Jongeren leggen verhalen veteranen vast in Maatschappelijke Diensttijd

Meer dan 50 jongeren tussen de 14 en 27 jaar zijn gisteren begonnen met het vervullen van hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij Defensie. Vanwege het COVID-19-virus is de opzet anders dan het oorspronkelijke plan. Dus geen fysieke uitdaging en geen bivak. Wel deelname aan Operatie Vrijheidsschrijvers, met als doel het verhaal van een veteraan te vertellen.

Via een beeldscherm maakten de jongeren kennis met elkaar en vormen uiteindelijk 26 duo’s. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het eindproduct. Daarbij kunnen de 2-koppige teams al hun creativiteit de vrije loop laten.

Nadat ze ‘hun’ veteraan hebben geïnterviewd, hoeft het verhaal namelijk niet persé als verhaal te verschijnen. Liever als vlog, als schilderij of verpakt in een ander soort kunstwerk. Het mag allemaal.

Om enigszins beslagen ten ijs te komen, maakt een cursus storytelling deel uit van het traject. Ook volgen de jongeren workshops, één om te leren hoe je het best samenwerkt, een andere om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis.

Via onder meer het Veteraneninstituut komen de duo’s in contact met ‘hun’ veteraan.

Expositie
Op 28 juli moeten de creaties worden ingeleverd. Op 31 juli zijn ze te zien in een expositie, sowieso digitaal, maar misschien ook in levende lijve te bezoeken.

Operatie Vrijheidsschrijvers is bedoeld om jongeren in contact te brengen met onder anderen ouderen, waardoor ze misschien iets minder eenzaam zijn in de COVID-19-periode.

Oorspronkelijke plan
Overigens is er de hoop dat de volgende groepen jongeren gewoon deelnemen aan de oorspronkelijk bedoelde 80 uur durende MDT Missie bij Defensie. Daarbij worden ze in korte tijd fysiek en mentaal uitgedaagd, onder meer tijdens een 3-daagse militaire bivak. De laatste 40 uur waren bedoeld de nieuw geleerde skills en drills in te zetten bij het doen van maatschappelijk werk.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)