F1: Uitslag Grand Prix van Turkije

Lewis Hamilton heeft zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 veroverd. De Brit won onder natte omstandigheden de Grand Prix van Turkije voor Sergio Perez die na een spannend slotronde Sebastian Vettel nipt voorbleef. Max Verstappen eindigde na een bepaald niet foutloze race op plek zes.

Nog voor de start van de race op Istanbul Park was het chaos, want zowel Antonio Giovinazzi als George Russell crashten op weg naar de grid. Beiden konden echter gewoon van start gaan nadat de monteurs de bolides opgelapt hadden. De start zelf verliep prima voor polesitter Lance Stroll en teamgenoot Sergio Perez die beiden goed weg waren. Daarachter schoot Hamilton vanaf plek zes naar drie, voor Vettel die van buiten de top tien op plek vier aansloot voor Daniel Ricciardo en Verstappen die vanaf plek twee vertrok maar totaal niet weg kwam.

De Nederlander maakte korte metten met Ricciardo en ook Hamilton die na een foutje terugviel naar plek zes, achter Alexander Albon die hiermee zijn mindere start ook goedmaakte. Helemaal achteraan reden Esteban Ocon, die na de start in de rondte getikt werd en Valtteri Bottas die zelf spinde na het schrikken van de spin van Ocon. Dit duo kwam elkaar in de eerste ronde nogmaals tegen waarbij Ocon een lekke band opliep en naar de pits moest.

Vooraan reden Stroll en Perez snel weg bij Vettel die op zijn beurt de aandringende Verstappen achter zich kon houden. De Nederlander kon zijn Red Bull niet dicht genoeg bij de Ferrari brengen voor een aanvalspoging. Pas nadat Vettel de pits in ging om intermediates te halen kon Verstappen het tempo opschroeven en enkele snelle rondetijden aan elkaar knopen. De baan droogde echter op zodat ook Verstappen nieuw rubber moest halen.

Stroll leidde ondertussen nog steeds, voor Perez en Verstappen die na een iets te langzame stop achter de Mexicaan was aangeland, maar voor Vettel en Hamilton. Daarachter reden Albon en Charles Leclerc die uit het achterveld naar voren wist te stomen. Deze situatie bleef enkele ronden zo tot Perez door een foutje even naast de baan kwam en Verstappen plots pal achter de Racing Point zat. De Red Bull van de Nederlander verloor echter alle grip waardoor de bolide in de rondte tolde Verstappen veel plekken verloor en hij weer naar binnen moest voor nieuwe banden. Dit gaf plek drie aan Albon die zowel Hamilton als Vettel was gepasseerd.

Op de nieuwe banden liep Verstappen snel richting de voor hem rijdende Vettel en Hamilton, maar hij raakte niet voorbij dit duo. Omdat de banden op waren volgde nog een stop, waarbij Verstappen klem kwam te zitten achter Ricciardo en Carlos Sainz. Pas nadat laatstgenoemde Ricciardo inhaalde en de Australiër de pits in dook kon Verstappen een plek winnen. Raceleider Stroll maakte na 37 ronden ook een stop voor nieuwe banden, maar deze keuze pakte voor de Canadees totaal verkeerd uit, want in plaats van naar voren te kijken moest hij dat naar achteren doen. De ene na de andere rijder haalde hem in.

Dit gaf de leiding aan Perez die, na stops van anderen, plots Hamilton aan zijn staart had. De Brit maakte korte metten met de Racing Point en reed zo onbedreigd naar de zege en de zevende wereldtitel. Perez zag in de knotsgekke slotronde Leclerc nog passeren, maar de Monegask ging in de fout en vergooide zo zijn podium, want naast Perez kwam ook Vettel er nog voorbij. Sainz eindigde hier vlak achter op plek vijf, voor Verstappen, Albon en Norris die in de slotfase plots sterk naar voren kwam. De onforuinlijke Stroll finishte op plek negen, voor Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:42:19.313
2 Sergio Perez Racing Point +31.633
3 Sebastian Vettel Ferrari +31.960
4 Charles Leclerc Ferrari +33.858
5 Carlos Sainz McLaren +34.363
6 Max Verstappen Red Bull +44.873
7 Alexander Albon Red Bull +46.484
8 Lando Norris McLaren +61.259
9 Lance Stroll Racing Point +72.353
10 Daniel Ricciardo Renault +95.460
11 Esteban Ocon Renault +1 ronde
12 Daniil Kvyat AlphaTauri +1 ronde
13 Pierre Gasly AlphaTauri +1 ronde
14 Valtteri Bottas Mercedes +1 ronde
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 George Russell Williams +1 ronde
DNF Kevin Magnussen Haas +3 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +9 ronden
DNF Nicholas Latifi Williams +19 ronden
DNF Antonio Giovinazzi Alfa Romeo +47 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 307
2 Valtteri Bottas Mercedes 197
3 Max Verstappen Red Bull 170
4 Sergio Perez Racing Point 100
5 Charles Leclerc Ferrari 97
6 Daniel Ricciardo Renault 96
7 Carlos Sainz McLaren 75
8 Lando Norris McLaren 74
9 Alexander Albon Red Bull 70
10 Pierre Gasly AlphaTauri 63
11 Lance Stroll Racing Point 59
12 Esteban Ocon Renault 40
13 Sebastian Vettel Ferrari 33
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 26
15 Nico Hulkenberg Racing Point 10
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 4
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
18 Romain Grosjean Haas 2
19 Kevin Magnussen Haas 1
20 Nicholas Latifi Williams 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 504
2 Red Bull 240
3 Racing Point 154
4 McLaren 149
5 Renault 136
6 Ferrari 130
7 AlphaTauri 89
8 Alfa Romeo 8
9 Haas 3
10 Williams 0