Zevenklapper met fraaie volley voor Istiklol bij seizoensstart Tadzjikistan

Er is sport en er zijn beelden van, dus we gaan het gewoon melden, want alleen maar afgelastingen en uitgestelde wedstrijden worden ook een beetje eentonig. De Ligai olii Tojikiston is begonnen en dan weten we allemaal wat dat betekent: de Eredivisie van Tadzjikistan!

We zaten er met z'n allen op te wachten na de Super Cup-kraker tussen recordkampioenen Istiklol en de noordelijke uitdagers Khujand en met name de hoofdstedelijke titelverdedigers stelden niet teleur. Istiklol begon de jacht op de negende titel, en de zevende op rij, met een heuse zevenklapper op bezoek bij stadsgenoot Dushanbe-83.

Het verhaal van Dushanbe-83 zal wel grotendeels bekend zijn: de club eindigde vorig jaar onder leiding van clubtopscorer Elchibek Rashidbekov als derde in de Tadzjiekse Jupiler League na een felle strijd met Parvoz Bobojon Ghafurov, Eskhata Khujand en natuurlijk het flink weggezakte Ravshan Kulob - waarbij laatstgenoemde in 2012 en 2013 als laatste club nog de landstitel pakte vóór Istiklol de macht overnam, het lijkt nog zo kort geleden.

Enfin, met maar liefst vijf Ghanezen in de selectie betreed Dushanbe-83 voor het eerst de hoogste competitie, maar dat begon dus niet zo lekker tegen de grootste club van allemaal. Zo opende de Turkmeens international Wahyt Orazsähedow de score in de werkelijk zeikende regen met een bal die via de paal het doel betrad en ook via de paal er weer uit stuiterde, waarna Manuchekhr Dzhalilov - wie anders? - met een heerlijke bal de 0-2 erin volleerde.

Nog voor rust sloeg de vlam in de pan: er werd geduwd, geschreeuwd en Alisher Ergashev (Dusbanbe-83) én de jonge international Ehson Panjshanbe (Istiklol) konden vertrekken. Kort na rust kreeg Alisher Dzhalilov, familie van, de bal tegen zijn kneiter en zo zorgde hij met het nodige geluk voor de 0-3. Recordinternational Manuchekhr Dzhalilov liet een kwartier later de volgende goal optekenen dankzij een heerlijke vrije trap die hij recht in het doel ramde.

Een minuut of vier later kwam de bal voor de voeten van alleskunner Manuchekhr terecht en hij completeerde zijn hattrick met de 0-5. Iskandar Dzhalilov, neef van Manuchekhr en Alisher, legde de bal bij de ook al jonge international Sheriddin Boboev neer en hij maakte de 0-6. De Tadzjiekse verpersoonlijking van het nummer 14, men noemt hem ook wel de Cruijff van Dushanbe, legde in de laatste minuut op uiterst subtiele wijze de bal nog eens in het net voor de 0-7 eindstand.

Uitslagen Ligai olii Tojikiston
Lokomotiv-Pamir - Fayzkand 2-2
Khatlon - Istaravshan 2-1
Kuktosh - Regar-TadAZ 0-0
CSKA Pamir Dushanbe - Khujand 1-3
Dushanbe-83 - Istiklol 0-7

De hoogtepunten van de wedstrijd