FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 april 2020

Politie onderzoekt dodelijk verkeersongeval

De politie onderzoekt een dodelijk verkeersongeval dat woensdagavond iets na 20.30 uur plaatsvond op de kruising Kanaalweg/Rijksweg in Horn

Er ontstond door nog onbekende oorzaak een aanrijding tussen en motor en een auto. Hierbij kwam de motorrijder om het leven. Een traumahelikopter werd ingezet maar dat mocht niet meer baten. Personalia van het slachtoffer worden op dit moment nog niet gegeven. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval. De genoemde kruising is afgesloten voor het verkeer. 

Privacy First: Corona apps vormen bedreiging voor ieders privacy

Met grote zorg heeft Privacy First gisteren kennisgenomen van het voornemen van de Nederlandse overheid om speciale apps te gaan inzetten ter bestrijding van de Corona-crisis. Privacy First ziet het gebruik van dergelijke apps als een gevaarlijke ontwikkeling, aangezien dit kan leiden tot talloze onterechte verdenkingen, stigmatisering, onnodige onrust en paniek. Zelfs “geanonimiseerd” kunnen de gegevens uit dergelijke apps via koppeling alsnog tot individuele personen herleid worden.

Bij grootschalig gebruik leidt dit tot een surveillance maatschappij waarin iedereen geobserveerd en geregistreerd wordt en men zich voortdurend gemonitord waant, met een maatschappelijk chilling effect tot gevolg. Groot risico is dat de verzamelde data voor meerdere doelen worden gebruikt en misbruikt door bedrijven en overheden. In handen van criminele organisaties vormen deze data bovendien een goudmijn voor criminele activiteiten. Voor Privacy First wegen deze risico’s van “Corona apps” niet op tegen de veronderstelde voordelen.

Het recht op anonimiteit in de openbare ruimte is een klassiek grondrecht en cruciaal voor het functioneren van onze democratische rechtsstaat. Een democratisch besluit tot opheffing hiervan is onacceptabel. Mocht alsnog besloten worden tot grootschalige inzet van “Corona apps”, dan dient dit dus strikt anoniem en op zuiver vrijwillige basis te gebeuren. Met individuele toestemming vooraf zonder enige vorm van druk, volledig geïnformeerd en voor een legitiem, specifiek doel. Privacy by design (het inbouwen van privacybescherming in de techniek) dient daarbij leidend te zijn. Voor Privacy First zijn dit harde juridische voorwaarden die niet onderhandelbaar zijn. Mocht hier niet aan voldaan worden, dan zal Privacy First dit bij de rechter aanvechten.

Mogelijk spectaculaire komeet lijkt uit elkaar te vallen

Slecht nieuws voor mensen die zin hadden om volgende maand naar een mogelijk vrij spectaculaire komeet te kijken. Y4 ATLAS zou met name halverwege de maand bijzonder helder kunnen worden en makkelijk met het blote oog te zien kunnen zijn, maar het gaat niet de goede kant op.

De afgelopen dagen is uit metingen met de Ningbo Education Xinjiang Telescope (NEXT) gebleken dat de komeet - vermoedelijk door de warmte van de zon - mogelijk in stukken aan het breken is, wat uiteraard bepaald niet goed is voor de helderheid en dus de zichtbaarheid


Daarnaast wijkt de positie van Y4 ATLAS sinds ruim twee weken steeds verder af van de positie die men op basis van de aantrekkingskracht van de zon zou verwachten. Er is dus iets aan de hand, en desintegratie lijkt helaas een realistische optie te zijn.

\

Bernie Sanders wil niet meer tegen Trump

De Verenigde Staten krijgt voorlopig nog geen socialistische president. Bernie Sanders kondigde woensdag aan te stoppen met het vechten tegen Joe Biden. Het lijkt erop dat Biden het tijdens de presidentsverkiezingen in november op gaat nemen tegen huidig president Donald Trump.


Bernie Sanders geeft op (Foto: Win McNamee/Getty Images)

Toch is dat nog niet helemaal zeker, aangezien ook binnen de Democratische Partij getwijfeld wordt aan de fysieke gesteldheid van Biden om de Verenigde Staten goed te leiden. De gouverneur van de staat New York, Chris Cuomo,  gooit op dit moment hoge ogen met zijn leiderschapskwaliteiten gedurende de coronacrisis, ook al heeft New York een bijna onbedwingbare kolonne aan coronapatiënten.

Zelfs Hillary Clinton zou nog kunnen, helemaal gezien Biden aankondigde op zoek te gaan naar een vrouwelijke vice-presidentskandidaat. 'Crooked Hillary' houdt het echter bij het af en toe een politiek proefballonnetje oplaten, maar weigert vooralsnog concreet te worden.

Sanders was niet echt populair bij de Democraten, zelfs voormalig president Barack Hussein Obama uitte zijn twijfels over de oude baas, maar steunde toch ook weer nooit openlijk zijn eigen vice-president Biden. Misschien wel vanwege de bekende spreuk van Biden "Arme kinderen zijn net zo getalenteerd als blanke kinderen".

De verkiezingsbeloften van Sanders leken af en toe te mooi om waar te kunnen maken, kwijtschelding van studieschulden, minimumloon naar vijftien dollar, enorme belastingdruk voor miljardairs en een totale renovatie van het zorgstelsel in de VS.

In het begin van de voorverkiezingsperiode deed Sanders het prima, maar hij verloor meer en meer staten aan zijn concurrenten en leek last te hebben van zijn 'socialistische collega' Elizabeth Warren. Vooral Biden maakte op een gegeven moment enorme sprongen en gaat nu fier aan de leiding.

Het is de tweede keer dat Sanders opgeeft. In 2016 verloor hij nipt van Hillary Clinton, die toen smadelijk de presidentsverkiezing verloor van The Donald.

Biden heeft overigens wat socialistische ideeën van Sanders overgenomen, waaronder gratis onderwijs. De vergeetachtige Biden maakt echter de afgelopen periode een slechte indruk bij het publiek tijdens tv-optredens, waarbij hij mensen uitschold en zelfs de naam van zijn vorige baas vergat. Tevens ligt Biden onder vuur vanwege een aangifte van seksueel misbruik.


Is Joe Biden in mentale problemen? (Bron: YouTube)

WK atletiek verplaatst naar 2022

Vanwege het uitstellen van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021 heeft de internationale atletiekbond World Atletics besloten om het wereldkampioenschap een jaar op te schuiven naar 2022. Het WK in het Amerikaanse Eugene vindt nu plaats van 15 tot en met 24 juli 2022.

Doordat de Olympische Spelen vanwege het coronavirus verplaatst zijn naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021 is er geen plaats voor het WK dat op 6 augustus zou beginnen.

De nieuwe datum voor het WK zorgt wel voor problemen. In de zomer van 2022 staan de Commonwealth Games in Birmingham en EK atletiek in München gepland. Exacte datums zijn nog niet bekend maar vermoedelijk beginnen de Commonwealth Games op 27 juli en het EK op 11 augustus.

Huisarts en apotheker aangesproken op voorschrijven chloroquine tegen corona

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een huisarts uit Meijel en zijn apotheker aangesproken. De huisarts zegt bezig te zijn met een experiment tegen corona en schrijft daarom een combinatie van geneesmiddelen voor, waaronder chloroquine en azitromycine. De inspectie vindt dit een kwalijke zaak. De huisarts en apotheker handelen hiermee in strijd met de behandelrichtlijnen. Er is nog steeds geen bewezen geneesmiddel dat helpt tegen corona. En de manier waarop hij nu aangeeft te experimenteren is ook niet volgens de richtlijnen.

De inspectie heeft al eerder aangegeven dat het reumamedicijn chloroquine / hydroxychloroquine niet binnen de reguliere zorg mag worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Wanneer chloroquine niet volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven, dreigt er een tekort voor de mensen die het echt nodig hebben.

Mocht de huisarts en zijn apotheker doorgaan met het voorschrijven en verstrekken van chloroquine als middel tegen corona, kan de inspectie andere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete.

Belangrijkste huisartsinformatie tijdelijk te raadplegen

Om de toenemende druk tijdens de COVID-19-crisis op huisartsenposten en op de spoedeisende hulp te verlichten, wordt het tijdelijk mogelijk om huisartsgegevens van meer patiënten te raadplegen. Hiermee kunnen dokters sneller werken, omdat niet alle gegevens ter plekke hoeven worden uitgevraagd en ingetypt in de systemen.

Huisartsenposten kunnen normaal alleen belangrijke informatie zoals allergieën en medicatie raadplegen als de patiënt daar (vooraf) toestemming voor heeft gegeven. Met de tijdelijke maatregel hoeft dit niet. Dit zorgt ervoor dat de huisartsgegevens van mensen die nog geen keuze daarover hebben gemaakt klaar staan om te worden geraadpleegd door Huisartsenpost en Spoedeisende hulp (SEH) ten tijde van deze crisissituatie.

Ruim acht miljoen Nederlanders die geen voorkeur hebben aangegeven worden nu geregistreerd als ‘corona-opt in’. Dit betekent dat de belangrijke huisartsinformatie beschikbaar wordt gesteld. Mensen die dit niet willen kunnen dit aangeven bij de huisarts of via volgjezorg.nl (opt-out). De huisartsenpost vraagt bovendien zelf bij raadpleging van de gegevens mondeling toestemming aan de patiënt, zolang de patiënt in staat is zijn wil te uiten. Zonder toestemming mag de huisartsenpost het dossier niet inzien.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt met deze maatregel in samenwerking met de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie tegemoet aan het verzoek van de huisartsen, de eerste hulp artsen en de Patiëntenfederatie om een oplossing te vinden voor het vollopen van de huisartsenposten en de SEH’s.

'Filmstudio heeft Orlando Bloom als Joe 'Tiger King' Exotic op het oog'

De documentaireserie Tiger King: Murder, Mayhem And Madness die recent op Netflix is verschenen is door 20th Century Fox opgepikt. De studio heeft niemand minder dan Orlando Bloom in het vizier om de excentrieke Joe Exotic in een film te spelen, zo zegt een insider van The Sun.

Volgens de insider staat de studio te trappelen om de bizarre documentaire naar het witte doek te brengen. "Hoewel het filmen op dit moment niet mogelijk is, zijn filmstudio's druk bezig met het verkennen van mogelijkheden om na dit alles zo snel mogelijk te beginnen. Ze denken dat Tiger King een perfect verhaal is." De insider geeft aan dat de film zich meer kan richten op details die niet in de Netflixdocumentaire te zien waren. "Hoewel gesprekken over een film net zijn begonnen maar men denkt dat het idee zeker potentie heeft. Zeker met een acteur als Orlando Bloom; de studio denkt dat hij Joe fantastisch neer kan zetten."

Of Joe Exotic het eens is met de castingkeuze valt te betwijfelen. Tiger King-regisseurs Eric Goode en Rebecca Chaikin zeggen recent met Joe te hebben gesproken, die nu een gevangenisstraf van 22 jaar moet uitzitten. Volgens hem ziet hij Brad Pitt als hem tussen de tijgers staan. Joe's ex-man John Finlay heeft er andere ideeën bij: "Het moet Shia LaBeouf of Channing Tatum worden."

De film is niet de eerste spin-off van de Netflixshow. Er wordt op dit moment gewerkt aan een televisieserie die zich richt op Joe zijn nemesis en dierenrechtenactiviste Carole Baskin. Zij wordt gespeeld door Kate McKinnon, die in 2016 in de remake/reboot van Ghostbusters was te zien.

Tiger King
Filmstudio heeft Orlando Bloom als Joe 'Tiger King' Exotic op het oog

Azarkan opent aanval op Öztürk

Nadat partijleider Tunahan Kuzu van partijgenoot Selcuk Öztürk moest opstappen vanwege een buitenechtelijke affaire, is woensdag bekend geworden dat huidig fractievoorzitter Farid Azarkan vindt dat het hele bestuur van politieke partij Denk maar moet opstappen, inclusief Öztürk. Dit zou eventueel de weg vrijmaken voor Azarkan als partijleider.

"Het is een vervelende tijd, er worden veel roddels verspreid over Denk", vertelt de begrijpende en sussende Azarkan via de Twitterfeed van Denk, die lijdend moet toezien hoe beide partijoprichters elkaar als kemphanen de tent uitvechten. 

Het idee van Kuzu om tijdens een ledenbijeenkomst op 6 juni zijn gram op Öztürk te halen, valt dan ook niet in goede aarde bij Azarkan. "Ik wil niet dat de twee oprichters tegenover elkaar komen tijdens een discussie.” Eerder sprak Öztürk zijn stemvee toe over de ontstane reuring binnen de partij.

Lees ook: Kuzu slaat terug: 'Öztürk is matennaaier'

"Het wordt tijd voor rust en verbinding", volgens de sympathieke Marokkaan, die voorstelt om een interimbestuur aan te stellen die Denk, uiteraard onder leiding van Azarkan, door de donkere tijd moet leiden.

Kuzu zei eerder dat hij niet van plan is om uit de fractie te stappen en ook zeker zijn Kamerzetel houdt. "Ik laat me niet wegjagen uit de partij die ik zelf heb opgericht."

Auto over de kop na vlucht voor politie, 2 arrestaties

Een 20-jarige Marokkaanse automobilist met onbekende woonplaats en zijn even oude passagier uit Rotterdam zijn op 7 april op de Statenweg en in de Statentunnel in Rotterdam aangehouden. Kort voor zijn arrestatie had de bestuurder op een agent ingereden en hem op het laatste moment ontweken.

Rond 18.35 uur reed het tweetal in één auto op de Zwart Janstraat en sloeg de Bergweg in. De bestuurder volgde de daarmee niet de verplichte rijrichting, wat voor een agent aanleiding was om hem op zijn gedrag te willen aanspreken. In plaats van te stoppen reed de automobilist , al bellend, hard weg. De agent volgde de auto en lichtte meteen zijn collega's in. Tezamen zetten zij alles op alles om de automobilist op een veilige en verantwoorde manier te achterhalen.

Stofwolk
De verdachte reed zó hard dat hij een enorme stofwolk achter zich liet en het volgens de agenten een wonder was dat hij niemand aanreed.. De man negeerde zowat alle denkbare verkeersregels en reed vele malen fors harder dan de maximaal toegestane snelheid van 50 kilometer per uur. Op de Noordsingel racete de verdachte naar een tegemoetkomende politieauto en nét voordat hij hem frontaal zou raken, week de bestuurder nog uit.

Over de kop
Na een rit in Rotterdam Crooswijk verloor de bestuurder door zijn ongekende rijgedrag op het Bentinckplein de macht over het stuur. De auto raakte een paal en sloeg over de kop. De twee inzittenden renden de auto nog wel uit, maar met alle toegesnelde agenten bleek dat onbegonnen werk. Ze werden snel aangehouden en na een check door ambulancepersoneel kon het duo mee maar net bureau. De agent die op de Noordsingel bijna werd geraakt, heeft aangifte gedaan van poging doodslag.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

1 dode, 2 gewonden bij steekincident in Purmerend

Dinsdagmiddag heeft rond 15.00 uur een steekincident plaatsgevonden in een woning aan de Julianastraat. Hierbij overleed een 63-jarige vrouw uit Purmerend aan haar verwondingen.

In de woning werd ook een 39-jarige man uit Purmerend met een steekwond aangetroffen. Op straat, nabij de woning, werd een 33-jarige vrouw uit Purmerend eveneens met een steekwond gevonden. Beide zijn naar het ziekenhuis vervoerd waar zij nog steeds worden behandeld.

Omdat de politie niet weet wat zich precies in de woning heeft afgespeeld, zijn zowel de man als de vrouw aangemerkt als verdachte en aangehouden. De politie doet onderzoek naar de aanleiding van het steekincident en de rol van de betrokkenen.

Jordan Peele werkt samen met Will Smith voor Universal's Dark Universe

Het leek even over te zijn voor Universal's Dark Universe, na de flop van The Mummy met Tom Cruise in de hoofdrol. Het succes van The Invisible Man heeft echter nieuw leven in dit universum geblazen. Dat meldt Full Circle Cinema.

Niemand minder dan Jordan Peele, bekend van recente hits als Get Out en Us, had al een contract getekend bij Universal Pictures voor twee films, waar er eentje dus onder het Dark Universe valt. Hij heeft Will Smith voor ogen als mogelijke hoofdrolspeler in deze film. Er is nog niet bekendgemaakt welk monster Peele gaat behandelen en of dat hij er een eigen draai aan gaat geven. 

Wel is onlangs bekendgeworden dat John Krasinski werkt aan een film voor het universum die alles te maken gaat hebben met vampieren.

Jordan Peele werkt samen met Will Smith voor Universal's Dark Universe (foto: Hollywood Reporter)
Jordan Peele werkt samen met Will Smith voor Universal's Dark Universe (foto: Hollywood Reporter)

COVID-19: 969 nieuwe besmettingen en 147 doden, totaal 20.549 en 2248

Tot en met 8 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 20.549 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 969 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 7735 (+308) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 147 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2248 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Het volledige rapport met dagcijfers is te bekijken op de site van het RIVM in pdf-vorm.

Politie vindt lijk in Haarlem, gaat uit van misdrijf en zoekt getuigen

Dinsdag aan het begin van de avond kreeg de politie een melding van een mogelijk lichaam in het water van de Mooie Nel in de buurt van het Mooie Nelpad in Haarlem. Ter plaatse werd door de politie een stoffelijk overschot aangetroffen van een nog onbekend persoon.

In verband met de omstandigheden waaronder het lichaam werd gevonden, gaat de politie uit van een misdrijf. De politie heeft daarom een Team Grootschalige Opsporing gestart.

De rechercheurs van het onderzoeksteam zijn op zoek naar getuigen. Heeft u mogelijk iets verdachts gezien op of nabij het water van de Mooie Nel?  Dan wordt u verzocht contact op te nemen met de poliltie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Kruithuis Den Bosch wordt Vesting- en Watermuseum

Het Kruithuis in Den Bosch blijft als rijksmonument bewaard voor de stad. De raad van ‘s-Hertogenbosch heeft op 7 april de financiering van de restauratie en herbestemming van het gebouw goedgekeurd. De provincie Noord-Brabant draagt hieraan bij met een subsidie vanuit het investeringsprogramma de Erfgoedfabriek. Als Vesting- en Watermuseum levert het Kruithuis straks een belangrijke bijdrage aan het toerisme van ‘s-Hertogenbosch.

De Kring Vrienden gaat het Vesting- en Watermuseum na de restauratie inrichten en exploiteren. Op deze locatie zijn straks verschillende verhalen te zien en horen. Verhalen over de plek, de Tachtigjarige Oorlog en het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. En ook hoe Bosschenaren vier eeuwen lang het water hebben ingezet om zich te verdedigen tegen de vijand. Het Kruithuis wordt het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Een plek waar we het verhaal vertellen over water en duurzaamheid. En een onderdeel van het UNESCO netwerk van watermusea.

Financiering
De gemeente ’s-Hertogenbosch blijft eigenaar van het Kruithuis. Om het gebouw te restaureren en herbestemmen tot museum is 4,4 miljoen euro nodig. De provincie draagt van dat bedrag 800.000 euro bij uit de Erfgoedfabriek. De inrichting van het museum wordt betaald door de Kring Vrienden. Daarnaast betalen zij straks een kostendekkende huur voor gebruik van het Kruithuis.

Herbestemming- en restauratieplan
Samen met de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch is gewerkt aan een plan voor het Vesting- en Watermuseum. Er lag al een plan uit 2016. Dit is onderzocht op haalbaarheid en uitgewerkt. Het resultaat is een Voorlopig Ontwerp. In dit ontwerp wordt ook rekening gehouden met de verduurzaming van het gebouw en de toegankelijkheid voor minder validen.

In 2020 volgt de aanbesteding voor het bouwteam. In het tweede kwartaal van 2022 kan het Vesting- en Watermuseum naar verwachting worden geopend.

Spoedwetgeving Justitie en Veiligheid naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel van de ministers Dekker (voor Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met nieuwe tijdelijke voorzieningen die nodig zijn vanwege de coronacrisis, is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Naast de directe bestrijding van het coronavirus is het ook van groot belang dat de samenleving zoveel als mogelijk normaal blijft functioneren.

De spoedwet vervalt op 1 september 2020. Omdat niet valt uit te sluiten dat de noodzaak voor de tijdelijke voorzieningen ook na deze datum nog blijft bestaan, is een mogelijkheid opgenomen om deze termijn telkens met twee maanden te verlengen. Voor enkele onderdelen geldt terugwerkende kracht tot en met 23 maart 2020.

Op verschillende terreinen kunnen tijdelijk elektronische middelen worden gebruikt, waar nu nog fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures zijn voorgeschreven. Dan gaat het bijvoorbeeld om beursvennootschappen en verenigingen die jaarlijks een algemene vergadering moeten houden. Door het coronavirus is het fysiek bijeenkomen onwenselijk.

Het bestuur van rechtspersonen kan straks bepalen om een algemene vergadering te houden die uitsluitend via livestream (audio of video) te volgen is. Voorwaarde is wel dat de leden en aandeelhouders tijdens die vergadering of van tevoren vragen kunnen indienen, die uiterlijk op de vergadering zelf worden beantwoord. Mocht een lid of aandeelhouder niet optimaal hebben kunnen deelnemen aan zo’n vergadering, dan zijn de genomen besluiten toch rechtsgeldig. Ook kan het bestuur de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uitstellen.

De rechtspraak kan in meer gevallen elektronische communicatiemiddelen inzetten. Er wordt al gebruik gemaakt van videoverbindingen tijdens een mondelinge behandeling. Straks kan dit vaker worden toegepast zodat bijvoorbeeld een advocaat of een procespartij niet fysiek hoeft te verschijnen omdat met beeldbellen kan worden volstaan.

De aanpassingen gelden ook voor mensen die vanwege de corona-maatregelen niet in persoon bij de notaris kunnen verschijnen om een akte te ondertekenen, zoals een testament. Met behulp van audiovisuele communicatiemiddelen kan deze akte dan toch tot stand komen.

Verder wordt het mogelijk naast of in plaats van bloed, ook speeksel of slijm af te nemen van een verdachte, als het vermoeden bestaat dat deze drager is van een ernstige besmettelijke ziekte. Dit betekent dat verdachten kunnen worden getest op het corona-virus.

Amerikaanse politie zegt sorry voor gebruik Purge-sirene

De politie van Crowley in de Amerikaanse staat Louisiana heeft haar verontschuldigingen moeten aan bieden voor het gebruik van een zeer unieke sirene. Om aan te geven dat de avondklok in de plaats van kracht was, luidde er een duidelijke sirene. Dit was alleen niet zomaar een sirene, maar degene die wordt gebruikt in de film The Purge.

The Purge

De avondklok is ingesteld omdat de verspreiding van het coronavirus met name in deze stad zeer snel verliep. Om de uitbraak te verminderen is deze maatregel ingesteld, met om 9 uur in de avond het geluid van een sirene om duidelijk te maken dat de avondklok is begonnen. Het alarm dat op 2 april in Crowley te horen was, was alleen geleend van de bekende horrorfilm.

In de film The Purge uit 2013 begint na het luiden van het signaal een periode van twaalf uur waarin alle misdaden zijn toegestaan, waaronder moord. Tijdens deze periode zijn hulpdiensten niet bereikbaar. Na gebruik van de sirene in Crowley zijn er meer dan 500 berichten bij de lokale politie gekomen met vragen over de avondklok, maar ook vooral waarom deze sirene is gekozen. Politiecommandant Jimmy Broussard heeft aan KATC News laten weten dat hij geen idee had het gebruikte alarm dat is gebruikt uit The Purge komt. Van een collega werd hij gewezen op een mooie 'oude, militaire sirene' om onderscheidend te zijn. Na dit incident klinkt volgens hem voorlopig ook geen ander soort sirene om de start van de avondklok aan te kondigen.

De sherrif van Acadia Parish, een gemeenschap waar Crowley onderdeel van is, distantieert volledig via een geschreven verklaring. "Afgelopen nacht klonk er een 'Purge-sirene' die door de Crowley Police Department is ingezet om het begin van de avondklok aan te geven", zo is te lezen in een schriftelijke verklaring. "Wij hebben meerdere klachten ontvangen over het gebruik van de sirene en het geloof dat wij verantwoordelijk zijn voor het selecteren van dit geluid. Wij zijn echter niet betrokken geweest in de keuze en het gebruik van de 'Purge-sirene' en gebruiken ook geen soortgelijke sirene voor dit doeleinde. Alle klachten en verdere vragen verwijs ik door naar de Crowley Police Department / politiecommandant Broussard."

Of er in de desbetreffende nacht meer moorden en overvallen in Crowley zijn gepleegd is niet bekendgemaakt.

Man aangehouden na natuurbrand

Na een natuurbrand aan de Juliana van Stolberglaan in Aerdenhout heeft de politie een 37-jarige man aangehouden. Getuigen hadden dinsdag rond 16.20 uur gezien dat de man de brand had aangestoken.

Direct belden deze getuigen de hulpdiensten. De man is na een zoekactie in de omgeving aangehouden. De brandweer wist het vuur te blussen. De man zit vast voor verhoor en onderzoek.

CD Projekt Red wil Cyberpunk 2077-pc's zien

CD Projekt Red kondigt de ‘Cyber-up Your PC’-wedstrijd aan waarin de community wordt gevraagd een pc behuizing te ontwerpen, volledig in Cyberpunk 2077-stijl.

Aanmelden voor de wedstrijd is mogelijk tot 17 mei 15:00 uur. Inzendingen worden beoordeeld op hun haalbaarheid, creativiteit en op hoe trouw het design is aan de Cyberpunk 2077-stijl. Iedereen die aan de wedstrijd wil deelnemen, moet ervoor zorgen dat hun ontwerp voldoet aan de deelnamecriteria die vermeld staan op de officiële Cyber-up Your PC-website voordat ze deelnemen aan de wedstrijd.

Een panel van experts selecteert de 5 beste inzendingen uit alle geldige inzendingen die bekend worden gemaakt op 29 mei 2020. De 5 geselecteerde inzendingen worden dan vervolgens echt gemaakt door professionele casemodders van over de hele wereld. Vervolgens wordt er een winnaar geselecteerd tijdens de grote finale, die plaatsvindt op 17-18 juli 2020.

De prijzen die deelnemers kunnen winnen bestaan onder meer uit pc-gaming gear, gesponsord door Alienware, NVIDIA en SteelSeries, waarbij de hoofdwinnaar tijdens de live finale een hoofdprijs krijgt toegekend.

Cyberpunk 2077 is vanaf 17 september verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De Google Stadia-versie staat gepland voor release in 2020.

UFC vecht door op indianengrond

Over de hele wereld ligt de sportwereld plat, behalve misschien in Wit-Rusland, maar UFC-directeur Dana White houdt zijn belofte: de UFC gaat door. Voor de komende MMA-evenementen heeft White een slimme oplossing bedacht: indianen.


UFC octagon (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

In de Verenigde Staten hebben de indianen een uitzonderingspositie. Zo hoeven ze, onder voorbehoud, geen staatsbelasting af te dragen, krijgen ze gratis lagere schooltoegang en gratis huisvesting. Daarnaast hoeven ze zich niet aan regels te houden die wel voor Amerikanen in de verschillende staten door de VS gelden.

De mogelijkheid van het ontduiken van die opgelegde regels geeft de UFC de mogelijkheid om hun evenementen door te laten gaan: de indianen hoeven zich niet aan de lock-down te houden en ze hoeven zich niet neer te leggen bij opgelegde sportregels, waaronder het verplicht stopzetten van alle sportevenementen in de staat Californië.

Lees ook: UFC koopt privé-eiland om te vechten, ondanks corona

Het Tachi Palace Casino Resort in Lemoore CA is daarom de ultieme plek om een feestje te bouwen, aangezien dit wordt beheerd door indianen en op grond ligt dat eigendom is van de indianengemeenschap Tachi-Yokut in Santa Rosa. Overigens is het casino bekend met het organiseren van sportevenementen, nadat eerder organisatie World Extreme Cagefighting er 22 vechtgala's organiseerde.

White zei eerder al dat de UFC een eiland gekocht had om evenementen zonder publiek op te organiseren en hij zou alle vechters vooraf laten testen op het hebben van het coronavirus. De sportautoriteit in de staat Californië heeft al aangegeven niet mee te zullen werken aan de komende UFC-gala's, maar White is daar niet van onder de indruk en heeft het resort voor de komende twee maanden afgehuurd.

UFC 249 wordt op zaterdag 18 april gehouden en zal onder andere het gevecht om de interimtitel in het lichtgewicht tussen Tony Ferguson en Justin Gaethje bevatten.

Een stukje maan winnen met World of Tanks Blitz

Wargaming komt met wel een heel aparte competitie in het spel World of Tanks Blitz, je kunt namelijk kans maken op stuk grond op de maan met een eigendomsbewijs.

Het event zal tussen 10 en 16 april plaatsvinden en wordt gespeeld met de nieuwe 'Gravity Force'-modus op de nieuwe map genaamd 'Sea of Tranquility Moon'. Voor dit event is ook de zwaartekracht bij de volgende maps wegghaald: Sea of Tranquility, Mirage, Winter Malinovka, Desert Sands, El Alamein, Normandy en Dead Rail.

De beste spelers zullen strijden voor eigendommen van 4046m2 (1 acre) op de echte Sea of Tranquility op de maan die in samenwerking met de partner Lunar Embassy zijn aangeschaft.

World of Tanks Blitz is een aangepaste standalone versie van World of Tanks waarmee je cross-platorm kunt spelen tussen iOS, macOS, Android, Windows 10 en Steam. Meer informatie over deze competitie en de spelregels zal vanavond om 19:30 tijdens een livestream bekendgemaakt worden.

Twee 16-jarige jongens aangehouden voor mishandeling Goirle

In het onderzoek naar een recente mishandeling op de Fraterstuin in Goirle heeft de politie vanmorgen met toestemming van de officier van justitie in hun woning twee 16-jarige jongens uit Goirle als verdachten aangehouden. Ze zijn ingesloten en worden verhoord.

Afgelopen week heeft de recherche uitgebreid onderzoek gedaan naar een mishandeling die op woensdag 1 april plaats vond op de Fraterstuin in Goirle. Een man en vrouw liepen daar rond 20.30 uur. Zij werden aangesproken door een aantal jongeren waarna een discussie ontstond die uitliep op een handgemeen. De man werd daarbij verschillende keren geslagen en getrapt. Ook een omstander, die de groep van de man wilde weghouden, moest het ontgelden.

Direct na de mishandeling startte de politie een onderzoek. Uit dat onderzoek zijn twee 16-jarige jongens uit Goirle als verdachten naar voren gekomen. Zij zijn vanmorgen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. De groep jongens is bekend bij de politie en waarschijnlijk volgen er later nog meer aanhoudingen.

Natuurvergunning voor biomassacentrale Diemen

Energiebedrijf Vattenfall krijgt een natuurvergunning om in Diemen 2 aardgascentrales en een hulpwarmtecentrale te laten vervangen door een biomassacentrale. De uitstoot van de toekomstige biomassacentrale in Diemen is lager dan van het complex dat er nu staat. Ook wordt de maximale uitstoot die in de natuurvergunning van 2015 is genoemd hersteld. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland besloten.

Op de locatie waar de biomassacentrale gaat komen staan nu nog 2 aardgasgestookte centrales en een hulpwarmtecentrale. Daarvoor is in 2010 en 2015 een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 afgegeven. Juni 2019 hebben alle betrokken partijen bovendien een convenant gesloten waarin verdergaande afspraken zijn gemaakt over de uitstoot van de nieuwe biomassacentrale, het tijdelijke gebruik van biomassa en de te hanteren duurzaamheidscriteria. Alle partijen – ook de provincie – hebben met dit convenant ingestemd.

Stikstofneerslag
Als een aanvrager aan alle eisen voor de wet Natuurbescherming voldoet, dan kan hij een natuurvergunning krijgen. Er mag bijvoorbeeld niet extra stikstof neerslaan op natuur.

Uit berekeningen blijkt dat geen extra stikstof neerslaat op de natuur, niet tijdens de bouw van de biomassacentrale en niet daarna wanneer hij in gebruik is. Dat komt omdat de biomassacentrale met veel minder vermogen en minder uren gaat draaien.

De gehele toegestane stikstofneerslag wordt daarnaast minder, omdat in een eerdere natuurvergunning een te hoge maximale uitstoot was opgenomen. Hoewel Vattenfall nooit tot de maximale uitstoot is gekomen, is deze omissie aangepast, zodat ook de biomassacentrale niet meer stikstof zal gaan uitstoten.

Fun met Funda #192 - A special extraordinary edition

Soms is het lastig om een goede kandidaat voor de Fundareeks te vinden, maar heel soms is er een pand dat om een spcecial edition smeekt. In hartje Amsterdam vinden we dit extravagante pand. Gelegen aan de Nieuwezijds Voorburgwal, op 4 minuten loopafstand van Centraal Station. De oorspronkelijke vraagprijs was ruim een miljoen, maar kennelijk raken ze het aan de straatstenen niet kwijt, want inmiddels is de vraagprijs net geen 9 ton. Kijken jullie even mee?? 

Special extraordinary edition  (Foto: Funda)
Special extraordinary edition (Foto: Funda)

Aangehouden voor eenvoudige stroperij

Dinsdagavond zijn een man en een vrouw betrapt op het wegnemen van gezaagde boomstammetjes bij de Schelphoek in Wolphaartsdijk, (eenvoudige) stroperij heet dat volgens het Wetboek van Strafrecht. Een jachtopziener was daar een controle aan het doen en zag de twee personen de gezaagde boomstammen in een auto met Belgisch kenteken leggen.

De BOA vroeg aan de twee of zij toestemming van het Waterschap hadden het hout weg te halen. Dat bleken ze niet te hebben. De opsporingsambtenaar heeft gegevens van de twee genoteerd. Vervolgens vroeg de jachtopziener assistentie aan de politie en zijn de twee verdachten door de politie aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex.

Vandaag worden de twee verdachten gehoord. Er zal proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt. Na afhandeling van de zaak wordt het hout teruggegeven aan het Waterschap dat de eigenaar van het hout is.

De twee aangehouden verdachten betreffen een 64-jarige man uit Wolphaartsdijk en een Belgische vrouw van 59 jaar waarvan de woonplaats niet bekend is.

Motorrijder (36) overleden na verkeersongeval

Bij een ernstig verkeersongeluk op de Wippolderlaan in Den Hoorn is dinsdagmiddag 7 april een 36-jarige motorrijder uit Dordrecht om het leven gekomen. Rond 15.30 uur raakte de motorrijder door nog onbekende oorzaak de macht over zijn stuur kwijt en belandde via een lantaarnpaal op de weg.

Zijn motor botste vervolgens tegen een auto die daar ook reed. Hulpdiensten waren snel op de Wippolderlaan aanwezig, maar konden het leven van de motorrijder helaas niet meer redden. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Coronacrisis kan tijdelijke belemmering zijn bij overdracht van vreemdelingen aan Italië

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid mag bijzonder kwetsbare vreemdelingen blijven overdragen aan Italië. Dat blijkt uit twee uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. In een derde uitspraak van vandaag wordt erop ingegaan dat door de coronacrisis de overdracht aan Italië nu niet kan worden uitgevoerd. Dit is een tijdelijke belemmering die de aanwijzing van Italië als verantwoordelijke lidstaat niet onrechtmatig maakt. De staatssecretaris moet beoordelen of en wanneer de overdracht van de vreemdelingen feitelijk kan plaatsvinden.

Opvangvoorzieningen in Italië
In de drie zaken heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geweigerd om asielaanvragen van vreemdelingen te behandelen. In één zaak gaat het om een alleenstaande vrouw met een kind dat halverwege 2019 is geboren, in een andere zaak om een man met een ernstige psychische aandoening. Italië is op grond van de Europese Dublinverordening verantwoordelijk voor de behandeling van hun asielaanvragen. De vreemdelingen vinden dat de staatssecretaris hun aanvragen in behandeling had moeten nemen, omdat zij bijzonder kwetsbaar zijn. Volgens de vreemdelingen ontbreken in Italië voldoende en adequate opvangvoorzieningen voor bijzonder kwetsbare vreemdelingen zoals zij.

Geschikte opvang als dat nodig is
Weliswaar zijn de opvangvoorzieningen in Italië de afgelopen jaren stelselmatig versoberd, maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak betekent dat niet dat vreemdelingen in Italië niet meer adequaat kunnen worden opgevangen. De staatssecretaris heeft in het ene geval aan de Italiaanse autoriteiten laten weten dat het gaat om een moeder met baby en in het andere geval om een man die aan een medisch behandelaar moet worden overgedragen. De staatssecretaris gaat er terecht vanuit dat de Italiaanse autoriteiten vervolgens voor geschikte opvang zullen zorgen en dat zij het zullen laten weten, als die geschikte opvang er niet is.

Rondzendbrief en informatie van Italiaanse autoriteiten
De Italiaanse autoriteiten hebben namelijk in een rondzendbrief van 8 januari 2019 aan de andere Europese lidstaten laten weten dat zij alle vreemdelingen die volgens de Dublinverordening recht op opvang hebben, opvang bieden die in overeenstemming is met hun grondrechten. Ook hebben de Italiaanse autoriteiten in december 2019 informatie gegeven aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Daarin bevestigen zij nogmaals dat de opvang in Italië voldoet aan de vereisten van de Europese Opvangrichtlijn. Zij lichten daarin toe dat er bijzondere opvangvoorzieningen zijn voor bijzonder kwetsbare personen, zoals alleenstaande vrouwen met kinderen en mensen die lijden aan ernstige geestelijke aandoeningen.

Situatie van vóór de coronacrisis
In de uitspraken over kwetsbare vreemdelingen beoordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak de situatie van vóór de coronacrisis. Uit de derde uitspraak van vandaag volgt dat de staatssecretaris terecht tot overdracht van vreemdelingen heeft besloten. Dat er tijdelijk niet overgedragen kan worden, is een ‘feitelijk beletsel’. Dat brengt geen verandering in de verantwoordelijkheid van Italië voor de behandeling van het asielverzoek. De staatssecretaris moet beoordelen of en wanneer de overdracht van de vreemdelingen feitelijk kan plaatsvinden.

Verhoogd risico op slechte gezondheid voor werknemers met zwaar werk en obesitas

Werknemers met obesitas en lichamelijk of psychisch zwaar werk hebben ruim twee keer zo veel kans op een slechter ervaren gezondheid dan werknemers met een gezond gewicht en zonder zwaar werk. Voor werknemers in de bouw is het effect van deze combinatie (obesitas met zwaar werk) groter dan de optelling van de afzonderlijke effecten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het Erasmus MC en Volandis in opdracht van ZonMw.

Om de gezondheid van werknemers met een lage of praktische opleiding te verbeteren, is in dit onderzoek nagegaan wat een ongezonde leefstijl betekent voor de gezondheid van werknemers met zwaar lichamelijk werk of werkstress. Het onderzoek laat zien dat rokende werknemers met lichamelijk zwaar werk of werkstress ongeveer een twee keer zo groot risico lopen op een slechter ervaren gezondheid dan werknemers die niet roken en geen zwaar werk hebben. De onderlinge relaties tussen arbeidsomstandigheden, leefstijl en gezondheid zijn onderzocht in vijf grote databestanden onder werknemers met een lagere of praktische opleiding, waaronder werknemers in de bouw.

Werknemers met werkstress roken vaker en zijn vaker te zwaar
Het samenvoegen van bevindingen uit de verschillende databestanden toont aan dat werknemers met lichamelijk zwaar werk vaker roken (27% meer kans). Werknemers in de bouw met lichamelijk zwaar werk hebben echter minder vaak obesitas dan hun collega’s in de bouw zonder lichamelijk zwaar werk. Werknemers met een hoge psychische belasting op het werk (werkstress) hebben vaker obesitas (25% meer kans) en roken vaker (13% meer kans) dan werknemers zonder werkstress.

Ongezonde leefstijl geen directe verklaring voor gezondheidseffecten zwaar werk
In het algemeen blijkt zwaar werk gerelateerd aan een slechtere gezondheid, maar een ongezonde leefstijl kan deze slechtere gezondheid niet helemaal verklaren. Gegevens uit de bouw laten zien dat werknemers met lichamelijk zwaar werk 65 procent meer kans hebben op een slechtere gezondheid dan collega’s zonder lichamelijk zwaar werk. Deze kans op een slechtere gezondheid is nog groter als zij ook nog te zwaar zijn. Maar de slechtere gezondheid onder werknemers met lichamelijk zwaar werk wordt niet helemaal verklaard door roken, alcoholgebruik, overgewicht en weinig bewegen. De gezondheidseffecten komen direct door het zware werk en mogelijk door andere factoren, die hier niet zijn onderzocht.

De onderzoeksresultaten benadrukken het belang van een beleid gericht op én het verlichten van lichamelijke werkomstandigheden en werkstress én het stimuleren van een gezonde leefstijl. Dergelijke integrale maatregelen kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en duurzame inzetbaarheid.

Poolse man aangehouden na mishandeling landgenoot

Een 38-jarige Poolse man is dinsdag 7 april 2020 omstreeks 23.50 uur op een camping in Oisterwijl aangehouden omdat hij in een vakantiehuisje een 52-jarige landgenoot mishandeld zou hebben. Het slachtoffer had verwondingen in zijn gezicht en deed met behulp van een tolk aangifte. Hij vertelde dat hij tijdelijk met twee mannen en een vrouw in een vakantiehuis woont.

Terwijl hij in bed lag te slapen werd hij door een van de medebewoners zonder enige aanleiding met gebalde vuisten op zijn gezicht geslagen. Hij is daarop het huisje uit gevlucht en heeft bij de beheerder van het park alarm geslagen. Zij zijn samen terug naar het huisje gelopen om de huisgenoot aan te spreken over zijn gedrag. Deze man bleek echter nog steeds agressief te zijn, waarbij hij het tweetal belaagde, tijdens het tumult heeft hij daarbij zelf ook een hoofdwond opgelopen.

Rechter moet per geval toetsen of opslag van DNA bij veroordeelde minderjarigen gerechtvaardigd is

De rechter moet bij de beoordeling van een bezwaarschrift tegen de opslag van een DNA-profiel de minderjarigheid van de veroordeelde meewegen als bijzondere omstandigheid waaronder het misdrijf is gepleegd. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld naar aanleiding van een vordering cassatie in het belang van de wet.

DNA bij veroordeelden
De Wet DNA bij veroordeelden (Wet DNA-V) regelt het afnemen van celmateriaal bij bepaalde groepen veroordeelden en het verwerken ervan tot een DNA-profiel dat in de DNA-databank wordt opgeslagen. De officier van justitie is op grond van de wet verplicht een DNA-bevel af te geven aan veroordeelden die een zogenoemde voorlopige hechtenis-feiten (feiten waarvoor vier jaar gevangenisstraf of meer kan worden opgelegd) hebben begaan en van wie nog geen DNA-profiel in de databank zit. In de wet zijn in art. 2 lid 1 onder b twee uitzonderingsgronden opgenomen.

Er wordt door de officier van justitie geen bevel tot afname van DNA-materiaal gegeven als een DNA-profiel niet van betekenis is voor de opsporing van het feit waarvoor de betrokkene is veroordeeld of als sprake is van zodanige bijzondere omstandigheden dat niet te verwachten is dat de veroordeelde nog een keer een strafbaar feit zal begaan. Wanneer de officier van justitie een DNA-bevel heeft afgegeven kan de veroordeelde een bezwaarschrift indienen bij de rechter om te laten toetsen of deze uitzonderingsgronden van toepassing zijn.

Vordering cassatie in het belang van de wet
Advocaat-generaal (AG) Spronken bij de Hoge Raad diende twee maanden geleden om twee redenen een vordering tot cassatie in het belang van de wet in. Ten eerste is de rechtspraak naar aanleiding van ingediende bezwaarschriften zeer verdeeld. Sommige rechtbanken verklaren bezwaarschriften gegrond als het gaat om een minderjarige en zij het bewaren van een DNA-profiel niet in verhouding vinden staan tot de ernst van het strafbare feit en de jeugdige leeftijd van de veroordeelde; andere rechtbanken doen dat niet. De Hoge Raad heeft op 13 mei 2008 uitspraak gedaan, eveneens naar aanleiding van een vordering tot cassatie in het belang der wet, over het vraagstuk of minderjarigen anders dan meerderjarigen moeten worden behandeld.

Deze uitspraak heeft niet de gewenste rechtseenheid en rechtsgelijkheid gebracht. De tweede reden is dat het VN-Mensenrechtencomité op 18 juli 2017 naar aanleiding van twee tegen Nederland ingediende klachten kort gezegd heeft bepaald dat de (toepassing van de) Wet DNA-V onvoldoende waarborgen en maatwerk bevat voor minderjarigen en in strijd is met art. 17 IVBPR. Volgens het VN-Mensenrechtencomité moet sprake zijn van een beoordeling ‘on a case-by-case basis’. In de zaken waarom het ging was ten onrechte de minderjarigheid van de veroordeelde niet betrokken in de beoordeling.

Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad heeft beslist dat de omstandigheid dat de veroordeelde ten tijde van het plegen van het feit minderjarig was, moet worden betrokken bij de vraag of er sprake is van een uitzonderingsgrond zoals bedoeld in artikel 2 lid 1 onder b Wet DNA-V. De rechter kan ermee rekening houden of de gevolgen van het bepalen en verwerken van het DNA-profiel evident disproportioneel zijn voor die (minderjarige) veroordeelde. Daarnaast kan de rechter betrekken of sprake is van een geringe kans op herhaling.

Uitspraak cassatie in het belang van de wet
Een uitspraak van de Hoge Raad ‘in het belang van de wet’ heeft geen gevolgen voor de partijen in de zaak. Wat de Hoge Raad ook beslist, de uitspraak van de eerdere rechter blijft voor de partijen gelden. De uitspraak van de Hoge Raad gaat over hoe de wettelijke regeling moet worden uitgelegd. Daardoor is het voor rechters in vergelijkbare toekomstige zaken duidelijk hoe zij de wet moeten uitleggen en toepassen.

Valorant trekt 1,7 miljoen kijkers

Gistermiddag begon de closed bèta van Valorant, de nieuwe shooter van Riot Games. Veel spelers zijn nieuwsgierig naar de game en dat bleek uit de kijkcijfers op Twitch.

De piek van het aantal kijkers was maar liefst 1,7 miljoen, terwijl de rest van de dag het kijkersaantal enorm bleef. Op het moment van schrijven kijken nog altijd ruim driehonderdduizend mensen op Twitch. Kijkers maken kans op toegang tot de closed bèta, wat de hoge cijfers ook wel enigszins verklaard. Ook het grote aantal bots dat kijkt helpt ongetwijfeld mee.

Hoe dan ook is het een indrukwekkend getal en een goed begin voor Valorant.

Valorant Bots

Politie zoekt getuigen van belediging in Bunschoten

Afgelopen maandag werd een 54-jarige vrouw uit Bunschoten uitgescholden en in het gezicht gehoest door twee jongens. De politie zoekt de twee verdachten.

Rond 17.15 uur fietste het slachtoffer met een mondkapje op door Bunschoten. Dit deed zij omdat zij voor haar zieke ouders en zieke man zorgt. Toen ze door de Tuinfluiter fietste, op de kruising Koolmees met de Leeuwerik in de Vogelbuurt, fietsten er twee jongens op haar af en maakten haar met woorden belachelijk. En daar lieten ze het niet bij. Eenmaal in de buurt van de vrouw, hoestten en spuugden de twee jongens haar opzettelijk in het gezicht. De vrouw probeerde nog achter hen aan te fietsen, maar helaas. Een man op de bakfiets schoot de vrouw te hulp en hij ging achter de twee jongens aan.

De politie heeft een aangifte opgenomen en is op zoek naar de twee jongens. De man die op de bakfiets reed, heeft zich bij de politie gemeld. Hij heeft een verklaring afgelegd. De recherche van het basisteam De Bilt – Eemdal - Soest onderzoekt de zaak nu verder. 

Het gaat om twee jongens tussen de 14 en 16 jaar oud, allebei met donker haar. Ze waren op de fiets, een van hen droeg een petje met daarin een rode kleur. Ze zijn gevlucht in de richting van basisschool ‘De Vlugt’. Mensen met informatie kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Rode Kruis: grootste humanitaire crisis sinds Tweede Wereldoorlog dreigt

‘De coronacrisis groeit snel uit tot de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog’, zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. ‘De COVID-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel’. Het Rode Kruis roept daarom staten en humanitaire organisaties op om alles op alles zetten om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan. De hulporganisatie vreest anders voor het lot van de meest kwetsbaren ter wereld.

“Deze ramp is anders. Een ‘normale’ ramp is afgebakend, denk aan een aardbeving in een specifiek gebied, zegt Nederlander Frido Herinckx, die voor het Internationale Rode Kruis de wereldwijde hulpverlening coördineert. Dan sturen wij vanuit humanitaire organisaties bijvoorbeeld mobiele ziekenhuizen en hulp naar één plek. Maar op dit moment staat de hele wereld voor dezelfde crisis en is het maar de vraag of anderen hulp kunnen sturen. We zien in Nederland en andere Europese landen wat het coronavirus aanricht bij een kwalitatief goede gezondheidszorg,”, aldus Herinckx. “Het is niet voor te stellen wat er gebeurt als het virus ook voet aan de grond krijgt in gebieden waar de ziekenhuizen verwoest zijn en waar zelfs de basale dingen zoals schoon water en zeep niet voorhanden zijn. Laat staan intensive care-bedden en beademingsapparatuur.”

Landen waar de gezondheidszorg is uitgeput door jaren van conflict zijn onder meer Syrië, Jemen, Afghanistan en Zuid-Soedan. Nog een voorbeeld is het noorden van Mali, waar 93% van de medische voorzieningen is verwoest. De paar klinieken die nog overeind staan, worstelen al om ziektes als malaria en mazelen te behandelen. “Hoe kunnen we van hen verwachten mensen met het coronavirus te testen en te behandelen? De gezondheidszorg die nog over is, zal instorten als COVID-19 bovenop de bestaande problemen komt.” Het Rode Kruis heeft in sommige conflictgebieden als enige hulporganisatie toegang om hulp te bieden.

Hulp in kwetsbaar gebied
Ook de situatie in vluchtelingenkampen, sloppenwijken en detentiecentra baart het Rode Kruis zorgen. Fysiek afstand nemen is vaak onmogelijk, hygiënevoorzieningen zijn vaak niet op peil. Het Rode Kruis zet in conflictgebieden, vluchtelingenkampen en detentiecentra alles op alles om verspreiding van het virus tegen te gaan en de gezondheidszorg te ondersteunen. Zo zijn in Gaza matrassen en dekens uitgedeeld aan mensen in quarantaine. In Soedan worden handpompen gerepareerd en wordt zeep verstrekt aan vluchtelingen. Ook in Somalië zijn 120.000 huishoudens voorzien van zeep, chloortabletten en voorlichting over het virus. In Irak worden zeep en beschermingsmiddelen verstrekt aan gevangenissen waar meer dan 40.000 gevangenen verblijven.

Ook buiten conflictgebieden is het Rode Kruis actief. In bijna 150 landen is de hulporganisatie bezig met de bestrijding van het coronavirus. Zo zijn er in Iran al miljoenen mensen gescreend bij de ingangen van steden, en zijn er meer dan 6.000 mensen doorverwezen naar klinieken voor onderzoek. Op de Filipijnen rijden pick-uptrucks rond met water zodat mensen hun handen kunnen wassen. En in landen als Italië en Spanje brengen Rode Kruis-ambulances (mogelijke) coronapatiënten naar het ziekenhuis.

758 miljoen euro nodig
Wereldwijd heeft het Rode Kruis 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Herinckx: “Omdat het zo onvoorspelbaar is waar het virus het eerst de kop opsteekt, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk kunnen handelen. Want is er over twee maanden een uitbraak in Syrië, Zuid-Soedan of Jemen? Of overal tegelijk? We weten het niet, maar wat we wel weten: áls het gebeurt, moeten we zo snel mogelijk in actie komen om het virus in toom te houden en een catastrofe onder de meest kwetsbaren te voorkomen.”

Het Rode Kruis opende vorige maand giro 7244 om de hulp zowel in Nederland als in de rest van de wereld op te kunnen schalen en haalde tot nu toe 694.000 euro op.

Efteling en Rijksmuseum gaan we het meest missen met Pasen

Terwijl het Paasweekend traditiegetrouw het startpunt is van het attractieseizoen liggen alle attracties er nu verlaten bij. Voor de pretparken, dierentuinen en musea betekent de coronacrisis een financieel drama. De bezoekers missen vooral de Efteling en het Rijksmuseum, blijkt uit de 6e editie van het Dagattracties Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Steeds meer musea openen inmiddels hun deuren online zodat de tentoonstellingen alsnog bezocht kunnen worden.

Dierentuinen domineren het verlanglijstje van ontspannende dagattracties
Maar liefst zeven dierentuinen staan in de top 10 van ontspannende dagattracties die de Nederlander het komende Paasweekend het meest gaat missen. Van deze zeven staat Diergaarde Blijdorp het hoogst op het lijstje. En ondanks veel negatief nieuws over de inhoud en resultaten van Wildlands in Emmen, zijn nog steeds veel mensen nieuwsgierig naar dit in 2016 geopende park. Ten opzichte van de vorige meting van 2018 is vooral Apenheul fors in aantrekkingskracht gegroeid. Twee jaar geleden stond het Apeldoornse park nog negende op de verlanglijst van te bezoeken attracties en nu is dit plaats vier.

Voor een leerzaam dagje uit zou men het liefst komend weekend naar Amsterdam gaan, voor het Rijksmuseum of anders het Anne Frank Huis. In een gezelschap met kleine kinderen zou de keuze anders worden. Madurodam, Het Spoorwegmuseum en NEMO worden als meest kindvriendelijk gezien onder de leerzame uitstapjes.

Onderzoek onder 1.600 respondenten
Voor het Dagattracties Merkenonderzoek 2020 zijn 1.600 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid van alle Nederlandse dagattracties onderzocht. Daarna is voor de 50 bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk is op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= geholpen bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), bezoekintentie, bezoek en groeiverwachting. Het onderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld.

De Efteling in betere tijden  (Foto: FOK!)
De Efteling in betere tijden (Foto: FOK!)

Grote hoeveelheid grondstof synthetische drugs aangetroffen in Venlo

In een woning aan de Gebroeders Daelstraat in Venlo heeft de politie dinsdagochtend een grote hoeveelheid grondstof aangetroffen voor synthetische drugs. Twee personen zijn aangehouden.

Naar aanleiding van een anonieme melding gingen agenten de betreffende woning binnen en troffen daar in totaal circa 160 kilo grondstof aan. De exacte waarde is niet bekend, maar het gaat om een groot bedrag.  Deze grondstof wordt gebruikt voor het vervaardigen van synthetische drugs. Beide bewoners, een man en een vrouw, zijn aangehouden. De spullen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De woning ligt midden in een woonwijk

FOK! Wat een weer: lekker!

Vandaag zijn er flinke zonnige perioden en het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16°C op de Wadden tot 25°C plaatselijk in het zuidoosten. De wind is eerst zwak uit een oostelijke richting maar wordt in de loop van de ochtend variabel. In de loop van de middag steekt in de kustgebieden een noordenwind van zee op en zal het vooral in het noorden van het land merkbaar afkoelen. In de avond wordt de wind overal noord tot noordoost.

In de nacht naar donderdag is er alleen hoge bewolking. Het blijft droog. De minima liggen tussen 4°C in het noordoosten en 12°C in het zuiden. De wind komt uit noordoostelijke richtingen en is zwak.

Donderdag komen er vooral in de ochtend nog enkele wolkenvelden voor maar in de middag is het overwegend zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het Waddengebied tot 23°C in het zuidoosten. De wind is overwegend matig uit noordoostelijke richting. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Ergens in Nederland (Foto: Interpretatie)
Ergens in Nederland (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Extra IC-capaciteit voor coronapatiënten in Calamiteitenhospitaal

Defensie en het UMC Utrecht richten in het Calamiteitenhospitaal 19 IC-plekken in, speciaal voor coronapatiënten. De militaire organisatie levert 56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 personen ondersteunend personeel en intensive-care materiaal.

De extra capaciteit stelt het UMC Utrecht in staat nog meer IC-patiënten op te nemen die vanwege het COVID-19-virus aan de beademing moeten. In het Calamiteitenhospitaal, dat normaal gesproken kortstondige traumaopvang biedt, wordt de bestaande IC-capaciteit van 12 bedden uitgebreid naar 19.

Met deze extra uitbreiding komt de IC-capaciteit van het UMC Utrecht in totaal op 80 IC-bedden uit. Deze extra capaciteit voor het UMC Utrecht komt geleidelijk beschikbaar, zodat de artsen en verpleegkundigen van Defensie en het UMC Utrecht zich goed kunnen voorbereiden, alle apparatuur aanwezig is en de benodigde middelen in voldoende mate op voorraad zijn. De artsen en verpleegkundigen van Defensie gaan nauw samenwerken met de intensivisten en specialistisch verpleegkundigen van het UMC Utrecht.

Stap in strijd tegen het coronavirus
“Door nu ook gebruik te gaan maken van de IC-capaciteit in Calamiteitenhospitaal met zorgpersoneel van Defensie en UMC Utrecht, zetten we samen met het UMC Utrecht weer een stap in de strijd tegen het coronavirus”, aldus plaatsvervangend commandant Calamiteitenhospitaal, kapitein Esther de Vlugt.

Bijzonder ziekenhuis
Het Calamiteitenhospitaal is een volledig operationeel ziekenhuis dat bij grote ongelukken of calamiteiten voor slachtoffers wordt opengesteld. Dit bijzondere ziekenhuis is een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de ministeries van Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Sony introduceert PS5 'DualSense' controller

Sony heeft vandaag de PlayStation 5 controller onthuld. De nieuwe controller, genaamd DualSense, komt met een ander design en nieuwe features. De belangrijkste nieuwe functie is de haptische feedback, waarmee je volgens Sony realistische vibraties kunt voelen. Hiermee zou je bijvoorbeeld tijdens het racen het verschil tussen diverse ondergronden kunnen voelen.

De nieuwe adaptive triggers geven ook meer feedback, waardoor bijvoorbeeld het opspannen van een boog echter aanvoelt. Verder is de 'Share'-knop vervangen met de 'Create'-knop. Wat die verandering precies inhoudt gaat Sony pas later onthullen. De DualSense heeft tenslotte ook een ingebouwde microfoon, waardoor je dus ook zonder headset kunt communiceren. Hoe de geluidskwaliteit daarvan is laat zich nog raden.

De PlayStation 5 moet dit najaar tijdens de feestdagen uitkomen.

Laatste reviews en specials
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
special
42 Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #3
special
35 Random Pics van de Dag #13
special
42 Random VrijMiBabes #3 (not very sfw)
©FOK.nl e.a.