VS 'lonkt' naar de oliereserves van Venezuela

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Venezuela zijn niet best. Maar de oorlog in Oekraïne en de gespannen oliemarkt kunnen Washington er nu toe bewegen om de onderlinge betrekkingen te heroverwegen. De eerste contacten op hoog niveau zijn al gelegd.

De VS en Venezuela hebben energiekwesties besproken tegen de achtergrond van de Russische agressieoorlog in Oekraïne. Jen Psaki, woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, zei dat hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering naar het Zuid-Amerikaanse crisisland zijn afgereisd. Over de uitkomst van de besprekingen in de hoofdstad Caracas zijn nog geen details bekend.

In de VS zijn er pogingen om de invoer van Russische olie en gas te verbieden vanwege de aanval op Oekraïne. Een alternatieve leverancier zou Venezuela kunnen zijn, dat ook rijk is aan grondstoffen. De Verenigde Staten hebben echter sancties opgelegd aan het Zuid-Amerikaanse land en hebben de autoritaire president Nicolás Maduro beschuldigd van drugshandel en witwassen. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid in 2020 een 'prijs' gezet op het hoofd van Maduro.

De New York Times had eerder gemeld dat vanwege de Russische invasie van de voormalige Sovjetrepubliek, de Amerikaanse regering haar aandacht steeds meer richt op de bondgenoten van Moskou in Latijns-Amerika. Washington streeft naar een verder internationaal isolement van Moskou, volgens bronnen van de krant. In februari hadden de VS laten weten bereid te zijn hun sanctiebeleid ten aanzien van Caracas te herzien als de besprekingen tussen de regering van Maduro en de oppositie, die in augustus van start zijn gegaan, vooruitgang zouden boeken.

Volgens het krantenbericht zijn er vertegenwoordigers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis naar Caracas afgereisd. Washington schijnt onder meer interesse te hebben om in de toekomst een deel van zijn olie-importen vanuit Rusland voortaan uit Venezuela te gaan betrekken.

Venezuela is het land met de grootste oliereserves ter wereld. Samen met Cuba en Nicaragua is het een van Ruslands nauwste bondgenoten in Latijns-Amerika. Na de Russische aanval op Oekraïne steunde Venezuela het Kremlin.