Het wereldkampioenschap skivliegen is vrijdag begonnen in het Noorse Vikersund. Op de grote schans aldaar werden de eerste twee rondes gesprongen, zaterdag volgen de derde en de beslissende vierde ronde. Zondag wordt de landenwedstrijd afgewerkt.
In ronde één deed Marius Lindvik het het best: de Noor vloog 232,5 meter ver en pakte zo de leiding, met vooral de Slovenen Anze Lanisek en Timi Zajc en landgenoot Robert Johansson in zijn kielzog. Ook de derde Sloveen, Peter Prevc, zat er goed bij, net als wereldrecordhouder Stefan Kraft en Peter's jongere broertje Domen Prevc. De rest, aangevoerd door Michael Hayböck namens Oostenrijk, stond al op forse achterstand.
Hayböck verdedigde zijn plek in de tweede ronde, Domen Prevc vloog er ruimschoots overheen. Kraft deed er nog een forse schep bovenop, Peter Prevc kon het niet helemaal bolwerken en nam achter zijn broertje plaats op plek drie. Johansson kwam vlak voor hem terecht, Zajc moest ook twee plekken inleveren en bleef dus voor Johansson staan. Lanisek verloor drie posities met een mindere vlucht, waarna Lindvik de eerste dag afrondde door de leidende positie vast te houden.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen, net zoals politiemensen, tijdens hun werk geen hoofddoek of keppel dragen. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijft aan de Tweede Kamer dat handhavers aan dezelfde neutraliteitseisen moeten voldoen als agenten. Yesilgöz gaat met gemeenten in gesprek om een landelijke richtlijn op te stellen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer had zich al uitgesproken tegen een boa met hoofddoek of keppel. De minister neemt dit nu dus over. Amsterdam kondigde vorig jaar nog aan dit juist wel te willen gaan toestaan.
Yesilgöz schrijft in een brief aan de kamer te hechten aan de neutraliteit van politie en boa. "Functies waarbij de overheid zich in de samenleving manifesteert met behulp van de sterke arm en gebruik maakt van dwangmiddelen, oefenen een bijzondere overheidstaak uit", schrijft ze.
De minister wijst erop dat neutraliteit al het uitgangspunt bij het politie-uniform is. Bij boa’s ligt dat anders, omdat zij in dienst zijn van gemeentes. De voorganger van Yesilgöz, Ferd Grapperhaus, zei meermaals dat het daarom ook om een lokale aangelegenheid gaat en de gemeentes er dus zelf over beslissen.
Maar nu heeft "de Tweede Kamer zich duidelijk uitgesproken voor het landelijk regelen van de neutraliteit van het boa-uniform”, schrijft Yesilgöz . De richtlijn die zij wil ontwikkelen moet lijken op de regels die gelden voor het politie-uniform.
Ajax heeft voor de tweede week op rij in de slotfase puntverlies vermeden. Bij Cambuur Leeuwarden wonnen de Amsterdammers met 2-3 dankzij een fraai doelpunt van Ryan Gravenberch in blessurtijd.
Ajax had in de eerste helft geen problemen met Cambuur. Na drie minuten opende Dusan Tadic de score na een voorzet van Gravenberch. Daarna kreeg de ploeg van Erik ten Hag ook nog goede kansen om de score te verdubbelen via Sebastian Haller en Davy Klaassen. Vijf minuten voor tijd zorgde Haller voor de verdiende 0-2 na opnieuw een assist van Gravenberch.
Waar Ajax in de eerste helft goed speelde viel het ver terug in de tweede helft en daar profiteerde Cambuur goed van. In de derde minuut van de tweede helft zorgde Issa Kallon voor de aansluitingstreffer en tien minuten voor tijd kwam de thuisploeg zelfs langszij. Na een foute pass van Nicolás Tagliafico kon Patrick Joosten voor open doel inschieten.
Na de 2-2 zette Ajax wel opnieuw mede doordat Brian Brobbey in de ploeg was gekomen. De ingevallen spits kreeg in de blessuretijd een opgelegde kopkans, alleen bracht de doelman van Cambuur redding. Niet veel later was Pieter Bos kansloos op een prachtig afstandsschot van Gravenberch. De middenvelder zorgde daarmee dat Ajax de drie punten mee naar Amsterdam kan.
sc Cambuur Leeuwarden
|
2 - 3
|
AFC Ajax
|
48' Kallon 79' Joosten |
|
3' Tadic 40' Haller 90+2' Gravenberch |
|
Gele kaart: Boere,Maulun, (sc Cambuur Leeuwarden), Haller, (AFC Ajax) |
|
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden Toeschouwers: 9.822 Arbiter: Lindhout |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
P.Bos Sambissa (Breij/77) Ter Heide (Schmidt/66) Tol Schouten Bangura Paulissen Hoedemakers Maulun (v.d.Meer/90 1) Kallon (Joosten/77) Boere |
|
Onana Mazraoui (Rensch/62) Schuurs (Timber/74) Tagliafico (Brobbey/85) Blind Klaassen (Kudus/74) Berghuis Gravenberch Antony Haller Tadic |
De Russische president Vladimir Poetin lijkt de binnenlandse geheime dienst FSB de schuld te geven van de trage opmars in Oekraïne. De Russische onderzoeksjournalist, Kremlin-expert en militair expert Andrei Soldatov schreef op Twitter dat Poetin de buitenlandse officieren van de FSB heeft 'bekritiseerd' tijdens een veiligheidsbijeenkomst.
Het hoofd Sergei Beseda en zijn plaatsvervanger staan nu onder huisarrest. Soldatov wordt beschouwd als goed geïnformeerd en geloofwaardig in inlichtingenkringen. De strategie van het Kremlin roept al dagen vragen op bij westerse militaire experts. De Oekraïense geheime dienst had eerder gemeld dat acht generaals aan het front waren teruggeroepen en vervangen.
Het World Cup-seizoen in het biatlon loopt langzaam op z'n einde, deze week wordt het voorlaatste evenement van de winter alweer gehouden. Dat gebeurt voor het eerst in Otepää in Estland, waar de fans in prima aantallen langs de kant stonden om eindelijk de toppers in actie te zien. De sprints werden eerst afgewerkt, zaterdag volgen de massastarts.
Mannen
De mannen openden het bal, met een foutloos optreden van de Noor Sturla Holm Lægreid om als eerste een scherpe tijd neer te zetten. Al snel bleek dat velen hun tanden stuk zouden beten op zijn prestatie, maar niet Quentin Fillon Maillet. De dit seizoen in bloedvorm verkerende Fransman schoot ook alle tien schijven om en dook 7,2 seconden onder Lægreid's tijd door.
De tijd van Fillon Maillet kwam niet echt meer in gevaar, Benedikt Doll kwam nog het dichtst in de buurt na Lægreid: de Duitser strandde op 11,1 seconden en moest genoegen nemen met de derde plek, voor de Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Met Roman Rees en de na volgende week afscheid nemende Erik Lesser op plek vijf en zeven deden de Duitsers het erg goed, de Litouwer Vytautas Strolia zette in zijn semi-thuisrace een heerlijke zesde plek neer.
Vrouwen
Anaïs Chevalier-Bouchet zette vroeg een snelle tijd neer, maar de Française had op de schietbaan wel één schijf laten staan. Vanessa Voigt was al onderweg en de Duitse, die wél alle schijven raakte, liet een geweldige slotronde optekenen, waarmee ze uiteindelijk dik tien seconden onder Chevalier-Bouchet's tijd door dook. Lang leek Voigt niet alleen op weg naar haar eerste podiumplek ooit, maar zelfs haar eerste World Cup-zege ooit.
Julia Simon dacht daar echter anders over. De Française liet bij het staand schieten weliswaar een schijf overeind staan, langlaufend was ze beduidend sneller dan Voigt en dat leverde Simon met 11,0 seconden voorsprong de winst op. Op 12,8 seconden was de tweede plek ietwat verrassend voor de Noorse Karoline Offigstad Knotten, pas het tweede World Cup-podium uit haar carrière.
Oekraïne heeft de beweringen van Rusland over biowapens die in Oekraïne zouden worden geproduceerd, ontkend. "Oekraïne heeft een gezondheidszorgsysteem dat volledig voldoet aan zijn internationale verplichtingen en in volledige samenwerking werkt met alle relevante internationale organisaties", zei de Oekraïense ambassadeur bij de VN, Serhiy Kyslytsia, tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.
"De rest is een stelletje krankzinnig delirium van de kant van Poetin en zijn handlangers, inclusief de Russische vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties."
China heeft Rusland gesteund in zijn beweringen over biowapens die naar verluidt in Oekraïne worden geproduceerd. De 'relevante informatie' uit Moskou nemen we zeer serieus zei de Chinese VN-ambassadeur Zhang Jun tijdens de VN-spoedvergadering. Tegelijkertijd verwierp hij de Amerikaanse beschuldigingen dat China Russische propaganda over dit onderwerp verspreid.
De Amerikaanse regering heeft Rusland ervan beschuldigd de Veiligheidsraad te gebruiken om leugens te verspreiden. De woordvoerster van de Amerikaanse missie bij de Verenigde Naties, Olivia Dalton, citeerde Russische beweringen dat de VS biologische wapenlaboratoria in Oekraïne exploiteerde. Een beschuldiging waarvoor het Kremlin geen enkel bewijs heeft geleverd en welke wordt ontkend door de regeringen in Washington en Kiev. Dit is een 'False Flag' waarvan de VS hebben gewaarschuwd dat Rusland het zou kunnen gebruiken om een aanval met biologische of chemische wapens te rechtvaardigen, zei Dalton. "We zullen niet toestaan dat Rusland de wereld voor de gek houdt of de VN-Veiligheidsraad gebruikt als locatie voor zijn desinformatie", zei ze.
Groot-Brittannië heeft de leiders in Moskou ervan beschuldigd de VN-Veiligheidsraad te hebben misbruikt. "We zijn niet in deze zaal om een audiëntie te zijn voor Russische binnenlandse propaganda", zei de Britse ambassadeur bij de VN, Barbara Woodward, tijdens het VN-spoedoverleg in New York."We mogen niet toestaan dat Rusland zijn permanente zetel misbruikt om desinformatie en leugens te verspreiden en het doel van de Veiligheidsraad te verdraaien." Er is geen greintje geloofwaardig bewijs dat Oekraïne een programma voor biologische wapens heeft. Het is de achtste spoedvergadering van het machtigste VN-orgaan sinds de escalatie van het conflict in Oekraïne - maar de eerste die is aangevraagd door Moskou.
De Google-videodienst YouTube blokkeert nu inhoud die de Russische aanval op Oekraïne ontkent. "Onze communityrichtlijnen verbieden inhoud die goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen ontkent, bagatelliseert of bagatelliseert", zegt een YouTube-woordvoerder.
"In lijn hiermee blokkeren we nu ook YouTube-kanalen die in relatie staan tot door de Russische staat gefinancierde media - wereldwijd." In de Russische staatsmedia wordt de invasie van Oekraïne meestal omschreven als een vredeshandhavings- of bevrijdingsoperatie. Daarnaast wordt herhaaldelijk beweerd dat oorlogsslachtoffers in feite slechts acteurs zijn. Deze propaganda wordt nu van YouTube verbannen.
YouTube wordt veel gebruikt door mensen in Rusland, terwijl Facebook daar slechts een ondergeschikte rol speelt.
Mathieu Burgaudeau heeft de zesde etappe van Parijs-Nice gewonnen. In Aubagne bleef de Fransman van TotalEnergies het peloton net voor en boekte daarmee zijn eerste profzege. In het algemeen klassement veranderde er niks en blijft Primoz Roglic aan de leiding staan van het algemeen klassement.
In Parijs-Nice stond een etappe van maar liefst 213 kilometer op het programma. Vanuit de start kregen we al snel een kopgroep van zes met daarbij de Nederlander Julius van den Berg. De kopgroep van zes kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten, maar nadat Trek-Segafredo zich op kop van het peloton had gezet ging de voorsprong gestaag naar beneden.
Snel werd duidelijk dat de kopgroep het niet zou gaan halen en werden in de afdaling van de laatste klim gegrepen door het peloton. Het leek een sprint te worden van een uitgedunde groep, alleen dacht Burgaudeau daar anders over. De renner van TotalEnergies trok op negen kilometer van de streep hard door op een oplopende strook. Hij sloeg een klein gaatje en met nog vier kilometer te gaan had Burgaudeau nog 20 seconden voorsprong. Ondanks verwoede pogingen vanuit het peloton bleef de 23-jarige Fransman net uit handen van de grote groep en pakte zijn eerste zege als prof. Mads Pedersen won de sprint van het peloton en moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats, vlak voor Wout van Aert. Primoz Roglic kwam op geen enkel moment in de problemen en blijft leider.
Een aantal Amsterdamse islamitische organisaties heeft donderdag een Islamitisch Akkoord aangeboden aan de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van komende week. Ze roepen de partijen daarmee op om moslimdiscriminatie en moslimhaat te erkennen en te bestrijden.
Het akkoord is opgesteld door diverse Amsterdamse islamitische organisaties, zoals bijvoorbeeld de Blauwe Moskee en Stichting Al Houda.
Volgens het akkoord is het politieke klimaat ten aanzien van Nederlandse moslims de afgelopen twee decennia verhard en krijgen moslims en islamitische organisaties in toenemende mate temaken met discriminatie, bedreigingen, intimidatie en zelfs geweld. "Politici dienen zich bewust te zijn van hun eigen rol daarin en moeten zich volgens het akkoord verre houden van polariserende en islamofobe uitingen", schrijven de organisaties.
De organisaties hopen dat de toekomstige stadsbestuurders om moslimdiscriminatie en -haat te erkennen en met structurele maatregelen te komen. Partijen die het akkoord ondertekenen bevestigen volgens de organisaties dan dat ze zich zullen inzetten voor een veilige en inclusieve stad voor Amsterdamse moslims.
Het akkoord wordt zaterdag om 12.30 uur ondertekend in de Blauwe Moskee.
Warren Barguil heeft de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico achter zijn naam gezet. In Fermo kwam hij solo als winnaar over de streep, nadat hij op de slotklim was wegreed uit de kopgroep. In het algemeen klassement behoudt Tadej Pogacar de leiding.
Vandaag stond een lastige heuveletappe op het programma in de Tirreno-Adriatico, met in de laatste dertig kilometer enkele steile klimmetjes. Vanuit de start werd er direct hard gefietst en pas na ruim vijftig kilometer ontstond de vlucht van de dag. Een kopgroep van twaalf zou uiteindelijk een voorsprong van maximaal drie minuten pakken.
Ondanks dat de voorsprong maar maximaal drie minuten zou het peloton niet meer van voren komen, ondanks het vele werk van UAE Emirates voor Pogacar. In de kopgroep bleek Barguil de sterkste. De Fransman van Arkea-Samsic dunde op twintig kilometer de kopgroep uit en zou de kopgroep nog bestaan uit negen renners. Op het laatste klimmetje van de dag reed Barguil uiteindelijk weg bij de rest van de kopgroep en kwam in Fermo alleen over de finish en boekte zijn eerste seizoenszege.
In laatste tien kilometer gebeurde er in het peloton ook genoeg. Pogacar had zijn ploeg op kop gezet in achtervolging op de kopgroep. Dankzij de versnelling van Marc Soler werd het peloton flink uitgedund, waarna Remco Evenepoel net voor de top versnelde. Het Belgische toptalent kreeg Jonas Vingegaard en Pogacar met zich mee en het trio leek hard op weg naar de kopgroep, alleen miste het drietal een bocht en konden ze vervolgens weer achteraan in het peloton aansluiten. Uiteindelijk zou het drietal geen tijd verliezen op de overige klassementsrenners, waardoor Pogacar nog altijd aan de leiding gaat in de Italiaanse rittenkoers. Tymen Arensman blijft op een knappe derde plaats staan in het algemeen klassement. Zaterdag volgt de zwaarste rit in de Tirreno-Adriatico.
De rechtbank in Rotterdam heeft in een strafzaak tegen de bekende pedo-activist Nelson M. al een vonnis klaar, terwijl de zaak nog loopt. Het vonnis - vrijspraak - is per ongeluk dinsdag kort online gepubliceerd op rechtspraak.nl. De betrokken rechters verbinden daar consequenties aan en willen zich terugtrekken.
Update; de rechtbank heeft gereageerd.
Rotterdam, 11 maart 2022
Op dinsdag 8 maart is door een vergissing een verkeerd vonnis op www.rechtspraak.nl geplaatst. De rechtbank Rotterdam betreurt deze gang van zaken zeer. De zittingscombinatie dient als gevolg hiervan een verschoningsverzoek in.
Wat is er gebeurd?
Op 8 maart is er uitspraak gedaan tegen twee verdachten in de zaak-Sherwood en is per abuis een vonnis van de derde verdachte online verschenen, terwijl dat vonnis niet was getekend of was uitgesproken. Het ging om het vonnis van een verdachte die nog gehoord moest worden, maar waarvan in eerste instantie ook op 8 maart een uitspraak zou volgen.
Tijdlijn
Op 2 februari 2022 zijn de zaken tegen de drie verdachten in de zaak-Sherwood behandeld. De feiten zijn besproken, de officier heeft het requisitoir gehouden en er is door één van de advocaten gepleit. De advocaat van de verdachte M., die aan het begin van de zitting gemachtigd was, heeft de rechtbank aan het eind van de zitting laten weten dat hij niet langer gemachtigd was. De rechtbank heeft toen bepaald dat het onderzoek in alle drie de zaken op 8 maart zou worden gesloten en dat de vonnissen direct daarna zouden worden uitgesproken. Na de zitting op 2 februari zijn in alle drie de zaken vonnissen gemaakt.
In de aanloop naar de zitting van 8 maart heeft de advocaat van de verdachte M. de rechtbank laten weten dat hij de verdachte weer bijstond en heeft gevraagd of hij alsnog kon pleiten op 8 maart. De rechtbank heeft hiermee ingestemd.
De zaken van de twee medeverdachten zijn op 8 maart gesloten en er is meteen
uitspraak gedaan.
In de zaak van verdachte M. zou nog gepleit worden, waarna de uitspraak zou worden bepaald. De zaak van verdachte M. is op 8 maart aangehouden op verzoek van zijn raadsman. Het oordeel van de rechtbank dat was opgeschreven in het vonnis dat in die zaak al gemaakt was naar aanleiding van de afgeronde behandeling van de zaak op 2 februari was niet definitief, omdat er in die zaak nog gepleit zou worden.
De publicatie van het vonnis heeft geen betekenis voor de rechtsgeldigheid van het vonnis, omdat het vonnis niet is ondertekend en niet is uitgesproken. Dat het toch gepubliceerd werd onder het nummer van de wel uitgesproken zaak, is een betreurenswaardige vergissing geweest.
Het kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lekte uit dat de coalitiepartijen dat pas vanaf 1 juli konden doen, maar het lijkt toch sneller te kunnen worden ingevoerd. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, maar dit kan niet eerder worden gerealiseerd dan per 1 juli. Dat meldt de Gelderlander.
De verlagingen zullen een voorlopig karakter hebben en gelden tot het einde van het jaar. Het kabinet trekt miljarden uit om het leed van de koopkrachtdaling door de hoge inflatie en prijsstijgingen door de Russische inval van Oekraïne te verzachten.
Volgens betrokkenen gaat de accijns op benzineprijs per 1 april met 17 cent omlaag en op diesel met 11 cent.
Greenpeace heeft kritiek geuit over het besluit de accijnzen op brandstof te verlagen. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace Nederland, zegt: "Fossiele brandstoffen zijn het probleem, ze zijn de aanjager van de klimaatcrisis maar ook van conflicten en oorlog. En dan wordt als oplossing fossiel nog verder gesubsidieerd door dit kabinet, dat is ongelofelijk"
Voor ruim 800.000 huishoudens die een inkomen hebben rond het sociale minimum was al 200 euro per huishouden toegezegd als tegemoetkoming voor de fors gestegen energierekening. Dit bedrag wordt omhooggetrokken naar minimaal 800 euro
De video van een klein meisje, genaamd Amelia, dat de Russische versie van het lied 'Let it go' uit de film 'Frozen' zingt vanuit een opvanglocatie in Kiev, heeft heel veel mensen tot tranen geroerd.
Gelukkig werd gisteren bekend dat de zevenjarige Amelia, na zes dagen in een bunker te hebben overleefd met amper voedsel of water, een slopende tweedaagse reis naar Polen heeft voltooid en nu veilig bij haar grootmoeder woont. Ze maakte de reis met haar 15-jarige broer Misha, terwijl moeder Lilia en vader Roman achterbleven in Kiev.
De aandoenlijke vertolking werd honderdduizenden keren gedeeld op verschillende sociale-mediaplatforms en leverde Amelia zelfs berichtjes op van de originele 'Let it go' zangeres Idina Menzel en de componist van het nummer, Kristen Anderson-Lopez.
Zie ook: Oekraïens meisje gaat viral met 'Let it go' vanuit een bunker
De Russische ambassade in de Verenigde Staten eist dat de regering in Washington stopt met de 'extremistische activiteiten' van het Facebook-moederbedrijf Meta. "Meta's agressieve en criminele beleid dat tot haat en vijandigheid jegens Russen leidt, is schandalig", zei de Russische ambassade in een verklaring.
De acties van het bedrijf zouden volgens de Russen een nader bewijs zijn van de 'informatieoorlog' die onbelemmerd tegen Rusland kan worden gevoerd.
Update 15.00 uur:
De Russische procureur-generaal wil de Facebook-groep Meta verbannen als een 'extremistische organisatie'. Een overeenkomstig verzoek is ingediend bij de rechtbank, volgens de autoriteit.
De achtergrond is een besluit van het Amerikaanse bedrijf, waartoe ook diensten als Instagram en WhatsApp behoren, om oproepen tot geweld tegen Russische troepen in Oekraïne toe te staan.
Facebook zelf is al dagenlang niet beschikbaar in Rusland.
Het parket van de procureur-generaal heeft nu ook de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor gevraagd om de toegang tot Instagram te beperken - en kondigde tevens de verwijdering van haar eigen Instagram-account aan. Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou heeft ook zijn account van Instagram verwijderd.
Eerdere berichtgeving:
De socialemediaplatforms Facebook en Instagram staan hun gebruikers in sommige landen tijdelijk toe om berichten te publiceren waarin wordt opgeroepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko.
Ook haatdragende posten tegen Russische soldaten zouden niet worden geblokkeerd zolang ze verband hielden met de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit interne e-mails van het moederbedrijf Meta, die persbureau Reuters kon inzien. De tijdelijke wijzigingen zijn van toepassing op Armenië, Azerbeidzjan, Estland, Georgië, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije en Oekraïne.
Van Reuters:
In de e-mail die Meta onlangs naar de moderatoren heeft gestuurd, wijst het concern op een wijziging in het gevoerde 'haatzaaibeleid' ten aanzien van zowel Russische soldaten als Russen in de context van de invasie.
"We geven een 'spirit-of-the-policy' toelating om T1 gewelddadige toespraken toe te staan die anders verwijderd zouden worden onder het Haatzaaibeleid wanneer: (a) het gericht is tegen Russische soldaten, behalve krijgsgevangenen, of (b) gericht tegen Russen waarbij het duidelijk is dat het context van Russische invasie van Oekraïne betreft (bijv. inhoud vermeldt de invasie, zelfverdediging, enz.)," volgens de e-mail.
"We doen dit omdat we hebben waargenomen dat in deze specifieke context 'Russische soldaten' wordt gebruikt als een proxy voor het Russische leger. Het Hate Speech-beleid blijft aanvallen op Russen verbieden," aldus de e-mail.
"Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne hebben we tijdelijk vormen van een politieke meningsuiting toegestaan die normaal gesproken in strijd zouden zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitingen als 'dood aan de Russische indringers'. We zullen nog steeds geen geloofwaardige oproepen tot geweld tegen Russische burgers toestaan," verklaarde een woordvoerder van Meta.
De Duiste rijksrecherche in Noordrijn-Westfalen heeft verschillende strafbare feiten geregistreerd in verband met de oorlog in Oekraïne. Begin deze week waren er al 49 misdrijven geregistreerd, variërend van opruiing tot materiële schade tot afpersing en diefstal, meldt de "Kölner Stadt-Anzeiger".
Een derde van de slachtoffers zijn Russen, waaronder twee Russische consulaire instellingen. Oekraïners zijn acht keer het slachtoffer geweest van misdaden, de overige misdaden waren niet persoonlijk tegen mensen gericht.
Britse regering experts zeggen dat Russische troepen de komende dagen waarschijnlijk de Oekraïense hoofdstad zullen aanvallen. Dat blijkt uit een beoordeling van het Ministerie van Defensie in Londen, die vrijdag is gepubliceerd.
"Rusland zal de komende dagen waarschijnlijk proberen zijn troepen te hergroeperen voor hernieuwde offensieven. Dit zal waarschijnlijk ook militaire acties tegen de hoofdstad Kiev omvatten", volgens de publicatie.
Tegelijkertijd zijn Britse militaire experts van mening dat het Russische leger 'zeer waarschijnlijk' achterloopt met zijn plannen voor de invasie. Rusland boekt slechts beperkte vooruitgang. Logistieke problemen die de opmars zouden hebben opgehouden, zijn niet opgelost. Daarbij komt nog het aanhoudende sterke verzet van de Oekraïense troepen.
De Russische president Vladimir Poetin overweegt zijn troepen aan de westelijke grenzen te versterken. Tijdens een op televisie uitgezonden vergadering van de Veiligheidsraad in Moskou riep Poetin minister van Defensie Sergei Shoigu op om hiertoe een plan op te stellen.
Poetin noemde de "maatregelen die door de NAVO-landen zijn genomen" als reden.
NAVO-landen hebben duizenden troepen naar Midden- en Oost-Europa gestuurd als reactie op de Russische militaire operatie in Oekraïne. Moskou heeft de NAVO opgeroepen om zich terug te trekken. NAVO-leden Polen en de drie Baltische staten delen een grens met Rusland. Oekraïne grenst aan verschillende andere NAVO-landen: Hongarije, Roemenië en Slowakije.
EU-buitenlandchef Josep Borrell wil de Europese militaire hulp aan Oekraïne met 500 miljoen euro verhogen. Borrell zei op de EU-top in Versailles dat hij dit heeft voorgesteld aan de staatshoofden en regeringsleiders.
Als de lidstaten akkoord gaan, lopen de middelen voor de gezamenlijke aankoop en levering van wapens uit de zogenaamde vredesfaciliteit op tot één miljard euro.
Na de Russische aanval op Oekraïne stemden de EU-landen in met een eerste tranche van 500 miljoen euro uit de zogenaamde vredesfaciliteit. Deze moet onder meer wapens en munitie aan Oekraïne leveren om zich beter te kunnen verdedigen tegen het Russische leger. De EU-landen financieren hun militair fonds via bijdragen buiten de EU-begroting.
Volgens satellietbeelden van het in de VS gevestigde Maxar Technologies is het grote Russisch militair konvooi dat voor het laatst is gezien ten noordwesten van Kiev, nabij Antonov Airport, grotendeels opgebroken en verplaatst.
Volgens het bedrijf tonen de beelden gepantserde eenheden die in en door omliggende steden in de buurt van de luchthaven manoeuvreren. Delen van het konvooi zouden verder naar het noorden in de buurt van Lubyanka zijn verplaatst.
Nadat bewolking boven Oekraïne lange tijd satellietverkenning verhinderde, is de lucht boven het land weer helder geworden zodat satellietbeelden weer bruikbare informatie opleveren.
Volgens de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu hebben 16.000 vrijwilligers uit het Midden-Oosten zich vrijwillig aangemeld om te vechten met de pro-Russische rebellen in Oekraïne.
President Vladimir Poetin heette alle vrijwilligers welkom op een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad. Hij steunde het voorstel van Shoigu om de op het Westen veroverde raketsystemen ter beschikking te stellen van de rebellen.
Poetin vertelde Shoigu tijdens de op televisie uitgezonden vergadering van de Veiligheidsraad dat dit een reactie was op de 'huurlingen' die het Westen naar Oekraïne had gebracht. "Als je ziet dat er mensen zijn die (de separatisten in Oost-Oekraïne) op vrijwillige basis willen helpen, dan moet je ze halverwege tegemoet komen en ze helpen verhuizen naar de gevechtszones".
Psychologen uit ongeveer 20 landen willen de Russische president Vladimir Poetin aan het denken zetten met een open brief. "We schrijven u om onze wetenschappelijke en praktische kennis met u te delen over de gevolgen van een oorlog voor degenen die de oorlog beginnen en om u een uitweg uit deze gevaarlijke situatie te tonen", begint de brief, die werd geschreven door de Hessische sociaal psychologen Rolf van Dick (Universiteit Frankfurt) en Ulrich Wagner (Universiteit Marburg).
Bijna 40 collega's van de VS tot Polen, Noorwegen tot Zuid-Afrika, India en Pakistan hebben getekend. Met de brief willen ze Poetin op de hoogte stellen van de "negatieve effecten" van zijn beleid, volgens de schrijvers. .
Vanaf 14 maart kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. Dat maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik. Het vaccin is op een aantal centrale GGD-vaccinatielocaties beschikbaar. Vanaf vandaag kan men bellen voor een vaccinatieafspraak bij de GGD.
Het Novavax-vaccin is volgens de Gezondheidsraad een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte. Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omikronvariant van het coronavirus. Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax beschikbaar op basis van ‘Informed consent’. Bij het maken van de vaccinatie-afspraak vraagt de GGD-medewerker of er sprake is van een weloverwogen keuze.
Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren omdat er tot nu alleen mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster.
Mensen die gevaccineerd willen worden met het Novavax-vaccin kunnen vanaf vandaag de GGD bellen op het speciale nummer 0800-0174.
Een verbod op het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen bij webwinkels en digitale platforms is een stap dichterbij. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming. Dit voorstel van ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wordt nu voor behandeling naar de Eerste Kamer verzonden.
Minister Micky Adriaansens (EZK): “Het volledig en duidelijk informeren van de consument in de digitale economie kan en moet beter. Ook een hardere aanpak van misleiding is nodig. Met deze regelgeving willen we nog dit jaar een sterkere vuist tegen nepreviews maken. Ook moeten online platforms en winkels altijd duidelijk maken bij zoekresultaten dat het betaalde reclames betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Platforms moeten bovendien consumenten laten weten wie verantwoordelijk is (verkoper of platform) voor levering, en afhandelen van retouren.”
Aangescherpte regels om consumenten duidelijker en eerlijker te informeren
Consumentenbeoordelingen moeten door handelaren eerst op echtheid worden gecontroleerd, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling. En er komt ook een verbod voor het tegen betaling door een ander laten plaatsen van valse consumentenbeoordelingen. Verkopers moeten bovendien de consument gaan informeren of, en zo ja hoe, zij controleren of reviews afkomstig zijn van consumenten die het product daadwerkelijk hebben gekocht.
Ook moeten zij aan de consument laten weten of die een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgt, bijvoorbeeld doordat een algoritme bijhoudt wat de betreffende consument heeft gekocht en welke websites hij heeft bekeken. In de wetgeving zit bovendien een verbod om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde reclame betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen.
Online platforms moeten consumenten laten weten wie verantwoordelijk is (verkoper of platform) voor de levering en het afhandelen van retourzendingen, zodat de consument weet wie hij moet benaderen bij problemen. Ook moet altijd duidelijk zijn hoe de volgorde wordt vastgesteld van het zoekresultaat dat de consument krijgt te zien op het online platform.
Consumentenrechten gelden ook voor ‘gratis’ digitale diensten
Consumenten gebruiken volop ‘gratis’ digitale diensten zoals sociale media, waarvoor zij eerst hun persoonlijke gegevens moeten opgeven. Aanbieders van dergelijke diensten moeten meer informatie gaan verstrekken over bijvoorbeeld de duur van het contract en hoe dat kan worden beëindigd. Ook krijgen consumenten het recht om binnen veertien dagen de overeenkomst zonder reden te ontbinden. Op dat moment moeten zij ook hun persoonsgegevens ‘terugkrijgen’, wat wil zeggen dat de aanbieder de verwerking hiervan stopt.
Regels gaan in hele EU gelden
Dezelfde regels moeten uiterlijk eind mei 2022 tegelijkertijd in de hele EU worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. De regels gelden ook bij het doen van online aankopen over de grens. Daarom werken EU toezichthouders zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderling samen wanneer een bedrijf in meerdere lidstaten regels overtreedt. Zij kunnen in één of meerdere lidstaten een boete opleggen die minimaal 4% van de omzet van dat bedrijf in het betrokken land bedraagt.
Mei Lee is een hele gewone tiener die niets liever wil dan haar ouders trots maken en met haar vriendinnen naar een concert van hun favoriete boyband gaan. Dit doorsnee leven neemt alleen een compleet andere wending wanneer ze erachter komt dat elke keer als ze veel emotie ervaart, ze zal veranderne in een grote rode panda. Samen met haar overbezorgde moeder zal ze moeten ontdekken hoe ze het ritueel dat deze verandering ongedaan kan maken uitgevoerd wordt.
De dag begint met volop zon. In de loop van de middag neemt van het zuidwesten uit de (hoge) bewolking toe, aan het einde van de avond valt er in Zeeland wat lichte regen, verder blijft het de hele dag droog. De middagtemperatuur ligt tussen 11°C op de Wadden tot 16°C in Zeeland en Noord-Brabant. De matige zuidoostenwind neemt boven land en aan de westkust toe naar matig tot vrij krachtig en zal vooral in de middag vlagerig zijn. Langs de noordelijke kust en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, deze zal in de loop van de dag toenemen naar krachtig, 6 Bft. In de avond neemt de wind overal weer iets af.
In de nacht naar zaterdag trekken enkele wolkenvelden over het land. Lokaal valt er mogelijk wat lichte regen uit, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van omstreeks 4 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten. De zuid- tot zuidoostelijke wind is boven land matig, aan de kust vrij krachtig en eerst nog krachtig, 6 Bft.
Overdag verandert er niet veel en trekken wolkenvelden over. Lokaal is wat (lichte) regen mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 13 graden, op de Waddeneilanden blijft de temperatuur iets achter. De wind waait uit een overwegend zuidelijke richting en is zwak tot matig (Bron: KNMI)
King Crimson op zijn best. Intens genieten van weergaloze muziek.
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!
Het CBS heeft bekendgemaakt dat het aantal mensen dat rookt, overmatig drinkt of last heeft van obesitas sinds 2018 nauwelijks is gedaald, ondanks de doelstellingen in het nationaal preventieakkoord.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in februari 41 bedrijven meer failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.
Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.
Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in februari 149 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 27. Dat zijn er 5 meer dan in januari.
De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.
Een 54-jarige man uit Almere die verdachte is in een zedenzaak blijft 90 dagen langer vastzitten, op dit moment de maximale termijn. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland donderdag besloten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van het plegen van ontucht met minderjarigen tijdens zijn werk. De man was directeur van de stichting Kanjer Wens.
Nieuwe beschuldigingen
De raadkamer van de rechtbank oordeelt dat de verdenkingen tegen de man stevig genoeg zijn: er zijn genoeg ernstige bezwaren. Ook is vandaag tijdens de raadkamerzitting het aantal beschuldigingen uitgebreid, zo zijn er zijn meer aangiftes binnengekomen. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er genoeg redenen zijn om zijn voorarrest te verlengen. Het verzoek van de advocaat van de man om zijn voorarrest te schorsen, zodat hij op vrije voeten zou komen, is afgewezen.
Vorige maand opnieuw aangehouden
Volgens het Openbaar Ministerie vond de ontucht tot een jaar geleden plaats. In juni vorig jaar is de man aangehouden. Hij mocht onder strenge voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten, zijn voorlopige hechtenis was geschorst zoals dat juridisch heet. In februari is hij opnieuw aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden zou hebben gehouden. De rechter-commissaris bepaalde toen al dat de man in elk geval tot aan de zitting van de raadkamer vast blijft zitten.
Zittingen van de raadkamer zijn besloten. De raadkamer van de rechtbank kan het voorarrest voor maximaal 90 dagen verlengen. Daarna vindt in de regel de eerste openbare zitting plaats, meestal is dat een voorbereidende zitting. In deze zaak is nog geen datum voor een volgende zitting gepland.
Het gerechtshof Den Haag heeft donderdag in hoger beroep een verdachte veroordeeld voor de moord op zijn ex-vriendin. Het Haagse hof acht bewezen dat hij op 29 november 2018 zijn 29-jarige ex-vriendin in haar woning te Rotterdam om het leven heeft gebracht door haar met geweld de adem te ontnemen. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 18 jaar opgelegd.
De destijds 29-jarige verdachte heeft op de avond van 29 november 2018 gezorgd dat het slachtoffer hem in haar woning binnen liet. Kort daarop heeft hij haar in de woonkamer op/bij de bank gesmoord, versmacht, verwurgd of een combinatie daarvan. Hij heeft daarna het levenloze lichaam naar de gang gesleept en haar daar, met haar bovenlichaam in de keuken, neergelegd. De verdachte heeft vervolgens, voordat hij wegging, een gaspit opengedraaid om te verbergen dat zij door hem was omgebracht. Het hof acht bewezen dat de verdachte op dat moment een eerder genomen besluit - de voorbedachte raad - om het slachtoffer te doden, uitvoerde. Dit alles gebeurde terwijl het 2-jarig dochtertje van het slachtoffer in haar nabijgelegen kamertje lag te slapen. De ouders vonden hun dode dochter de volgende morgen, toen zij op hun kleindochter kwamen oppassen.
Het slachtoffer had een week eerder de relatie met de verdachte verbroken, nadat uit was gekomen dat hij haar had belogen en financieel benadeeld. In de week voorafgaand aan de moord is de verdachte bijna dagelijks in de buurt van de woning geweest. Hij heeft in die periode veelvuldig op het internet gezocht naar methoden om iemand te doden zonder sporen achter te laten. Direct na zijn daad is de verdachte bezig geweest zich een alibi te verschaffen door naar zijn ex-vrouw te gaan. Het hof acht niet aannemelijk geworden dat de verdachte die dag in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling heeft gehandeld.
Het hof acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. Daarmee is rekening gehouden bij het opleggen van de gevangenisstraf van 18 jaar. Alhoewel de verdachte een persoonlijkheidsstoornis, met vooral borderline en ontwijkende, afhankelijke en antisociale trekken heeft, is niet kunnen worden vastgesteld dat deze problematiek van invloed is geweest op zijn handelen.
De rechtbank Rotterdam heeft in eerste aanleg de verdachte eveneens veroordeeld voor moord tot een gevangenisstraf van 18 jaren.
In januari 2022 waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 91 procent hoger dan medio 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten. De prijzen zijn in die periode gestegen door onder meer de daling van de (hypotheek)rente, de stijging van de inkomens, de opkomst van de particuliere verhuur, ouderen die minder en later naar verzorgingshuizen gaan en een sterke toename van het aantal 25- tot 35-jarigen. Dit meldt het CBS op basis van het artikel “Achtergrond bij de huizenprijsstijging vanaf 2013”.
Sterke toename 25- tot 35-jarigen
Het aantal mensen van 25 tot 35 jaar oud is tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 met bijna 11 procent gestegen. Dit is de leeftijdscategorie die het meest actief is op de woningmarkt en waartoe koopstarters vaak behoren. De groei van het aantal mensen in deze leeftijdscategorie komt enerzijds doordat er rond 1990 meer mensen werden geboren dan in de vroege jaren tachtig en anderzijds doordat er in het tweede decennium van de 21e eeuw meer jongvolwassenen naar Nederland migreerden dan in het eerste decennium. Deze jongvolwassenen hebben acuut huisvesting nodig en kunnen de behoefte aan eigen woonruimte niet uitstellen door bijvoorbeeld langer bij hun ouders te blijven wonen.
Op 1 januari 2021 waren er bijna 216.000 meer 25- tot 35-jarigen dan op 1 januari 2014. Bijna twee derde van deze toename komt doordat er in de periode 1986-1995 meer geboorten waren dan in de periode 1979-1988. Dat er begin jaren ’80 relatief weinig kinderen werden geboren, hangt samen met economische crisis en de hoge werkloosheid in die tijd. Eerdere geboortegolven spelen ook een rol. Begin jaren ’60 werden er meer kinderen geboren dan begin jaren ’50, en mensen krijgen vaak rond het dertigste levensjaar kinderen.
Ouderen minder vaak naar een verpleeghuis
Terwijl het aantal jongvolwassenen in de periode 2014-2021 sterk steeg, gingen veel minder ouderen naar een verpleeghuis dan voorheen, waardoor zij langer in hun huis bleven wonen. Tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 steeg het aantal 75-plussers in particuliere huishoudens met 546.000, terwijl het aantal 75-plussers in institutionele huishoudens met 12.000 afnam. Daarnaast zijn er in deze periode relatief veel grote woningen bij gekomen, terwijl het aantal middelgrote woningen achterbleef en het gemiddelde huishouden kleiner werd. Mede door deze factoren is de vraag-aanbod-verhouding op de koopwoningenmarkt krapper geworden, ondanks het feit dat de procentuele groei van de woningvoorraad in dezelfde orde van grootte lag als die van het aantal 25-plussers en het aantal particuliere huishoudens, en zelfs groter was dan die van de totale bevolking.
Lagere rente en hogere inkomens
De prijzen van woningen zijn daarnaast sterk opgedreven door onder meer de sterk gedaalde rente en de gestegen inkomens. Hierdoor waren de woonlasten voor kopers als percentage van het inkomen in het derde kwartaal van 2021 ondanks de sterk gestegen huizenprijzen nauwelijks anders dan medio 2013. De daling van de rente heeft niet alleen mensen die zelf in de woning willen gaan wonen, maar ook particuliere beleggers gestimuleerd om hun geld in woningen te steken. Door de lage rente zijn alternatieven als de spaarrekening en obligaties voor investeerders onaantrekkelijk geworden.
Opkomst particuliere verhuur
De toegenomen vraag van beleggers verhoogt de druk op de koopmarkt verder. Dat vastgoed voor particuliere beleggers zo aantrekkelijk werd, komt niet alleen door de lage rente, maar ook door de toegenomen vraag naar particuliere huurruimte. Deze vraag steeg onder meer doordat het aantal corporatiewoningen achterbleef en door de invoering van de inkomensgrens voor corporatiewoningen.
In Lunteren (gemeente Ede, provincie Gelderland) is donderdag op een biologisch pluimveebedrijf met legkippen vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 40.000 kippen op het besmette bedrijf geruimd. Binnen 1 kilometer liggen drie bedrijven waar pluimvee wordt gehouden. Om te voorkomen dat het virus in dit pluimveedichte gebied verder spreidt, worden deze drie pluimveebedrijven preventief geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen nog zes andere pluimveebedrijven. Op drie van deze bedrijven is op dit moment geen pluimvee aanwezig. De andere drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Het bedrijf ligt in pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De bedrijven in de 1 kilometerzone die preventief geruimd worden, hebben respectievelijk circa 2.800, 28.500 en 26.500 dieren die geruimd worden.
Binnen de 3 kilometerzone liggen 46 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen nog 228 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden- , geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio (10) die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Hierop geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.
Minister Staghouwer: “Afgelopen tijd zien we de vogelgriepbesmettingen nog steeds toenemen. De besmetting in Lunteren laat zien hoeveel impact het vogelgriepvirus kan hebben op een bedrijf, de ondernemers, hun gezinnen, de dieren en ook voor omliggende bedrijven. De situatie is zorgelijk. Er ligt momenteel geen pasklare oplossing voor de vogelgriepsituatie in Europa, daarom maken we haast met de vaccinproef, scherpen we de bioveiligheid aan en blijven we de situatie nauwgezet monitoren.”
Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.
Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.
Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
In 2021 hield 18 procent van de varkensbedrijven dieren op meer dan één locatie, 1 procent meer dan twee jaar eerder. Varkensbedrijven hadden van alle veehouderijbedrijven het vaakst dieren op meer dan één locatie, melkveebedrijven het minst vaak. Over het algemeen is het aantal veehouderijen met dieren op meerdere locaties de laatste jaren nauwelijks gewijzigd. Dit blijkt uit de definitieve Landbouwtelling 2021.
Op 1 april 2021 telde Nederland bijna 11,5 miljoen varkens. 10,7 miljoen varkens stonden op gespecialiseerde varkensbedrijven. Op deze bedrijven werden gemiddeld 4 700 varkens per bedrijf gehouden. Het gemiddeld aantal varkens per locatie was in 2021 vergeleken met twee jaar eerder met 540 varkens toegenomen naar 3 900. Die toename wordt voornamelijk veroorzaakt doordat vooral kleinere locaties zijn gestopt in verband met de Stoppersregeling Actieplan Ammoniak Veehouderij en Subsidieregeling sanering varkenshouderij (SRV).
De grootste bedrijven (met 5 000 varkens of meer) hielden in 2021 gemiddeld 10 500 varkens per bedrijf, per locatie waren dat er 6 500. Van de varkensbedrijven met meerdere locaties is bijna een derde van de locaties gevestigd in een andere gemeente dan de hoofdvestiging van het bedrijf.
Aandeel melkveehouderijen met meerdere locaties blijft gelijk
In de melkveehouderij had 6 procent van de bedrijven in 2021 meer dan één locatie. Dat is evenveel als twee jaar eerder. Vorig jaar telde ons land ruim 14 duizend melkveebedrijven. Op deze bedrijven werden 1,5 miljoen melkkoeien gehouden en 825 duizend stuks jongvee voor de melkveehouderij.
Gemiddeld telde een melkveebedrijf 107 melkkoeien en 58 stuks jongvee, per locatie waren dat er respectievelijk 105 en 56.
Vleeskuikenbedrijven vaker meerdere locaties
Van de 496 vleeskuikenbedrijven hield 13 procent in 2021 vleeskuikens op meer dan één locatie. Het aantal vleeskuikenbedrijven met meerdere locaties is sinds 2019 iets toegenomen, toen had 11 procent van de vleeskuikenbedrijven meerdere locaties. Op een vleeskuikenbedrijf werden vorig jaar gemiddeld ruim 85 duizend vleeskuikens gehouden. Per locatie waren dat er ruim 72 duizend.
Bij de 558 leghenbedrijven had 8 procent van de bedrijven meerdere locaties, evenveel als in 2019. In 2021 werden op een leghenbedrijf gemiddeld bijna 54 duizend leghennen gehouden, 50 duizend per locatie. Van de leghenbedrijven met meerdere locaties is 20 procent van de locaties gevestigd in een andere gemeente dan de hoofdvestiging van het bedrijf.
Aantal geiten per locatie gelijk gebleven
Voor de geitenbedrijven geldt dat 92 procent in 2021 de geiten op één locatie had. Vorig jaar waren er 433 geitenbedrijven. Op deze bedrijven werden ruim 600 duizend geiten gehouden, gemiddeld bijna 1 390 per bedrijf. Op een locatie met geiten werden gemiddeld 1 270 geiten gehouden, evenveel als in 2019.
Het ziekteverzuim van werknemers was in het vierde kwartaal van 2021 5,4 procent. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dat 4,9 procent. Van alle bedrijfstakken was het verzuim met 7,5 procent opnieuw het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Omdat het ziekteverzuim een seizoenpatroon vertoont (het verzuim is in het eerste en in het vierde kwartaal altijd hoger), worden de cijfers vergeleken met dezelfde periode in voorgaande jaren.
In 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, was het verzuim in het vierde kwartaal 4,9 procent. In het laatste kwartaal van 2021 lag dat 0,5 procentpunt hoger. Niet eerder was de toename tussen twee vierde kwartalen zo groot. Het ziekteverzuimpercentage bereikte voor het laatst in 2002 dit niveau.
In de reeks vanaf 1996 was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal alleen hoger in 1999, 2000 en 2001.
Meeste verzuim opnieuw in de zorg
Het ziekteverzuim in het vierde kwartaal van 2021 was met 7,5 procent het hoogst in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg. Een jaar eerder was dit 6,9 procent.
Op grond van cijfers uit het programma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn kan worden ingezoomd op de verschillende branches binnen de gezondheids- en welzijnszorg. Deze cijfers gaan terug tot 2010.
Vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim bovengemiddeld: 9,0 procent, tegen 8,5 procent een jaar eerder. In de gehandicaptenzorg was het verzuim 8,4 procent, een jaar eerder was dat 7,5 procent. In de reeks vanaf 2010 is het ziekteverzuim in deze branches niet zo hoog geweest, ook niet in andere kwartalen.
Het grootste verschil deed zich voor in de jeugdzorg: het ziekteverzuim was 7,4 procent in het vierde kwartaal van 2021, tegen 6,4 procent in dezelfde periode van 2020.
In alle bedrijfstakken meer verzuim
Ook in alle andere bedrijfstakken lag het verzuim hoger dan een jaar eerder. In de industrie en in water- en afvalbeheer was het ziekteverzuim met 6,5 procent bovengemiddeld. In deze bedrijfstakken was het ziekteverzuim voor het laatst zo hoog aan het begin van deze eeuw. Het verzuim was het laagst in de financiële sector (3,0 procent).
Ondanks een geringe toename ten opzichte van een jaar eerder, was het verzuim in de handel (4,9 procent) en de horeca (4,5 procent) niet eerder zo hoog. Dit komt omdat de handel en vooral de horeca in het vierde kwartaal van 2020 nog een uitzonderlijke toename van het ziekteverzuim kenden. De horeca was jarenlang de bedrijfstak met het minste ziekteverzuim. De toename was het sterkst in vervoer en opslag: 6,2 procent, tegenover 5,3 procent een jaar eerder. Niet eerder was het verzuim in deze bedrijfstak zo hoog.
Het verzuim door ziekte nam bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten (5,7 procent) en verhuur en handel van onroerend goed (4,0 procent) met 0,7 procentpunt ook sterk toe. Een jaar geleden kenden deze bedrijfstakken juist een afname van het ziekteverzuim.
In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht. Dit is evenveel als in 2018 bij de start van het Nationaal Preventieakkoord. 21 procent van de volwassenen gaf aan wel eens te roken, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker. Het aandeel volwassenen met overgewicht en obesitas, en het aandeel rokers, was hoger onder degenen met een lagere welvaart of lager onderwijsniveau. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM, het Trimbos-instituut en Pharos.
Het aandeel volwassenen dat in 2021 overgewicht en obesitas had, en het aandeel rokers, overmatige en zware drinkers, liggen in 2021 nog ver boven de doelen die in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040 zijn gesteld. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid - samen met ruim zeventig maatschappelijke organisaties in Nederland - roken en problematisch alcoholgebruik onder volwassenen terugdringen naar 5 procent in 2040. Overgewicht moet worden teruggebracht naar 38 procent van de 18-plussers, obesitas naar 7,1 procent.
Overgewicht niet afgenomen sinds 2018
In 2021 hadden nagenoeg evenveel volwassenen overgewicht (50 procent) als in 2018, bij het begin van het Nationaal Preventieakkoord. 14 procent had obesitas, dat is in de afgelopen jaren niet veranderd. Het aandeel rokers is licht gedaald: van 22 procent in 2018 naar 21 procent in 2021. 7 procent van de 18-plussers consumeerde overmatig alcohol, iets minder dan in 2018 en 2019. Het percentage zware drinkers (8 procent) was in 2021 vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.
Minder overgewicht bij volwassenen met hoogste welvaart
Onder volwassenen in de hoogste welvaartsgroep had 44 procent in 2021 overgewicht, in de andere welvaartsgroepen was dat ruim de helft. Ook obesitas kwam met 10 procent minder voor onder mensen met een hoge welvaart, dan onder mensen in de laagste welvaartsgroep (19 procent).
Twee keer zoveel obesitas onder laagopgeleiden
Onder laagopgeleiden had 60 procent van de mensen overgewicht, onder hoogopgeleiden was dit 41 procent. Het percentage laagopgeleiden met obesitas (18 procent) was bijna twee keer zo hoog als onder hoogopgeleiden (10 procent).
Meer drinkers onder volwassenen met hoge welvaart
In 2021 was het aandeel overmatige en zware drinkers onder volwassenen in de groep met de hoogste welvaart hoger dan onder de groep met de laagste welvaart. In de hoogste welvaartsgroep was 9 procent een overmatige drinker en 10 procent een zware drinker. Onder volwassenen in de laagste welvaartsgroep was dit respectievelijk 6 en 7 procent. Overmatig alcoholgebruik verschilde niet tussen volwassenen met laag en hoog onderwijsniveau. Het aandeel zware drinkers was hoger onder hoogopgeleiden (9 procent) dan onder laagopgeleiden (6 procent).
1 op de 3 volwassenen met lage welvaart rookt
In 2021 gaf 31 procent van de volwassenen in de groep met de laagste welvaart aan wel eens te roken, tegen bijna 14 procent van degenen in de groep met de hoogste welvaart. Ook onder volwassenen met een laag onderwijsniveau<link5> was het aandeel rokers (24 procent) hoger dan onder mensen met een hoog onderwijsniveau (15 procent).
De verschillen tussen welvaarts- en opleidingsniveaugroepen voor (ernstig) overgewicht, roken alcohol zijn niet toe te schrijven aan de andere opbouw naar geslacht en leeftijd in die groepen. Bij zware drinkers houdt het verschil tussen de opleidingsgroepen verband met het verschil in leeftijdsopbouw. Hoog opgeleiden zijn gemiddeld jonger en onder hen komt zwaar drinken vaker voor, laag opgeleiden zijn gemiddeld ouder en onder hen zijn er minder zware drinkers.
Hoe komt het CBS aan deze cijfers?
De resultaten zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 tot en met 2021, van CBS, RIVM en Trimbos-instituut. Op basis van een steekproef uit de Basisregistratie Personen (BRP) zijn aan mensen van 0 jaar of ouder in een enquête vragen gesteld over onder andere roken, alcohol consumptie, drugs, lengte en gewicht en voeding. Voor kinderen tot 12 jaar werden de vragen beantwoord door de ouder of verzorger. Om er voor te zorgen dat de groep deelnemers een zo goed mogelijke afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking, zijn de uitkomsten gewogen naar geslacht, leeftijd, migratieachtergrond, burgerlijke staat, stedelijkheid, provincie, landsdeel, huishoudgrootte, inkomen, vermogen, enquêteseizoen en, met ingang van 2018, doelgroep.