Evenepoel en Pogacar rijden verkeerd in Tirreno-Adriatico, Barguil pakt dagzege

Warren Barguil heeft de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico achter zijn naam gezet. In Fermo kwam hij solo als winnaar over de streep, nadat hij op de slotklim was wegreed uit de kopgroep. In het algemeen klassement behoudt Tadej Pogacar de leiding.

Vandaag stond een lastige heuveletappe op het programma in de Tirreno-Adriatico, met in de laatste dertig kilometer enkele steile klimmetjes. Vanuit de start werd er direct hard gefietst en pas na ruim vijftig kilometer ontstond de vlucht van de dag. Een kopgroep van twaalf zou uiteindelijk een voorsprong van maximaal drie minuten pakken.

Ondanks dat de voorsprong maar maximaal drie minuten zou het peloton niet meer van voren komen, ondanks het vele werk van UAE Emirates voor Pogacar. In de kopgroep bleek Barguil de sterkste. De Fransman van Arkea-Samsic dunde op twintig kilometer de kopgroep uit en zou de kopgroep nog bestaan uit negen renners. Op het laatste klimmetje van de dag reed Barguil uiteindelijk weg bij de rest van de kopgroep en kwam in Fermo alleen over de finish en boekte zijn eerste seizoenszege.

In laatste tien kilometer gebeurde er in het peloton ook genoeg. Pogacar had zijn ploeg op kop gezet in achtervolging op de kopgroep. Dankzij de versnelling van Marc Soler werd het peloton flink uitgedund, waarna Remco Evenepoel net voor de top versnelde. Het Belgische toptalent kreeg Jonas Vingegaard en Pogacar met zich mee en het trio leek hard op weg naar de kopgroep, alleen miste het drietal een bocht en konden ze vervolgens weer achteraan in het peloton aansluiten. Uiteindelijk zou het drietal geen tijd verliezen op de overige klassementsrenners, waardoor Pogacar nog altijd aan de leiding gaat in de Italiaanse rittenkoers. Tymen Arensman blijft op een knappe derde plaats staan in het algemeen klassement. Zaterdag volgt de zwaarste rit in de Tirreno-Adriatico.