Biatlonbroers- en zussen vieren feest met dubbel podium

De tweede World Cup van het biatlonseizoen is donderdag afgetrapt in het Finse Kontiolahti, waar afgelopen week ook al de eerste wedstrijden gehouden werden. De sprints openden week twee en dat leverde heuse familiefeestjes op.

Mannen
Het werd aanvankelijk een heuse broederstrijd, vooral nadat de tegenwoordig dominante Johannes Thingnes Bø begon met een misser. Zijn oudere broer Tarjei, eveneens ooit eindwinnaar in de World Cup, schoot alle tien schijven omver en kon zijn broertje op de lange latten verrassend goed bijbenen: aan de finish was hij een kleine halve minuut sneller, ongeveer het verschil van de strafronde van Johannes.

Een 1-2'tje zat er dan weer niet in, want de Duitse veteraan en olympisch kampioen Arnd Peiffer liet zich weer eens van zijn beste kant zien. Met tien treffers en uitstekend langlaufen eindigde hij op veertien seconden van Tarjei op plek twee, terwijl de Zwitser Benjamin Weger zes seconden tekort kwam om zijn eerste podiumplek in negen jaar te veroveren.

Voor Tarjei was het overigens bijna op de dag af zijn eerste zege in drie jaar tijd: op 2 december 2017 zegevierde hij voor het laatst en daarvoor was het zelfs alweer meer dan 4,5 jaar geleden dat hij won. Het was wel al de tiende overwinning voor de World Cup-kampioen van 2010/11. Belgen waren ook weer van de partij: Thierry Langer (1+0) werd zeer netjes 32e, Florent Claude (0+1) 38e en Tom Lahaye-Goffart (1+3) 96e.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging het eveneens om twee zussen, hoewel Hanna en Elvira Öberg wel wat dichter bij elkaar liggen wat leeftijd betreft. Olympisch- en wereldkampioene Hanna won vorige week de eerste sprint en met tien treffers dook ze dit keer zo'n tien tellen onder de tijd van de eveneens foutloze Française Anaïs Chevalier door. Zusje Elvira kwam vervolgens in actie en ook zij ging erg lekker.

De eerste vijf schijven gingen omver, bij het staand schieten bleef er één overeind. Een indrukwekkend staaltje langlaufen hield haar echter op podiumkoers en ze bleef de Noorse topper Marte Olsbu Røiseland keurig voor. Öberg finishte op 27,9 seconden van de oudere Hanna en pakte na de vierde plek van vorige week zo haar eerste World Cup-podium, een handvol seconden voor Røiseland.

De Belgische Lotte Lie kwam er helaas niet aan te pas en plaatste zich met twee missers en een 82e plek niet voor de achtervolging van zaterdag, waar de top-60 van donderdag aan mee mag doen.