Moskou dreigt samenwerking ruimtestation ISS te stoppen

Moskou heeft gedreigd de samenwerking op het internationale ruimtestation te beëindigen als de Verenigde Staten en andere westerse landen hun sancties tegen Rusland niet opheffen. De Moskouse leiding zal binnenkort specifieke deadlines geven voor het beëindigen van de samenwerking, zei het hoofd van het Russische ruimteagentschap, Dmitry Rogozin, via Telegram.

De brieven met deadlines zouden vervolgens worden verzonden naar de ruimteagentschappen van de Verenigde Staten, Canada, Japan en de Europese Unie.

Een volledig herstel van de normale betrekkingen tussen de ISS-partners is "alleen mogelijk met een volledige en onvoorwaardelijke opheffing van de illegale sancties tegen Rusland", zei Rogozin.

Hij publiceerde ook brieven in antwoord op Telegram van onder meer zijn Amerikaanse collega Bill Nelson van NASA en de directeur-generaal van de European Space Agency (ESA), Josef Aschbacher.

Nelson antwoordde dat de samenwerking met Rusland op het ISS moet worden voortgezet. Daarom wil NASA ook samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om tot een oplossing te komen, zei de organisatie met het oog op de Russische bedrijven die onderworpen zijn aan sancties, waaronder de fabrikant van de ruimteraket Progress.