AustraliŽ en Nieuw-Zeeland organiseren WK 2023 vrouwenvoetbal

Het wereldkampioenschap voetbal is over drie jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. De 35 leden van de FIFA-raad gaven het gezamenlijke bid van de twee landen donderdag de voorkeur boven het bid van Colombia. Het Nederlands vrouwenelftal mag proberen om Down Under hun tweede plek te verbeteren. De stemming was 22-13. 

Het betekent dat er voor het eerst een FIFA-toernooi wordt georganiseerd door twee landen die niet tot dezelfde federatie behoren. Australië stapte begin deze eeuw over naar de Aziatische bond, terwijl Nieuw-Zeeland in Oceanië actief bleef. Ook Japan en Brazilië waren in de race. Japan haakte echter af vanwege de verplaatsing van de Olympische Spelen. Brazilië moest zich vanwege COVID-19 terugtrekken.  

Bij het WK in 2023 zullen voor het eerst 32 landen meedoen. Bij het wereldkampioenschap van vorig jaar in Frankrijk, waar Nederland in de finale verloor van de Verenigde Staten, namen er 24 landen deel. Het WK voor vrouwen werd in 1991 voor het eerst gehouden, met China als gastland. Vervolgens was het toernooi achtereenvolgens in Zweden, twee keer de VS, weer China, Duitsland, Canada en Frankrijk.

De FIFA kondigde tevens aan de komende vier jaar een miljard dollar in het ontwikkeling van het vrouwenvoetbal te steken.