FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 juni 2020

Liverpool kampioen zonder te spelen na overwinning van Chelsea op Man. City

Liverpool is na dertig jaar wachten kampioen van Engeland. Dat gebeurde zonder te spelen. Chelsea zorgde donderdag met de zege op Manchester City voor de beslissing. Het werd 2-1. 

Liverpool kon een dag na de ruime zege op Crystal Palace met een biertje in de hand kijken of Chelsea The Reds een handje zou helpen. Puntenverlies van Manchester City tegen Chelsea zou het laatste restje onzekerheid wegnemen. 

Na nota bene een vrije trap van Kevin De Bruyne diep op de vijandelijke helft kreeg Chelsea door een klungelig misverstand tussen Benjamin Mendy en Ilkay Gündogan op het middenveld de ruimte. Christian Pulisic profiteerde dankbaar. De Amerikaan snelde af op het City-doel, gaf met een lichaamsschijnbeweging Mendy het nakijken en prikte de bal beheerst achter Ederson.

Vroeg in de tweede helft werd het in Liverpool even stil. Met een schitterende vrije trap bracht De Bruyne de gelijkmaker op het scorebord. Enkele minuten na de 1-1 leek een messcherpe counter City zelfs een voorsprong te komen. Raheem Sterling zag zijn inzet echter tegen paal gaan. In de 71e minuut ontsnapte City aan een volgende tik. Pulisic was weer ontsnapt aan de aandacht, omspeelde Ederson en schoot de bal naar het lege doel. Maar hij gaf te weinig snelheid mee aan de bal, waardoor Kyle Walker op de lijn de bal kon tegenhouden.

Vijf minuten later was er opnieuw een hectisch moment voor Ederson met pogingen van Tammy Abraham en Pulisic nog zonder resultaat. Maar Fernandinho moest daarbij op de doellijn wel zijn arm gebruiken. De VAR had dat gezien, waardoor de bal op de stip ging en Fernandinho mocht gaan douchen. Al is de wel vraag of de douches het in deze coronatijd wel doen. 

Vanaf elf meter maakte Wilian geen fout en zette hij Chelsea andermaal op voorsprong. Dit keer gaven The Blues het niet meer uit handen. En dus moet Man City over een week op eigen veld een erehaag vormen als Liverpool als kersverse kampioen op bezoek komt in het Etihad Stadium. Chelsea verstevigde met de zege de vierde plaats in de Premier League. 

Douane vindt 780 kilo cocaÔne tussen ananassen

De Douane heeft donderdag 25 juni een partij cocaïne gevonden van 780 kilo. De drugs zaten verstopt in een container die geladen was met ananassen afkomstig uit Costa Rica. De drugs zijn aangetroffen bij een koel- en opslagbedrijf in het Westland.

Het HARC-team Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen FIOD en Douane, heeft de zaak verder in onderzoek. Er zijn nog geen mensen aangehouden. De drugs zijn vernietigd.

Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket in Den Haag.

Ik heb geen ananassen vandaag ... (afbeelding :FIOD)
Ik heb geen ananassen vandaag ... (afbeelding :FIOD)

Bounty of Blood voor Borderlands 3 is uit

2K Games en Gearbox laten weten dat de DLC 'Bounty of Blood' voor Borderlands 3 vanaf nu verkrijgbaar is.

Op de ruige planeet Gehenna heeft de sheriff van Vestige een premie beloofd voor de gewelddadige, monsters-berijdende Devil Riders bende, en het is tijd om deze te gaan claimen. De dorpsbewoners zijn zo taai als wat en zullen doen wat ze kunnen om je te helpen, maar het is aan jou om het gevecht met de Devil Riders aan te gaan. Haal ze neer zodat het gehucht opnieuw kan worden opgebouwd en haar inwoners hun normale leven weer kunnen oppakken.

Behalve het ruige, op Westerns geïnspireerde verhaal tot een goed einde te brengen, biedt Bounty of Blood je ook de mogelijkheid om:

 • De weidse vlaktes van Gehenna te doorkruisen met een nieuw, zwaar-bewapend Jetbeast voertuig;
 • Vier nieuwe interactieve objecten te bemachtigen die meer complexiteit en variatie zullen toevoegen aan de gevechten die je tegenkomt;
 • Te genieten van het gezelschap van een onzichtbare verteller terwijl je nieuwe uitdagingen aangaat in de main story campaign en side missions;
 • Te helpen in de wederopbouw van het gehucht Vestige waar iedere door jou gemaakt succes een zichtbare impact heeft;
 • Te voldoen aan een groot aantal bijkomende Crew Challenges, zoals het vinden van treasures of het claimen van premies voor zowel monsters als bandieten;
 • Nieuwe Legendary loot en cosmetics te verzamelen

Om Gehenna te kunnen bereiken met je bestaande Vault Hunter heb je toegang nodig tot Sanctuary III - het ruimteschip dat je vrijspeelt door Episode 5 van Borderlands 3's main story campaign te voltooien. Wanneer je er klaar voor bent om naar Gehenna af te reizen ga je op zoek naar de wanted poster op de tafel voor het Quick Change station op Sanctuary III. Ben je nog niet zo ver, dan kun je ook een nieuwe Vault Hunter creëren en meteen de nieuwe verhaallijn in duiken.

Ongeacht of je Bounty of Blood wel of niet bezit bevat de patch van vandaag ook een gratis level cap verhoging waarmee jouw Vault Hunter naar het nieuwe maximum van level 60 kunt brengen. Ook zijn er nieuwe skill points te ontgrendelen. De patch bevat ook extra aanpassingen voor de end-game Mayhem Mode 2.0 en de high-level uitdaging Takedown at the Guardian Breach. Deze aanpassingen omvatten onder andere nieuwe Guardian Rank skills, nieuwe class mods en bijkomende damage scaling voor skill damage.

Bounty of Blood is de derde in de serie van vier campaign add-ons die zijn inbegrepen in de Borderlands 3 Season Pass en de Super Deluxe Edition. Je kunt de uitbreiding ook apart aanschaffen, maar je moet wel in het bezit zijn van de basisgame om de extra content te kunnen spelen.

Advocaat: 'Ait-Taleb slachtoffer institutioneel racisme'

Volgens strafrechtadvocaat Richard Korver is zijn cliënte Saadia Ait-Taleb door wijlen burgemeester Van der Laan destijds zo hard aangepakt omdat ze moslima is. 

Dat bepleitte hij vandaag voor de strafrechter waar een geëmotioneerde Ait-Taleb het Openbaar Ministerie om vrijspraak hoorde vragen voor haar aandeel in de zaak. Na drie jaar en een dossier van vierduizend pagina's verder is er weinig over van de oorspronkelijke aangifte van fraude en ambtelijke corruptie. Het leven van Ait-Taleb daarentegen is verwoest, vertelde ze ook vandaag weer op zitting. 'De politie moet zich echt doodschamen!'

Als een opsteker ziet haar advocaat, Richard Korver, het verzoek om vrijspraak dan ook niet: 'Ik heb echt de indruk dat dit onderzoek niet is geleid door het Openbaar Ministerie maar door de burgemeester, eerlijk gezegd. Volgens mij maakt de Stopera uit hoe het Openbaar Ministerie hier reageert. Ik heb echt geen goed woord over hoe er in deze zaak is gehandeld.'

Korver kwam ook terug op de getuigenverklaring van Lisa Scheerder, leidinggevende en vertrouweling van Ait-Taleb. Zij vertelde in de verhoren dat Van der Laan had gezegd dat hij er geen vertrouwen in had dat 'mensen met een moslimachtergrond dit dossier kunnen beheren'. En met dat dossier werd de deradicaliseringsaanpak van de stad bedoeld waarover ruzie was ontstaan tussen Van der Laan en de afdeling.

Korver: 'Mijn cliënte werd gewantrouwd door de burgemeester omdat ze moslim was. Dat dacht zij niet alleen, maar velen denken dat met haar. Zou op iedere ambtenaar ook dat wapengekletter zijn losgelaten?'

Drie jaar geleden viel de beschuldiging ook al, toen was het voor (huidig) PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki reden om tijdens een raadsvergadering in huilen uit te barsten. 

Deadly Premonition 2 uitgebreid in beeld

Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise, de sequel op de Xbox 360 culthit, heeft een nieuwe trailer gekregen. De productiewaardes mogen dan niet geweldig zijn, de kracht van de game zit in de bizarre dialogen.

In Deadly Premonition 2 volg je twee nieuwe detectives die een seriemoordenaar proberen op te sporen in Boston. Ondertussen ga je ook terug in de tijd naar Special Agent York, het hoofdpersonage van de eerste game, in New Orleans. Deadly Premonition 2 is voorlopig exclusief voor Switch en komt op 10 juli uit.

Ook Omtzigt wil lijsttrekker CDA worden

Lange tijd moet Hugo de Jonge zich de aanstaand lijsttrekker van het CDA gewaand hebben en al helemaal nadat Martijn van Helvert zorgde voor een tweede kandidaat van de rechtervleugel samen met Mona Keijzer. Maar zojuist heeft Pieter Omtzigt bekend gemaakt dat hij zich naast de drie eerder genoemden, kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Omtzigt wordt over het algemeen gezien als één van de beste Kamerleden en hij beet zich vast in diverse dossiers zoals de toeslagenaffaire, de MH17 en corruptie op Malta. Lange tijd zag de CDA'er zich niet als bestuurder maar die kans is als lijsttrekker altijd aanwezig.

"Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom. Daarom heb ik me bijvoorbeeld vastgebeten in de verschrikkelijke manier waarop de Belastingdienst mensen met kinderopvangtoeslag behandelde. Dat mag niet meer gebeuren", zo verklaarde Omtzigt zijn opmerkelijke stap.

"Ik heb er dit weekend lang met mijn echtgenote over gesproken. Dat is ook nodig want we wonen in Enschede, hebben vier kinderen, dus het is best een keuze. Na dat gesprek heb ik besloten me kandidaat te stellen", aldus de CDA'er, zo lezen we op de site van RTL Nieuws.

Omzigt zegt niet in termen van de linker of rechter vleugel van de partij te willen denken. "Ik kies voor een praktische kant. Ik heb heel veel oog voor wat er met gewone mensen gebeurt. Wij hebben teveel oog gehad voor de multinationals, de brievenbusfirma's en te weinig voor de kinderopvangtoeslagontvanger. Daar wil ik voor opkomen. Voor een samenleving waar er ruimte is voor gezinnen, ruimte is voor mkb bedrijven, ruimte is voor verenigingen en ruimte om je te ontplooien en je lekker kunt vinden van de regering wat je vindt."

Leiderschapswisselingen bij het CDA lopen nooit zoals gedacht en ook nu weer staat de hele race op zijn kop met de deelname van Omtzigt. "Het mooie van een verkiezing in een democratisch land is dat je van tevoren niet weet wie er wint. Het is helemaal aan de leden. Ik heb me kandidaat gesteld en zij mogen kiezen", zo vertelt hij over zijn kansen.

Ook werd Omtzigt naar de meest heikele CDA-kwestie van het moment gevraagd, samenwerken met Forum voor Democratie in een mogelijke coalitie. "De heer Baudet heeft gezegd dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland, daarmee heeft hij gezegd dat hij niet met ons wil samenwerken."

Aardappels redden op Nationale Aardappelberg Dag

Bij Tuinderij de Waardering in Haarlem verschijnt op zaterdag 27 juni een aardappelberg. Mensen kunnen in Haarlem en op elf andere locaties in Nederland aardappels komen scheppen.

Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor voedseloverschotten, verspilling en een meer veerkrachtig voedselsysteem met goed voedsel voor iedereen. De provincie Noord-Holland ondersteunt de actie.

Met honderdduizenden kilo’s aardappels liggen de schuren van Nederlandse telers en verwerkers vol met grote restpartijen frietaardappels. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor veel boeren. De aardappels die blijven liggen worden met een veel lagere waarde verkocht. Het bedrag dat de boer hiervoor krijgt is dan vaak lager dan de kostprijs. Dit benadeelt niet alleen de boer, maar leidt ook tot honderdduizenden kilo’s voedselverspilling.

Voedselvisie
Gedeputeerde Ilse Zaal: "De provincie Noord-Holland steunt deze actie, omdat wij vinden dat voedselverspilling in Nederland in 2030 met de helft moet worden teruggebracht. Deze actie zorgt ervoor dat de aardappelen die over zijn, worden gered voor menselijke consumptie en dat ze niet gebruikt worden als diervoeder of biogas. Dit voorbeeld illusteert de noodzaak voor het aanpassen van ons voedselsysteem. De provincie wil daar ook een bijdrage aan leveren en is gestart met het opstellen van een Voedselvisie."

Nationale Aardappelberg Dag
De Nationale Aardappelberg Dag is een vervolg op een actie die zaterdag 6 juni 2020 werd gehouden op de NDSM-werf in Amsterdam. De 20.000 kilo aardappels die daar werden gestort waren binnen 6 uur uitverkocht. Wie op zaterdag 27 juni aardappels wil komen scheppen, moet zich aanmelden via de app van Too Good To Go.


Biomutant is bijna af en toont gameplay

Biomutant, de vreemde open wereld game van THQ Nordic, heeft een nieuwe trailer gekregen van bijna tien minuten waarin veel gameplay wordt getoond. Volgens Stefan Ljungqvist, creative director van de game, is de game inmiddels bijna af en wordt er nu nog vooral aan bugs gewerkt. "Na de eerste 30 minuten ben je vrij om waar dan ook in de wereld naartoe te lopen, dat maakt het uitdagend voor ons om de dat zo goed mogelijk te laten werken".

Lees onze uitgebreide preview hier. Biomutant moet dit jaar uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

Doorzoekingen in onderzoek naar fraude door taalscholen

De Recherche Inspectie SZW heeft op donderdag vijf woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam, Breda, Heerlen, Barendrecht, Roosendaal en gemeente Halderberge doorzocht. Zes mannen en een vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs. Er is onder meer beslag gelegd op administratie, enkele tienduizenden euro’s contant geld, drie auto’s, waardebonnen en bankrekeningen.

In het strafrechtelijk onderzoek is het vermoeden dat door drie taalscholen gefraudeerd wordt met gelden die uitsluitend bedoeld zijn voor het inburgeringsonderwijs. In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen.

Taalscholen kunnen de immigrant helpen met onderwijs om dit examen te halen. Voor eventueel te volgen lessen krijgen de inburgeraars een lening van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van maximaal tienduizend euro ter beschikking, onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk.

De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit. Asielmigranten hoeven als zij slagen voor het examen de lening niet terug te betalen.

Het vermoeden is dat er onder andere valse facturen en valse verklaringen over deelname aan cursussen zijn ingediend. Zo zouden er meer uren zijn gedeclareerd dan er daadwerkelijk les wordt gegeven. Vermoed wordt dat de taalscholen cursisten blanco contracten laat ondertekenen zodat de contracten aangepast kunnen worden.

Er zijn leerlingen die daadwerkelijk les volgen, leerlingen die alleen in het begin les volgen en leerlingen die helemaal geen les volgen. Bij inschrijving bieden de taalscholen de cursisten contant geld of een cadeaubon van een elektronicawinkel. Verdachten hebben vermoedelijk het geld deels witgewassen. 

'Uitstel biomassacentrale Diemen is marketingstunt'

Een 'bullshit verhaal en een marketingstunt'. Zo reageert Fenna Swart, voorzitter van comité Schone Lucht, op het nieuws dat energiebedrijf Vattenfall de definitieve beslissing over de bouw van de biomassacentrale in Diemen uitstelt tot volgend jaar zomer. 'Wij hebben al twee beroepen lopen tegen Vattenfall waardoor ze sowieso anderhalf jaar moeten wachten. Het is dus niet waar dat zij dit zelf bedacht hebben’, zegt Swart tegen AT5.

Aanleiding om de beslissing uit te stellen is volgens Vattenfall de aanhoudende discussie over de nog te bouwen centrale. Het energiebedrijf zegt nu eerst een duidelijk duurzaamheidskader voor biomassa van de overheid af te willen wachten, om vervolgens opnieuw met betrokken partijen in gesprek te gaan. Vattenfall blijft overigens geloven in het duurzame karakter van biomassa.

Lees bij AT5: Vattenfall stelt besluit over bouw biomassacentrale Diemen uit

Maar actiecomité Schone Lucht gelooft niet in goede intenties. "Wij zijn het sinds dit plan al niet eens met de komst van de biomassacentrale. Daarom hebben wij sinds vorige maand al twee beroepen tegen hen lopen", vertelt voorzitter Swart. "Het is een slimme stunt om nu naar buiten te brengen dat ze willen wachten, terwijl ze dit door onze beroepen sowieso al moesten. Omdat de overheid binnenkort komt met een duurzaamheidskader voor biomassa, is het van hen een heel doordacht plan geweest dat ze nu komen met dit nieuws", aldus Swart.

Johan Vollenbroek, milieudeskundige en voorzitter van Mobilisation for the Environment, is positiever over het nieuws. "Ik vind het heel verstandig van Vattenfall. Niet alleen hebben wij al flink wat beroepsschriften ingediend, maar ook het publiek is steeds kritischer over de bouw van biomassacentrales. Ik vind het dus goed dat Vattenfall dat ook meeneemt in hun beslissing."

Volgens Vollenbroek heeft Vattenfall nog niet eens de juiste vergunningen voor de bouw. "Het bedrijf heeft nog geen milieueffectrapportage (MER) gemaakt, die voor deze bouw noodzakelijk is. De beroepschriften liggen nu bij de rechter, maar door corona zal daar pas over een jaar over beslist worden. Ik denk dat het plan dan sowieso vernietigd zou worden omdat ze dus geen MER hebben. Dat kost Vattenfall dus allemaal veel te veel tijd en geld."

'Eerst helderheid over weg voorwaarts'
Vattenfall bestrijdt de lezing van het actiecomité: "Uiteraard zouden we niet beginnen met de bouw vóórdat de vergunningen onherroepelijk zijn. Dat was al zo en dat verandert niet. Wat wél verandert, is dat we zien dat partijen die het Klimaatakkoord en het convenant ondertekend hebben en ons dus oproepen tot het vinden van een korte termijnalternatief voor warmte uit aardgas zich nu openlijk tegen biomassa uitspreken", aldus een woordvoerder.

"Dus enerzijds voeren wij het Klimaatakkoord uit, maar anderzijds trekken andere ondertekenaars van het Klimaatakkoord een ander plan en vangen wij de klappen daarvan op. Dus eerst helderheid over de weg voorwaarts met biomassa." Het bedrijf verwacht na volgend jaar zomer een definitief besluit te nemen.

Gemeente Diemen blij
De gemeente Diemen is blij met het besluit tot uitstel van Vattenfall. "Het college vindt het verstandig dat Vattenfall hier ruim de tijd voor neemt en de bouwplannen voor de biomassacentrale voorlopig in de ijskast zet om te voorkomen dat er geen onomkeerbare besluiten worden genomen. Dit is winst voor iedereen die zich in de afgelopen periode heeft verzet tegen de plannen", zo staat te lezen in een verklaring,

Bonus voor unieke inzet zorgpersoneel tijdens coronacrisis

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1000 euro netto. Hiermee laten de Tweede Kamer en het kabinet hun waardering en dankbaarheid zien voor al het harde werk dat de mensen in de zorg tijdens de coronacrisis hebben verricht.

Het geld is bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. Dus de verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, ambulancezorg, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere zorgsectoren.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge: "Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen. En dat onder ongekende omstandigheden. Nederland kon op hen rekenen." Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport): "Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien. Staatssecretaris Paul Blokhuis: "Voor de volharding, flexibiliteit en professionaliteit van onze zorgmedewerkers mogen we heel dankbaar zijn."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zorgt er in overleg met zorginstellingen voor dat het geld terechtkomt bij de mensen voor wie het bedoeld is. Tijdens de zomer wordt verder uitgewerkt hoe de subsidie zo goed, en zo eenvoudig mogelijk kan worden uitgekeerd. Daarbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor zorginstellingen zo laag mogelijk blijft. Het streven is om het loket waar de bonus kan worden aangevraagd uiterlijk 1 oktober te openen.

Cyberpunk Edgerunners wordt nieuwe Netflix-animeserie

Nadat The Witcher al een Netflix adaptation kreeg krijgt straks ook de nieuwe game van ontwikkelaar CD Projekt RED dezelfde behandeling. Cyberpunk Edgerunners is een anime spin-off van de game Cyberpunk 2077 die in 2022 moet verschijnen op Netflix.

De spin-off speelt zich weliswaar af in het universum van Cyberpunk 2077, maar er worden in Edgerunners nieuwe hoofdpersonages geïntroduceerd. De partij verantwoordelijk voor Edgerunners is Trigger Studio, onder andere bekend van Kill la Kill en Little Witch Academia. Silent Hill-componist Akira Yamaoka is opgezadeld met het verzorgen van de soundtrack. Beelden hebben we nog niet; een release van de serie is dan ook nog erg ver weg.

The World Ends with You The Animation aangekondigd

The World Ends with You krijgt een anime, dat heeft Square Enix vandaag aangekondigd. Er zijn verder geen inhoudelijke details bekendgemaakt. De anime wordt volledig onthuld op de Anime Expo Lite 2020 stream via YouTube en Twitch. Als je live wilt meekijken moet je wel op 4 juli om 3 uur s'nachts Nederlandse tijd klaarstaan.

The World Ends with You was een culthit op de DS. De RPG, die zich in Shibuya afspeelt, kreeg recent ook een port voor de Switch.

Braindancen in Cyberpunk 2077

In de eerste Night City Wire-stream liet CD Project Red zien hoe je achtergronden van NPC's kunt beleven in Cyberpunk 2077. Door te braindancen kun je complete belevenissen herbeleven alsof jij die persoon bent.

Je wordt geïnjecteerd in de persoon die een braindance-apparaat geïnstalleerd heeft gehad. Je kunt als die persoon zijn herinneringen beleven, maar ook uit zijn lichaam treden en de omgeving verkennen, hints vinden, etc. De demo liet zien dat jouw persoon werd neergeschoten van achteren, je kunt daarna gaan onderzoeken wie en hoe dat gebeurd is.

De onderstaande trailer laat alleen beelden zien uit de proloog van de game. Het gaat om de eerste paar missies. We zien diverse locaties, waaronder de ondertussen al vaak getoonde Night City en Badlands, een gebied buiten de stad dat ook verkend kan worden.

Cyberpunk 2077 komt 19 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game is meteen over te zetten naar PlayStation 5 en Xbox Series X wanneer de consoles uitkomen. Een patch die de game echt moet upgraden voor next-gen komt later uit.

Xbox Live Games with Gold voor juli zijn bekend

De Xbox Live Games with Gold voor jullie zijn aangekondigd. Abonnees kunnen vanaf 1 juli aan de gang met WRC 8 FIA World Rally Championship en Saints Row 2. Later in de maand komen er nog twee games bij. Bekijk alle informatie hieronder.

Xbox One
WRC 8 FIA World Rally Championship (heel juli beschikbaar)
Dunk Lords (van 16 juli t/m 15 augustus)

Xbox 360
Saint Rows 2 (van 1 juli t/m 15 juli, speelbaar op XB1)
Juju (van 16 juli t/m 29 juli, speelbaar op XB1)

AustraliŽ en Nieuw-Zeeland organiseren WK 2023 vrouwenvoetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is over drie jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. De 35 leden van de FIFA-raad gaven het gezamenlijke bid van de twee landen donderdag de voorkeur boven het bid van Colombia. Het Nederlands vrouwenelftal mag proberen om Down Under hun tweede plek te verbeteren. De stemming was 22-13. 

Het betekent dat er voor het eerst een FIFA-toernooi wordt georganiseerd door twee landen die niet tot dezelfde federatie behoren. Australië stapte begin deze eeuw over naar de Aziatische bond, terwijl Nieuw-Zeeland in Oceanië actief bleef. Ook Japan en Brazilië waren in de race. Japan haakte echter af vanwege de verplaatsing van de Olympische Spelen. Brazilië moest zich vanwege COVID-19 terugtrekken.  

Bij het WK in 2023 zullen voor het eerst 32 landen meedoen. Bij het wereldkampioenschap van vorig jaar in Frankrijk, waar Nederland in de finale verloor van de Verenigde Staten, namen er 24 landen deel. Het WK voor vrouwen werd in 1991 voor het eerst gehouden, met China als gastland. Vervolgens was het toernooi achtereenvolgens in Zweden, twee keer de VS, weer China, Duitsland, Canada en Frankrijk.

De FIFA kondigde tevens aan de komende vier jaar een miljard dollar in het ontwikkeling van het vrouwenvoetbal te steken. 

Tales of Arise uitgesteld

Bandai Namco laat weten dat de releasedatum van Tales of Arise, de nieuwste titel in de serie Tales of-serie, uitgesteld is.

Hoewel COVID-19 sommige aspecten van de ontwikkeling heeft beïnvloed, is het team ondertussen aangepast aan de situatie en kunnen ze thuiswerken. Ze hebben echter meer tijd nodig om de kwaliteit te bereiken en de ervaring te bieden die ze voor ogen hebben voor de spelers, en daarom hebben ze besloten om Tales of Arise uit te stellen. Een nieuwe datum zal pas later gegeven worden.

Als goedmakertje bieden ze een nieuwe wallpaper aan. Die is hier te downloaden.

Tales of Arise - Wallpaper

Microsoft legt 'Optimized for Xbox Series X-badge' uit

Vandaag heeft Xbox meer bekendgemaakt over de optimalisatie van games voor Xbox Series X en de diverse functies en technologische innovaties voor het ontwikkelen van Xbox Series X-games.

De ontwikkelaars hebben de beschikking over meer kracht en snelheid, kunnen functies afstemmen op specifieke titels en creëren zo precies de ervaringen die ze voor ogen hebben. Games met de badge 'Geoptimaliseerd voor Xbox Series X' hebben nauwelijks laadtijden dankzij de Xbox Velocity-architectuur, zien er mooier uit en profiteren van hardware-acceleratie met DirectX Raytracing. Games die zijn geoptimaliseerd gebruiken de kracht van de nieuwe console om hogere en stabielere framerates te leveren. Het doel is 60 frames per seconde bij 4K-resolutie. Sommige games kunnen zelfs framerates tot 120 fps of variabele vernieuwingsfrequenties ondersteunen.

Titels met de badge 'Optimized for Xbox Series X' kunnen zijn: gloednieuwe games die oorspronkelijk voor de Xbox Series X zijn gebouwd, zoals Halo Infinite. Of eerder uitgebrachte titels waarin een ontwikkelaar zijn titel heeft verbeterd met behulp van de Xbox Series X-ontwikkelomgeving om de kracht en functies die Xbox Series X te bieden heeft te benutten, zoals Gears 5.

Een lijst met al aangekondigde 'Optimized for Xbox Series X' games staat hieronder:

 • Assassin’s Creed Valhalla
 • Bright Memory Infinite
 • Call of the Sea
 • Chivalry 2
 • Chorus
 • Cyberpunk 2077
 • Destiny 2
 • DiRT 5
 • FIFA 21
 • Gears 5
 • Halo Infinite
 • Hitman 3
 • Madden NFL 21
 • Marvel’s Avengers
 • Outriders
 • Scarlet Nexus
 • Scorn
 • Second Extinction
 • The Ascent
 • The Medium
 • Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
 • Yakuza: Like a Dragon

Optimized for Xbox Series X

Jongeren leggen verhalen veteranen vast in Maatschappelijke Diensttijd

Meer dan 50 jongeren tussen de 14 en 27 jaar zijn gisteren begonnen met het vervullen van hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij Defensie. Vanwege het COVID-19-virus is de opzet anders dan het oorspronkelijke plan. Dus geen fysieke uitdaging en geen bivak. Wel deelname aan Operatie Vrijheidsschrijvers, met als doel het verhaal van een veteraan te vertellen.

Via een beeldscherm maakten de jongeren kennis met elkaar en vormen uiteindelijk 26 duo’s. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het eindproduct. Daarbij kunnen de 2-koppige teams al hun creativiteit de vrije loop laten.

Nadat ze ‘hun’ veteraan hebben geïnterviewd, hoeft het verhaal namelijk niet persé als verhaal te verschijnen. Liever als vlog, als schilderij of verpakt in een ander soort kunstwerk. Het mag allemaal.

Om enigszins beslagen ten ijs te komen, maakt een cursus storytelling deel uit van het traject. Ook volgen de jongeren workshops, één om te leren hoe je het best samenwerkt, een andere om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis.

Via onder meer het Veteraneninstituut komen de duo’s in contact met ‘hun’ veteraan.

Expositie
Op 28 juli moeten de creaties worden ingeleverd. Op 31 juli zijn ze te zien in een expositie, sowieso digitaal, maar misschien ook in levende lijve te bezoeken.

Operatie Vrijheidsschrijvers is bedoeld om jongeren in contact te brengen met onder anderen ouderen, waardoor ze misschien iets minder eenzaam zijn in de COVID-19-periode.

Oorspronkelijke plan
Overigens is er de hoop dat de volgende groepen jongeren gewoon deelnemen aan de oorspronkelijk bedoelde 80 uur durende MDT Missie bij Defensie. Daarbij worden ze in korte tijd fysiek en mentaal uitgedaagd, onder meer tijdens een 3-daagse militaire bivak. De laatste 40 uur waren bedoeld de nieuw geleerde skills en drills in te zetten bij het doen van maatschappelijk werk.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Zomerse taferelen in update voor Animal Crossing: New Horizons

Nintendo heeft een nieuwe reeks updates aangekondigd voor Animal Crossing: New Horizons. De eerste van deze updates komt op 3 juli beschikbaar en voegt onder andere de mogelijkheid toe om te zwemmen en duiken.

Door te zwemmen en duiken is het mogelijk om nieuwe dingen uit de oceaan te halen en te doneren aan het museum. Ook kun je hier Pascal tegenkomen, die je helpt met het verzamelen van nieuwe DIY-recepten. Ook kan het zomaar zijn dat je Gulliver tegenkomt in een nieuwe kostuum.

Begin augustus komt er nog een update uit, waar later meer informatie over bekend wordt gemaakt.

AZ presenteert nieuwe thuisshirt

AZ heeft donderdag het thuisshirt voor het komende seizoen gepresenteerd. Nike vervangt Under Armour als kledingleverancier. Het nieuwe shirt heeft opvallende zwarte accenten.

COVID-19: 111 nieuwe besmettingen en 3 doden, totaal 49.914 en 6100

Tot en met 25 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 49.914 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 111 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.863 (+5) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6100 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Seizoen Veronica Inside voorbij: "Ze gaan geen toneelspelletje spelen"

De laatste uitzending van Veronica Inside voor de zomerstop gaat niet door. Marco Louwerens, directeur bij Talpa, laat bij Radio 538 weten dat het even goed is om rust in de tent te hebben. René van der Gijp en Johan Derksen zijn nog altijd witheet over de wijze waarop presentator Wilfred Genee handelde tijdens de thema-uitzending over racisme afgelopen maandag.

Komende maandag zouden Wesley Sneijder en Kees Jansma komen praten over het boek Sneijder. Derksen had Talpa verzocht om de laatste uitzending van dit seizoen te schrappen, zo liet de analist weten.

"Ik heb nog geen antwoord gehad", aldus Derksen woensdag. Ook Van der Gijp gaf aan dat hij niet aan tafel zou zitten maandag. Talpa heeft nu besloten om het programma voor komende maandag te schrappen, ondanks de afspraak dat Sneijder en Jansma op bezoek zouden komen.

Het veelbesproken trio had woensdag nog een gezamenlijke uitzending voor de businessclub van FC Twente. Nadien vond een 'pittig gesprek' plaats, aldus Louwerens. "We hebben vrij lang gezeten. Het was een pittig en emotioneel gesprek, mag ik zeggen."

"Maar wel heel goed om elkaar de waarheid te vertellen. Daar zijn zij normaal gesproken niet zo sterk in, dat gaat bij iedereen zijn eigen kant op. Maar ik vond het nu nodig om de koppen bij elkaar te steken." Louwerens hoopt dat iedereen nu tot bedaren komt.

De directeur ziet wel mogelijkheden voor ná de zomerstop. "Ja, die zijn er zeker. Maar het was wel pittig. Dat zijn ook deze mannen. Het is hun charme, maar af en toe wordt je er ook helemaal gek van. Dat is ook wie zij zijn. Ze gaan geen toneelspelletje spelen."

"Dat doen ze niet. De ene keer is het René tegenover Wilfred en Johan, dan is het Johan tegen Wilfred en René. Ik heb alle combinaties wel meegemaakt het afgelopen jaar. Nu is Wilfred even de sjaak, om het zo te zeggen. Ik heb zelf echt wel een goed gevoel over na de zomer."

"Het zal zeker goedkomen. Maar je moet wel oppassen dat je na al die jaren niet alles normaal gaat vinden met deze knakkers. Ik denk zeker wel dat het goedkomt, maar ik denk dat het nodig is dat iedereen tot rust komt."

"Over een paar weken kan ik dan even langs Grolloo, Soest en Dordrecht. Het is wel goed voor mijn kilometervergoeding, moet ik zeggen", grapt Louwerens.

Grote containerschepen varen rond met lading lucht

Veel containerschepen varen leeg de wereld rond. Doorvaren is goedkoper dan stilliggen. Dat is het antwoord van de grootste rederijen op het wegvallen van de vraag naar goederen van de afgelopen maanden. “Het is als een buslijn. Ongeacht het aantal passagiers rijdt die bus de vaste route. Zo is het ook met de grootste containerschepen”, zegt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

“Een absurd idee; containerschepen zo groot als flatgebouwen, die de wereld rondvaren met een lading lucht. Dat het gebeurt heeft te maken met calculatie. Hoe is de corona-strop zo klein mogelijk te maken? Door vanuit Europa met lege containers naar Azië te varen, kun je ze aan die kant weer vol laden. China is de fabriek van de wereld. Daar komt de goederenstroom weer aardig op gang.”

Half miljoen euro
Volgens Geeroms kiezen de rederijen de goedkoopste routes. “Het kost gauw een half miljoen euro om met een groot containerschip via het Suez-kanaal te varen. Dat kan goedkoper door helemaal om Afrika heen te varen. Dat gebeurt dus nu. Dat duurt veel langer, maar de tijdsfactor weegt momenteel veel minder zwaar. Klanten hebben minder haast. Niemand zit te wachten op een overvol magazijn. Tel daarbij op dat de olieprijs extreem laag staat.”

Door de coronacrisis is de wereldwijde goederenstroom ontwricht geraakt. “Volle containers bleven in Chinese fabrieken of havens staan waardoor er een tekort is ontstaan aan lege containers. Vandaar dat containerschepen compleet leeg die kant uitgaan. Er zijn altijd wel lege containers aan boord, maar de situatie van nu slaat alles. Ik weet dat er uit de haven van Antwerpen dit voorjaar 30 procent meer lege containers vertrokken.”

50.000 containers
De wereldwijde containervaart is nagenoeg volledig in handen van een paar grote partijen. Er heeft enorme schaalvergroting plaatsgevonden. “Er zijn nu schepen die 25.000 containers vervoeren. Technisch schijnt het mogelijk te zijn om schepen te bouwen voor 50.000 containers. Dat gaat dan ook gebeuren. Tegelijkertijd is de prijs voor het verschepen drastisch gedaald de afgelopen jaren. Er vindt nu een stabilisatie plaats zo rond 750 tot 1000 euro per container. Alles draait om efficiency. Capaciteitsmanagement gaat extreem ver. En blijkbaar is het goedkoper om door te varen met lege containers dan een schip aan de kant te leggen”, aldus Geeroms.

Volgens Geeroms is het maar de vraag of de containervaart in de toekomst op deze voet verder kan. “Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de huidige globalisering. Mensen zien de gevaren in van een eenzijdige afhankelijkheid van productie in slechts één land. Dichter bij huis inkopen lijkt het alternatief, maar het is ook duurder. De OESO waarschuwt hier ook voor: aan het terugdraaien van de mondiale ‘waardeketens’ hangt een flink prijskaartje. Zo lang we daar niet uit zijn, blijven er op de wereldzeeën lege containerschepen rondvaren."

Ook Van Helvert wil lijsttrekker CDA worden

Martijn van Helvert heeft zich als derde kandidaat gemeld voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Naast Hugo de Jonge en Mona de Keijzer wil het populaire Tweede Kamerlid de CDA-lijst aanvoeren tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

"Het is natuurlijk een potje dammen: Rotterdam, Volendam. Daar is niets mis mee, maar ik vind het wel belangrijk om die verbinding te leggen", zo vertelde Van Helvert in het radioprogramma Met het oog op morgen.

Ook voor het Tweede Kamerlid staat de deur voor een coalitie met Forum voor Democratie op een kier, een heet hangijzer binnen de partij. "Dan moeten ze zelf over de brug komen. Als Forum alleen maar de luidspreker is voor de rare zinnetjes, de mooie foto's en de gelikte boekjes van de heer Baudet, dan wordt het heel erg lastig."

Van Helvert is een populaire regionale kandidaat en heeft een grote achterban in Limburg. Hij wordt gerekend tot de rechterflank van de partij en lijkt daarmee vooral met Keijzer te moeten concurreren om de stemmen van de rechter vleugel van het CDA.

Het Waddengebied moet beter beschermd worden tegen containerverlies

Het Waddengebied moet beter beschermd worden tegen containerverlies op de vaarroutes die de eilanden noordelijk passeren. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat de vaarroutes boven de Waddeneilanden bij noordwesterstorm zeer risicovol zijn voor grote, brede containerschepen. De Onderzoeksraad concludeert dat, gezien de waarde van het Waddengebied, het ongewenst is dat deze containerschepen bij noordwesterstorm de zuidelijke route langs de Waddenkust kiezen.

MSC ZOE
Aanleiding voor dit onderzoek is het containerverlies van het schip de MSC ZOE ten noorden van de Waddeneilanden in januari 2019. In de nacht van 1 op 2 januari 2019 is de MSC ZOE met ruim 8.000 containers onderweg van Sines, Portugal naar Bremerhaven in Duitsland. Ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden komt de MSC ZOE in zwaar weer terecht. Het schip verliest 342 containers en daarmee komt drie miljoen kilo aan lading in zee. De lading bestaat uit allerlei artikelen en verpakkingsmaterialen dat de daarop volgende dagen aanspoelt op de kusten van de Waddeneilanden. Dit voorval is aanleiding voor twee onderzoeken. Onder leiding van Panama onderzoekt de Onderzoeksraad voor Veiligheid samen met Duitsland de toedracht van het voorval. Daarnaast start de Onderzoeksraad een eigen onderzoek naar de risico’s op vaarroutes ten noorden van de Waddeneilanden. Uit het onderzoek naar de toedracht blijkt dat de MSC ZOE op zes punten lading is verloren. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de extreme krachten die op het schip en de sjorsystemen ontstonden door de combinatie van de noordwesterstorm en specifieke omstandigheden op deze vaarroute.

Vaarroute
Boven de Waddeneilanden bevinden zich twee internationale vaarroutes, een noordelijke en zuidelijke. Het samenspel van een aantal fenomenen zorgt ervoor dat er op zowel de zuidelijke als op de noordelijke vaarroute risico’s zijn voor het verlies van containers. Bij stormachtige noordwestenwind krijgen schepen te maken met hoge dwarsscheepse golven. Hierdoor maken grote, brede containerschepen extreme slingerbewegingen. Ook bestaat er op de relatief ondiepe zuidelijke vaarroute kans op bodemcontact door de combinatie van verticale en horizontale scheepsbewegingen. Daarnaast kunnen golven tegen het schip slaan en kan zeewater met hoge snelheid langs de zijkant van het schip omhoog tegen containers spuiten. Deze fenomenen, al dan niet in combinatie met elkaar, veroorzaken extreme krachten op het schip, de containers en de sjorsystemen waarmee de containers zijn bevestigd. Hierdoor kunnen containers losraken en overboord slaan.

Aanbevelingen
De Onderzoeksraad constateert dat er een grote kans is dat een dergelijk incident opnieuw kan plaatsvinden. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid: “De vaarroutes bij het Waddengebied zijn risicovol bij noordwesterstorm, met name voor grote, brede containerschepen. Het verlies van containers zorgt voor vervuiling van het Waddengebied en moet worden voorkomen. Het Waddengebied is daarbij een internationaal erkend natuurgebied, om dit werelderfgoed te beschermen zou het voorzorgsprincipe leidend moeten zijn.”

Om het Waddengebied beter te beschermen zou gebruik van de zuidelijke vaarroute moeten worden beperkt bij noordwesterstorm. Eén van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad is aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat om hierover internationaal afspraken over te maken. Nederland kan, samen met de Waddenzeelanden Denemarken en Duitsland, het voorstel om beperkingen op de zuidelijke vaarroute in te stellen, inbrengen bij de IMO (International Maritime Organization). Naast de internationale afspraken kan Nederlandse Kustwacht een actievere rol krijgen in het begeleiden van containerschepen op deze vaarroutes. Hiervoor zou de minister van Infrastructuur en Waterstaat de Kustwacht de bevoegdheden en middelen moeten uitbreiden.

Ook doet de Onderzoeksraad een aanbeveling aan de containerscheepvaart. De containerschepen worden steeds groter en daarmee stabieler. Dit heeft risico’s bij omstandigheden waar wind, hoge golven en ondiep water voor grote slingerbewegingen van het schip zorgen, zoals bij het de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden. Internationaal moeten afspraken worden gemaakt over de technische standaard van het sjormateriaal aan boord van containerschepen. Dit moet bestand zijn tegen de omstandigheden zoals die zich voordeden bij de MSC ZOE.

Horeca en universiteiten trekken relatief veel Chinezen

In 2019 woonden er 36.500 mensen met de Chinese nationaliteit in Nederland. Het overgrote deel werkte of studeerde. Van alle Chinese werknemers die in Nederland wonen, werkte in 2018 ruim 43 procent in de horeca. Universiteiten trekken ook veel Chinese studenten en werknemers, onder anderen promovendi. Dit meldt het CBS op basis van de Internationaliseringsmonitor China.

Het aantal inwoners met Chinese nationaliteit is in Nederland sterk toegenomen, van 7.500 in 2000 naar 36.500 in 2019. Het aantal mensen met een Chinese migratieachtergrond in Nederland is overigens hoger (voor 2019 gaat het om 54.200 inwoners die in China geboren zijn). Van de mensen met de Chinese nationaliteit behoorden ongeveer 32.000 personen, ruim 88 procent, tot de potentiële beroepsbevolking (15 tot 75 jaar oud). Ruim driekwart van deze groep bestaat uit relatief jonge mensen tussen 26 en 45 jaar oud.

Chinese werknemers (exclusief zzp’ers) die in Nederland woonden, hadden in 2018 vaker een baan in de horeca (43,2 procent) dan in andere sectoren. Ook in de handel vonden veel Chinese werknemers een baan, namelijk 12,5 procent. Andere sectoren met veel Chinese werknemers zijn de specialistische zakelijke dienstverlening (9,2 procent), de industrie (6,7 procent) en het onderwijs (6,5 procent).

Chinezen in het Nederlandse hoger onderwijs
Het onderwijs trok, naast werknemers, ook veel Chinese studenten aan. China stond in het studiejaar 2018/’19 op de derde plaats qua herkomstland van ingeschreven internationale studenten, na Duitsland en Italië. In dat studiejaar stonden 4.475 Chinese studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit is 5,3 procent van alle internationale studenten in Nederland in dat jaar. In 2012/’13 was dit nog 8,2 procent. Opvallend is dat het aantal Chinese studenten in bachelorprogramma’s gedaald is tussen 2013/’14 en 2018/’19, terwijl het aantal Chinese studenten in masterprogramma’s juist is toegenomen.

14 procent Chinese studenten bij TU Delft
Ruim een derde van de Chinese studenten stond in het studiejaar 2018/’19 ingeschreven aan de Technische Universiteit Delft, de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Vele Chinese studenten in het Nederlandse hoger onderwijs blijven na afronding van hun studie in Nederland en vinden vaak een baan op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zo is, drie jaar na afstuderen, ongeveer één derde van de Chinese bacheloralumni en rond de 40 procent van de Chinese masteralumni in loondienst of als zzp’er werkzaam in Nederland. Ongeveer een vijfde van de Chinese bacheloralumni blijft in Nederland voor een vervolgstudie.

Chinese werknemers (845 personen, onder andere promovendi) die werkzaam zijn in het Nederlandse hoger onderwijs zijn vooral te vinden op de technische universiteiten, zoals de TU Delft, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente. Op deze universiteiten is ongeveer 45 procent van deze werknemers actief.

Steeds minder onnodige regels voor ondernemers

Regelgeving is voor mkb-ondernemers meer behapbaar als ze eerder en meer betrokken worden bij het opstellen van die regelgeving. Dat is één van de uitkomsten van de Voortgangsrapportage ‘Merkbaar betere regelgeving en dienstverlening voor bedrijven 2018-2021’ die vandaag door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Ruim 50 knelpunten opgelost
In het hele programma zijn in gesprek met ondernemers, betrokken brancheorganisaties en departementen tot nu toe ruim 50 knelpunten en maatregelen opgelost en afgerond. Het gaat dan om zowel het behapbaar en uitvoerbaar maken van nieuwe regelgeving als het wegnemen van belemmeringen in bestaande regels. Ingrepen variëren van de vereenvoudiging van wet- en regelgeving en het aanpakken van procedures bij toezichthouders en uitvoeringsorganisaties tot het verbeteren van de informatievoorziening voor ondernemers.

Een voorbeeld: het aanvragen van een Subsidie praktijkleren
Één van de procedures die is aangepast in samenspraak met ondernemers is het aanvragen van een Subsidie praktijkleren. Deze procedure is vereenvoudigd en daarmee makkelijker aan te vragen door een ondernemer. Ook wordt de indieningstermijn in september met twee weken verlengd, waardoor deze beter aansluit bij het moment dat de scholen weer bereikbaar zijn. Ten slotte zijn er twee formats opgeleverd om de uren en de begeleiding van een student te verantwoorden. Hierdoor kan de ondernemer de subsidieaanvraag op een eenvoudige manier zelfstandig invullen.

Vindbaar, toegankelijk, begrijpelijk en eenduidig
Een belangrijk aandachtspunt uit de Voortgangsrapportage betreft de informatievoorziening over de toepasbaarheid van wet- en regelgeving. Ondernemers wijzen op het belang van vindbaarheid, toegankelijkheid, taalgebruik en de eenduidigheid van informatie. Een voorbeeld van een verbetering op gaat over de informatie over de arbowetgeving. Samen met ondernemers is deze informatie toegankelijker en overzichtelijker gemaakt. Zo heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) informatie op het arboportaal beter geclusterd, zijn er animaties gekoppeld aan de teksten en is er een lijst met veel voorkomende vragen van ondernemers toegevoegd. Hierbij heeft een aantal ondernemers meegelezen en tekstvoorstellen gedaan om er voor te zorgen dat het taalgebruik beter toegankelijk is.

“Met de nieuwe teksten en de markering op de hoofpagina kan een winkelambachtelijke ondernemer klein en groot nu makkelijker informatie op het Arboportaal vinden. De filmpjes werken daarbij verhelderend en het gebruik gaat daarmee omhoog.” aldus Wiepkje Colijn-Toering, Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging.

Jaarlijkse scan om regeldruk blijvend te kunnen verbeteren
Het aanpakken van regeldruk is een doorlopende opgave, en hoewel in de afgelopen periode een deel van de maatregelen uit de verschillende departementale actieprogramma’s is afgerond, krijgen we nog steeds nieuwe signalen van ondernemers dat zij tegen knelpunten in de regelgeving aanlopen. Er wordt jaarlijkse scan uitgeoverd naar merkbare regeldruk bij ondernemers. Daarbij wordt niet alleen in kaart gebracht op welke terreinen ondernemers regeldruk ervaren, maar vooral ook wat de onderliggende oorzaken zijn. De uitkomsten van deze jaarlijkse scan zullen worden gebruikt om het gesprek met ondernemers aan te gaan en waar mogelijk in te kunnen spelen op nieuwe knelpunten.

Beleidsprogramma ‘Merkbaar betere regelgeving en dienstverlening’
Met het beleidsprogramma ‘Merkbaar betere regelgeving en dienstverlening’ wil het kabinet samen met ondernemers werken aan moderne regelgeving rond publieke belangen als de zorg, veiligheid en innovatie zonder dat dit onnodige kosten en belemmeringen met zich meebrengt. In juni 2018 stuurde staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) dit samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer. Het kabinet kiest met deze regeldrukaanpak voor actieprogramma’s per ministerie gericht op merkbare regeldrukvermindering. Het kabinet wil daarmee ook meer ruimte geven aan experimenten om te kijken welke regels nodig zijn voor innovaties of nieuwe ontwikkelingen.

Tokyo Game Show vindt online plaats

Dankzij het coronavirus hebben we weinig gamebeurzen meer om naar uit te kijken. De meeste zijn geannuleerd, maar sommigen krijgen een andere invulling. Zo ook de Tokyo Game Show.

De fysieke beurs is geannuleerd, maar vandaag is bekendgemaakt dat de beurs online wordt uitgezonden. Hoewel we dus niet kunnen genieten van een beursvloer, betekent het wel een aantal dagen vol met aankondigingen, updates en verrassingen.

Dit jaar vindt de Tokyo Game Show plaats van 23 tot en met 27 september plaats.

Tokyo Game Show 2020

Rotterdamse lucht 15 procent schoner tijdens lockdown

In de maanden april en mei van dit jaar was de lucht in Rotterdam een stuk schoner dan in voorgaande jaren. Belangrijkste oorzaak was de forse afname van het autoverkeer tijdens de lockdown. Gemiddeld werd er door Milieudienst DCMR 15 procent minder stikstof gemeten in Rotterdam. Langs drukke wegen was de daling nog groter. Ook de uitstoot van fijnstof en roet was fors lager.

Luchtvervuiling is een structureel probleem in Rotterdam. Hoewel de luchtkwaliteit in de afgelopen jaren flink verbeterd is, zijn er nog enkele drukke wegen waar de luchtkwaliteitsnormen stelselmatig worden overschreden. Ook in die straten was tijdens de lockdown de lucht aanzienlijk verbeterd, zoals op de Pleinweg en de Statenweg. In geen enkele straat werden in die periode de normen overschreden.

Enorme gezondheidswinst
De hoeveelheid autoverkeer is de best beïnvloedbare factor om de luchtkwaliteit op straatniveau te verbeteren. Het stadsbestuur neemt daarom maatregelen om het verkeer door de stad blijvend te verminderen, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): “We stimuleren het autoverkeer dat niet in Rotterdam hoeft te zijn om over de ring te rijden in plaats van dwars door de stad. Dat levert enorme gezondheidswinst op in straten als de ‘s-Gravendijkwal.”

Daarnaast hoopt wethouder Bonte op blijvende verandering in het mobiliteitsgedrag van Rotterdammers. “Tijdens de coronacrisis zijn meer mensen gaan fietsen. Ook is thuiswerken veel normaler geworden. Als we die effecten weten vast te houden, kunnen we ook op lange termijn de gezondheid in drukke straten aanzienlijk verbeteren.”

Het is vandaag..

Goede morgen, het is vandaag donderdag 25 juni. Vandaag is de dag van de financial geannuleerd, de dag van de zeevaarder gaat wel gewoon door. Jarig onder anderen is darter Jan Dekker.

De Dag van de Zeevaarder is weer een Dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen, en vindt ieder jaar op 25 juni plaats. De Dag werd opgericht tijdens een conferentie in Manilla (Filipijnen) in 2010, met als reden om stil te staan bij hoe belangrijk de taak van de dappere matrozen op de zeven zeeën wel niet is. Zonder zeevaarders zouden onze kleren, voedsel, cadeautjes en gadgets ons niet bereiken. Eigenlijk zijn wij dus volledig afhankelijk van deze mensen. Maar hebben we hen ooit bedankt? Waarschijnlijk niet! Genoeg reden om dat dus eens te doen: met een Dag! Op de Dag van de Zeevaarder staan we dus even stil bij het feit dat sommigen de oceanen trotseren om uw spullen te vervoeren.

De Dag wordt op 25 juni gehouden omdat toen het amendement is aangenomen dat moest zorgen voor meer aandacht voor de zeevaarders, meer respect voor wat zij doen, en voor verbeterde werkomstandigheden.


Goederen die wachten of net aankomen in een haven
Goederen die wachten of net aankomen in een haven (Afbeelding: Pixabay) 

Coronavirus-app test in Twente

Begin juli start een gebruikerstest van de corona-notificatieapp in de regio Twente. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Via een briefing en instructies krijgen testers te horen hoe de test in zijn werk zal gaan en hoe de app is te downloaden en te installeren. De test maakt onderdeel uit van een reeks testen die er voor moet zorgen dat de app aan alle eisen op het gebied van privacy, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voldoet.

Op advies van de experts van het Outbreakmanagementteam kondigde minister Hugo de Jonge eerder al aan dat het kabinet de inzet van apps verkent.

Het doel van de gebruikerstest is om de testversie van de app verder te verbeteren voordat hij voor iedereen in Nederland beschikbaar komt. In samenwerking met diverse organisaties in de regio Twente krijgen enkele honderden mensen de gelegenheid de app op hun eigen telefoon te installeren en een week lang in hun eigen omgeving ervaring op te doen met de app.

Onderzoek moet dan aangeven of de app voor gebruikers eenvoudig is te installeren, en of de teksten en de functies begrijpelijk zijn. Ook wordt gekeken wat mensen doen als ze (gesimuleerd) positief getest worden en wanneer ze een notificatie ontvangen. Na het onderzoek wordt bezien hoe de app volgens gebruikers valt te verbeteren.

Met de GGD Twente wordt tenslotte bekeken wat er nodig is om het gebruik van de app in te passen als aanvulling op het bestaande bron- en contactonderzoek. Aan het eind van de testperiode dienen de gebruikers de app weer te verwijderen en wordt gericht doorgewerkt aan het verbeteren van de app.

Minister Hugo de Jonge: "We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen. De app kan daar een belangrijke rol in spelen. Mooi dat de regio Twente haar technische expertise en noaberschap ter beschikking stelt om corona samen onder controle te houden."

Contactonderzoek
De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren met wie ze bijvoorbeeld allemaal in hetzelfde treinstel hebben gezeten. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.

Wil je weten of je ook besmet bent, dan kun je je gratis laten testen bij de GGD. Alleen mensen die echt besmet zijn kunnen dat in de app ingeven. Op andere telefoons die in de afgelopen dagen bij hen in de buurt zijn geweest en waarop de app is geïnstalleerd wordt vervolgens een signaal afgegeven.

Gebruik van de app is vrijwillig. De app is volledig anoniem en er wordt geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Je hoeft geen persoonlijke gegevens in te voeren. Ook niet als je corona hebt.

Hoe werkt de app?
De app werkt op basis van bluetoothtechnologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers "bent tegengekomen". Als je voor langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus geeft de app je een bericht. Beide personen moesten dan wel beschikken over de app op hun smartphone.

Zoals bekend is bluetooth op zichzelf onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. Voor de notificatie-app is het echter voldoende om een indicatie te hebben van hoe nabij twee telefoons zijn geweest. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Situaties met mensen die dicht bij elkaar waren maar fysiek gescheiden, bijvoorbeeld aan de andere kant van een muur of in een naastgelegen auto of trein, konden in de meeste gevallen in de test correct uitgesloten worden.

Hoe verder?
De planning is er op gericht dat het kabinet half juli besluit over de landelijke introductie van de app en over het moment waarop. Daarbij worden onder andere de uitkomsten van gebruikers- en veiligheidstesten en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens meegenomen.

Standbeeld van Elieser op Joodse begraafplaats beklad

Het standbeeld van Elieser op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel is vanavond beklad met oranje verf. Op het beeld zijn de letters WLM gespoten een afkorting voor White Lives Matter.

Het beeld van Elieser is al jarenlang het middelpunt van een herdenking van de Surinaamse en joodse gemeenschap. Elieser kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Hij werd begraven op Beth Haim.

Twee jongens
Een getuige meldt aan AT5 vlak voor de bekladding op een bankje naast het beeld gezeten te hebben. 'Ik was toevallig met iemand op de begraafplaats geweest en we zaten nog even na te kletsen. Er kwamen twee jongens vanuit een steegje aanlopen en die gingen tegenover ons op een bankje zitten.'

Volgens hem ging het om twee blanke mannen van tussen de 20 en 25 jaar oud met kort opgeschoren haar. Toen de getuige de begraafplaats verliet hebben de twee mannen het beeld beklad. 'Het is heel bizar, want er was vlak daarvoor nog een herdenking bij het beeld geweest.' De politie heeft in de omgeving nog gezocht naar het tweetal. Het is niet bekend of er aanhoudingen verricht zijn.

Andere bekladdingen
Mogelijk is de bekladding van het beeld een reactie op de bekladdingen van beelden door Black Lives Matter-demonstranten. Het gaat daarbij vooral om beelden van mensen die betrokken geweest zijn bij slavenhandel, of de koloniale overheersing van landen. Op de Churchill-laan werd het beeld van Mahatma Gandhi beklad. En drie dagen geleden gebeurde dat ook bij het Monument Indië Nederland.

Afgelopen week sprak AT5 nog met Sergio Berrenstein, de broer van anti-racisme activist Perez Jong Loy. Perez Jong Loy overleed vorig jaar, maar was jarenlang de drijvende kracht achter de herdenking bij het beeld van Elieser.

Fiets weer welkom in de trein vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is de fiets weer welkom in de trein. Wel vraagt NS, om drukte te voorkomen, om deze vooraf aan te melden. Reizigers krijgen dan voor vertrek te zien in welke NS-trein er nog voldoende plek is voor hun fiets. Het kopen van een fietskaartje en het aanmelden van de fiets doen reizigers via de app en de website van NS. In de zomermaanden juli en augustus zijn fietsen de hele dag welkom, dus niet alleen tijdens de daluren. Wel geldt het advies voor alle reizigers om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

NS is heel blij dat reizigers vanaf 1 juli de trein weer kunnen gebruiken voor vakantie of een dagje uit. Wel blijft het advies aan reizigers om drukte zoveel mogelijk te vermijden. Met teveel fietsen in één trein, is het voor reizigers lastig om voldoende afstand te bewaren. Vooral in Intercity’s is de ruimte voor fietsen beperkt. Met de aanmeldservice helpt NS reizigers een handje om vooraf te weten dat er voldoende plek is voor je fiets. Met de vakantie in aantocht en veel mensen die er in eigen land op uit willen, kan op deze manier de fiets toch op een verantwoorde manier worden meegenomen in de trein.

Het in korte tijd ontwikkelen en testen van de service is een monsterklus. Technici en ontwikkelaars van NS werken de komende dagen met man en macht om dit mogelijk te maken. NS houdt er rekening mee ook na 1 juli nog enige tijd nodig te hebben om de werking van de service verder te verfijnen.

Eis: 3 jaar voor bezit van omvangrijke collectie kinderporno

"Verdachte heeft een spoor van directe en ruim 522.000 indirecte minderjarige slachtoffers nagelaten, maar beschouwt ook zichzelf als slachtoffer, van zijn pedofilie. Het OM is geschokt." Zo beschreef de officier van het Landelijk Parket (OM) woensdag voor de rechtbank Rotterdam een 31-jarige man uit Haaksbergen die terechtstond. Het OM eiste 36 maanden gevangenis waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar.

In aanvulling op de gevangenisstraf eiste het OM reclasseringstoezicht, een klinische behandeling tot een jaar, de dadelijke uitvoerbaarheid, een gedrag beïnvloedende maatregel (GVM), een gebieds- en contactverbod en de onttrekking aan het verkeer van in beslaggenomen gegevensdragers met daarop kinderpornografisch materiaal.

Het OM rekent het de man aan dat hij geen totale openheid van zaken wil geven. "Verdachte is berekenend. Hij beweert bijvoorbeeld amper over computerkennis te beschikken, maar de politie heeft vastgesteld dat verdachte een bovengemiddelde computerkennis heeft en dit vormt een risico bij verdachte. Hij weet bijvoorbeeld om te gaan met Tor, Linux en weet om te gaan met versleuteling."

"Het is zeer zorgelijk dat verdachte vergaande computerkennis heeft, toenadering zocht tot zeer jonge kinderen en van verzamelen overging tot vervaardigen van kinderporno en het maken van heimelijke opnames. De omvang van de aangetroffen kinderporno is zeer groot. Dit is meegenomen in de vaststelling van de strafeis", aldus de officier van justitie vanmiddag in de rechtbank.

Onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek begon met een bijvangst in een andere zaak naar een keyplayer op het Darkweb. Het viel politie en justitie op dat er ook via het gewone web, het clearweb, kinderporno werd benaderd en dat dit meisjes-kinderporno betrof (in plaats van jongens-kinderporno, de voorkeur van de keyplayer op het Darkweb). Analyse van data leerde uiteindelijk dat de gebruiker een andere persoon moest zijn. Zo kwamen politie en justitie uit bij zijn broer, de 31-jarige man die vandaag terechtstond.

De officier in haar requisitoir: "Toen was onze aanname dat de broers wel zouden samenwerken, want dit leek te toevallig, maar hiervan is niets gebleken. Het lijkt er echt op dat deze broers, onafhankelijk van elkaar uiting aan hun pedofilie hebben gegeven door onder meer bezig te zijn met kinderporno."

Levenslange impact
De directe slachtoffers in deze strafzaak zijn de minderjarige slachtoffers die verdachte heeft gefotografeerd. De beelden werden in een zeer zorgvuldige mappenstructuur op gegevensdragers van verdachte aangetroffen, tussen de andere kinderporno die verdachte verzamelde.

En dan zijn er nog de indirecte slachtoffers van de kinderpornoverzameling van verdachte. Ruim 522.000 slachtoffers. Dat zijn astronomische aantallen kinderen die misbruikt zijn, allemaal met ouders en familie. Zelf heeft de verdachte verklaard dat hij de ernst van zijn verzamelrol minder ernstig ziet ‘omdat hij het niet heeft verspreid, er niet om heeft gevraagd en er niet voor heeft betaald'. Het OM denkt anders over die rol: "Verdachte heeft net zo goed als andere verzamelaars, de kinderpornomarkt in stand gehouden en is net zo verantwoordelijk. Hij heeft net zo goed jarenlang het misbruik van kinderen genormaliseerd."

De officier van justitie beklemtoonde in haar requisitoir de ernst van het misdrijf en de levenslange impact: "Elk kind dat kinderpornografisch wordt vastgelegd, is zijn of haar hele leven slachtoffer. Slachtoffers blijven zich altijd afvragen wie de afbeeldingen bezit, wie zich hierop bevredigt en hebben angst (hoe irreëel soms ook) herkend te worden. Die problemen worden niet minder als ze ouder worden, integendeel: als zij zelf relaties krijgen, zelf kinderen krijgen, blijft de impact groot. Ze zijn voor het leven getekend. Ook op de ouders en familie van deze slachtoffers heeft het levenslang impact: Het idee dat pedofielen zich verlustigen op jouw kind/familielid is onverdraaglijk."

De man is een stap verder gegaan dan het verzamelen van een omvangrijke collectie, hij heeft ook zeer jonge kinderen onder meer uit zijn nabije omgeving gefotografeerd. Een deel van die beelden is aangemerkt als kinderpornografisch materiaal, het andere deel als het maken van heimelijke opnames. Het OM rekent dit de man extra aan in haar strafeis.

Uitspraak
De rechtbank doet 8 juli 13.00 uur uitspraak.

Rechtspraak en OM werken corona-achterstanden weg

De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM) hebben plannen gemaakt om de door de coronacrisis ontstane achterstanden bij strafzaken te lijf te gaan. Zo werken rechtbanken en gerechtshoven met ruimere openingstijden, waardoor bijvoorbeeld avondzittingen mogelijk zijn. Daarnaast worden meer strafzaken door een enkelvoudige kamer (1 rechter) behandeld en zal het OM vaker gebruik maken van de mogelijkheid zelf een strafbeschikking op te leggen. De achterstanden worden ook ingelopen door inzet van oud-rechters die onlangs met pensioen zijn gegaan. Hiervoor is nieuwe wetgeving in de maak.

Verantwoordelijkheid
De Rechtspraak en het OM voelen beide een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om de ontstane achterstanden komend jaar weg te werken. Het OM zal meer lichtere zaken zelf afdoen met een OM-strafbeschikking en de Rechtspraak is van plan meer zaken enkelvoudig te behandelen. Wel blijft het uiteindelijk aan de individuele rechter om, als een zaak voor de rechter wordt gebracht, te bepalen op welke wijze een zaak wordt behandeld.

Door de aangekondigde maatregelen ontloopt niemand zijn of haar berechting. Het uitgangspunt is en blijft dat de belangen en rechten van verdachten, slachtoffers, hun familie en andere betrokkenen gewaarborgd zijn. Alle betrokken partijen in de strafrechtketen nemen op dit moment maatregelen om achterstanden door de coronacrisis op te lossen, dat gebeurt in goed overleg met elkaar. De vandaag aangekondigde maatregelen gaan op 1 juli in. Ze zijn tijdelijk en gelden tot de corona-achterstanden zijn weggewerkt.

Corona-achterstanden
Ondanks de beperkte toegankelijkheid van de gerechtsgebouwen door de uitbraak van het coronavirus, is het de Rechtspraak gelukt om de afgelopen weken 75 procent van de rechtszaken te behandelen. Dit gebeurde veelal online, schriftelijk of telefonisch. Door het coronabestendig maken van gerechtsgebouwen zijn inmiddels steeds meer fysieke zittingen mogelijk.

Waar mogelijk worden ook strafzaken schriftelijk of via een videoverbinding behandeld, bijvoorbeeld als het gaat om regie- of pro formazittingen. Voor de inhoudelijke behandeling van strafzaken is echter een fysieke zitting meestal noodzakelijk. Tussen 17 maart tot 21 mei konden door de uitbraak van het coronavirus ongeveer 14 duizend misdrijfzaken bij de rechtbanken en ruim 3 duizend strafzaken bij de gerechtshoven niet door de rechter worden behandeld. Deze achterstand kan niet worden ingelopen met reguliere werkwijzen en de bestaande personele bezetting, daarom zijn extra maatregelen noodzakelijk.

Wethouder: 30 procent gemeentelijke managers moet van niet-westerse afkomst zijn

Wethouder Touria Meliani (Personeel en Organisatie) wil dat het aantal ambtenaren bij de gemeente Amsterdam van 'niet-westerse migratieachtergrond' door middel van een voorkeursbeleid omhoog gaat. Volgens haar is de gemeente nu geen afspiegeling van de Amsterdamse beroepsbevolking.

Meliani heeft onderzoek laten doen naar onder meer de afkomst van het gemeentelijke personeel. Van de vorig jaar getelde 15670 ambtenaren heeft 26 procent een niet-westerse migratieafkomst en 10 procent een westerse migratieafkomst.

Betere werkgever
'De diversiteit van de stad Amsterdam zie je niet terug binnen de gemeente, terwijl dit wel bittere noodzaak is', stelt Meliani. 'Hoe meer verscheidenheid in de organisatie, hoe beter het contact met de bewoners van de stad en hoe scherper het oog voor wat er nodig is. Alleen met een inclusieve cultuur kan de gemeente Amsterdam haar werk goed uitvoeren én een betere werkgever worden.'

Het aandeel medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond in managementfuncties blijft volgens haar achter. Ze zegt dat er daarom een 'inclusief werving- en selectieproces' komt. 'Met als concreet instrument een voorkeursbeleid voor hogere management- en directiefuncties voor medewerkers met een niet-westerse migratieachtergrond. Dit moet ertoe leiden dat deze lagen van de organisatie straks voor 30 procent bestaat uit mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.'

Antidiscriminatiebeleid
Verder komt er een 'inclusieve werkcultuur'. Er wordt een intern antidiscriminatiebeleid ingesteld en het melden van pesten, discriminatie en uitsluiting wordt gestimuleerd. Daarnaast wordt er een toegankelijkheidsagenda opgesteld, specifiek gericht op de fysieke toegankelijkheid en werkomstandigheden voor medewerkers met een (niet) zichtbare handicap en/of chronische ziekte.

De gemeente gaat elke twee jaar onderzoek doen naar de beleving op de werkvloer en 'de ontwikkeling van de personele samenstelling wordt nauwlettend gevolgd'. Ook wordt de gemeenteraad twee keer per jaar geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering.

FOK! Wat een weer: hittegolf gaan we niet halen!

Hallo!  

Ja, een hittegolf zit er nét niet in deze dagen. We hebben echter juli en augustus nog, dus nog niets is verloren. Regionaal gaat het echter wel lukken. In het zuiden werd het vandaag al 31 graden en morgen en overmorgen lukt dat ook daar. In De Bilt bleef het kwik steken op 29,4 graden en dat is dus geen tropische dag. De komende dagen lukt dat waarschijnlijk wel, echter op zaterdag is er een kans dat de temperatuur onder de 25 graden blijft. Dan hebben we dus landelijk gezien geen hittegolf.

Het was dus zonovergoten gisteren en er was vrijwel geen bewolking. Waar wel bewolking aanwezig is, dat is in het noorden van Spanje en Portugal, want daar hangen momenteel een paar joekels van onweersbuien rond. Ook buienactiviteiten in het oosten van Europa en het is daar al erg nat geweest de laatste dagen.

Hier niets van dat alles. Ook vandaag schijnt de zon weer volop en wordt het dus op veel plaatsen tussen de 25 en 31 graden. Wel kunnen er wat stapelwolkjes ontstaan, maar tot een bui groeien die zeker niet uit. De wind is oostelijk en neemt later in het Waddengebied toe tot vrij krachtig.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

De Overijsselse Vecht (Foto: FOK!)
De Overijsselse Vecht. Prachtige foto. (Foto:FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1986

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1986 (na een suggestie in de comments van FOK!ker Hagelslagfabrikant).

1986 was het jaar waarin Flevoland werd toegevoegd als twaalfde provincie van Nederland. Aruba werd autonoom, het biljet van 250 gulden werd geíntroduceerd en het eerste computervirus - de naam brain dragend - duikt op. Ook sluiten Engeland en Frankrijk een verdrag voor de bouw van een tunnel onder het kanaal. In Zweden biedt een luchtvaartmaatschappij de eerste rookvrije lijndiensten aan en Voyager 2 bereikt Uranus. Twee dagen daarna explodeert spaceshuttle Challenger bij de lancering. Evert van Benthem wint de elfstedentocht.

Prince Andrew verlooft zich met Sarah Ferguson en in de Efteling opent de attractie Fata Morgana. Ook ontploft in dat jaar een van de reactoren in Tsjernobyl, waarbij meer dan 4000 mensen om het leven kwamen.

In Ierland wordt bij een referendum bepaald dat echtscheidingen voortaan zijn toegestaan en boven de zuidpool is sprake van een enorm gat in de ozonlaag en in Nederland wordt de Oosterscheldekering in gebruik genomen.

Verder wordt Mike Tyson de jongste wereldkampioen boksen in de zwaargewichten ooit. 

Wat er in de top-40 op 1 stond in 1986 zie je op de volgende pagina's.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #70
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.