Lamparter domineert Seefeld Triple in noordse combinatie

In het Oostenrijkse Seefeld is dit weekeinde de Seefeld Triple afgewerkt: een drieluik in de World Cup op de noordse combinatie, met elke dag een langer stuk langlaufen na het schansspringen van de ochtend.

Vrijdag
De Japanner Ryota Yamamoto was bij het schansspringen het best, maar de beduidend rapper langlaufende Noor Jarl Magnus Riiber kreeg slechts vier seconden achterstand aan de broek. Met Yoshito Watabe volgde op 32 seconden nog een Japanner, gevolgd door de Duitser Julian Schmid (+0:36), de Oostenrijkers Stefan Rettenegger (+0:44), Franz-Josef Rehrl (+0:45) en Johannes Lamparter (+0:48) en de Noor Jens Lurås Oftebro (+0:48). Verder leken onder meer de Duitsers Manuel Faisst (+1:03) en Vinzenz Geiger (+1:11) gevaarlijk, net als de Fin Ilkka Herola (+1:22).

Riiber en Yamamoto kwamen langlaufend snel samen, terwijl een door Lamparter aangevoerde groep van zes de achtervolging opende. Riiber liet Yamamoto vervolgens achter en na vijf kilometer werd de Noor nog achtervolgd door Schmid, Lamparter en Oftebro. Een dikke kilometer voor het einde namen ze Riiber te grazen, waarna er gestreden werd om de winst. Oftebro sprong op de laatste echte klim weg en liep naar de overwinning, acht seconden voor Lamparter. Schmid schudde Riiber van zich af en werd op veertien tellen tweede.

Zaterdag
Lamparter won het schansspringen en pakte zeven seconden langlaufvoorsprong op Yamamoto, met de Est Kristjan Ilves op tien tellen. Franz-Josef Rehrl uit Oostenrijk mocht na veertien seconden vertrekken, maar het gevaar kwam vooral uit Duitsland: Schmid en Geiger mochten al na 35 en 38 seconden beginnen met langlaufen. Oftebro moest dit keer 1:04 minuten wachten, Riiber kreeg een flinke klap: zijn pak was niet correct en de Noor werd gediskwalificeerd bij het schansspringen.

Halverwege de tien kilometer langlaufen had Lamparter de leiding stevig in handen, terwijl een door Geiger en Schmid aangevoerd groepje van zes mannen op een goede halve minuut volgde. Lamparter kwam geen moment in de problemen en boekte een overtuigende zege, Geiger liet de rest van het groepje in de slotkilometer achter en pakte plek twee, voor Schmid en Ilves.

Zondag
Ook op de slotdag was Lamparter de beste bij het schansspringen, maar het gevaar werd nog groter: Geiger mocht dit keer al na 16 seconden beginnen met langlaufen. Yamamoto volgde op 22 seconden, Oftebro op 38 seconden en Stefan Rettennegger mocht met Schmid na 41 en 42 seconden op pad - eventueel gevaar kwam verder nog van Herola, die na 1:09 minuten mocht gaan langlaufen.

Vroeg in de 12,5 kilometer langlaufen vormde zich een flinke groep op een kleine halve minuut van Geiger, die zelf een stukje achter Lamparter zat. Onder leiding van Oftebro kwam die groep rap dichter bij Geiger, die ze na 7,5 kilometer te grazen namen. In de slotronde gaven Geiger en Schmid gas in de strijd om plek twee, Oftebro volgde. Lamparter kwam zeer overtuigend als winnaar over de meet, Schmid sprintte naar de tweede plek, voor Oftebro en de moegestreden Geiger.