FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 januari 2023

AI Picture Gallery #108

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #846

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Donald Trump lanceert 'bozer dan ooit' campagne presidentsverkiezingen 2024

De voormalige Amerikaanse president Trump heeft zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2024 afgetrapt met toespraken in twee staten.

Trump zei 'bozer en toegewijder dan ooit' te zijn op een congres van de Republikeinse Partij in de stad Salem, New Hampshire. Hij herhaalde daar zijn leugen over de vermeende verkiezingsfraude. Hij verklaarde opnieuw dat hij de presidentsverkiezingen van 2020 daadwerkelijk had gewonnen. Onder zijn leiding zou de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne nooit hebben plaatsgevonden, beweerde hij. Later trad Trump ook op in South Carolina. De staat begint vroeg met de voorverkiezingen voor de toekomstige presidentskandidaat.

Zelfs nu er nog geen officiële tegenstander is, denken waarnemers dat Trump mogelijk zou kunnen verliezen in de interne partijcompetitie. Onlangs kreeg de ex-president de schuld van de slechte prestaties van veel van de Republikeinse kandidaten die hij steunde bij de tussentijdse verkiezingen.

Uitslag Excelsior - Ajax

Ajax heeft eindelijk nog eens gewonnen in de eredivisie. Onder de nieuwe trainer John Heitinga wonnen de Amsterdammers in Rotterdam met 1-4 van Excelsior.

Bij rust stond Ajax met 1-2 voor. Vroeg in de eerste helft kwamen de Amsterdammers snel op voorsprong dankzij een rake strafschop van Dusan Tadic. Daarna ging Ajax slordiger spelen en kreeg Excelsior voldoende kansen om de gelijkmaker te maken en uiteindelijk zou het ook lukken. Redouan El Yaakoubi kopte de verdiende gelijkmaker binnen. Net voor rust zette Davy Klaassen Ajax weer op voorsprong.

In de tweede helft had Ajax het verdedigend beter voor elkaar en gaf het minder kansen weg, al kreeg Excelsior nog een goede kans op 2-2, maar dankzij een uitstekende reflex van Gerónimo Rulli bleef het 1-2, waarna de Amsterdammers via mooie doelpunten van Mohammed Kudus en Devyne Rensch uitliepen naar een 1-4 overwinning.

Door de overwinning staat Ajax op de vierde plaats, op vijf punten van koploper Feyenoord.

Van der Poel wint laatste wereldbeker van het seizoen en lijkt klaar voor het WK

Mathieu van der Poel heeft de laatste veldrit voor het WK gewonnen. In de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen was de 28-jarige Nederlander de beste in Besançon. Hij won voor Laurens Sweeck en Joris Nieuwenhuis.

Mathieu van der Poel deed het in de eerste twintig minuten van de cross het rustig aan en bleef er een grote groep samen in de eerste drie rondes op het parcours in het Franse Besançon. In ronde vier zette Van der Poel zijn versnelling in en niemand kon de 28-jarige Nederlander volgen. Hij reed eenvoudig naar de winst en lijkt daarmee in vorm richting het WK van volgende week in Hoogerheide.

In de achtervolgende groep, negen man groot, leek niemand het verschil te kunnen maken op het snelle parcours, tot Eli Iserbyt versnelde. Alleen Laurens Sweeck kon de kleine Belg volgen, waarna Iserbyt in de fout ging. Hij verspeelde daarmee een podiumplaats Sweeck werd zodoende makkelijk tweede en Joris Nieuwenhuis maakte het podium vol in Frankrijk.

Results powered by FirstCycling.com

Nederland pakt brons op WK hockey, Duitsland nieuwe kampioen

Nederland heeft voor de vierde keer op rij een medaille overgehouden aan een WK hockey. In de troostfinale van het mondiale toernooi in Bhubaneswar versloeg een mentaal sterk Nederland tegenstander Australië met 3-1, vooral dankzij een uitstekende tweede helft.

Oranje begon, voor nog niet eens een half gevuld Kalinga stadion, in ieder geval fris en gretig aan het duel om het brons. Steijn van Heijningen had al na 31 seconden Nederland op voorsprong kunnen tippen, maar zijn inzet ging voor het Australische doel langs. Nog geen halve minuut later ramde Thijs van Dam met zijn forehand naast het doel. De toon was gezet, de eerste spierballen getoond. In die beginfase maakte Nederland indruk met snel combinatiespel.

Australië liep achter de feiten aan, hapte naar adem en nam na zo’n tien minuten het initiatief over. Nadat Aran Zalewski een grote kans miste op de openingsgoal, was het vlak daarna – inmiddels in de dertiende minuut – wel raak. Uit de eerste Australische corner pushte Jeremy Hayward met scherp. Hard, door het midden. Tussen Blaak en z’n lijnstop in: 0-1. Dat wel een beetje zuur voor Oranje. Scheidsrechter Dan Barstow concludeerde dat Jip Janssen shoot had gemaakt, waardoor hij een corner gaf. Nederland vocht die beslissing aan, maar de video-referee kon geen wijs worden uit de beelden. De corner bleef dus staan, met alle gevolgen van dien.

De kans op de gelijkmaker kwam na 21 minuten, toen de rappe Van Heijningen de eerste Nederlandse corner versierde. Jip Janssen – twee keer trefzeker in de halve eindstrijd – pushte de bal tegen doelman Andrew Charter. Het bleek een van de spaarzame mogelijkheden van Nederland in het lome tweede kwart, waarin de wedstrijd veel van zijn franje kwijtraakte. Illustratief: op de perstribune viel een Indiase journalist in slaap, een collega naast hem was overgeschakeld op een spelletje Candy Crush. Zij zagen dus niet dat Oranje steeds slordiger werd en het gif van de eerste minuten compleet kwijtgeraakte. Australië kreeg zelfs nog een kans op de 2-0 via Tim Brand. Pirmin Blaak hield de spits van Klein Zwitserland van het scoren af.

Dezelfde Brand hielp Oranje vlak na de pauze een handje. Een corner van Janssen – nummer vier van de wedstrijd – ging er namelijk via de voet van de aanvaller in. Nederland liet een totaal ander gezicht zien en had opeens de smaak weer helemaal te pakken. Australië was het echt even kwijt en maakte twee minuten later een gigantische verdedigingsfout. Tim Howard verspeelde in de eigen cirkel een bal aan Floris Wortelboer, die Thierry Brinkman bediende. De spits schoot met en snelle polsbeweging raak: 2-1. Oranje rook bloed en kneep door. Thijs van Dam zette een fraaie rush in over zo’n twintig meter en vond Brinkman, die van dichtbij voor de 3-1 zorgde. 

Australië was verslagen, kapot gestreden en niet meer bij machte om dat verschil nog goed te maken. Zelfs niet toen Thijs van Dam voor een sliding met geel en liefst tien minuten naar de kant werd gestuurd. Even leek de 4-1 zelfs nog op het bord te komen, maar de treffer van Lars Balk werd afgekeurd. Australië viel, met een veldspeler in plaats van doelman Charter, uit volle macht aan. Maar het Nederlandse tiental was mentaal sterk, gaf verdedigend geen krimp en won met 3-1.

Later op de dag won Duitsland de finale van België na het nemen van shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 3-3 geëindigd. Het is voor Duitsland de derde wereldtitel na 2002 en 2006. De Duitsers kwamen in de wedstrijd 0-2 achter maar knokten zich, niet voor het eerst dit toernooi, terug en namen een 3-2 voorsprong. Vlak voor tijd kwamen de Belgen dankzij een benutte strafcorner terug tot 3-3 maar in de shoot-outs ging het alsnog mis voor de wereldkampioen van 2018.

Lamparter domineert Seefeld Triple in noordse combinatie

In het Oostenrijkse Seefeld is dit weekeinde de Seefeld Triple afgewerkt: een drieluik in de World Cup op de noordse combinatie, met elke dag een langer stuk langlaufen na het schansspringen van de ochtend.

Vrijdag
De Japanner Ryota Yamamoto was bij het schansspringen het best, maar de beduidend rapper langlaufende Noor Jarl Magnus Riiber kreeg slechts vier seconden achterstand aan de broek. Met Yoshito Watabe volgde op 32 seconden nog een Japanner, gevolgd door de Duitser Julian Schmid (+0:36), de Oostenrijkers Stefan Rettenegger (+0:44), Franz-Josef Rehrl (+0:45) en Johannes Lamparter (+0:48) en de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:48). Verder leken onder meer de Duitsers Manuel Faisst (+1:03) en Vinzenz Geiger (+1:11) gevaarlijk, net als de Fin Ilkka Herola (+1:22).

Riiber en Yamamoto kwamen langlaufend snel samen, terwijl een door Lamparter aangevoerde groep van zes de achtervolging opende. Riiber liet Yamamoto vervolgens achter en na vijf kilometer werd de Noor nog achtervolgd door Schmid, Lamparter en Oftebro. Een dikke kilometer voor het einde namen ze Riiber te grazen, waarna er gestreden werd om de winst. Oftebro sprong op de laatste echte klim weg en liep naar de overwinning, acht seconden voor Lamparter. Schmid schudde Riiber van zich af en werd op veertien tellen tweede.

Zaterdag
Lamparter won het schansspringen en pakte zeven seconden langlaufvoorsprong op Yamamoto, met de Est Kristjan Ilves op tien tellen. Franz-Josef Rehrl uit Oostenrijk mocht na veertien seconden vertrekken, maar het gevaar kwam vooral uit Duitsland: Schmid en Geiger mochten al na 35 en 38 seconden beginnen met langlaufen. Oftebro moest dit keer 1:04 minuten wachten, Riiber kreeg een flinke klap: zijn pak was niet correct en de Noor werd gediskwalificeerd bij het schansspringen.

Halverwege de tien kilometer langlaufen had Lamparter de leiding stevig in handen, terwijl een door Geiger en Schmid aangevoerd groepje van zes mannen op een goede halve minuut volgde. Lamparter kwam geen moment in de problemen en boekte een overtuigende zege, Geiger liet de rest van het groepje in de slotkilometer achter en pakte plek twee, voor Schmid en Ilves.

Zondag
Ook op de slotdag was Lamparter de beste bij het schansspringen, maar het gevaar werd nog groter: Geiger mocht dit keer al na 16 seconden beginnen met langlaufen. Yamamoto volgde op 22 seconden, Oftebro op 38 seconden en Stefan Rettennegger mocht met Schmid na 41 en 42 seconden op pad - eventueel gevaar kwam verder nog van Herola, die na 1:09 minuten mocht gaan langlaufen.

Vroeg in de 12,5 kilometer langlaufen vormde zich een flinke groep op een kleine halve minuut van Geiger, die zelf een stukje achter Lamparter zat. Onder leiding van Oftebro kwam die groep rap dichter bij Geiger, die ze na 7,5 kilometer te grazen namen. In de slotronde gaven Geiger en Schmid gas in de strijd om plek twee, Oftebro volgde. Lamparter kwam zeer overtuigend als winnaar over de meet, Schmid sprintte naar de tweede plek, voor Oftebro en de moegestreden Geiger.

Uitslag FC Volendam - FC Groningen

De problemen voor FC Groningen, de hekkensluiter van de Eredivisie, zijn na vanmiddag alleen maar groter geworden. Het verloor vandaag het degradatieduel tegen FC Volendam met 3-2.

Groningen was in het begin van de wedstrijd wel de bovenliggende partij en was via Pepi ook dicht bij een goal, maar hij wist niet te scoren uit een kopbal. Het was Volendam dat op voorsprong kwam, maar daar ging een grote fout van Groningen aan vooraf. Chalus zijn terugspeelbal was veel te kort en werd onderschept door Oristanio, die faalde vervolgens niet in de afronding, 1-0.

In de tweede helft kwamen de bezoekers al snel langszij, Hove scoorde de 1-1 uit een hoekschop. Volendam was niet van slag want vijf minuten later leidde het alweer, Twigt scoorde met een kopbal. FC Groningen bleef strijden en dat werd beloond, Pepi schoot de 2-2 binnen. Uiteindelijk was het toch Volendam dat er met de zege vandoor ging nadat Mühren de beslissende 3-2 scoorde.

FC Volendam

3 - 2

FC Groningen

 21' Oristanio
 55' Twigt
 78' Mühren
   50' Hove
 73' Pepi
 
 Gele kaart: , Määttä, (FC Groningen)
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.600
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
Plat
Mbuyamba
Mirani
Flint
Murkin
Sanchez
Eiting
Twigt (Klomp/84)
Oristanio (Zeefuik/ 85)
Mühren (Antonucci/88)
  Verrips
v.Gelderen
Chalus
Blokzijl (Irandust/71)
Sörensen
Määttä
Oratmangoen (Te Wierik/86)
Lundqvist (v.Bergen/71)
Suslov
Hove
Pepi

'Kombinierer' Hansen wint ook 6e en 7e wedstrijd op rij

De vrouwen op de noordse combinatie zijn dit weekeinde voor het eerst in actie gekomen in Seefeld, waar de mannen de Seefeld Triple afwerken. Voor de vrouwen stonden er twee World Cup-wedstrijden op de planning, met een uiterst dominante 20-jarige Noorse als favoriet.

Wedstrijd één
Op de schans stond er weer nauwelijks een maat op Gyda Westvold Hansen. De dominante Noorse sprong een langlaufvoorsprong van 31 seconden bij elkaar op de Duitse Nathalie Armbruster, terwijl de Italiaanse Annika Sieff na 39 seconden mocht vertrekken. Yuna Kasai uit Japan kreeg 56 seconden aan de broek, de Noorse Mari Leinan Lund mocht met een prima sprong na precies een minuut beginnen met langlaufen.

Op de langlaufski's kwam Hansen niet in de problemen, maar haar landgenote Ida Marie Hagen kwam in zeer rap tempo naar voren en lag halverwege al op plek vier. Hagen pakte Lund en verschalkte Sieff net zo snel, waarna ze de derde plek over de finish liep. Hansen won zonder noemenswaardige problemen, Armbruster werkte haar vijf kilometer eenzaam af en werd keurig tweede.

Wedstrijd twee
Ook op dag twee was Hansen weer de beste op de schans, maar het verschil was kleiner: Armbruster volgde dit keer op 12 seconden en Sieff mocht 20 seconden na Hansen vertrekken. Yuna Kasai sprong wederom naar plek vier en mocht 47 seconden na Hansen gaan langlaufen, gevolgd door het Oostenrijkse duo Annalena Slamik (+0:55) en Lisa Hirner (+0:56) - Ida Marie Hagen moest 1:48 minuten wachten.

Na 2,5 kilometer langlaufen, halverwege dus, had Hansen haar voorsprong mooi uitgebreid naar een halve minuut ten opzichte van Armbruster en Sieff - Hirner en Kasai volgden op nog eens bijna veertig seconden. Hansen's zege kwam uiteraard niet in gevaar, nummer zeven op een rij was een feit. Sieff sprintte naar de tweede plek, nét voor Armbruster, en met Hirner op de vierde plek.

Wehrlein wint ook tweede ePrix in Saoedi-ArabiŽ

In de straten van het Saoedische Diriyah is zaterdagavond de tweede ePrix van de week verreden, de derde van het Formule E-seizoen. Het werd weer een spannende race waarin tot het einde geknokt werd, vooral wat de plaatsen achter de leider betreft.

Poleposition was voor McLaren-coureur Jake Hughes, die de Jaguar van Mitch Evans naast zich had staan. Op de tweede rij stonden Hughes' teamgenoot René Rast en Envision-coureur Sebastien Buemi, voor de Porsche van Pascal Wehrlein en Jake Dennis van Andretti.

Bij de start schoot Evans langs Hughes naar de leiding, terwijl Wehrlein de vierde plek pakte, voor de ook prima vertrokken Edoardo Mortara. Na een ronde of tien werd de eerste ronde Attack Mode afgewerkt, waarbij Rast met een perfecte timing de leiding pakte, voor Evans, Wehrlein, Hughes, Mortara en Buemi.

Met de volgende Attack Mode-ronde nam Wehrlein de leiding over, voor Rast, Evans en Hughes, maar Jake Dennis kwam snel naar voren en werkte zich op naar plek drie. Met een dikke tien ronden te gaan had Wehrlein nog altijd de leiding in handen, inmiddels voor Dennis en Sam Bird, terwijl Nico Müller zijn auto in de barrière parkeerde en voor een safety car-situatie zorgde.

Een kleine tien ronden voor het einde kwam de safety car binnen, met Wehrlein voorop, voor Dennis, Bird, Rast, Evans en Hughes. Bird pakte de Attack Mode en zag Rast zo voorbij gaan, waarna Bird zich bij een inhaalpoging flink verremde. Daarmee was het wel gedaan: Wehrlein reed opnieuw naar de zege, voor Dennis, Rast en Bird.

Uitslag FC Twente - Feyenoord

FC Twente en Feyenoord hebben in een leuk duel met 1-1 gelijkgespeeld. Santiago Giménez kopte de Rotterdammers op voorsprong, waarna in de tweede helft Joshua Brenet voor de gelijkmaker zorgde.

Feyenoord kwam na een half uur op voorsprong in Enschede. Santiago Giménez, die de voorkeur kreeg boven Danilo, kopte raak uit een voorzet van Sebastian Szymanski. De Rotterdammers gingen met een 0-1 voorsprong de rust in, maar halverwege de tweede helft stond het gelijk via Joshua Brenet. Op een voorzet van Michal Sadílek kopte de verdediger raak.

Na de 1-1 ging Feyenoord op zoek naar de winst en kreeg daarbij ook verschillende mogelijkheden. Twente had het moeilijk, maar hield toch stand tegen de Rotterdammers. Vlak voor tijd kreeg Twente nog een goede kans op de overwinning, maar Justin Bijlow bracht redding op een inzet van Václav Cerný.

Ondanks het puntenverlies blijft Feyenoord wel koploper in de eredivisie. De ploeg van Arne Slot heeft twee punten voorsprong op AZ. PSV volgt op vier punten en is volgende week ook de tegenstander van Feyenoord.

Pieterse ondanks materiaalpech met overmacht de sterkste in wereldbeker veldrijden

Puck Pieterse heeft in Besançon de laatste Wereldbekercross van het seizoen op haar naam geschreven. De Nederlandse kampioen was in Frankrijk duidelijk de sterkste en won met meer dan een halve minuut voorsprong op haar landgenotes Annemarie Worst en Inge van der Heijden.

Puck Pieterse had in het Franse Besançon en dook als eerste het veld in. Maar snel in de openingsronde kreeg de Nederlandse kampioene te maken met materiaalpech nadat ze verkeerd schakelde. Ze moest even van de fiets en verloor bij meer dan twintig seconden, maar al snel reed ze weer naar de kop toe en reed ze vanaf de tweede ronde weg bij haar concurrenten.

Pieterse had al snel een mooie voorsprong op haar eerste achtervolgsters Annemarie Worst en Inge van der Heijden en zou vrij gemakkelijk naar de zege rijden. In de achtergrond pakte Worst de tweede plaats voor Van der Heijden.

In het eindklassement van de wereldbeker ging de zege naar Fem van Empel. De Nederlandse was voorafgaand al zeker van de eindzege en ontbrak daardoor ook in Frankrijk.

Results powered by FirstCycling.com

Belgische en Russische juniorentitels op Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne zijn ook de titels bij de junioren vergeven. De Nederlandse deelname was tamelijk beperkt: Abel Folger ging er in het enkelspel in de tweede ronde uit en sneuvelde in het dubbelspel in de eerste ronde.

In het enkelspel was er wel Belgisch succes. De als derde geplaatste Alexander Blockx speelde de finale tegen de Amerikaan Learner Tien, waarin het aanvankelijk heen en weer ging. In de beslissende derde set liep het uit op een zinderende tiebreak, waarin Blockx nét te sterk was: 6-1, 2-6, 7-6 (9).

In het dubbelspel stonden Blockx en Tien óók tegenover elkaar, met aan hun zijde respectievelijk de Braziliaan João Fonseca en de Amerikaan Cooper Williams. Hier draaiden de rollen, want de twee Amerikanen waren met twee keer 6-4 te sterk voor het als eerste geplaatste Belgisch-Braziliaanse duo.

Het enkelspel bij de dames werd een Russisch onderonsje. De 15-jarige Mirra Andreeva en leeftijdsgenote Alina Korneeva maakten er een fraaie strijd van, waarbij Andreeva set één in de tiebreak won. Korneeva draaide het vervolgens om en pakte alsnog de titel: 6-7 (2), 6-4, 7-5.

Het Russische duo ging er samen in de halve finales van het dubbelspel uit tegen Hayu Kinoshita en Sara Saito uit Japan. Die namen het in de finale op tegen de Slowaakse Renata Jamrichova en de Italiaanse Federica Urgesi, die in een heerlijke finale met 7-6 (5), 1-6 [10-7] de titel pakten.

Djokovic pakt 10e Australian Open-titel en komt weer gelijk met Nadal

Tennisser Novak Djokovic heeft zijn tiende Australian Open-titel te pakken. De Servische nummer vier van de plaatsingslijst was in de finale in Melbourne te sterk voor de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, die op jacht was naar zijn eerste Grand Slam-titel.

In de eerste set plaatste Djokovic op 2-1 al een eerste break, waarna hij op eigen service geen moment in de problemen kwam. In set twee ging het beduidend beter voor Tsitsipas, die op 5-4 zelfs een break- en setpoint kreeg, maar die werd door Djokovic weggewerkt. In de tiebreak liep de Serviër snel uit naar 4-1 en nadat Tsitsipas nog terug kwam tot 4-4, maakte hij de set toch overtuigend af.

Set drie begon nog weer beter voor Tsitsipas, die gelijk al een break wist te plaatsen. Die maakte Djokovic echter gelijk weer ongedaan in de eerstvolgende game, waarna de twee wederom richting een tiebreak gingen. Daarin kwam Djokovic op 5-0, waarna Tsitsipas terug wist te komen tot 6-5, maar op matchpoint drie maakte Djokovic het toch af: 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5).

Halsema bij Holocaust Herdenking: 'Antisemitisme steekt vaker zijn lelijke kop op'

Burgemeester Halsema vindt het 'onverteerbaar' dat "het eeuwenoude antisemitisme zich op een duistere plek heeft genesteld en steeds vaker zijn lelijke kop op steekt." Dat zei ze zondagmorgen in haar speech tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark. Zo meldt AT5.

"78 jaar na de bevrijding stellen we vast dat 'Nooit meer Auschwitz' niet diep genoeg wordt doorleefd", aldus Halsema. Ze zegt antisemitisme steeds vaker terug te zien in de stad. "Soms rechtstreeks in geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. Soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden." 

De burgemeester zal dit jaar nog met jonge Amsterdammers en partners uit de Joodse gemeenschap naar Auschwitz gaan. "We kunnen mensen namelijk niet dwingen hoe te denken. Maar we kunnen wel alle twijfel wegnemen over wie ze zijn", zegt ze daarover. 

Onvergeeflijke fouten
Halsema noemt Amsterdam in haar speech meer dan een stapel stenen die aaneengeschakeld is door straten en bruggen. "Het is een gemeenschap van mensen verbonden door een gedeeld verleden. Dit besef. Dat wij geschiedenis delen, dat er grote en onvergeeflijke fouten zijn gemaakt, dat er pijn is die niet meer weggaat. Op dit besef bouwen wij de toekomst van een vrij land."

Burgemeester Halsema sprak vrijdagavond in Het Gesprek met de Burgemeester al uitgebreid over antisemitisme.

Hieronder de hele toespraak van burgemeester Halsema:

"6 miljoen Joden, waarvan 102.000 uit Nederland en ongeveer 60.000 uit Amsterdam: systematisch uitgesloten, vernederd en vermoord in een poging om al het Joodse leven in Europa uit te roeien.

Dit zijn de feiten. Dit is de even onvoorstelbare als onomstotelijke waarheid van de Holocaust.

Met de feiten hebben wij te leven. Tot de geschiedenis, tot de gruwelijke massamoord op het Joodse volk hebben wij ons te verhouden. Elke dag weer. Onze toekomst rust op onze geschiedenis. Dat geldt voor Nederland, dat geldt voor Amsterdam.

Amsterdam dankt welvaart, voorspoed, cultuur en identiteit aan de Joodse gemeenschap. De poging om dat te vernietigen tekent Amsterdam diep. Amsterdammer zijn gaat niet zonder, naast veel moois en veel om trots op te zijn, ook ons gruwelijke verleden onder ogen te zien.

De Hongaarse schrijver Imre Kertész, die als tiener Auschwitz overleefde, schreef: ‘Wanneer ik over Auschwitz nadenk, denk ik – paradoxaal misschien - meer na over de toekomst dan over het verleden.’ Kertész zag zijn pijnlijke herinneringen als onmisbare kennis over mens zijn. Als kennis voor volgende generaties.

Daarom herdenken wij.
Daarom is het pand waar Anne Frank ondergedoken zat en werd verraden nu een museum. Daarom staat verderop het Namenmonument, liggen er in onze stad meer dan duizend struikelstenen en komt er een Nationaal Holocaustmuseum.

Hoeveel boeken zijn er wel niet geschreven over de holocaust?
Hoeveel documentaires zijn er niet gemaakt?
Gesprekken gevoerd?
Geschiedenislessen geweest?
Het antwoord is: niet genoeg.

78 jaar na de bevrijding stellen we vast dat ‘Nooit meer Auschwitz’ niet diep genoeg wordt doorleefd. Het eeuwenoude antisemitisme heeft zich weer op een duistere plek genesteld en steekt steeds vaker zijn lelijke kop op. Soms direct. In geweld, in bedreigingen, in spreekkoren. En soms verstopt in lelijke complottheorieën, bedoeld om haat te voeden.

Het is onverteerbaar.

Ik zal, nog dit jaar, samen met partners uit de Joodse gemeenschap, met jonge Amsterdammers een bezoek brengen aan Auschwitz. We kunnen mensen namelijk niet dwingen hoe te denken. Maar we kunnen wel de twijfel wegnemen over wie wij zijn.

Onze stad is meer dan een stapel stenen aaneengeschakeld door straten en bruggen. Het is een gemeenschap van mensen verbonden door een gedeeld verleden. 
Dit besef. Dat wij geschiedenis delen, dat er grote en onvergeeflijke fouten zijn gemaakt, dat er pijn is die niet meer weggaat. Op dit besef bouwen wij de toekomst van een vrij land.

Waarin we antisemitisme herkennen.
De waarheid van de leugen weten te onderscheiden.
En ons gedeelde verleden onderhouden en opnieuw doorgeven.

Zodat 6 miljoen Joden, waarvan 102.000 uit Nederland en ongeveer 60.000 uit Amsterdam nooit worden vergeten."

Vier Nederlandse Australian Open-titels voor rolstoelers

Op de Australian Open zijn alle zes titels in de diverse toernooien in het rolstoeltennis vergeven. Dat leverde flink wat Nederlands succes op: vier van de zes titels gingen naar Nederlandse vertegenwoording, alleen bij de mannen ging het wat minder.

In het vrouwenenkelspel was Diede de Groot topfavoriete en met doodsimpele zeges op de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane (6-1, 6-1), de Japanse Momoko Ohtani (6-4, 6-0) en diens landgenote Manami Tanaka (6-0, 6-0) plaatste ze zich simpel voor de finale. Haar eeuwige Japanse concurrente Yui Kamiji kwam daar met onder meer een 6-2, 6-1 zege op Jiske Griffioen en opende de finale zeer sterk, maar De Groot vond haar ritme en draaide het stevig om: 0-6, 6-2, 6-2 en de zeventiende Grand Slam-titel in het enkelspel was alweer een feit.

Samen met Aniek van Koot zat De Groot ook in de finale in het dubbelspel, na zeer simpele 6-1, 6-0 en 6-2, 6-1 zeges in de eerdere rondes. In de finale namen ze het op tegen Kamiji en de Chinese Zhu Zhenzhen, die Griffioen en Ohtani in ronde één uitschakelden. De finale was tamelijk eenzijdig: De Groot en Van Koot klopten Kamiji en Zhu met 6-3, 6-2.

Bij de mannen was 28-voudig Grand Slam-enkelspelkampioen Shingo Kunieda de kampioen, maar de Japanner is onlangs gestopt met de sport. De Brit Alfie Hewett nam zijn titel over met een 6-3, 6-1 zege op de Japanner Tokito Oda, terwijl Tom Egberink, Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren allemaal in de eerste ronde uitgeschakeld werden.

In het dubbelspel kwamen Scheffers en Spaargaren keurig door de eerste ronde heen, waarna ze in de halve finale met 6-3, 6-2 van Egberink en de Chileen Alexander Cataldo wonnen. In de finale zaten Hewett en zijn landgenoot Gordon Reid aan de andere kant van het net en die waren simpelweg een maat te groot: 6-1, 6-2.

In de quads, voor de spelers met zwaardere handicaps, hebben de Nederlandse mannen de laatste tijd de macht definitief overgenomen. Niels Vink en Sam Schröders, als eerste en tweede geplaatst, bereikten zeer simpel de finale, waarin Schröder met 6-2, 7-5 de beste was. In het dubbelspel wonnen de twee met 6-1, 6-3 simpel van de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi en de Braziliaan Ymanitu Silva.

Speciale eenheid Memphis ontbonden na politiegeweld, verslag van aanhouding

Drie weken na de gewelddadige dood van de zwarte Tyre Nichols bij een verkeerscontrole in Memphis, heeft de politie een speciale eenheid ontbonden die bij de zaak betrokken was. Deze stap is "in ieders belang", zei de politie in de Amerikaanse stad zaterdag in een verklaring. De leden van de speciale eenheid stemden "zonder voorbehoud" in met de beslissing. De familie van Nichols steunde de ontmanteling van de taskforce die in 2021 was opgericht om illegale activiteiten in buurten met veel criminaliteit te bestrijden.  

De dood van Tire Nichols zorgt al dagen voor verontwaardiging in de Verenigde Staten. De vijf politieagenten die inmiddels weer vrij zijn vrijgelaten, zijn aangeklaagd. Ze worden verdacht van het doodslaan van de 29-jarige Nichols tijdens een verkeerscontrole op 7 januari. De vijf verdachten, net als het slachtoffer van Afro-Amerikaanse afkomst, behoorden allemaal tot de inmiddels ontbonden speciale eenheid.

De agenten worden onder meer beschuldigd van doodslag, zware mishandeling en ontvoering. Doodslag is een tussenfase tussen moord en doodslag in de staat Tennessee, waar Memphis ligt. Ontvoering verwijst in dit geval naar het illegaal vasthouden van een mens. 

Op videobeelden van de aanhouding is te zien hoe politieagenten Nichols met traangas en een taserpistool tegen de grond proberen te werken. Het slachtoffer probeert te vluchten, maar de agenten weten hem opnieuw aan te houden. Later in de video ziet men Nichols liggend op de grond gezien terwijl de agenten hem herhaaldelijk slaan en schoppen terwijl hij op de grond ligt.

Tientallen demonstranten protesteerden zaterdag tegen politiegeweld in Memphis. Ze riepen op tot hervorming van de politie en tot berechting van degenen die verantwoordelijk waren voor de dood van Nichols.

In de VS veroorzaakt dodelijk politiegeweld tegen zwarte mensen keer op keer horror en verontwaardiging. Meestal - zo niet in het geval van Tire Nichols - zijn blanke politieagenten de daders. 

Zie ook: Ophef na vrijgave beelden van dodelijke arrestatie Tyre Nichols in Memphis

Uit bovenstaand artikel AP:

After the first officer roughly pulls Nichols out of a car, Nichols can be heard saying, “I didn’t do anything,” as a group of officers begins to wrestle him to the ground.

One officer is heard yelling, “Tase him! Tase him!”

Nichols calmly says, “OK, I’m on the ground.”

“You guys are really doing a lot right now,” Nichols says. “I’m just trying to go home.”

“Stop, I’m not doing anything,” he yells moments later.

Nichols can then be seen running as an officer fires a Taser at him. The officers then start chasing Nichols.

Other officers are called, and a search ensues before Nichols is caught at another intersection. The officers beat him with a baton, and kick and punch him.

Security camera footage shows three officers surrounding Nichols as he lies in the street cornered between police cars, with a fourth officer nearby.

Two officers hold Nichols to the ground as he moves about, and then the third appears to kick him in the head. Nichols slumps more fully onto the pavement with all three officers surrounding him. The same officer kicks him again.

The fourth officer then walks over, draws a baton and holds it up at shoulder level as two officers hold Nichols upright, as if he were sitting.

“I’m going to baton the f--- out you,” one officer can be heard saying. His body camera shows him raise his baton while at least one other officer holds Nichols. The officer strikes Nichols on the back with the baton three times in a row.

The other officers then appear to hoist Nichols to his feet, with him flopping like a doll, barely able to stay upright.

An officer then punches him in the face, as the officer with the baton continues to menace him. Nichols stumbles and turns, still held up by two officers. The officer who punched him then walks around to Nichols’ front and punches him four more times. Then Nichols collapses.

Two officers can then be seen atop Nichols on the ground, with a third nearby, for about 40 seconds. Three more officers then run up, and one can be seen kicking Nichols on the ground.

As Nichols is slumped up against a car, not one of the officers renders aid. The body camera footage shows a first-person view of one of them reaching down and tying his shoe.

It takes more than 20 minutes after Nichols is beaten and on the pavement before any sort of medical attention is provided, even though two fire department officers arrived on the scene with medical equipment within 10 minutes.

Throughout the videos, officers make claims about Nichols’ behavior that are not supported by the footage or that the district attorney and other officials have said did not happen. In one of the videos, an officer claims that during the initial traffic stop Nichols reached for his gun before fleeing and almost had his hand on the handle, which is not shown in the video.

After Nichols is in handcuffs and leaning against a police car, several officers say that he must have been high. Later an officer says no drugs were found in his car, and another officer immediately counters that Nichols must have ditched something while he was running away.

Authorities have not released an autopsy report, but they have said there appeared to be no justification for the traffic stop, and nothing of note was found in the car.

ISW: uitgeputte Wagner-huurlingen worden vervangen door Russisch leger

Huurlingen van de Wagner Group hebben half januari de stad Soledar bij Bakhmut veroverd. Sindsdien lijkt het Russische offensief echter tot stilstand gekomen, volgens de Amerikaanse denktank ISW. Er zijn aanwijzingen dat de huurlingen worden vervangen door conventionele Russische soldaten.

Soldaten van het Russische leger hebben uitgeputte Wagner-strijders in Bakhmut vervangen. Dat meldt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) in zijn dagelijkse oorlogsupdate. De strijdkrachten van de Wagner-groep hebben sinds de inname van Soledar geen noemenswaardige vooruitgang geboekt, schrijven de experts. Op die manier zou het vastgelopen offensief in Bachmut na het hoogtepunt rond 12 januari weer in een stroomversnelling kunnen komen. 

Conventionele Russische eenheden zouden daarom deel gaan nemen aan de gevechten in Bakhmut, zo wordt gezegd. Gevechtsbeelden die op 20 januari zijn vrijgegeven, laten zien dat dat Russische luchtlandingstroepen opereerden in het Bakhmut-gebied. Op de beelden is een Russische BMD-4M te zien: een tank die uitsluitend door de luchtlandingstroepen wordt gebruikt.

Volgens het Russische ministerie van Defensie opereren sinds begin januari Russische elite WDV-eenheden in het Bakhmut-gebied. Volgens de ISW is dit een verder bewijs dat conventionele Russische troepen de waarschijnlijk verzwakte Wagner-huurlingen in dit gebied aan moeten vullen, zo niet vervangen.

Groot Bachmut-offensief nog niet voorbij
Troepen van de Wagner Group, met name veroordeelden, hebben sinds de herfst van 2022 zware verliezen geleden bij Bachmut. Een anonieme Amerikaanse functionaris zei op 5 januari dat er in het privéleger van de Russische oligarch Yevgeny Prigozhin meer dan 4.100 doden zijn gevallen en meer 10.000 gewond zijn geraakt - hiervan meer dan 1.000 doden tussen eind november en begin december in de buurt van Bakhmut.

Volgens de ISW heeft het Wagner-offensief zijn hoogtepunt bereikt. Het instituut schat echter dat het grote offensief van het Russische leger in Bakhmut nog niet voorbij is en dat conventionele eenheden de strijd zullen voortzetten. Sinds afgelopen zomer proberen Russische troepen Bakhmut, dat voor de oorlog 70.000 inwoners telde, te veroveren. Ondanks voortdurende aanvallen zijn ze er tot nu toe echter niet in geslaagd de stad in te nemen.


Prognose zetelverdeling Eerste Kamer na verkiezingen 15 maart

De antwoorden op de vraag wat men van plan is te gaan stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart a.s. geven de volgende prognose van Maurice de Hond:

Deze prognose toont dat bij de verkiezing van 4 jaar geleden de VVD er net zo voor stond als nu. Ook de stand van D66 lijkt onveranderd.

Ook bracht De Hond de electorale ontwikkelingen van een aantal rechtse partijen sinds Fortuyn in kaart: 

Hier zijn middels meerdere kaarten de geografische wijzigingen in stemgedrag en polarisatie zoals De Hond deze heeft gepeild inzichtelijk gemaakt.

R-Type Final 3 Evolved toont eerste trailer

R-Type lijkt nog lang niet klaar. De klassieke shoot 'em up serie krijgt deze lente weer een nieuw hoofdstuk met R-Type Final 3 Evolved. Deze nieuwe game is eigenlijk vooral een grote update op R-Type Final 2. Final 3 bevat namelijk alle levels en veel van de DLC van de vorige game. Als je de 'Evolved'-versie koopt voor PS5 krijg je zeven nieuwe extra levels.

R-Type Final 3 Evolved heeft dus naast nieuwe content vooral ook veel oude levels of remakes van oude levels. Als je van het genre houdt ben je in ieder geval lang zoet met deze game

Journey to the Savage Planet krijgt port voor huidige consoles

Journey to the Savage Planet komt op 14 februari uit voor PS5 en Xbox Series X|S. De nieuwe versie gaat dertig euro kosten, maar als je de game al op de PS4 of Xbox One hebt kun je gratis upgraden. De first-person shooter van ontwikkelaar Raccoon Logic kwam voor het eerst in 2020 uit.

De nieuwe versie is de 'Employee of the Month'-editie en komt met de 'Hot Garbage'-DLC. Op de nieuwe consoles draait het spel op 4K en 60fps.  In Journey to the Savage Planet verken je een buiteraards planeet vol vreemde flora en fauna. De game werd vergeleken met Metroid Prime, omdat het een aantal vergelijkbare mechanieken heeft. Naast het scannen van allerlei levensvormen krijgt je uitrusting ook upgrades waardoor nieuwe gebieden toegankelijk worden.


Australian Open-titel voor Australisch wildcardduo

Op de Australian Open zijn alle titels in het dubbelspel vergeven. Zondagochtend werd de laatste van de dubbelfinales gespeeld, die in het vrouwendubbelspel. Vooral bij de mannen konden de thuisfans echter juichen: een Australisch wildcardduo ging er met de titel vandoor.

Rinky Hijikata en Jason Kubler kwamen beiden nog nooit verder dan hier en daar een gewonnen partijtje op een Grand Slam-toernooi, zeker Hijikata had nog nooit echt een succes geboekt. Samen ging het echter geweldig in Melbourne, waar ze onder meer ranglijstaanvoerders Wesley Koolhof en Neal Skupski opzij schoven. In de finale speelden ze tegen de eerste Monegaskische Grand Slam-finalist ooit, Hugo Nys, en diens Poolse kompaan Jan Zielinski. Die konden het de Australiërs in set twee nog wel lastig maken, maar niet lastig genoeg: 6-4, 7-6 (4) en de stunt was compleet.

Bij de vrouwen was het juist een ander verhaal: Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova wonnen de vorige twee Grand Slam-toernooien en waren in Melbourne als eerste geplaatst. In de finale stond het Tsjechische duo tegenover de Japanse dames Shuko Aoyama en Ena Shibahara, die echter niet al teveel weerstand konden bieden: 6-4, 6-3 en de titel was binnen voor het Tsjechische duo, dat alleen in ronde één een set verloor - elke andere set in het toernooi werd zelfs vrij makkelijk gewonnen.

In het gemengd dubbelspel stond het Braziliaanse duo Luisa Stefani/Rafael Matos tegenover veteranen Sania Mirza en Rohan Bopanna uit India. Het was het laatste Grand Slam-toernooi voor Mirza, die in 2009 al de titel pakte met Mahesh Bhupathi, maar haar zevende Grand Slam-titel kwam er niet: Stefani en Matos waren met 7-6 (2), 6-2 te sterk.

Mayrhofer met eerste profzege verrassende winnaar van Great Ocean Road Race

De Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023 is zondag verrassend gewonnen door Marius Mayrhofer. De Duitser was in het Australische Geelong pakte de zege na 174 kilometer. Hij won voor de Fransman Hugo Page en de Australiër Simon Clarke.

Het parcours van de Cadel Evans Great Ocean Road Race, na de Tour Down Under de tweede WorldTour-wedstrijd van dit jaar, ging over 174 kilometer met in de laatste zestig kilometer vier beklimmingen van de Challambra Crescent (810 meter aan 9,8%). Op negen kilometer lag de top van de laatste beklimming.

Voordat de renners aan de laatste beklimming aan kwamen reed Taco van der Hoorn lange tijd alleen vooruit. De Nederlander werd ruim voor de laatste beklimming weer ingerekend, waarna op de laatste beklimming van de Challambra Crescent Dries Dries Devenyns ten aanval. De Belg nam een kleine voorsprong, maar met nog 200 meter tot de top werd hij weer ingerekend, waarna de Noor Sven Erik Bystrøm zijn kans. De sterke Noor nam direct een een kleine voorsprong en alleen dat met Mauro Schmid kon het gat dichten.

Het tweetal leek op weg om voor de overwinning te sprinten. Bystrøm en Schmid hielden lang een voorsprong vast van tien seconden, maar dankzij een indrukwekkende aanval van Australisch kampioen Luke Plapp werd het gat in de laatste kilometer toch gedicht en kon er met een groep van dertig renners gesprint worden voor de overwinning en daarin was verassend genoeg Marius Mayrhofer de snelste. Hij won voor Hugo Page en Simon Clarke en boekte daarmee zijn eerste profzege uit zijn carriere.

Results powered by FirstCycling.com

FOK! Wat een weer: net wel net niet droog regen

winterbanner

Goede mogen!

Ik weet het, de titel leest wat raar weg. Maar zo is het wel, het is bewolkt met motregen in de Achterhoek en het noorden. Eigenlijk is motregen een beetje de BOA van het weer, net wel net niet. Maar goed, verder is het dus bewolkt en komt de echte politie vanuit het westen ofwel regen. De wind hierbij is zwak tot matig uit het zuidwesten, aan de kust westelijker en vrij krachtig.

Ook vanmiddag zien we de BOA's en is er veel bewolking, in het zuidoosten is het droog bij een temperatuur tussen de 3 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee. Ook vanavond is het niet droog maar om nu echt van regen te spreken.. In de nacht naar maandag volgt een nieuw regengebied, in de loop van maanda wordt het droger. Tot de volgende maar weer!

Het wordt tijd voor lente (Foto: Karina)
Het wordt tijd voor lente (Foto: Karina) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Uitslag sc Heerenveen - Vitesse

Vitesse heeft zaterdagavond goede zaken gedaan in eredivisie. In de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen won de ploeg van Philip Cocu met 1-3 en verlaat langzaam aan de degradatiezone. Bij Heerenveen speelde Amin Sarr hoogstwaarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor de Friezen, de aanvaller gaat voor twaalf miljoen euro naar Lyon.

Sarr begon nog wel gewoon in de basis bij Heerenveen en het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd kwam ook van zijn voeten, maar zijn inzet werd gekeerd door Kjell Scherpen. Na ruim twintig minuten had Pelle van Amersfoort meer succes. De middenvelder schoot zijn ploeg op voorsprong met een schot in de verre hoek. Toch keek Heerenveen bij rust tegen een achterstand aan. Bartosz Bialek zorgde na een half uur voor de gelijkmaker en op slag van rust maakte Gabriel Vidovic de 1-2 voor Vitesse.

Ook net na rust was Vitesse trefzeker via Million Manhoef. De middenvelder zette een combinatie op met Matús Bero, waarna hij voor de 1-3 zorgde. sc Heerenveen ging nog wel zoek naar de aansluitingstreffer, maar Vitesse bleef relatief makkelijk overeind tegen Friezen. Door de overwinning staat Vitesse nu op veertiende plaats en is het gat naar de nummer vijftien opgelopen tot vier punten.

Uitslag RKC - FC Emmen

RKC Waalwijk heeft ondanks een rode kaart in het begin van de tweede helft thuis met 2-0 gewonnen van FC Emmen.

Vier dagen geleden wist Emmen nog te winnen van PSV, maar tegen RKC kon de Drentse ploeg geen indruk maken. Na een half uur spelen keek Emmen al tegen een 2-0 achtsterstand aan nadat eerst Michel Kramer de thuisploeg met een fraai doelpunt op voorsprong had gezet. Julian Lelieveld zorgde in de 28ste minuut via een volley voor de 2-0.

Vroeg in de tweede helft kreeg RKC nog wel een direct rode kaart Iliass Bel Hassani, maar ondanks dat Emmen veertig minuten met meer man op het veld stond kon het geen indruk maken en zou het 2-0 blijven in Waalwijk. Emmen blijft daardoor op de vijftiende plaats staan, terwijl RKC stevig op de tiende plaats staat in de eredivisie.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #211 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1286
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
special
Random Pics van de Dag #1285
special
Random Pics van de Dag #1284
special
Random Pics van de Dag #1283
©FOK.nl e.a.