Xi waarschuwt EU

Tijdens de topbesprekingen met de leiders van de Europese Unie waarschuwde het Chinese staatshoofd en partijleider Xi Jinping voor "olie op het vuur gooien" in het Oekraïne-conflict. Tijdens de ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en de voorzitter van de Raad, Charles Michel, georganiseerd via videoconferentie, zei Xi na een lange presentatie door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Peking dat de "grondoorzaak van de crisis in Oekraïne de regionale veiligheidsspanningen in Europa zijn die zich in de loop der jaren hebben opgebouwd".

Hij betreurt het ten zeerste dat de situatie in Oekraïne zich op deze manier heeft ontwikkeld. Onder verwijzing naar Rusland, zei de Chinese president dat het een fundamentele oplossing zou zijn als er rekening wordt gehouden met de "legitieme veiligheidsbelangen" van alle partijen. "In dit tijdperk mogen wereldwijde veiligheidskaders niet langer worden gebouwd op de fundamenten van de Koude Oorlog."

China steunt Europa, Rusland, de VS en de NAVO om te praten over de spanningen rondom Oekraïne en om een evenwichtig en duurzaam veiligheidskader in Europa te creëren.