Is het Baudet-referendum wel anoniem en betrouwbaar?

Dat is uiteraard de standaard vraag na de beruchte CDA-lijsttrekkersverkiezing. Maar is dat het geval bij de ledenraadpleging van Forum voor Democratie waarbij de leden zich uit mogen spreken over het lot van Thierry Baudet. Het bestuur van de partij garandeert op hun site dat er veilig en anoniem gestemd kan worden, maar techjournalist Daniël Verlaan betwijfelt dat.

"Het 'anonieme' referendum van FVD is zeker niet anoniem: het systeem houdt precies bij wie je bent en wat je stemt", zo stelt Verlaan op Twitter. "Dat zie je als stemmer niet, maar met een beetje klooien verschijnt op de site gewoon je volledige naam en e-mailadres." Ook weet de techjournalist op meer plaatsen in het systeem rond te neuzen.

Dit lijken vreemde praktijken voor een partij die eerder fanatiek campagne voor een 'nee' bij het referendum over de sleepwet voerde. Ongetwijfeld zullen de experts de komende uren het systeem verder bekijken. Het wordt pas echt zorgwekkend als de stemmers  'bedankt voor uw stem op Huge de Jonge' te zien krijgen.

Update 22.07 uur:

Forum voor Democratie laat weten dat er niet hoeft getwijfeld te worden aan de anonimiteit en betrouwbaarheid van het referendum:

Update 22.20 uur:

Zoals we al eerder schreven is de ledenadministratie van Forum een puinhoop en dat lijkt zich nu te wreken: