Mogelijk Nederlands Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Slowakije

Monique Verlind (DJMO)

Nederland en Duitsland bereiden samen de plaatsing van Patriots in Slowakije voor. Dat gebeurt op verzoek van de NAVO. Met de grond-luchtgeleidewapensystemen zijn vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. Het kabinet is in principe akkoord met de inzet van Patriots, zo liet minister Kajsa Ollongren vandaag weten.

De Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn bedoeld om de oostflank van het NAVO-verdragsgebied te beschermen tegen inkomende projectielen. Wat Ollongren betreft vertrekken de 150 tot 200 luchtverdedigers zo snel als mogelijk na een formeel kabinetsbesluit. Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega’s. De Patriot is in Europa een zogenoemde niche-capaciteit. Alleen Duitsland, Spanje en Nederland beschikken erover.

Volgt een doel en onderschept
Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target. Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel.

De Nederlandse Patriots zijn eerder in 1991 ingezet tijdens de eerste Golfoorlog, vervolgens tijdens de volgende Golfoorlog in 2003. De laatste keer dat Patriots in het buitenland waren gestationeerd was in de periode 2013 tot begin 2015. Met meer dan 200 militairen stonden de luchtverdedigingssystemen in Zuid-Turkije om het land te beschermen tegen ballistische raketten uit Syrië.