Nederland pakt brons op WK hockey, Duitsland nieuwe kampioen

Nederland heeft voor de vierde keer op rij een medaille overgehouden aan een WK hockey. In de troostfinale van het mondiale toernooi in Bhubaneswar versloeg een mentaal sterk Nederland tegenstander Australië met 3-1, vooral dankzij een uitstekende tweede helft.

Oranje begon, voor nog niet eens een half gevuld Kalinga stadion, in ieder geval fris en gretig aan het duel om het brons. Steijn van Heijningen had al na 31 seconden Nederland op voorsprong kunnen tippen, maar zijn inzet ging voor het Australische doel langs. Nog geen halve minuut later ramde Thijs van Dam met zijn forehand naast het doel. De toon was gezet, de eerste spierballen getoond. In die beginfase maakte Nederland indruk met snel combinatiespel.

Australië liep achter de feiten aan, hapte naar adem en nam na zo’n tien minuten het initiatief over. Nadat Aran Zalewski een grote kans miste op de openingsgoal, was het vlak daarna – inmiddels in de dertiende minuut – wel raak. Uit de eerste Australische corner pushte Jeremy Hayward met scherp. Hard, door het midden. Tussen Blaak en z’n lijnstop in: 0-1. Dat wel een beetje zuur voor Oranje. Scheidsrechter Dan Barstow concludeerde dat Jip Janssen shoot had gemaakt, waardoor hij een corner gaf. Nederland vocht die beslissing aan, maar de video-referee kon geen wijs worden uit de beelden. De corner bleef dus staan, met alle gevolgen van dien.

De kans op de gelijkmaker kwam na 21 minuten, toen de rappe Van Heijningen de eerste Nederlandse corner versierde. Jip Janssen – twee keer trefzeker in de halve eindstrijd – pushte de bal tegen doelman Andrew Charter. Het bleek een van de spaarzame mogelijkheden van Nederland in het lome tweede kwart, waarin de wedstrijd veel van zijn franje kwijtraakte. Illustratief: op de perstribune viel een Indiase journalist in slaap, een collega naast hem was overgeschakeld op een spelletje Candy Crush. Zij zagen dus niet dat Oranje steeds slordiger werd en het gif van de eerste minuten compleet kwijtgeraakte. Australië kreeg zelfs nog een kans op de 2-0 via Tim Brand. Pirmin Blaak hield de spits van Klein Zwitserland van het scoren af.

Dezelfde Brand hielp Oranje vlak na de pauze een handje. Een corner van Janssen – nummer vier van de wedstrijd – ging er namelijk via de voet van de aanvaller in. Nederland liet een totaal ander gezicht zien en had opeens de smaak weer helemaal te pakken. Australië was het echt even kwijt en maakte twee minuten later een gigantische verdedigingsfout. Tim Howard verspeelde in de eigen cirkel een bal aan Floris Wortelboer, die Thierry Brinkman bediende. De spits schoot met en snelle polsbeweging raak: 2-1. Oranje rook bloed en kneep door. Thijs van Dam zette een fraaie rush in over zo’n twintig meter en vond Brinkman, die van dichtbij voor de 3-1 zorgde.

Australië was verslagen, kapot gestreden en niet meer bij machte om dat verschil nog goed te maken. Zelfs niet toen Thijs van Dam voor een sliding met geel en liefst tien minuten naar de kant werd gestuurd. Even leek de 4-1 zelfs nog op het bord te komen, maar de treffer van Lars Balk werd afgekeurd. Australië viel, met een veldspeler in plaats van doelman Charter, uit volle macht aan. Maar het Nederlandse tiental was mentaal sterk, gaf verdedigend geen krimp en won met 3-1.

Later op de dag won Duitsland de finale van België na het nemen van shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 3-3 geëindigd. Het is voor Duitsland de derde wereldtitel na 2002 en 2006. De Duitsers kwamen in de wedstrijd 0-2 achter maar knokten zich, niet voor het eerst dit toernooi, terug en namen een 3-2 voorsprong. Vlak voor tijd kwamen de Belgen dankzij een benutte strafcorner terug tot 3-3 maar in de shoot-outs ging het alsnog mis voor de wereldkampioen van 2018.