FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 januari 2023

Uitslag AZ - FC Utrecht

Het duel tussen AZ en FC Utrecht bleek vanavond een waar spektakelstuk te zijn. Er vielen tien doelpunten, keurig verdeeld over beide ploegen.

De bezoekers begonnen gretig aan de wedstrijd en dit resulteerde al snel in doelpunten. Na iets meer dan een kwartier had het al twee keer gescoord, Douvikas tekende voor beide ploegen. Daarna krabbelde AZ op en kwam al snel terug in de wedstrijd. Dekker scoorde de aansluitingstreffer en na een half uur spelen zorgde Pavlidis voor de gelijkmaker. Een paar minuten later was het diezelfde Pavlidis die AZ op voorsprong bracht. Nog voor rust werd het weer gelijk, Viergever gleed bij de tweede paal de 3-3 binnen.

In de tweede helft gingen beide ploegen gewoon verder waar ze gebleven waren. Douvakis zorgde met zijn derde treffer dat Utrecht weer op voorsprong kwam. Vijf minuten later was het alweer geluk, nu was het Mees de Wit die mocht scoren. Na Douvakis scoorde ook Pavlidis drie keer. Hij schoot raak op aangeven van De Wit bracht de thuisploeg op een 5-4 voorsprong. Met nog een kwartier te spelen besefte iedereen dat de overwinning nog zeker niet binnen was en dat bleek ook, Van de Streek liep door op een diepe bal en dat resulteerde in een botsing met de keeper maar ook een doelpunt, 5-5.

AZ

5 - 5

FC Utrecht

 20' Dekker
 31' Pavlidis
 34' Pavlidis
 70' M.de Wit
 78' Pavlidis
   12' Douvikas
 16' Douvikas
 41' Viergever
 65' Douvikas
 80' v.d.Streek
 
 Gele kaart: , Viergever, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
Sugawara
Hatzidiakos
Dekker (Vanheusden/44)
Kerkez (M.de Wit/60)
Reijnders
Mihailovic (Barasi/60)
Clasie
Odgaard (v.Brederode/89)
Pavlidis
Karlsson
  Barkas
Klaiber (Ter Avest/ 84)
v.d.Hoorn
Sagnan
Viergever
Bozdogan
v.d.Streek
Toornstra
Booth
Douvikas
Boussaid (Sanches Fernandes/ 80)

Man krijgt celstraf van zes jaar voor meerdere gewelddadige berovingen

Een 42-jarige man is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, omdat hij in een korte tijd afgelopen jaar meerdere gewapende berovingen pleegde. Bij één van de berovingen sprong een slachtoffer uit haar raam op de vierde verdieping, waarna haar been geamputeerd moest worden. Zo meldt AT5

Op 26 mei van vorig jaar zat een vrouw op haar hotelkamer in Amsterdam (Slotervaart), toen de man naar haar kamer kwam en onder bedreiging van een vuurwapen haar heeft beroofd. Tijdens een worsteling tussen de twee ging het wapen in de hotelkamer af. De verdachte stelde dat hij het had gedaan om van zijn schulden af te komen, maar dat hij niets van de vrouw had meegenomen. De rechter was van mening dat man de vrouw wel had beroofd. 

Iets minder dan een maand later, op 23 juni, had de man een afspraak gemaakt met een sekswerker in een hotel in Zuid. Toen de man in de hotelkamer met de vrouw was, bedreigde hij haar vervolgens met een geladen vuurwapen en beroofde haar van haar telefoon en geld. Volgens de verdachte nam hij één gescheurd briefje van 50 euro mee, maar op de camerabeelden van het hotel was te zien dat hij meerdere keren iets van de grond had gepakt De rechter was daardoor van mening dat de man meer dan één gescheurd briefje had meegenomen. 

Op 4 juli kwam de man rond 03.00 uur bij de woning van een vrouw in het Zuid-Hollandse Voorschoten aan voor een afspraak. Eenmaal binnen in de woning bedreigde de man de vrouw in een poging om haar te beroven. Omdat de vrouw dacht dat de man haar door wilde schieten, sprong zij uit angst uit het raam op de vierde verdieping. Dat leidde tot meerdere ernstige botbreuken en uiteindelijk moest zelfs haar onderbeen geamputeerd worden.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van negen jaar tegen de man, maar volgens de advocaat van de man moest er rekening worden gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden. Hij zou door een gokverslaving veel schulden hebben opgebouwd, waarna hij onder druk zou zijn gezet om op deze manier aan het geld te komen. 

De rechter is van mening dat de man 'het veiligheidsgevoel van alle slachtoffers in zeer ernstige mate heeft aangetast'. Volgens de rechter heeft de man zich vooral gericht op 'kwetsbare slachtoffers', omdat enkele van hen 'werkzaam waren als prostituees'. De rechter vindt een straf van zes jaar passend. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van 155.000 euro aan de vrouw wie uit het raam sprong betalen. 

Politie arresteert enkele honderden actievoerders blokkade A12

Vele honderden klimaatactivisten zijn ondanks het 'blokkadeverbod' rond het middaguur toch de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag opgelopen om de weg te blokkeren. De politie besloot rond kwart voor één in te grijpen. Actievoerders werden vanaf dat moment opgetild door de politie en in een busje gezet. Nog eens duizenden activisten staan boven de weg te protesteren. 

Update 23.00 uur: Tijdens en na de blokkade van de A12 zijn een paar honderd klimaatactivisten aangehouden; het overgrote deel voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM), een paar omdat zij voorbereidingshandelingen verrichtten om de snelweg te blokkeren; zoals het uitgooien van touwen om af te dalen in de tunnelbak. Een actievoerder is aangehouden omdat hij de gedragsaanwijzing die de officier van justitie hem eerder deze week had opgelegd, negeerde. Alle aangehouden actievoerders zijn overgebracht naar een politiebureau voor de afhandeling van hun aanhouding.


Eerdere berichtgeving: Op beelden van het protest is te zien dat protestanten de Utrechtsebaan (A12) volledig blokkeren, bij het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

In de afgelopen dagen zijn zeven aanhangers van Extinction Rebellion preventief opgepakt vanwege een oproep tot blokkade van de Utrechtsebaan bij de A12, vanwege een protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met de subsidies aan de fossiele brandstoffen industrie. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze zich daardoor schuldig gemaakt aan opruiing. Inmiddels zijn ze weer op vrije voeten maar met een gebiedsverbod voor de Utrechtse baan. Door de preventieve actie van het OM heeft  de actie vandaag zoveel aandacht gekregen dat het aantal demonstranten vier keer zo groot is als waar de politie rekening mee heeft gehouden. Ook protesteren een aantal BN's mee met een gelijktijdige actie op het Malieveld

Uitslag NEC - Sparta Rotterdam

Het duel tussen NEC en Sparta Rotterdam heeft vanavond geen winnaar opgeleverd. De boeiende wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De eerste kans was al snel voor de bezoekers maar Lauritsen profiteerde niet van slordig uitverdedigen van Sandler. Daarna was het NEC wat de bovenliggende partij was en was via Auassar het dichts bij een doelpunt, hij trof echter de lat.

Na rust was er een grote kans voor Proper maar keeper Olij voorkwam een doelpunt. Het was Sparta dat uiteindelijk op voorsprong kwam, Verschueren kopte raak uit een corner. Daarna ging NEC op jacht gelijkmaker en ondanks dat het even duurde viel deze ook, Marques scoorde de 1-1.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

Sparta Rotterdam

 80' Marques    58' Verschueren
 
 Gele kaart: Márquez, (N.E.C. Nijmegen), Eerdhuijzen, Eerdhuijzen, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rooij
Márquez
Sandler
El Karouani
Schöne
Proper
Duelund (Marques/75)
Tavsan
Dimata
Cissoko (Musaba/83)
  Olij
Sambo (O.Rekik/78)
Vriends (Abels/43)
Auassar (Eerdhuijzen/43)
Pinto
Kitolano
Verschueren
Mijnans
Namli (De Guzman/ 46)
Lauritsen (v.Mullem/88)
V.v.Crooij

Adegeest wint Great Ocean Road Race

Wielrenster Loes Adegeest heeft in Australië de grootste zege uit haar carrière geboekt. De 26-jarige renster van FDJ-SUEZ was in en rond Geelong de sterkste tijdens de Cadel Evans Great Ocean Road Race, een eendagskoers die deel uitmaakt van de World Tour.

Op de laatste passage van de pittige Challambra Crescent, een kleine tien kilometer voor de finish, werd het leidende peloton uit elkaar geslagen. De Australische Amanda Spratt voerde de forcing en uiteindelijk kon alleen Adegeest mee met de Trek-renster, waarna de Nederlandse haar medevluchter in de sprint wist te verrassen.

Een groep van vijftien achtervolgsters probeerde er nog bij te komen, maar van samenwerking was nauwelijks sprake en het bleef vooral bij wat pogingen van Alexandra Manley en Nikola Noskova. Die waren tevergeefs en het was Nina Buijsman die naar plek drie sprintte, met afstand haar beste resultaat ooit.

Uitslag PSV - Go Ahead Eagles

PSV heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles gewonnen. In Eindhoven won de ploeg van Ruud van Nistelrooij met 2-0 dankzij doelpunten van Joey Veerman en Anwar El Ghazi.

PSV begon weer met Joey Veerman in de basis en de middenvelder zorgde in de veertiende minuut al voor de openingstreffer nadat hij een lage voorzet binnen werkte. PSV ging ook met de 1-0 voorsprong de rust in, maar in het begin van de tweede helft hadden de Eindhovenaren het lastig met Go Ahead Eagles. De ploeg van Rene Hake kreeg enkele mogelijkheden, maar konden de gelijkmaker niet maken, waarna Anwar El Ghazi na twinitg minuten in de tweede helft voor de 2-0 zorgde. Daarna speelde PSV de wedstrijd makkelijk uit.

Nummer drie PSV nadert dankzij de zege koploper Feyenoord tot op drie punten. De Rotterdammers gaan zondag op bezoek bij FC Twente en kunnen hun voorsprong dan weer vergroten.

Ophef na vrijgave beelden van dodelijke arrestatie Tyre Nichols in Memphis

De politie in de Amerikaanse staat Tennessee heeft een video vrijgegeven van de geweldadige arrestatie die resulteerde in de dood van de 29-jarige Afro-Amerikaan Tyre Nichols in het ziekenhuis. In Memphis braken protesten uit. De vijf verdachten worden verdacht van moord.

Na de dood van een 29-jarige bij een verkeerscontrole in Memphis, Tennessee, hebben de politie en de stad een bodycam-video vrijgegeven van het incident. Op de ongeveer een uur durende opnames van de bodycam's van de politieagenten is te zien hoe de vijf agenten de Afro-Amerikaanse Tyre Nichols meerdere keren op brute wijze sloegen en schopten. Ze gebruikten hierbij ook traangas en een verdovingspistool. Soms is alleen het geluid te horen dat het 29-jarige slachtoffer schreeuwt om zijn moeder. Tyre Nichols stierf drie dagen na de aanhouding in het ziekenhuis. Alle betrokken politieagenten zijn, net als hun slachtoffer,  Afro-Amerikaans. De agenten zijn allen gearresteerd en beschuldigd van moord.

De dood van Tyre Nichols op 7 januari zorgt al weken voor ophef in de Verenigde Staten. Nadat de video was vrijgegeven, bereiden verschillende steden zich voor op demonstraties tegen politiegeweld. De Amerikaanse president Biden was geschokt door de beelden en riep op tot kalmte. Wie gerechtigheid wil, moet niet zijn toevlucht nemen tot geweld of vandalisme, benadrukte Biden.

In het verleden leidden dergelijke incidenten herhaaldelijk tot gewelddadige protesten in het hele land. De moord op de Afro-Amerikaan George Floyd door de blanke politieagent Derek Chauvin in mei 2020 leidde tot landelijke demonstraties en gewelddadige rellen.

De zaak van Tyre Nichols wordt vaak vergeleken met de arrestatie van Rodney King. King werd in 1991 zwaar mishandeld door de politie in Los Angeles. In tegenstelling tot Nichols overleefde King zijn verwondingen.

Internationale bezorgdheid over escalatie in het Midden-Oosten

Een dag na de aanslag nabij een synagoge in Oost-Jeruzalem waarbij zeven doden vielen, raakten twee mensen gewond bij een andere aanslag nabij de Oude Stad van Jeruzalem. De politie zei dat de 13-jarige Palestijnse dader is aangehouden. 

In verband met de aanslag op de bezoekers van de synagoge gisteren zijn inmiddels 42 mensen opgepakt, van wie de meesten behoren tot de familie van de dader. Premier Netanyahu kondigde een duidelijke reactie aan en riep het veiligheidskabinet bijeen voor vanavond.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanval in Jeruzalem
De VN-Veiligheidsraad heeft de aanslag unaniem veroordeeld tijdens een spoedvergadering in New York. VN-secretaris-generaal Guterres zei dat het bijzonder verachtelijk was dat de misdaad werd begaan op de Internationale Holocaustherdenkingsdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de aanval als een gruwelijke misdaad die door niets gerechtvaardigd kon worden.

Naast de VS en Frankrijk waarschuwden ook Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten voor een escalatie van de situatie in het Midden-Oosten. Er kwam zelfs een reactie uit Saoedi-Arabië, dat geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt met Israël. Elke aanval op burgers wordt veroordeeld, zei Riyadh. Veel Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever reageerden daarentegen met feestvieringen op de terroristische aanslag van gisteren. Ook de Libanese sjiitische militie Hezbollah prees de aanval.

Sabalenka wint Australian Open

Tennisster Aryna Sabalenka heeft de Australian Open op haar naam geschreven. De nummer vijf van de plaatsingslijst is daarmee na Victoria Azarenka de tweede Wit-Russische ooit die een Grand Slam-toernooi wint. In de finale rekende ze af met de Kazachse Elena Rybakina.

De als 22e geplaatste Wimbledon-winnares Rybakina begon lekker met een vroege break, maar leverde die even later weer in. Op 4-4 sloeg ze echter nog een keer toe en dit keer maakte ze de set met een lovegame af. In set twee was het Sabalenka die op 2-1 een break plaatste, waarna in bijna elke game over en weer breakkansen volgden. Die werden niet benut, inclusief setpoints voor de Wit-Russische, maar die trok de stand in sets wel gelijk.

In de beslissende derde set ging het gelijk op tot 3-3, waarna Sabalenka de service van Rybakina over wist te nemen. Met moeite hield ze haar eigen game vervolgens vast, waarna ze op 5-4 voor de wedstrijd mocht serveren. Daar waren een paar pogingen voor nodig, maar matchpoint nummer vier was raak: met 4-6, 6-3, 6-4 stortte Sabalenka ter aarde als nieuwe Australian Open-kampioene.

Atleten trappen jaar af met World Indoor Tour in Karlsruhe

In het Duitse Karlsruhe is vrijdagavond het indooratletiekseizoen wat het hoogste niveau betreft afgetrapt. De eerste van zes zogenaamde Gold-wedstrijden in de World Indoor Tour werd er afgewerkt, met alvast wat prima onderdelen en resultaten.

Verspringen vrouwen
Ivana Vuleta begon als favoriete en de Servische maakte die rol waar: met een beste wereldjaarprestatie van 6,76 meter in de eerste van zes pogingen zette ze gelijk een standaard waar verder niemand meer aan kwam, Vuleta zelf ook niet. De Santomese Agate de Sousa pakte met 6,66 meter de tweede plek, vier centimeter beter dan de Duitse Maryse Luzolo.

Polsstokhoogspringen mannen
Zonder wereldrecordhouder Armand Duplantis was het niveau wellicht minder hoog, de spanning was er een stuk groter om: de Amerikaan KC Lightfoot en de Australiër Kurtis Marschall sprongen in één keer over 5,83 meter, de Griek Emmanouil Karalis deed dat in poging twee. Het was een beste wereldjaarprestatie voor allemaal, maar voor alle drie bleef het daar ook bij en op basis van zijn nul eerdere foutsprongen was de winst voor Lightfoot, voor Marschall en Karalis. De Nederlander Menno Vloon werd met 5,66 meter zesde.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder was nog niet helemaal op dreef, zo vroeg in het seizoen, en werd met 18,76 meter vierde. De winst was voor de Portugese Auriol Dongmo, die de kogel in poging vier naar 18,90 meter stootte. De Canadese Sarah Mitton werd met 18,88 meter tweede, voor de 18,77 meter van de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd.

400m mannen
Er werden twee races gelopen, gewonnen door de Belg Alexander Doom (46,68) en de Deen Benjamin Lobo Vedel (46,45). In beide races liep ook een Nederlander mee, waarbij Tony van Diepen het snelst was met 47,15 seconden en een derde plek. Liemarvin Bonevacia werd in de andere race vierde in 47,46 seconden.

1500m mannen
De wedstrijd begon met een redelijk tempo en vooral in de slotfase ging dat omhoog dankzij George Mills. De jonge Brit schoot er vandoor en liep zeer overtuigend naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 3:35,88 minuten, voor de Portugees Isaac Nader (3:37,29) en de Italiaan Federico Riva (3:37,36).

Hinkstapspringen vrouwen
Het werd een Cubaans feestje, met winst voor Liadagmis Povea met een beste wereldjaarprestatie van 14,64 meter in de derde poging. Haar jonge landgenote Leyanis Perez-Hernandez werd met 14,45 meter tweede, voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (14,41 meter).

800m vrouwen
Een race met een lekker tempo en vervolgens vooral een zinderende finish: Freweyni Hailu uit Ethiopië leek de winst te pakken, maar de Sloveense Anita Horvat troefde haar in een geweldige finish nét af. Horvat won met een beste wereldjaarprestatie van 2:00,44 minuten, twee honderdsten van een seconde voor Hailu en met de Zwitserse Lore Hoffmann op plek drie (2:01,40).

60m horden mannen
Het werd een heerlijke strijd tussen twee Spanjaarden, met twee duizendsten van een seconde gewonnen door Enrique Llopis: 7,561 tegen de 7,563 van Asier Martinez. De Pool Jakub Szymanski werd met 7,60 seconden derde.

3000m mannen
Ook hier lag het tempo er lekker bij in vooral de slotfase, waarbij de Belg Robin Hendrix af leek te stevenen op een toch wel verrassende zege. Hij werd echter nog nét gepasseerd door de pas 17-jarige Ethiopiër Abdisa Fayisa, die in een beste wereldjaarprestatie van 7:40,35 minuten de winst pakte, voor Hendrix (7:40,53) en de Ethiopiër Adisu Girma (7:41,53). Bram Anderiessen werd in 8:04,74 zevende.

60m vrouwen
Wellicht wel de beste prestatie van de avond: de Britse Dina Asher-Smith snelde naar de winst in een nieuw Brits record van 7,04 seconden. Het Poolse sprintkanon Ewa Swoboda werd in 7,09 seconden tweede, voor de Zwitserse Mujinga Kambundji (7,11). Namens Nederland werd N'Ketia Seedo zesde in 7,25 seconden, dezelfde tijd als in de series. Jamile Samuel ging er daar met 7,46 seconden ook.

3000m vrouwen
De Ethiopische dames voerden het hele veld aan met uiteindelijk de volledige top-5, waarbij wereldindoorkampioene Lemlem Hailu de snelste was in een beste wereldjaarprestatie van 8:37,55 minuten. Werkuha Getachew werd met 8:37,98 net tweede, voor Dawit Seyaum (8:39,20).

Ruzie over pizza, man (34) opgepakt

Tijdens de stapnacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie in het centrum van Breda twee mannen aangehouden. Volgens de politie zou de man uit Breda de ruit van een horecapand in hebben geslagen omdat zijn pizza niet snel genoeg klaar was. De man vertrok na de ruzie, maar werd korte tijd later aangehouden voor een verblijf, met ontbijt, in een politiecel. Meer hierover bij BD.

'Hebben Rusland en Iran elkaar gevonden?'

De Iraanse Shahed-drones in Oekraïne zijn het meest zichtbare bewijs van een toename van de militaire samenwerking tussen Iran en Rusland. 

Iran staat al langere tijd onder druk van westerse sancties., voor Rusland geldt dat nu ook steeds meer. 

De twee Internationalnale paria's lijken nu de onderlinge banden aan te trekken. Zien we hier een nieuwe, diepere vriendschap ontstaan, of is het vooral symboliek? 

Handballers Frankrijk en Denemarken naar WK-finale

De handballers van Frankrijk en Denemarken hebben zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap. De Denen zullen dan gaan proberen om voor de derde keer op rij de titel te pakken, wat nog nooit een land is gelukt. Frankrijk won tussen 2009 en 2017 vier van de vijf WK's, maar Spanje zat er in 2013 nog tussen.

Denemarken speelde in het Poolse Gdansk tegen Spanje, dat twee jaar geleden ook de halve finales haalde. Al vanaf het begin had Denemarken de overhand en halverwege stond de ploeg met 15-10 voor. In de tweede helft kwam Spanje echter ineens terug tot 21-20, maar dat konden ze net niet doorzetten: Denemarken hield stand en won met 26-23.

Frankrijk speelde in en tegen Zweden, dat ook in de halve finales stond op het vorige WK - de vier halvefinalisten waren allemaal hetzelfde. Frankrijk pakte in Stockholm een voorsprong in het tweede deel van de eerste helft en liep weg naar 16-12, waarna Zweden niet meer dichter dan twee punten van de Fransen af wist te komen: 31-26 was de eindstand.

De finale wordt zondagavond om 21.00 uur gespeeld.

Amerikaanse landmachteenheid met zwaar materieel door Nederland

Honderden Amerikaanse M1 Abrams tanks, Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen en ander materieel rijden en varen sinds vorige week door Nederland. Het gaat in totaal om 1.275 voertuigen van een Amerikaanse landmachteenheid die naar Polen en Litouwen gaat. Het transport duurt tot begin februari en wordt ondersteund door Nederlandse militairen.

Het materieel komt aan in de haven van Vlissingen van waar het verder gaat over de weg, het spoor en het water. Het overslagterrein is deze periode aangewezen als ‘Tijdelijk Militair Object’.

Dag en nacht bewaking
Het terrein wordt dag en nacht bewaakt door militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid op en in het water. Ook andere Defensie-eenheden leveren steun. Zo organiseert de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie het transport van Amerikaans personeel en ondersteunen de luchtmacht en marechaussee bij de bewaking en beveiliging. Amerikaans personeel zorgt zelf voor de afhandeling van hun materieel.

De zogenoemde Host Nation Support (HNS, gastlandsteun) is gevraagd voor de Amerikaanse 2nd Armored Brigade Combat Team van de 1st Cavalry Division uit Fort Hood, Texas. Deze brigade gaat voor een half jaar naar Polen en Litouwen, als onderdeel van de versterkte militaire aanwezigheid aan de Oostflank van het NAVO-grondgebied. De eenheid lost hier een andere Amerikaanse brigade af.

Goede infrastructuur
Het leveren van HNS aan bondgenoten is afgesproken binnen de NAVO. Nederland is dankzij haar goede havenfaciliteiten en infrastructuur een logische en belangrijke partner op logistiek vlak. De HNS-operatie wordt gecoördineerd vanuit het Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de Koninklijke Landmacht in Utrecht.

FOK! Wat een weer: grotendeels droog

winterbanner

Goede mogen!

Het is weekend voor de meesten van ons en droog, dat is wel eens anders geweest. Wel is er bewolking maar ook de zon is te zien. De temperaturen liggen tussen de 3 graden in het zuidoosten tot 6 graden in het kustgebied. Wind is er amper, aan de kust staat een matige zuidwesten wind. Vanavond kan er wat motregen vallen in het noorden, elders is het nog altijd droog.

Ook in de nacht naar zondag is het droog, de minimumtemperatuur is dan een graadje onder het vriespunt. Morgen blijft het niet droog, de vooruitzichten laten ook lichte neerslag zien bij hogere temperaturen. Voor nu was dit 'm alweer. Tot morgen!

Het scholtenburgpark in Winterswijk onder de bewolking (Foto: _UserName_)
Het scholtenburgpark in Winterswijk onder de bewolking ((Archief)Foto: _UserName_) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Djokovic en Tsitsipas in Australian Open-finale

In Melbourne zijn vrijdag de twee finalisten voor de Australian Open bekend geworden in het mannenenkelspel. Stefanos Tsitsipas mag gaan proberen zijn eerste Grand Slam-titel te pakken, maar moet het dan wel opnemen tegen negenvoudig Australian Open-winnaar Novak Djokovic.

De Griek Tsitsipas, als derde geplaatst in Melbourne, nam het op tegen de als achttiende geplaatste Rus Karen Khachanov. Dat werd best een spannend duel, met zo nu en dan heerlijke punten en prachtige slagen, maar op een korte inzinking van Tsitsipas na had de Griek toch wel de overhand: 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-3.

In de andere halve finale stond Djokovic, de nummer vier van de plaatsingslijst, tegenover Tommy Paul, de eerste Amerikaanse halvefinalist in Melbourne sinds Andy Roddick in 2009 - die had toen overigens in de kwartfinales van Djokovic gewonnen. De Serviër domineerde set één, maar liet zich totaal van zijn apropos brengen door een probleempje met een ballenjongen, alvorens de comeback van Paul toch in de kiem te smoren en het af te maken met 7-5, 6-1, 6-2.

Wehrlein wint prima eerste ePrix Saoedi-Arabië

In de straten van Diriyah is vrijdagavond de eerste van twee races verreden tijdens de ePrix van Saoedi-Arabië. Na de opening van het seizoen in Mexico komt men deze week in actie in de Saoedische straten, met ook zaterdag nog een race. Robin Frijns was er wegens zijn gebroken pols niet bij.

Poleposition was voor Envision-veteraan Sebastien Buemi, die naast McLaren-rijder Jake Hughes op de grid stond. Op rij twee stonden de Jaguar van Sam Bird en NIO-coureur Dan Ticktum, voor Rene Rast in de McLaren en Mitch Evans in zijn Jaguar. Bij een wat chaotische start veranderde in de top-6 alleen Evans van positie: hij werd gepasseerd door Pascal Wehrlein, terwijl Antonio Felix da Costa in de barrières eindigde.

Na een paar ronden ging Bird voorbij Hughes en niet veel later nam hij ook leider Buemi te grazen. Wehrlein was lekker bezig en reed zich via Ticktum en Rast naar de vierde plek, waarna ook de terugzakkende Hughes eraan moest geloven. Vroeg in de tweede helft van de race ging de Duitser langs Buemi naar de tweede plek en met minder dan tien ronden te gaan pakte hij de leiding over van Bird.

Bird had het ineens zwaar en kreeg de sterk naar voren gekomen Jake Dennis achter zich aan, die zich er na één goede poging langs wist te rijden. Hij reed vervolgens het gat dicht naar Wehrlein en deed nog even een poging om de race zelfs te winnen, maar dat lukte net niet: Wehrlein pakte een fraaie zege, voor Dennis en Bird.'

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.