1-2'tje Otterspeer en Nuis op 1000m in World Cup, Groenewoud sprint naar massastartwinst

De voorlaatste World Cup-wedstrijd van het schaatsseizoen is zondag in het Poolse Tomaszów Mazowiecki afgesloten. De mannen en vrouwen kregen nog een 1000 meter voor de kiezen, waarna de massastarts voor de afsluiting zorgden. Volgende week worden op dezelfde baan de World Cup-finales verreden.

1000m vrouwen
Al in de tweede rit had Brittany Bowe met 1:16,43 minuten een prima tijd laten noteren, waar de een na de ander zich vervolgens op stuk beet. In de laatste rit zag de Amerikaanse echter alsnog de zege tussen haar vingers door glippen: landgenote Kimi Goetz snelde naar 1:16,00 en diens tegenstander Miho Takagi uit Japan noteerde met 1:16,18 de tweede tijd. Isabel Grevelt was met 1:17,23 en plek zes de beste Nederlandse, voor Michelle de Jong (zevende in 1:17,55), Marrit Fledderus (tiende in 1:18,13) en Femke Kok (veertiende in 1:18,79). Naomi Verkerk won in 1:18,19 eerder op de dag de B-groep.

1000m mannen
Kjeld Nuis kwam al vroeg in actie en reed naar een ogenschijnlijk degelijke tijd van 1:09,52 minuten - de baan in Polen is niet al te snel. Die tijd bleef lang staan, tot Hein Otterspeer in actie kwam en er met 1:09,24 toch onderdoor dook. De Nederlanders bleven wel op één en twee staan, thuisfavoriet Damian Zurek werd in 1:09,85 verrassend derde. Joep Wennemars reed in 1:10,45 naar plek dertien, maar de grootste indruk maakte Wesly Dijs eerder op de dag: met 1:08,96 won hij de B-groep in de snelste tijd van de dag, Tijmen Snel werd er vijfde in 1:10,77.

Massastart vrouwen
Op een enkele hele voorzichtige poging tot aanvallen na was het een behoorlijk gezapig ritje, waarbij men vooral aan het wachten was tot er gesprint kon worden. Elisa Dul deed heel even een poging, maar die werd in de kiem gesmoord, en vervolgens kwam dan de sprint. Daarin was Marijke Groenewoud oppermachtig: de Nederlandse verwees Ivanie Blondin uit Canada naar plek twee, voor de Amerikaanse Mia Kilburg, terwijl Dul nog naar plek vijf reed.

Massastart mannen
Ook hier bleef het veld lang bij elkaar, een echte aanvalspoging kwam er niet. Het liep dus uit op een sprint en daarin was de Belg Bart Swings nét de snelste, hoewel het erg weinig scheelde. Andrea Giovannini uit Italië zat er 0,02 seconden achter, de Zwitser Livio Wenger werd op 0,09 seconden derde en op 0,25 tellen greep de Amerikaan Ethan Cepuran naast een podiumplek. Louis Hollaar en Bart Hoolwerf werden er in de slotfase vanaf gepierd en eindigden als vijfde en achtste.