'Zedendelinquent? Zeg maar sorry'

Ongeveer 870 zedendelinquenten - waaronder vijf gevallen van kinderverkrachting - zijn in de afgelopen twee jaar afgehandeld door de Britse politie middels een "gemeenschapsoplossing". De slachtoffers en hun belangenbehartigers zijn furieus. Zo meldt Mirror

De perverselingen moeten hun schuld bekennen en zich verontschuldigen, en ontsnappen zo aan hun straf en krijgen niet eens een strafblad.

Slachtoffers wordt om hun mening gevraagd, maar volgens officiële richtlijnen is hun mening "niet leidend in de beslissing".

De Britse politie wordt verondersteld de gemeenschapsresolutie alleen te gebruiken om kleine misdaden, zoals winkeldiefstal, af te wikkelen.

Maar het beleid in het land verschilt onderling enorm, omdat sommigen politiekorpsen het gebruiken om gevallen van verkrachting, potloodventen en grooming af te handelen.

Fiona Mackenzie, van campagnegroep We Can't Consent To This, zei: “Er is geen gerechtigheid voor slachtoffers en geen bescherming voor het publiek door daders vrij te laten als ze sorry zeggen. Zogenaamde 'kleine' zedendelicten kunnen een weg zijn voor daders die steeds meer ernstige delicten plegen."

De schaduwminister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper zei: "Het is een absolute schande dat onder deze regering gruwelijke misdaden gepleegd kunnen worden zonder straf."

Sinds 2020 zijn zeven verkrachtingszaken, waarvan vijf waar kinderen bij betrokken waren, afgehandeld door een gemeenschapsresolutie, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn 414 seksuele aanvallen - 349 op meisjes en vrouwen zo afgehandeld . En 23 gevallen van grooming en 166 van potloodventers of voyeurisme werden op dezelfde manier opgelost. Een strafrechtelijke bron zei: "Je vraagt je af of het deel uitmaakt van een missie om de kosten te drukken."