Wereld Autisme Dag

Het is vandaag Wereld Autisme Dag. De dag is door de lidstaten van de Verenigde Naties in het leven geroepen om mensen wereldwijd bewuster te maken van autisme. In Nederland organiseert de Nederlandse Vereniging Autisme (NVA) ieder jaar de Autismeweek.  Dit jaar is het thena 'Grenzen'. De week wordt afgesloten met het NVA-Autismecongres.

Volgens Marjolijn Busman van de NVA ervaren autisten alles in fragmenten. Ze kunnen geen geheel maken van de informatie in hun hoofd. Daarbij zien ze elk detail. "Alles komt even hard aan. Iemand met autisme die door de Kalverstraat loopt, zou gek worden van alle impulsen die op hem afkomen." Busman ziet autisme niet als een modeziekte. Wel wordt de diagnose steeds vaker gesteld. Omdat er betere methoden voor opsporing zijn, wordt het steeds vroeger gesignaleerd, meestal bij kinderen van acht of negen jaar. "Mensen zien niet aan iemand dat hij of zij autist is. Het is een onzichtbaar probleem. Daarom onderschatten veel mensen het." 

Er kleeft nog altijd een stigma aan de diagnose Autisme, zo ervaart ook de 41-jarige Mariët die haar verhaal deelt met de wereld op de website GGnet. Zelf had ze in het begin ook moeite met haar diagnose en verkeerde in een ontkenningsfase. “Ik heb maar een beetje autisme en ben niet zoals ’de rest’”. Dat wilde ik namelijk niet zijn. Ik had vooroordelen en had het beeld van een ongemakkelijk en niet sociaal persoon voor mij. Maar gaandeweg blijk ik toch meer kenmerken te hebben dan ik dacht. Alleen misschien niet direct de typerende kenmerken."

Dé autist bestaat volgens haar niet: "Mensen denken bij autisme toch aan een bepaald stereotype en hebben vooroordelen, net zoals ik die zelf had. Dit klopt echter lang niet altijd. We ontwijken niet allemaal oogcontact en kijken niet allemaal naar de grond. We houden niet allemaal van treintjes. We kunnen sociaal zijn, vrienden hebben." 

Biance Toeps schreef in 2018 het boek 'Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit' Het boek is via deze link te bestellen en biedt een inkijkje in het leven iemand met autisme door haar eigen verhaal te vertellen. 

Wereld Autisme Dag (Afbeelding: Pixabay)
Wereld Autisme Dag (Afbeelding: Pixabay)