FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 februari 2022

Random Pics van de Dag #555

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ajax niet voorbij Benfica in achtste finales Champions League

Ajax heeft in Estádio Da Luz nog geen afstand kunnen nemen van Benfica in de achtste finale van de Champions League. De Amsterdammers kwamen tot twee keer voor, maar telkens kwam Benfica langszij en werd het uiteindelijk 2-2 in Lissabon.

In het begin van het duel was het vooral aftasten van elkaar. Ajax had de controle over de wedstrijd, maar de eerste mogelijkheid kwam van Benfica via een kopbal Jan Vertonghen. Maar het was Ajax wat op voorsprong kwam in Estádio Da Luz. Noussair Mazraoui jaagde goed door op linksback Álex Grimaldo. De rechtsback veroverde de bal en zou vervolgens Dusan Tadic bedienen die knap met rechts raak schoot.

Ajax leek de wedstrijk onder controle te hebben, maar vanuit een corner kwam Benfica langszij. Vertonghen profiteerde dat Mazraoui uit gleed, waarna de oud-Ajacied de bal hard vooraf en die vervolgens ongelukkig op de voet van Sébastian Haller kwam en ongelukkig voor de 1-1 zorgde.

Haller maakte zijn eigen doelpunt snel goed. Drie minuten na de ongelukkige 1-1 maakte de Ivoriaanse spits de 1-2. Uit een voorzet van Steven Berguis wist Haller in twee instanties Ajax op voorsprong te zetten. Ajax werd gedurende de eerste helft steeds sterker en vlak voor rust waren de Amsterdammers ook dicht bij de 1-3. Edson Alvarez werd met een prachtig steekballetje van Antony, waarna de Mexicaan op de paal schoot. In de rebound kon Haller net niet voldoende achter de bal komen en was het bij rust 1-2.

Waar Ajax in de eerste helft de controle had was Benfica in de tweede helft de betere, al kreeg Ajax via Mazraoui nog een uitstekende kans op 1-3. Via een prachtpass van Lisandro Martinez bediende hij de rechtsback, alleen wist de doelman van Benfica de 1-3 te voorkomen.

De druk op de verdediging van Ajax werd steeds groter en uiteindelijk zou Benfica twintig minuten voor tijd op 2-2 komen. Jurriën Timber probeerde een penalty te versieren, maar kreeg 'm niet waardoor Benfica eruit kon komen. Uit die tegenaanval kon Pasveer nog in eerste instantie redden, maar vanuit de rebound kon Roman Yaremchuk de gelijkmaker binnen koppen.

Na de 2-2 kwam het duel weer wat meer in evenwicht en zou het in Estádio Da Luz daarbij blijven. Over drie weken staat de return op het programma in de Johan Cruijff Arena.

Verstappen: "Alles werkte prima vandaag, dus het was een goede start"

Max Verstappen legde vandaag de meeste rondjes af van iedereen tijdens de eerste testdag in Barcelona. De Nederlander bleef ver verwijderd van de snelste tijd maar dat is nu niet het belangrijkste zo zegt hij.

"Vandaag ging het erom veel ronden te maken, te wennen aan de auto en een beeld te krijgen hoe de auto zich gedraagt. Alles werkte prima vandaag, dus het was een goede start. We gaan vanavond bekijken wat we al kunnen leren en meenemen naar morgen, wanneer Checo in de auto zit", zo blikte de Red Bull-coureur terug op de dag, lezen we op Verstappen.nl.

De wereldkampioen is wel onder de indruk van hoe zijn bolide eruit ziet, al is de snelheid natuurlijk het belangrijkste. "De auto is compleet anders. Ik vind de RB18 er goed uitzien, maar het gaat er natuurlijk om dat die snel is, dat hopen we te zien."

Om veel te leren over de RB18 is het belangrijk om veel kilometers te maken zo benadrukte Verstappen. "Natuurlijk ga je hier of daar een keer wijd of blokkeer je een wiel. Je zoekt ook uit hoe de balans van de auto is, en stap voor stap wat de limieten van de auto zijn. Maar het belangrijkste is om veel te rijden en de verschillende onderdelen kilometers te laten maken."

Verstappen: "Alles werkte prima vandaag, dus het was een goede start" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Alles werkte prima vandaag, dus het was een goede start" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Norris snelste op eerste testdag, Verstappen rijdt meeste rondjes

Aan de Formule 1-testdagen valt niet altijd evenveel af te lezen maar vooralsnog lijkt het met de betrouwbaarheid van Red Bull Racing goed te zitten. Max Verstappen legde 147 rondes af tijdens de eerste testdag in Barcelona en daarmee reed hij de meeste kilometers van de dag. McLaren-coureur Lando Norris was de snelste van de dag.

Op het Circuit de Barcelona-Catalunya keek iedereen zijn ogen uit naar alle nieuwe Formule 1-wagens. Na de introductie van de nieuwe reglementen zien de bolides er duidelijk anders uit dan eerdere jaren. Lewis Hamilton maakte speciaal een rondje door de pits om alle nieuwe wagens te bekijken.

Vooral de onthulling van de RB18 van Max Verstappen trok veel bekijks. De Nederlander kon zonder problemen zijn programma van de dag afwerken. Buiten een klein slippertje waardoor hij buiten de baan belande lijkt zijn dag prima verlopen. Hij bleef ver van de snelste tijd van de dag, maar het verschil in rondetijden wil niet altijd iets zeggen tijdens een testweekend.

Alfa Romeo en Haas hadden in de ochtend last van technische problemen waardoor hun coureurs Robert Kubica (9 rondjes) en Nikita Mazepin (20 rondjes) niet veel in actie konden komen.

Na Norris die in 1:19,568 rondging, was Charles Leclerc de op één na snelste met 1:20,165. Teamgenoot Carlos Sainz was daarachter in 1:20,416 de derde snelste. Het Mercedes-duo wist de vierde en vijfde tijd neer te zetten. George Russell bleef met 1:20,784 zijn teamgenoot Hamilton net voor, hij ging rond in 1:20,929.

Artefacten van scheepswrakken Javazee naar Nederland overgebracht

4 voorwerpen, zogenoemde artefacten, afkomstig van wraklocaties van Nederlandse schepen in de Javazee, zijn naar Nederland gebracht. Het gaat om een granaathuls en een afsluiter van Hr.Ms. Kortenaer en een granaathuls en een wijnfles van Hr.Ms. Java.

De 2 lichte kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java en de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer werden op 27 februari 1942 in de Javazee tot zinken gebracht. In 2016 ging een door het Karel Doorman Fonds geïnitieerde expeditie naar de bewuste plek. Daar werd geconstateerd dat de wrakken grotendeels waren verdwenen. Tijdens de expeditie zijn de artefacten, die dus nu in Nederland zijn, geborgen.

Nederland en Indonesië kwamen onlangs overeen dat de objecten tentoongesteld worden in het Marinemuseum in Den Helder. Voordat ze daar heen gaan, zijn de artefacten eenmalig te zien in Den Haag tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee. Die is 26 februari in aanwezigheid van nabestaanden. Zij zijn vandaag over deze ontwikkeling geïnformeerd.

915 bemanningsleden omgekomen
Tijdens de Slag in de Javazee lieten 915 bemanningsleden van de 3 Nederlandse schepen het leven. Ook andere schepen van de ABDA-vloot (Amerikaans, Britse, Nederlandse en Australische geallieerde vloot) gingen ten onder. Daarvan bleken verschillende schepen uiteindelijk ook niet meer op de plek te liggen waar ze tot zinken zijn gebracht.

Een gezamenlijk Nederlands-Indonesisch onderzoek wees uit dat de Nederlandse wrakken illegaal zijn geborgen, voor de waarde van het ijzer en staal. De wraklocaties zijn nu door de Indonesische regering beschermd, zodat zij bewaard blijven als herinneringsplek.

De wijnfles van Hr.Ms. Java. (afbeelding: Defensie)
De wijnfles van Hr.Ms. Java. (afbeelding: Defensie)

Woede om snel aanpassen lesmateriaal

Docenten en uitgevers zeggen hun lesmateriaal aan te passen op basis van het eenzijdige Indië-onderzoek, waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd. Over twee jaar moeten scholieren bovendien als verplichte examenstof weten dat Nederland structureel extreem geweld heeft gebruikt in voormalig Nederlands-Indië. Dat meldt NU.nl. De aandacht voor het Nederlandse geweld staat in schril contrast met het geweld van Indonesische zijde tijdens de gruwelijke Bersiap. Indische Nederlanders reageren woedend.

“Als de Minister van Onderwijs vandaag zegt dat de verplichte lesstof moet worden aangepast, kan dat in twee jaar geregeld zijn. Maar je ziet dat uitgevers van lesmateriaal nu al meebewegen met de nieuwe feiten die de laatste tijd bekend zijn geworden over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog”, aldus Alderik Visser van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) in een toelichting aan NU.nl. De aandacht voor het Nederlandse geweld én de snelheid waarmee het onderwijsmateriaal daarover nu wordt aangepast wijkt sterk af van de aandacht die er 75 jaar na dato is voor het Indonesisch extreme geweld tijdens de gruwelijke Bersiap. Dat docenten het onderwijsmateriaal aanpassen op basis van een onderzoek dat breed wordt beschouwd als eenzijdig en partijdig zorgt dan ook voor woede onder Indische Nederlanders.

Ook blogster Anneke van de Casteele is niet te spreken over het nieuws. “De geschiedenis van wie wij zijn en waarom wij hier zijn gaat officieel de kliko in”. Van de Casteele vindt het vreemd dat het onderwijs nu opeens wel kan worden aangepast. “Waar de Indische gemeenschap al jaren om vraagt en waarover diverse moties in de Tweede Kamer zijn ingediend kon niet, maar nu is pro-Indonesisch aanpassen ineens wél mogelijk en dan ook nog in een versneld tempo?”, vraagt Van de Casteele zich hardop af. De blogster wijt de gang van zaken aan de handelsbelangen die Nederland heeft bij Indonesië. “Onze geschiedenis [wordt, FIN] nu in de ramsj gegooid: verkocht aan Indonesië voor 30 zilverlingen en wat handelsbelangen. Geschiedvervalsing is blijkbaar een stuk goedkoper dan voor eerlijk en evenwichtig onderwijs voor uw kinderen te zorgen”, aldus Van de Casteele.

Pogacar de beste op Jebel Jais en is nieuwe leider in UAE Tour, Dumoulin valt ver terug

Tadej Pogacar heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen. In de eerste bergrit van de UAE Tour sloeg de Sloveense renner van UAE Emirates direct toe. Hij won in een sprintje bergop van Adam Yates en Alexandr Vlasov en is ook de nieuwe leider in de thuisronde van zijn ploeg.

Vandaag stond de eerste bergrit in de UAE Tour op het programma. De aankomst lag op beklimming van de Jebel Jais, een klim van ruim achttien kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 5,5%. In het verleden werden daar geen grote verschillen gemaakt en ook vandaag bleven de meeste klassementsrenners lang bij elkaar.

In de laatste honderden meters van de beklimming versnelde Pogacar en niemand kon het wiel houden van de Sloveense Tourwinnaar. Hij won voor Yates en Vlasov. Pogacar is mede door de bonificatieseconden aan de finish ook de nieuwe leider in de thuisronde van zijn ploeg. Hij neemt de leiderstrui over van Stefan Bissegger, die dinsdag de tijdrit had gewonnen.

Tom Dumoulin, die dinsdag nog een uitstekende tijdrit had afgeleverd, moest vandaag meer dan vijf minuten prijs geven en kan een goed klassement in de Emiraten vergeten.

Kan de finale van de Champions League nog in Rusland worden gehouden?

De finale van de Champions League staat op 28 mei in Sint-Petersburg gepland. Premier Boris Johnson heeft hier nu kritiek op: 'Ik vind het ondenkbaar dat grote internationale voetbaltoernooien in Rusland kunnen plaatsvinden na de invasie van een soeverein land'. De Europese voetbalbond UEFA overweegt echter voorlopig niet om de finale van de Champions League weg te halen uit Rusland. Wat vindt jij, gewoon in Rusland houden?

Champions League ( Pixabay)
Champions League ( Pixabay)

'Daar is Sywertje !'

De clip van dit carnavalsnummer spreekt voor zich:

RB18 van Verstappen opvallende verschijning tijdens eerste testdag

In aanloop naar het de testdagen in Barcelona hield Red Bull Racing het ontwerp van de wagen voor het seizoen van 2022 angstvallig geheim. Naar nu blijkt dat niet zonder reden geweest te zijn, de RB18 is op sommige gebieden opvallend anders dan zijn concurrenten.

Toen Max Verstappen vanochtend de garage uitreed in zijn nieuwe Red Bull-bolide waren alle ogen gericht op het nieuwste ontwerp van Adrian Newey. De topontwerper van Red Bull Racing heeft een naam hoog te houden en ook deze keer heeft hij, samen met zijn team, gezorgd voor een opvallend ontwerp. Zoals verwacht verschillen alle nieuwe wagens van de F1-teams door het nieuwe reglement wel wat van elkaar. Elk team hoopt iets gevonden te hebben in de nieuwe regels dat anderen niet hebben bedacht. Maar de RB18 ziet er op een aantal gebieden echt anders uit.

Het meest opvallend is waarschijnlijk het ontwerp van de sidepods. De luchtinlaten aan de zijkant van de auto lopen op de nieuwe Red Bull hoger door naar achteren dan bij concurrenten, waardoor onder de sidepod de wagen smaller is. Ook de achtervleugel en de neus van de RB18 hebben opvallende elementen. De komende dagen zullen de liefhebbers ongetwijfeld alle details van de nieuwe F1-wagens naast elkaar leggen om de verschillen bloot te leggen.

De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)

De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)

De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
De nieuwe RB18 (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Politie doet uitgebreid onderzoek naar gijzeling Leidseplein

De Amsterdamse recherche doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht van de gijzeling op het Leidseplein. Het onderzoeksteam onder leiding van het Openbaar Ministerie houdt alle opties open over mogelijk motief.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Amsterdamse driehoek, bestaande uit de (loco) burgemeester, hoofdofficier van justitie en de politiechef.

Dinsdagmiddag 22 februari rond 17.30 uur kwam bij de politie een melding binnen van een mogelijke overval op de Apple Store aan het Leidseplein. Toen de eerste politie-eenheden arriveerden, werden zij direct beschoten. Dat leidde ertoe dat de politie direct de wijde omgeving heeft afgezet en heeft opgeschaald. Hierbij werden onder andere de specialistische diensten van de politie, waaronder de DSI, opgeroepen. Een man in camouflagepak, een 27-jarige Amsterdammer, bleek een uit Bulgarije afkomstige man in gijzeling te hebben genomen. Tientallen personen bevonden zich op dat moment in het pand. Meerdere van hen hadden zich verstopt in het pand en beleefden angstige momenten. De gijzelnemer beschikte over een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen, waarmee hij eerder ook had geschoten. Dit maakte dat de situatie als zeer dreigend werd ingeschat. Tijdens de gijzeling is het op meerdere momenten gelukt om tientallen mensen uit het pand te bevrijden.

Terughoudend
Gedurende de gijzeling is er op meerdere momenten contact geweest tussen de gijzelnemer en een onderhandelaar van de politie. De gijzelnemer eiste onder meer 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrije uitgeleide. Omdat de politie vermoedens had dat de gijzelnemer berichtgeving volgde op sociale media, is ervoor gekozen om zeer terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie tijdens de gijzeling over de situatie in het pand. Dit met het oog op de veiligheid van de gijzelaar en de andere personen die zich in het pand bevonden.

Zeer ernstig gewond
Rond half elf kon de gijzelaar wegrennen nadat er door de politie op verzoek van de gijzelnemer water was afgeleverd bij de deur. De gijzelnemer rende achter zijn gijzelaar aan waarna hij door een auto van de DSI werd aangereden. De gijzelnemer is eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Hij is daarna per ambulance zeer ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij op dit moment onder bewaking ligt.

Opsporingsonderzoek
De politie heeft afgelopen nacht een woning in Amsterdam West en Centrum doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar het exacte motief van de gijzelnemer en de explosieve bestanddelen die hij op zijn lichaam droeg. Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosieve materiaal nog niet op scherp stond. Ondanks dat het onderzoeksteam op dit moment geen aanleiding heeft om te denken dat er sprake is van meerdere verdachten, wordt dat wel uitgebreid onderzocht. Daarnaast worden er beelden uitgekeken en getuigen gehoord.

Zoals gebruikelijk is slachtofferhulp ingeschakeld voor iedereen die uit het pand is bevrijd. Op het Leidseplein komt vandaag een calamiteitenbus te staan waar iedereen zich kan melden met vragen of behoefte aan nazorg.

Aanpak seksuele straatintimidatie op agenda Rotterdams onderwijs

De gemeente Rotterdam zet zich al een aantal jaar in tegen seksuele straatintimidatie (SSI). Dit is hard nodig want zo’n 68% van de jonge Rotterdamse vrouwen heeft nog steeds hiermee te maken. Bestuurders van verschillende Rotterdamse onderwijsinstellingen hebben toegezegd mee te doen met de aanpak van de gemeente en dit binnen hun organisatie op de agenda te zetten. Hiertoe hebben zij op 22 februari een intentieverklaring ondertekend.

Wethouder Vincent Karremans: "We willen als gemeente dat je in Rotterdam veilig over straat moet kunnen als vrouw en LHBTIQA+ personen. Het is echt niet normaal als je niet alleen over straat durft, bepaalde plekken maar vermijdt of je anders kleedt omdat je anders de kans loopt te worden benaderd door mannen die wat van je willen. Om hier echt een vuist tegen te maken, hebben we de hulp van het onderwijs als partner nodig. Ik vind het dan ook heel positief dat deze bestuurders hiermee aan de slag gaan. De aanpak van SSI vraagt een lange adem, maar die hebben we!"

Vernieuwde aanpak
Naar aanleiding van onderzoek van de Erasmus Universiteit vorig jaar is de aanpak van de gemeente op een aantal punten aangepast. Zo richt deze zich nu meer op de preventie van SSI en het verspreiden van de sociale norm dat dit gedrag niet thuishoort in Rotterdam. Via voorlichtingsactiviteiten, publiekscampagnes en andere vormen van aandacht voor SSI willen we (blijven) benadrukken dat het onheus bejegenen van vrouwen fout gedrag is.

Zo lang SSI nog zo vaak voor komt in de stad is, is het belangrijk dat jonge Rotterdammers weten wat ze kunnen doen in een onveilige situatie (of als ze daar getuige van zijn).

Onderwijs onmisbaar in aanpak
Met de ondertekening van de intentieverklaring hebben de onderwijsinstellingen aangegeven aan de slag te gaan met hun studenten. Zij kunnen gebruik maken van gastlessen en workshops die door de gemeente worden aangeboden. Ook zal de nieuwe publiekscampagne vanaf april een tour door de stad maken.

De instellingen die de verklaring reeds hebben ondertekend zijn; Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, Scheepvaart en Transport College, Zadkine, Albeda, Grafisch Lyceum, Erasmus MC en Codarts. Op een later moment zal ook het Hout- en Meubileringscollege de verklaring ondertekenen. Ook andere onderwijsinstellingen worden van harte uitgenodigd om zich op een later moment aan te sluiten bij deze intentieverklaring.

Trump 'prijst' Poetin voor zijn aanpak van OekraÔne

De erkenning door Rusland van de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne heeft wereldwijd tot veel kritiek geleid. Donald Trump ziet de kwestie anders. De voormalige Amerikaanse president omschrijft de acties van Kremlin-chef Poetin als 'slim' en 'briljant'.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft voor opschudding gezorgd door zijn lof uit te spreken voor de acties van Vladimir Poetin tegen Oekraïne.

In een podcast met conservatieve moderator Buck Sexton beschreef de 75-jarige Republikein hoe hij de dag ervoor op televisie de toespraak van Poetin had gezien waarin hij de zelfverklaarde 'Volksrepublieken' van Loehansk en Donetsk erkende. "Ik zei: 'Dit is geweldig.' Poetin verklaart een groot deel van Oekraïne onafhankelijk. Oh, dat is prachtig. Ik zei: 'Hoe slim is dat?'", zei Trump.

Verwijzend naar het sturen van Russische soldaten die 'de vrede moeten bewaren' in Oost-Oekraïne, zei de ex-president: "Het is de sterkste vredesmacht die ik ooit heb gezien. Er waren meer tanks aanwezig dan ik ooit heb gezien."

Trump, die tijdens zijn ambtstermijn door critici ervan beschuldigd werd 'te dicht bij Poetin te staan', beschreef de Russische president  als 'zeer slim' in de podcast. "Ik ken hem heel goed. Heel, heel goed." Trump zei ook dat als hij en niet zijn opvolger Joe Biden nu president zou zijn geweest, de crisis in Oekraïne nooit zou zijn gebeurd. "Het zou ondenkbaar zijn."

De aankondigingen van Poetin hebben harde internationale kritiek uitgelokt en de vrees doen rijzen voor een bloedige oorlog in Europa. De VS en de Europese Unie reageerden dinsdag met sancties tegen Rusland.

Update 16.00 uur: Via de submit van RvLaak een YouTube filmpje ontvangen dat de uitspraken van Trump nader toelicht.

Kinderopvangtoeslag niet meer afhankelijk van gewerkte uren

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is in 2023 niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat deze voorwaarde voor de kinderopvangtoeslag los via het Besluit kinderopvangtoeslag 2023 (hierna ‘het Besluit’).

Het Besluit is op 22 februari online gepubliceerd ter consultatie. Het loslaten van de koppeling gewerkte uren is een van maatregelen die in het coalitieakkoord is afgesproken.

Tot nu toe is de hoogte van kinderopvangtoeslag mede afhankelijk van het aantal uren van de ouder die het minst werkt. De koppeling aan de gewerkte uren is voorveel ouders een ingewikkelde voorwaarde. Met name voor ouders met onregelmatige werktijden, zoals ondernemers, is het lastig in te schatten hoeveel uren per maand diegene werkt. Dit kan ertoe leiden dat ouders te maken krijgen met hoge terugbetalingen en de arbeidsparticipatie belemmeren. Het kabinet neemt deze belemmering weg, zodat het voor ouders met jonge kinderen gemakkelijker wordt om te werken.

Indexatie uurprijzen
In het Besluit wordt ook de indexatie van de maximum uurprijzen en toetsingsinkomens in de kinderopvangtoeslag geregeld. Indexatie voorkomt negatieve inkomenseffecten voor ouders als gevolg van loon- en prijsstijgingen.

Bekostiging intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang
Het Besluit regelt ook de bekostiging van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang. Het kabinet heeft eerder aangegeven het toezicht te willen intensiveren om de kwaliteit van de gastouderopvang beter te kunnen garanderen. Gemeenten kunnen door het extra geld de frequentie en reikwijdte van het toezicht onder gastouders vergroten. Door de intensivering van toezicht en handhaving stijgen de structurele uitgaven aan de kinderopvangtoeslag met € 6,4 miljoen.

De kosten hiervan worden betaald door ouders die gebruik maken van gastouderopvang. Zij profiteren immers ook van de beter beschermde kwaliteit. De maximum uurprijs voor de gastouderopvang wordt verlaagd met € 0,15.

Wilt u meedenken over deze onderwerpen? Belangstellenden kunnen tot en met 22 maart 2022 reageren op de internetconsultatie Besluit kinderopvangtoeslag 2023 .

Cel- en taakstraf voor WhatsAppfraude en oplichting via Marktplaats

Een 21-jarige man uit Helmond is veroordeeld voor zogeheten 'vriend-in-nood-fraude' via WhatsApp, oplichting via doneeracties en Marktplaats en het verduisteren van geld van zijn werkgever. De rechtbank Oost-Brabant legt hem een celstraf op van 12 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, en een maximale taakstraf van 240 uur.

De verdachte kwam in beeld na een melding van de familie van het slachtoffer van een dodelijke schietpartij in Amsterdam. Via een website was de verdachte een doneeractie gestart voor de uitvaartkosten. De familie was hiervan echter niet op de hoogte en vond dit ook niet wenselijk. Uit onderzoek bleek dat de donaties moesten worden uitbetaald op een bankrekeningnummer van de verdachte en dat hij nog twee andere doneeracties was gestart via dezelfde website. Vervolgens bleek dat zijn bankrekeningen hoofdzakelijk werden gevuld door mogelijk frauduleuze praktijken via onder meer WhatsApp, Marktplaats en Facebook.

Via de doneerpagina lukte het de verdachte één keer om daadwerkelijk geld buit te maken. De andere twee keer bleef het bij een poging en is het geld niet naar hem overgemaakt omdat de website de donaties had geblokkeerd.

De rechtbank stelt verder vast dat er voldoende bewijs is dat de verdachte tussen maart en augustus 2020 samen met anderen via WhatsApp verschillende betaalverzoeken stuurde naar veelal oudere mensen. Zij deden zich hierbij voor als de zoon of dochter van de ontvanger en gaven aan snel geld nodig te hebben, zogeheten 'vriend-in-nood-fraude'. Een aantal mensen maakte vervolgens geld over naar rekeningen van de verdachte. Dit ging in totaal om ruim 13.000 euro.

Tussen januari 2020 en februari 2021 bood de verdachte via voornamelijk Marktplaats en Facebook diverse producten als een tuinset, mobiele telefoons en kleding te koop aan. Hij kwam vervolgens met een aantal kopers tot overeenstemming over de prijs, waarna hij die kopers een betaalverzoek stuurde en het geld incasseerde. De verdachte stuurde de beloofde producten echter nooit toe. Hij maakte op deze wijze ruim 1.400 euro buit.

Tot slot haalde de verdachte in februari 2020 als assistent-manager een bedrag van ruim 1.600 euro uit de kassa van een hamburgerrestaurant in Helmond.

Misbruik van andermans leed
De 'vriend-in-nood-fraude' zorgt naast financiële schade bij de benadeelden ook dat anderen vrezen dat hun ouders of naasten het volgende slachtoffer worden van deze praktijken. In één geval maakte de verdachte al het spaargeld van een slachtoffer afhandig. Zij kon hierdoor niet met haar gezin op vakantie of de kinderkamers opknappen, terwijl de verdachte er een luxe leven op na hield. De rechtbank rekent het de verdachte daarnaast zwaar aan dat hij probeerde via doneeracties geld te verdienen door misbruik te maken van het leed dat anderen is overkomen. Ook de slachtoffers van oplichting via handelssites werden financieel geraakt en het vertrouwen in handelsverkeer werd geschaad.

De rechtbank houdt rekening met de ernstige gedragsproblematiek bij de verdachte, waarvoor behandeling nodig is. Daarom legt de rechtbank een deels voorwaardelijke straf op met daaraan gekoppeld een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich ambulant laten behandelen in een kliniek en moet hij meewerken aan bewindvoering. Bij het bepalen van het onvoorwaardelijke strafdeel weegt mee dat de verdachte momenteel weer werk heeft, wat hem een zekere mate van stabiliteit geeft in zijn leven en hem de kans biedt geld te verdienen om de slachtoffers terug te betalen. Hij moet die schade namelijk vergoeden.

Laagste aantal coronapatiŽnten op IC’s in ruim vier maanden

Op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag 163 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 oktober. Dat zijn er acht minder dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal bevinden zich nu 1574 patiënten met corona in de ziekenhuizen, een afname van 52 ten opzichte van een dag eerder. De verpleegafdelingen behandelen momenteel 1411 mensen met Covid-19, een daling van 52. Afgelopen etmaal werden er 162 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de ic’s ging het om 13 nieuwe opnames. Dat zijn er bij elkaar 22 minder dan dinsdag. Lees verder bij Skipr.

Min Min amiibo wordt eind april uitgebracht

Een amiibo van Min Min wordt op 29 april beschikbaar. Dit personage uit vechtgame Arms werd in juni 2020 als DLC Fighter toegevoegd aan Super Smash Bros. Ultimate. Nintendo maakt amiibo van alle DLC-vechters en nu is dus Min Min aan de beurt.

Steve en Alex uit Minecraft krijgen dus ook amiibo en die zouden ook in de lente uitkomen. Echter, Nintendo meldt nu dat ze door een logistieke vertraging "later in 2022" uitkomen. Vermodelijk krijgen Sephiroth en Sora straks ook een beeldje.

'Call of Duty slaat in 2023 een jaartje over'

Activision gaat geen nieuwe Call of Duty-game uitbrengen in 2023. Dat meldt Bloomberg op basis van bronnen. Het zou voor het eerst sinds 2003 zijn dat Call of Duty een jaartje mist.

Activision zou zelf hiertoe hebben besloten nadat "een recent deel in de serie niet voldeed aan de verkoopverwachtingen". De beslissing heeft volgens Bloomberg niets te maken met de recente overname van Activision door Microsoft.

Call of Duty leunt tegenwoordig minder op dit soort releases, omdat de Warzone-modus zo populair is geworden. Die modus krijgt waarschijnlijk binnenkort een nieuwe grote map. Verder verschijnt dit najaar gewoon een nieuwe Modern Warfare-game.

Onderzoek naar overleden vrouw in Aktenzeichen XY

De politie doet nog altijd onderzoek naar de identiteit van de vrouw die eind september in het kanaal bij Nederweert werd aangetroffen. Eind januari werd in Opsporing Verzocht en in het Belgische FAROEK aandacht voor de zaak gevraagd. Woensdagavond wordt er ook een oproep gedaan in het Duitse programma Aktenzeichen XY.

Dinsdagochtend 28 september werd in het kanaal bij Nederweert het lichaam van een overleden vrouw aangetroffen. Beelden van de vrouw zijn eerder online vrijgegeven via een SpeurMee-video, meerdere malen via het televisieprogramma Opsporing Verzocht en in het Belgische misdaadprogramma Faroek. Daarbij werd in het bijzonder aandacht gevraagd voor haar gelnagels die in opvallende tinten gelakt waren en ook een overleden hond die in de omgeving van de vindplaats van de vrouw werd aangetroffen. Om haar identiteit te achterhalen, heeft de politie diverse onderzoekssporen ingezet. Zo hebben forensisch specialisten op basis van hun specialistische kennis en de foto’s van de vrouw een impressie gemaakt hoe ze er bij leven mogelijk uit zou hebben gezien. Dat leverde diverse tips op, maar heeft tot op heden nog niet geleid tot de identiteit van de vrouw.

Naast oproepen richting het Nederlandse en Belgische publiek, wordt nu ook over de grens in Duitsland media-aandacht gezocht voor de zaak. Er is voor deze oproep over landsgrenzen gekozen, omdat de vrouw in een grensgebied gevonden is en niet kan worden uitgesloten dat ze uit België of Duitsland afkomstig was of daar familie of bekenden had. In de uitzending op Aktenzeichen XY is er bijzondere aandacht voor de gebitsprothese die de vrouw droeg.

Aktenzeichen XY is woensdag om 20:15 uur op ZDF te zien. Kijkers uit Nederland die geïnteresseerd zijn in de uitzending, kunnen het volgen via Ziggo kanaal 55 of KPN kanaal 46.

De eerder uitgezonden video:

Slechts 1 op de 3 werkgevers neemt maatregelen tegen afleiding in het verkeer.

Hoewel driekwart van de werkgevers aangeeft aandacht voor verkeersveiligheid te hebben, heeft slechts 1 op de 3 van de ondervraagde groep werkgevers maatregelen getroffen om afleiding voor hun medewerkers in het verkeer zoveel mogelijk te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 200 werkgevers en 600 werknemers (private en publiek organisaties, groot en klein). Het onderzoek is uitgevoerd door Arcadis in opdracht van MONO-zakelijk. Het doel van MONO-zakelijk is om werkgevers te stimuleren om maatregelen te nemen om ongevallen door afleiding te voorkomen. ARBO-veiligheid geldt niet alleen op eigen terrein maar ook onderweg. Uit het onderzoek bleek ook dat werkgevers behoefte hebben aan voorbeelden uit de praktijk die zij zouden kunnen overnemen. Dat biedt MONO-zakelijk.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat):”Jaarlijks worden 30 miljard kilometers gereden voor een werkgever. Denk aan MKB, consultants, koeriers en transportbedrijven. Dit maakt dat werkgevers ook een belangrijke partij zijn om deze kilometers veilig te maken. Daarom geven we met de MONO-zakelijk community concrete hulpmiddelen en voorbeelden hoe de MONO uitgangspunten kunnen worden opgenomen in de bedrijfsvoering om ervoor te zorgen dat medewerkers ‘Arbo-proof’ onderweg zijn. Ik roep de BV Nederland dan ook op om met elkaar te streven naar een verdubbeling dit jaar van het aantal werkgevers dat MONO maatregelen in de bedrijfsvoering heeft opgenomen en om goede voorbeelden uit de praktijk met elkaar en met MONO-zakelijk te delen.”

Afleiding in het verkeer
Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Even niet met je ogen en aandacht bij de weg is levensgevaarlijk. Bij het lezen en schrijven van berichten ben je niet met je aandacht bij het verkeer, ongeacht of het op een telefoon is of via een ‘in-car’ systeem. En daar is een nieuwe verleiding bij gekomen, namelijk online vergaderen. Ook het feit dat moderne auto’s rijhulpsystemen hebben, betekent niet dat je ondertussen iets anders kunt gaan doen. Je moet altijd snel kunnen ingrijpen als een systeem anders reageert dan je verwacht en dat kan alleen als je met je aandacht bij het verkeer blijft.

Van de ondervraagde werknemers vindt 68% het belangrijk dat afleiding onderweg wordt tegengegaan. Dit gebeurt meestal door het opstellen van gedragsregels. 32% van de werknemers communiceert tijdens het rijden met collega’s. 11% leest weleens berichten op de telefoon tijdens het rijden en 7% zoekt weleens informatie op onderweg. Klik hier voor alle onderzoeksresultaten.

Mono-zakelijk
MONO-zakelijk is een initiatief van het Ministerie van IenW in samenwerking met Allianz, ANWB, Bouwend Nederland, Interpolis, provincies, STL, TeamAlert, VNA en VVN. Het doel van MONO-zakelijk is om werkgevers te faciliteren met tips, hulpmiddelen en adviezen en ze te stimuleren ervoor te zorgen dat hun medewerkers ongestoord onderweg kunnen zijn.

Dader gijzeling stuurde foto's vanuit Apple Store naar AT5

De 27-jarige man die gisteren een klant van de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam urenlang gegijzeld hield, nam tijdens de gijzeling contact op met AT5.Via de apptelefoon stuurde hij vanaf 19.01 uur een paar berichten en foto's. "Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd. Is deze stuurd. Is deze man het leven mede het systeem op jullie geweten", schreef hij in het eerste appbericht letterlijk. Dit meldt AT5. 

Soort selfie
In eerste instantie stuurde hij een foto waarop te zien was dat hij vlak naast de gegijzelde man stond en een legerbroek droeg en een foto van de lege Apple Store. Daarna stuurde hij en soort selfie, waarin te zien was dat hij een bomvest leek te dragen.

AT5 heeft direct de politie op de hoogte gesteld en de foto's naar de politie doorgestuurd. Tijdens de gijzeling zijn de foto's niet gepubliceerd, om ervoor te zorgen dat het de onderhandelingen en eventuele actie van de politie niet nadelig zou beïnvloeden.

Persconferentie
Hoofdcommissaris Frank Paauw van de politie noemde de foto's gisterenavond tijdens de persconferentie. "Het is ook gebleken in een appwisseling met AT5, dat hij ook een bomvest droeg. In ieder geval iets wat daarop leek."

Nadat hij aangereden werd door de DSI is de gijzelnemer onderzocht door een explosievenrobot. Toen bleek dat er geen explosiegevaar was. Of het vest helemaal ongevaarlijk was kan de politie nog niet zeggen, dat wordt nog uitgezocht.

Beschermen nationale veiligheid vereist stevige maatregelen

Het bestrijden en voorkomen van terrorisme en terroristisch geweld is van wezenlijk belang voor de bescherming van onze nationale veiligheid. Er zijn nog steeds personen in Nederland die een dreiging kunnen vormen voor onze nationale veiligheid. Om te voorkomen dat iemand zich aansluit bij een terroristische organisatie of terroristisch geweld pleegt, moet het mogelijk zijn maatregelen op te leggen. Ook wil het kabinet voorkomen dat uitreizigers terugkeren naar Nederland door waar mogelijk het Nederlanderschap in te trekken.

“Uitreizigers in Syrië en Irak hebben zich aangesloten bij een strijd die erop gericht is alles te vernietigen waar wij voor staan. Terugkomst naar Nederland moet waar mogelijk worden voorkomen. Uitreizigers die terugkeren verdienen stevige straffen. Als zij na detentie nog steeds een gevaar voor de nationale veiligheid vormen moet de overheid kunnen handelen door bijvoorbeeld een gebiedsverbod of meldplicht op te leggen”, aldus Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius.

“Het Nederlanderschap staat voor vrijheid, gelijkwaardigheid en de democratische rechtstaat. Als iemand er bewust voor kiest om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie, dan moet voorkomen worden dat diegene naar Nederland terugkeert. Dat kan door het Nederlanderschap in te trekken”, zegt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Van der Burg.

Twee belangrijke wetten die deze bevoegdheden regelen, zijn na instemming van de Eerste en Tweede Kamer verlengd voor de duur van vijf jaar: de Wet Intrekken Nederlanderschap in het belang van de Nationale Veiligheid en de Tijdelijke Wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding (Twbmt).

Met de bevoegdheid tot het intrekken van het Nederlanderschap kan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in overleg met de Minister van Justitie en Veiligheid, zonder voorafgaande strafrechtelijke veroordeling het Nederlanderschap in trekken van uitreizigers die zich hebben aangesloten bij een terroristische organisatie. Bij terugkeer naar Nederland kunnen deze uitreizigers een direct gevaar vormen voor de nationale veiligheid. De mogelijkheid van intrekking van nationaliteit is beperkt tot personen met een dubbele nationaliteit. Na het intrekken van het Nederlanderschap wordt de uitreiziger ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor wordt het voor de uitreiziger onmogelijk om legaal terug te keren naar Nederland en het overige schengengebied.

Op basis van de Tbwmt kan de Minister van Justitie en Veiligheid bijvoorbeeld een persoon een gebiedsverbod, meldplicht of uitreisverbod opleggen indien dat noodzakelijk is voor de bescherming van de nationale veiligheid. Zulke maatregelen kunnen voorkomen of bemoeilijken dat iemand zich aansluit bij een terroristische organisatie of terroristische activiteiten onderneemt.

Purperslak verder toegenomen in Zeeuwse wateren

De toename van de populatie van de in zoutwater levende purperslak in de Oosterschelde is al eind jaren negentig ingezet, maar de populatie in de Westerschelde herstelt ook sinds enkele jaren. In 2014 werd deze weekdiersoort hier voor het eerst weer waargenomen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving. Het herstel van de purperslak wordt in verband gebracht met het wereldwijde verbod op het gebruik van tributyltin-(TBT)-houdende verven in de scheepvaart, dat sinds 2003 van kracht is.

Onder de waterlijn van schepen ontwikkelt zich na verloop van tijd een zogenaamde ‘baard’ van zeeorganismen, zoals waterpokken. Schepen ondervinden daardoor meer weerstand, waardoor hun brandstofverbruik stijgt. Rond 1960 werden daarom aangroeiwerende coatings gebruikt; coatings met tributyltin (TBT) waren het meest effectief. Purperslakken bleken bijzonder gevoelig voor deze chemicaliën, en verdwenen of namen sterk af. Na een verbod op TBT in 2003 namen de populaties van deze zoutwaterslak geleidelijk weer toe.

Afname purperslak door remming voortplanting
Tussen 1960 en 1995 is de populatie purperslakken in de Oosterschelde met circa 90 procent gedaald, en is deze soort in de Westerschelde bijna helemaal verdwenen. Aan de Noordzeekust is de soort tot 2005 veel minder achteruitgegaan, waarschijnlijk doordat de concentraties TBT daar lager bleven.

De afname van purperslakken in de Oosterschelde en Westerschelde wordt in verband gebracht met de toepassing van TBT. Deze stof verstoort de voortplanting van verschillende soorten weekdieren, zoals wulk, noordhoren, gevlochten fuikhoren en gewone alikruik. De purperslak geldt als één van de meest gevoelige soorten voor TBT.

Herstel purperslak in Ooster- en Westerschelde
Eind jaren negentig nam de purperslak weer toe in de Oosterschelde. Vanaf 2013 blijkt hier voor deze soort geen sprake meer van verstoorde voortplanting [1], langs de Noordzeekust is dit sinds 2016 niet meer het geval [2]. De populatie in de Oosterschelde zit momenteel op zo’n 70 procent van het niveau van rond 1960.

In 2014 werd de purperslak weer aangetroffen in de monding van de Westerschelde. Hier waren de TBT-gehaltes ooit het hoogst, en werd pas eind 2020 vastgesteld dat er geen negatieve gevolgen meer waren voor de purperslak. Eind 2021 is de populatie in de Westerschelde weer verder toegenomen ten opzichte van de laatste telling in 2016, en bedraagt nu ongeveer 25 procent van de populatie van rond 1960. De purperslakpopulatie beperkt zich nog wel tot de monding. Verdere verspreiding in de Westerschelde lijkt nu een kwestie van tijd.

Latere afname in Noordzee geen gevolg van TBT
Terwijl de purperslak in de Oosterschelde al bezig was met zijn herstel, nam de soort langs de Noordzeekust juist sterk af vanaf 2006. Dit werd veroorzaakt door het grotendeels verdwijnen van een grote populatie purperslakken aan de Westkapelse Zeedijk op Walcheren, veruit de grootste populatie van deze soort langs de Nederlandse Noordzeekust. Door zandsuppleties en bekleding van dijk en strekdammen was daar vrijwel de gehele populatie verloren gegaan. Sinds 2011 trad weer herstel op nadat veel van het gesuppleerde zand was weggespoeld. Daarna zijn er opnieuw zandsuppleties uitgevoerd, zodat de populatie langs de Noordzee meerdere keren is afgenomen en enigszins hersteld.

Foodwatch haalt door heel Europa Knorr bouillonblokjes uit de schappen vanwege potentiŽle verontreiniging

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt Knorr-fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën (MOAH) hebben aangetoond. Deze minerale oliën zijn potentieel kankerverwekkend en genotoxisch.

Eind februari wordt er in Europa vergaderd in het zogenaamde PAFF comité. Foodwatch eist dat lidstaten deze verontreinigde producten uit de handel nemen en terugroepen, zoals de wet voorschrijft. "Levensmiddelengigant Unilever beweert nog steeds dat zijn producten, die sterk vervuild zijn met minerale oliën waarvan wordt vermoed dat ze kanker veroorzaken, veilig zijn voor de gezondheid. Het is de hoogste tijd dat alle regeringen en voedselautoriteiten in heel Europa Unilever een rode kaart geven en het bedrijf dwingen de Europese voedselwetgeving na te leven. Het is schandalig dat Unilever zichzelf boven de wet stelt", aldus Frank Lindner, campaigner bij Foodwatch.

Minerale oliën in producten staan op de Europese agenda naar aanleiding van de testresultaten over 152 voedingsmiddelen die foodwatch eind 2021 heeft gepubliceerd. Daaruit bleken onder meer Unilever’s Knorr bouillonblokjes uit verschillende partijen in vijf landen sterk verontreinigd te zijn met MOAH.

Het is al de derde keer dat foodwatch via laboratoriumtests heeft aangetoond dat voedselproducten met MOAH verontreinigd zijn. Veel producten blijven echter in de schappen liggen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en waarschijnlijk nog veel meer Europese landen. In totaal bleken 19 producten (12,5 procent van de geteste producten) residuen van minerale olie te bevatten. De verontreinigingsniveaus varieerden van 0,63 mg per kilo in het ene product tot 82 mg/kg in het andere. Unilever’s bouillonblokjes Knorr bleken in verschillende partijen in de vijf landen sterk verontreinigd te zijn met MOAH. Verscheidene andere producten, waaronder chocolade, broodbeleg en muesli, zijn ook positief getest op MOAH.

Tot op de dag van vandaag liggen de verontreinigde levensmiddelen in heel Europa in de schappen en is er door de bevoegde instanties in de lidstaten en door de producenten amper adequate actie ondernomen om de consumenten tegen de giftige stof te beschermen.

Inmiddels zijn de Franse, Belgische en Luxemburgse autoriteiten in actie gekomen en hebben zij de afgelopen weken een aantal van de besmette producten officieel teruggeroepen: Knorr-producten in Frankrijk, Lea Nature in België en een Delhaize-product in België en Luxemburg.

Foodwatch is een petitie gestart en roept de EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid en de leiders van de EU-lidstaten op om voor alle levensmiddelencategorieën een nultolerantieregel aan te nemen die elk detecteerbaar gehalte aan MOAH in levensmiddelen verbiedt.

VS verplaatsen manschappen, straaljagers en helikopters naar Oost-Europa

In reactie op de Russische actie tegen Oekraïne verplaatsen de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse troepen diverse straaljagers en gevechtshelikopters naar Oost-Europa. Volgens een Amerikaanse defensievertegenwoordiger zullen tot acht F-35-straaljagers vanuit Duitsland worden verplaatst naar locaties 'langs de oostflank van de NAVO'.

Daarnaast zouden 20 in Duitsland gestationeerde Amerikaanse AH-64 gevechtshelikopters naar de Baltische staten worden overgebracht. Ook zullen ongeveer 800 Amerikaanse soldaten van een infanteriebataljon vanuit Italië naar de Baltische staten worden gestuurd, terwijl nog 12 AH-64-helikopters van Griekenland naar Polen zullen worden ingezet. De maatregelen waren bedoeld om 'onze NAVO-bondgenoten gerust te stellen' en 'elke mogelijke agressie tegen NAVO-lidstaten' te voorkomen.

Estland, Letland en Litouwen verwelkomen de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden extra troepen en militair materieel over te dragen aan de Baltische staten. Dit is een "zeer goede en krachtige boodschap", zegt de Estse minister van Buitenlandse Zaken Eva-Maria Liimets.

In Letland prijzen president Egils Levits, premier Krisjanis Karins en minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics deze stap van Washington. De Litouwse president Gitanas Nauseda beschrijft het besluit als "cruciaal in de huidige veiligheidssituatie". "Hoe sterker de oostflank van de NAVO, hoe veiliger heel Europa is", tweette hij.

Stevige verliezen op Wall Street door situatie in OekraÔne

De aandelenbeurzen in New York zijn gisteren met flinke verliezen de handel uitgegaan. Beleggers zijn nog altijd zenuwachtig vanwege de stijgende onrust in Oekraïne.

De leidende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,4 procent op 33.596,61 punten. De brede S&P 500 verloor 1 procent tot 4304,76 punten en techgraadmeter Nasdaq speelde 1,2 procent kwijt tot 13.381,52 punten.

Gijzelnemer Apple Store is Amsterdammer (27), eiste 200 miljoen aan cryptovaluta

De gijzelnemer die in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam urenlang mensen vast hield, is een 27-jarige Amsterdammer. De man eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta. Dat heeft de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie vannacht op een persconferentie bekendgemaakt. 

De man heeft een strafblad in verband met de wet wapens en munitie. Het is nog onbekend of hij bekend was bij de ggz. De politie heeft in het onderzoek naar de gijzeling inmiddels twee woningen doorzocht.

Toen de gijzelnemer even na 17.30 uur de Apple Store binnenkwam, nam hij direct een persoon in gijzeling. "De verdachte hield de gegijzelde voortdurend onder schot en dreigde zichzelf op te blazen", volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. "Wij hadden de indruk dat de verdachte niet precies wist hoeveel mensen er in het gebouw waren." De politie wist gedurende de gijzeling zo'n zeventig mensen die in de Apple Store aanwezig waren in veiligheid te brengen.

Direct na aankomst van de politie bij de winkel opende de gijzelnemer het vuur op de politie met een automatisch wapen. Volgens de politie is er zeker vier keer geschoten.

Rond 22.30 uur vroeg de gijzelnemer om wat water. Dit werd toegezegd door de politie. Toen de gijzelnemer naar buiten ging om het water aan te pakken van een robot, zette zijn gijzelaar het ineens op een lopen. De gijzelnemer rende er achteraan en werd door een auto van de Dienst Speciale Interventies geschept. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Alle betrokkenen uit de Apple Store zijn in veiligheid gebracht.

Kijk hier de persconferentie terug:

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.