Vier Nederlandse Australian Open-titels voor rolstoelers

Op de Australian Open zijn alle zes titels in de diverse toernooien in het rolstoeltennis vergeven. Dat leverde flink wat Nederlands succes op: vier van de zes titels gingen naar Nederlandse vertegenwoording, alleen bij de mannen ging het wat minder.

In het vrouwenenkelspel was Diede de Groot topfavoriete en met doodsimpele zeges op de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane (6-1, 6-1), de Japanse Momoko Ohtani (6-4, 6-0) en diens landgenote Manami Tanaka (6-0, 6-0) plaatste ze zich simpel voor de finale. Haar eeuwige Japanse concurrente Yui Kamiji kwam daar met onder meer een 6-2, 6-1 zege op Jiske Griffioen en opende de finale zeer sterk, maar De Groot vond haar ritme en draaide het stevig om: 0-6, 6-2, 6-2 en de zeventiende Grand Slam-titel in het enkelspel was alweer een feit.

Samen met Aniek van Koot zat De Groot ook in de finale in het dubbelspel, na zeer simpele 6-1, 6-0 en 6-2, 6-1 zeges in de eerdere rondes. In de finale namen ze het op tegen Kamiji en de Chinese Zhu Zhenzhen, die Griffioen en Ohtani in ronde één uitschakelden. De finale was tamelijk eenzijdig: De Groot en Van Koot klopten Kamiji en Zhu met 6-3, 6-2.

Bij de mannen was 28-voudig Grand Slam-enkelspelkampioen Shingo Kunieda de kampioen, maar de Japanner is onlangs gestopt met de sport. De Brit Alfie Hewett nam zijn titel over met een 6-3, 6-1 zege op de Japanner Tokito Oda, terwijl Tom Egberink, Maikel Scheffers en Ruben Spaargaren allemaal in de eerste ronde uitgeschakeld werden.

In het dubbelspel kwamen Scheffers en Spaargaren keurig door de eerste ronde heen, waarna ze in de halve finale met 6-3, 6-2 van Egberink en de Chileen Alexander Cataldo wonnen. In de finale zaten Hewett en zijn landgenoot Gordon Reid aan de andere kant van het net en die waren simpelweg een maat te groot: 6-1, 6-2.

In de quads, voor de spelers met zwaardere handicaps, hebben de Nederlandse mannen de laatste tijd de macht definitief overgenomen. Niels Vink en Sam Schröders, als eerste en tweede geplaatst, bereikten zeer simpel de finale, waarin Schröder met 6-2, 7-5 de beste was. In het dubbelspel wonnen de twee met 6-1, 6-3 simpel van de Zuid-Afrikaan Donald Ramphadi en de Braziliaan Ymanitu Silva.