VS stuurt Growler's voor NAVO-versterking

Het Pentagon heeft afgelopen week zes speciale vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering naar het Duitse Spangdahlem gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging.

De EA-18G Growler's van Electronic Attack Squadron 134 'Garudas' zijn normaal gestationeerd op Naval Air Station Whidbey Island in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten.

De Growler is een speciale versie van de F/A-18F SuperHornet. Het toestel is door de Amerikaanse marine ontwikkeld voor elektronische oorlogsvoering en beschikt over middelen (jamming pods) om de vijandelijke radar te storen óf met AGM-88 HARM-raketten (High-speed Anti-Radiation Missiles) uit te schakelen. Ook kan het toestel desgewenst 'gewone' bewapening meevoeren voor zelfverdediging of het aanvallen van gronddoelen.

De Growler is bij de Amerikaanse marine in dienst als opvolger van de EA-6B Prowler en wordt vooral gebruikt aan boord van vliegkampschepen. Woordvoerders van de Amerikaanse marine hebben benadrukt dat de EA-18G's naar Duitsland zijn gestuurd ter versterking van de NAVO-verdediging en niet om de systemen van Russische eenheden in Oekraïne te verstoren.

Wikicommons
Wikicommons