Gijzelnemer Apple Store is Amsterdammer (27), eiste 200 miljoen aan cryptovaluta

De gijzelnemer die in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam urenlang mensen vast hield, is een 27-jarige Amsterdammer. De man eiste 200 miljoen euro aan cryptovaluta. Dat heeft de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie vannacht op een persconferentie bekendgemaakt. 

De man heeft een strafblad in verband met de wet wapens en munitie. Het is nog onbekend of hij bekend was bij de ggz. De politie heeft in het onderzoek naar de gijzeling inmiddels twee woningen doorzocht.

Toen de gijzelnemer even na 17.30 uur de Apple Store binnenkwam, nam hij direct een persoon in gijzeling. "De verdachte hield de gegijzelde voortdurend onder schot en dreigde zichzelf op te blazen", volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. "Wij hadden de indruk dat de verdachte niet precies wist hoeveel mensen er in het gebouw waren." De politie wist gedurende de gijzeling zo'n zeventig mensen die in de Apple Store aanwezig waren in veiligheid te brengen.

Direct na aankomst van de politie bij de winkel opende de gijzelnemer het vuur op de politie met een automatisch wapen. Volgens de politie is er zeker vier keer geschoten.

Rond 22.30 uur vroeg de gijzelnemer om wat water. Dit werd toegezegd door de politie. Toen de gijzelnemer naar buiten ging om het water aan te pakken van een robot, zette zijn gijzelaar het ineens op een lopen. De gijzelnemer rende er achteraan en werd door een auto van de Dienst Speciale Interventies geschept. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Alle betrokkenen uit de Apple Store zijn in veiligheid gebracht.

Kijk hier de persconferentie terug: