Ophef na vrijgave beelden van dodelijke arrestatie Tyre Nichols in Memphis

De politie in de Amerikaanse staat Tennessee heeft een video vrijgegeven van de geweldadige arrestatie die resulteerde in de dood van de 29-jarige Afro-Amerikaan Tyre Nichols in het ziekenhuis. In Memphis braken protesten uit. De vijf verdachten worden verdacht van moord.

Na de dood van een 29-jarige bij een verkeerscontrole in Memphis, Tennessee, hebben de politie en de stad een bodycam-video vrijgegeven van het incident. Op de ongeveer een uur durende opnames van de bodycam's van de politieagenten is te zien hoe de vijf agenten de Afro-Amerikaanse Tyre Nichols meerdere keren op brute wijze sloegen en schopten. Ze gebruikten hierbij ook traangas en een verdovingspistool. Soms is alleen het geluid te horen dat het 29-jarige slachtoffer schreeuwt om zijn moeder. Tyre Nichols stierf drie dagen na de aanhouding in het ziekenhuis. Alle betrokken politieagenten zijn, net als hun slachtoffer,  Afro-Amerikaans. De agenten zijn allen gearresteerd en beschuldigd van moord.

De dood van Tyre Nichols op 7 januari zorgt al weken voor ophef in de Verenigde Staten. Nadat de video was vrijgegeven, bereiden verschillende steden zich voor op demonstraties tegen politiegeweld. De Amerikaanse president Biden was geschokt door de beelden en riep op tot kalmte. Wie gerechtigheid wil, moet niet zijn toevlucht nemen tot geweld of vandalisme, benadrukte Biden.

In het verleden leidden dergelijke incidenten herhaaldelijk tot gewelddadige protesten in het hele land. De moord op de Afro-Amerikaan George Floyd door de blanke politieagent Derek Chauvin in mei 2020 leidde tot landelijke demonstraties en gewelddadige rellen.

De zaak van Tyre Nichols wordt vaak vergeleken met de arrestatie van Rodney King. King werd in 1991 zwaar mishandeld door de politie in Los Angeles. In tegenstelling tot Nichols overleefde King zijn verwondingen.