,895 tegen de 3:25,556 van Anna Morris.

Omnium mannen
Na de eerste drie onderdelen was de leiding in handen van Jan Willem van Schip, die de scratch won en zesde en vijfde werd op de tempo- en afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers was hij echter vrijwel onzichtbaar, de benen leken volledig leeg en de Nederlander zakte terug naar plek zes. De Fransman Benjamin Thomas domineerde de puntenkoers en reed zich naar het goud, Simone Consonni uit Italië kwam met een sterke slotfase opzetten voor zilver en de Brit William Perrett ging er door een goed optreden met het brons vandoor.

Sprint mannen
Als wereld- en olympisch kampioen was Harrie Lavreysen de torenhoog favoriet en zijn voornaamste concurrentie kwam al in de kwartfinales: concurrent en vriend Jeffrey Hoogland deed een bijzonder fraaie poging door vanaf meter één aan te gaan, maar Lavreysen haalde hem bij en de heren konden er onderling om lachen. In de finale rekende Lavreysen overtuigend met 2-0 af met de Pool Mateusz Rudyk, terwijl Rayan Helal uit Frankrijk met 2-0 de strijd om brons won van Mikhail Yakovlev uit Israël.

Puntenkoers vrouwen
Marit Raaijmakers vertegenwoordigde Nederland en deed dat vooral in het middenstuk van de wedstrijd erg sterk. In de slotfase deed ze een bijzonder dappere poging om nog naar het podium te springen, maar de benen liepen iets te vroeg vol en ze moest, leeggeknokt en wel, genoegen nemen met een vierde plek. Het goud was voor de Noorse Anita Stenberg, die van begin tot eind overtuigde. De Belgische Shari Bossuyt sprintte in de slotronde nog naar zilver door over Marie le Net uit Frankrijk heen te wippen.

Groenewoud boekt indrukwekkende World Cup-zege op 1500m, Ghiotto klopt Roest

Tijdens de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het schaatsseizoen, gehouden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki, zijn zaterdag weer vier afstanden verreden. Dat leverde fraai Nederlands succes op, en ook een prachtige race die voor Nederland wellicht wat minder goed verliep.

1500m vrouwen
Marijke Groenewoud nam het op tegen Miho Takagi en in een prachtig duel wist de Nederlandse zowaar af te rekenen met de Japanse houdster van het baan- en wereldrecord. Een dijk van een race bracht haar naar 1:56,67 minuten, waarna ze zag hoe de Noorse Ragne Wiklund het ook niet voor elkaar kreeg: 1:57,83 minuten. Takagi's 1:58,02 was wel goed voor plek drie, Joy Beune werd met 1:58,98 vijfde, Reina Anema tiende (2:00,91). In de B-groep kwamen Elisa Dul (2:02,04) en Myrthe de Boer (2:03,13) eerder tot een vierde en zesde plek.

500m mannen
Hein Otterspeer kwam al in de eerste rit in actie en zijn 35,03 seconden bleef erg lang staan als rapste tijd. Toch greep hij uiteindelijk naast het podium: de Japanner Wataru Morishige pakte in 34,78 seconden de winst, voor Laurent Dubreuil uit Canada (34,87) en de tweede Japanner, Yuma Murakami (35,03 seconden, enkele duizendsten sneller dan Otterspeer). Janno Botman werd in 35,25 seconden achtste, in de B-groep werd Stefan Westenbroek tweede (35,43), Joep Wennemars negende (35,72) en Serge Yoro tiende (35,76).

5000m mannen
In de op twee na laatste rit reed Patrick Roest tegen Davide Ghiotto en de Italiaan had er bijzonder veel zin in. Pas na tien ronden noteerde hij een eerste rondje boven de 30 seconden, en de voorsprong doe hij beetje bij beetje had gepakt op Roest gaf hij niet meer weg: 6:17,45 tegen 6:18,27 minuten voor Roest. Dat bleken de twee snelste tijden, want de jonge Noor Sander Eitrem bleef met 6:18,45 steken op plek drie. Beau Snellink werd in 6:25,07 vierde, Marcel Bosker werd zesde (6:28,25) en Kars Jansman zevende (6:29,56). Lex Dijkstra noteerde in de B-groep eerder 6:31,90 minuten, goed voor plek vier.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Joy Beune, Elisa Dul en Robin Groot had Nederland op zich niet de allersterkste ploeg die mogelijk is, maar het trio deed het wel uitstekend: met 3:01,74 minuten kwamen ze tot de tweede tijd. Alleen Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais waren namens Canada sneller (3:00,97), terwijl Mia Kilburg, Giorgia Birkeland en Brittany Bowe namens de VS in 3:04,01 derde werden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.