VS verplaatsen manschappen, straaljagers en helikopters naar Oost-Europa

In reactie op de Russische actie tegen Oekraïne verplaatsen de in Duitsland gestationeerde Amerikaanse troepen diverse straaljagers en gevechtshelikopters naar Oost-Europa. Volgens een Amerikaanse defensievertegenwoordiger zullen tot acht F-35-straaljagers vanuit Duitsland worden verplaatst naar locaties 'langs de oostflank van de NAVO'.

Daarnaast zouden 20 in Duitsland gestationeerde Amerikaanse AH-64 gevechtshelikopters naar de Baltische staten worden overgebracht. Ook zullen ongeveer 800 Amerikaanse soldaten van een infanteriebataljon vanuit Italië naar de Baltische staten worden gestuurd, terwijl nog 12 AH-64-helikopters van Griekenland naar Polen zullen worden ingezet. De maatregelen waren bedoeld om 'onze NAVO-bondgenoten gerust te stellen' en 'elke mogelijke agressie tegen NAVO-lidstaten' te voorkomen.

Estland, Letland en Litouwen verwelkomen de aankondiging van de Amerikaanse president Joe Biden extra troepen en militair materieel over te dragen aan de Baltische staten. Dit is een "zeer goede en krachtige boodschap", zegt de Estse minister van Buitenlandse Zaken Eva-Maria Liimets.

In Letland prijzen president Egils Levits, premier Krisjanis Karins en minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics deze stap van Washington. De Litouwse president Gitanas Nauseda beschrijft het besluit als "cruciaal in de huidige veiligheidssituatie". "Hoe sterker de oostflank van de NAVO, hoe veiliger heel Europa is", tweette hij.