FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 april 2020

Horrorfilm Cannibal Holocaust krijgt gamevervolg

De Italiaanse exploitatiefilm Cannibal Holocaust krijgt in het kader van zijn veertigjarige bestaan een videogame-sequel. Dat werd bekendgemaakt middels een reveal-trailer die afgelopen woensdag op YouTube verscheen en waarin tevens te lezen is dat niemand minder dan de originele, niet bepaald onomstreden regisseur Ruggero Deodato verantwoordelijk is voor de regie en het script van de game. Hij doet dat in samenwerking met een Italiaanse indie-ontwikkelaar, Fantastico Studio.

Het spel wordt omschreven als een interactieve horror/adventure 'waarin spelers verschillende personages kunnen besturen om de beweegredenen achter de wanhopige expeditie door de jungles van Borneo te ontrafelen'. De game, die gewoon Cannibal heet, moet op 20 november van dit jaar verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One, pc, Nintendo Switch en mobiele apparaten.

De film Cannibal Holocaust kwam in 1980 uit en vertelt het verhaal van een reisgezelschap dat op expeditie gaat door het Amazoneregenwoud om kannibalistische stammen te onderzoeken. De film was buitengewoon omstreden vanwege het extreme geweld en andere schokkende beelden zoals verkrachting en dierenmishandeling die in de film voorkomen.

Deodato werd kort na het uitbrengen van de film zelfs gearresteerd op verdenking van moord omdat critici ervan overtuigd waren dat de gewelddadige scenes uit de film echt waren. De Italiaanse regisseur werd echter snel vrijgesproken toen hij samen met de 'vermoorde' acteurs in de rechtbank verscheen om de special effects in de film uit te leggen.

Desondanks werd Cannibal Holocaust in meer dan vijftig landen verboden, waaronder Australië, Groot-Brittanië, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Finland. In Nederland werd de film geschikt bevonden voor kijkers van zestien jaar en ouder.

Ruggero Deodato en Eli Roth op de set van Hostel 2 (Foto: Wikimedia)
Ruggero Deodato en Eli Roth bij een persevenement in 2006 (Foto: Wikimedia)

Aboutaleb wil thuissekssites uit de lucht halen

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gaat aan justitieminister Ferd Grapperhaus vragen om sekssites uit de lucht te halen die advertenties voor thuisseks aanbieden. Dat is in deze coronavirustijden namelijk niet zo'n handig idee, en het adverteren ervoor is nu zelfs niet toegestaan.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf zegt signalen te hebben gekregen dat er ondanks strenge controles sekssites zijn die meewerken aan valse advertenties. "Dan wordt tijdens de virtuele seks afgesproken om elkaar in het echt te ontmoeten", aldus Hoogwerf, die blij zegt te zijn dat Aboutaleb naar de minister stapt.

Ook constateerde Hoogwerf na nauwkeurig onderzoek dat het onverminderd druk is op bijvoorbeeld homo-ontmoetingsplekken als het Kralingse Bos. Aboutaleb heeft daarop toegezegd dat ook daar strenger gecontroleerd zal worden.

Özürk zegt 'siktir git' tegen verbaasde Azarkan

Het is hommeles in het Land van Denk. 'Griezel' Selcuk Öztürk wil 'Koning Overspel' Tunahan Kuzu afzetten. Dat lukt nadat hij zijn maat naait, maar dan neemt 'Rattenkoning' Farid Azarkan het heft in handen en eist het vertrek van het gehele bestuur, inclusief Griezel.

Aan de namen te zien lijkt dit sprookje zich in een ver land af te spelen, maar helaas: de Middeleeuwse hofstad Den Haag is het toneel, in het jaar van de Corona. Öztürk weigert te vertrekken en wil de strijd met de Rattenkoning aangaan. Helaas heeft hij zich verrekend, want de Rattenkoning heeft het volk op zijn hand.


Lafjes armpje drukken eindigt in chaos bij Denk (Foto: Yasin Yagci/Anadolu Agency/Getty Images)

Lokale politici en de jongerenorganisatie staan steevast achter de Marokkaan. Dagblad Telegraaf heeft een brandbrief in handen gekregen waarin zij eisen dat het bestuur opstapt. De brief is, naast de jongerenbeweging, ondertekend door de fractieleiders van Denk in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede, Zaanstad, Amersfoort, Deventer, Schiedam, Zuid-Holland en Flevoland. 

De partijtop spreekt inmiddels niet meer met elkaar en laat het conflict tot een apotheose komen tijdens de ledenbijeenkomst op 6 juni (komt allen). "Alleen tijdens een algemene ledenvergadering is het mogelijk om bestuurstaken over te dragen. In het belang van Denk en alle mensen die zich jarenlang keihard hebben ingezet voor onze idealen, zullen wij als bestuur voorlopig onze werkzaamheden blijven voortzetten", zo zegt het bestuur.

Het bestuur zal wel 'onafhankelijken' een onderzoek naar de huidige gang van zaken laten uitvoeren. Op 6 juni mogen de leden dan beslissen over de toekomst van Denk.

Azarkan is verbaasd dat men zijn autoriteit niet erkent. "Volgens mij is het uniek dat een oproep van een politiek leider terzijde wordt geschoven. Dat is jammer en niet respectvol. Het draagt ook niet bij aan de oplossing van onze interne problemen en het zorgt voor verdeling binnen onze partij. Terwijl ik juist een waardige oproep heb gedaan, omdat het bestuur niet in staat is om de problemen op te lossen."

Hij vindt het niet integer van het bestuur dat zij zelf een onderzoek laat instellen. "Daarnaast ga ik als fractieleider zelf over onderzoeken naar de fractie", zo huilt de rattenkoning nog eens over het gebrek aan onderdanigheid van zijn zelfverklaarde onderdanen.

In ieder geval wil hij op 6 juni geen nieuwe leider kiezen. "Dat is raar, laten we eerst alles eens oplossen."

IC-verpleegkundige in gezicht gespuugd: "Doe je in deze tijd niet!"

Een 33-jarige IC-verpleegkundige, we noemen haar even Renate, is deze week in Zeist tijdens een rondje hardlopen in haar gezicht gespuugd. De politie heeft mensen gevraagd uit te kijken naar de daders.

Het ging om drie scooters, elk bezet met de bestuurder voorop en naar men aanneemt een vriendje achterop. Ze zijn licht getint, droegen petjes en donkere kleding. Renate zag dat ze al wat raar deden tegen een fietsende tegenligger, waarna ze geschreeuw hoorde en natte spetters in haar gezicht voelde.

De verpleegkundigde is nog achter de jongens aan gerend, maar dat was uiteraard kansloos. "Ik ben zo boos! Elke dag help ik met het redden van levens, maar op deze manier werk je me tegen. Dit is onbeschoft en smerig, dat doe je niet in deze tijd!", aldus Renate, hoewel we daar nog wel aan toe willen voegen dat iemand in het gezicht spugen ook in niet-virustijden wellicht wat over the top is.

Renate is niet bang dat ze de door SARS-CoV-2 veroorzaakte ziekte COVID-19 heeft, maar heeft het gebeuren wel gemeld bij haar baas en de politie.

Gouverneur Californië stopt UFC eigenhandig

Hemel en aarde werd bewogen om het MMA-geweld van de grootste MMA-organisatie ter wereld, de UFC, door te laten gaan. Er was een deal met de Indianen gemaakt en er was zelfs een eiland veiliggesteld waar een octagon op gebouwd werd. 


Dana White (links, foto: Michael Ciaglo/Getty Images)

Zaterdag 18 april zou het eerste evenement gehouden worden, daarna elke week eentje. Directeur Dana White wilde koste wat kost het circus gaande houden, naar later bleek omdat de UFC goud geld kan verdienen als ze een minimum aan gala's in een jaar organiseert. Het lijkt erop dat de UFC de 750 miljoen dollar nu gaan missen.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom (D), had geen zin in het feestje en heeft de eigenaar van de tv-rechten, ESPN, 'netjes gevraagd' of ze de gala's niet uit wilde zenden. Op het moment dat White bekendmaakte het eerstkomende gala op indianengrond plaats te laten vinden, belde Newsom met Disney, de eigenaren van ESPN.

Lees ook: Overeem vecht 16 mei op 'UFC Fight Island'

Newson heeft in de gehele staat Californië een soft lock-down ingesteld, wat betekent dat je alleen naar buiten mag als dat noodzakelijk is. De Indianen hoefden zich, vanwege hun uitzonderingspositie in de Verenigde Staten, daar niet direct aan te houden. Een belletje van de gouverneur was daarna genoeg om de uitzendgemachtigde zich terug te laten trekken.

White is echter niet van plan de geplande gevechten op het Fight Island af te gelasten, maar aangezien de coronacrisis in de VS nog niet op zijn hoogtepunt is, kan er nog veel veranderen.

Gelukkig hebben we de video's nog:


UFC! UFC! UFC! UFC! (Bron: YouTube)

FOK! organiseert het IK Traplopen!

Vrijwel de hele sport ligt op z'n gat door de coronacrisis. Maar niet op FOK! Om onze users fit en in beweging te houden organiseren we het Internet Kampioenschap traplopen! Hoe werkt het? Jullie krijgen ongeveer drie weken de tijd om te trainen met het zo snel mogelijk op- en aflopen van de trap in jullie woning. De enige voorwaarde is dat je trap uit circa 13 treden bestaat, zodat de concurrentie zo eerlijk mogelijk is. Ook is het de bedoeling dat je geen treden overslaat: elke trede moet aangeraakt worden!

Op Koningsdag, om klokslag 12:00 uur gaat het kampioenschap van start. Hoe je meedoet? Heel eenvoudig: vanaf 12:00 uur begin je met het maken van een selfie-video of je laat je je filmen door een huisgenoot. Degene die de snelste tijd neerzet na 42 keer de trap op en af lopen (21 keer omhoog en 21 keer omlaag) en de video instuurt naar corona@fok.nl wint! Het inzenden van video's is mogelijk tot 18:00 uur 's avonds. De video's van de winnende deelnemers zullen worden gepubliceerd op FOK!, dus als je onherkenbaar mee wil doen zorg dan voor goede gezichtsbedekking! 

Voor de nummer 1 is er een PIMP jaarabonnement beschikbaar, de nummer 2 krijgt een  halfjaar abonnement FULL , de nummer drie krijgt een plus abonnement van een halfjaar en last but not least: voor de grootste verliezer stellen we een basic abonnement van een halfjaar beschikbaar! 

Update 10-04 18:08 uur
Wij van de redactie vragen ons af of je hard aan het trainen bent? 

FOK! organiseert het IK Traplopen!  (Foto: FOK!)
FOK! organiseert het IK Traplopen! (Foto: FOK!)

Dorstige winkeldief in Breda bespuugt agenten: 'Wil je corona?'

Een 47-jarige Bredanaar heeft na zijn aanhouding ter zake winkeldiefstal de agenten die hem overbrachten naar het cellencomplex tijdens het transport donderdagavond bespuugd. Op het stuur werden klodders aangetroffen. Hij is vastgezet en staat volgende week dinsdag gepland voor snelrecht.

De verdachte werd donderdag 9 april 2020 omstreeks 20.00 uur in een supermarkt op de Nieuwstraat betrapt op winkeldiefstal. Hij had een fles Smirnoff in zijn kleding verstopt en niet afgerekend bij de kassa. Tijdens het transport in de politieauto gedroeg hij zich verbaal agressief naar de agenten.

Hij riep naar de bestuurder: “Wil je corona”. Hierna maakte hij een tufbeweging. Bij aankomst bij het cellencomplex zat het stuur onder het speeksel. Hij is in verzekering gesteld en wordt vanmiddag getoetst bij de rechter-commissaris. Hij wordt nu niet alleen verdacht van winkeldiefstal maar ook van (poging tot) zware mishandeling. Volgende week vindt snelrecht plaats. Hij is bekend en in behandeling bij GGZ.

Schadefonds 'Alphen' opgericht

Exact negen jaar na dato is donderdag 9 april de stichting opgericht die zal zorgdragen voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Het fonds zal zorgen voor een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige behandeling van de claims.

Het fonds gaat zelfstandig claims bestuderen en beoordelen van ruim honderd mensen of ondernemingen die bij het schietincident betrokken raakten. Zij verloren een naaste, liepen zelf letsel op of ondervonden materiële of financiële schade.

Het fonds staat onder voorzitterschap van Ruud Vreeman, voormalig Kamerlid en ex-burgemeester van Zaanstad, Groningen en Tilburg. Verder bestaat het bestuur uit twee letselschadeadvocaten. Om de onafhankelijkheid van het fonds te waarborgen, heeft geen van de bestuursleden momenteel een professionele relatie met de politie. Ook zijn zij op geen enkele manier betrokken bij het schietincident in Alphen aan den Rijn.

Brief
Korpschef Erik Akerboom heeft de betrokkenen onlangs per brief geïnformeerd over de oprichting van de stichting. Ook uitte hij in de brief zijn medeleven en vroeg hij begrip voor de duur van het juridische traject dat betrokkenen hebben doorlopen.

In het AD (editie Groene Hart) verscheen donderdag 9 april een artikel waarin de belangenbehartiger van een deel van de gedupeerden een direct verband legt tussen de brief van korpschef Akerboom en een ernstig geweldsincident in februari van dit jaar in Alphen aan den Rijn. De politie benadrukt, evenals het Openbaar Ministerie, dat het nog veel te vroeg is om te speculeren over een verband tussen de brief en het geweldsincident. Uit het onderzoek is nog niet duidelijk geworden wat een motief zou kunnen zijn.

Melden
Mensen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld, maar vanwege hun betrokkenheid bij het incident wel aanspraak willen maken op een schadevergoeding, kunnen zich alsnog melden. Dat kan via expertisebureau Andriessen Expertise via mailadres: schade@slachtoffersalphen.nl of telefoonnummer 088-8885666.

Verwerking
De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan.

Politie dreigt vernielers Urk herkenbaar in beeld te brengen

De politie heeft op dinsdag 10 maart 2020 twee verdachten aangehouden in verband met de vernielingen aan het gemeentehuis aan de Singel in Urk. Later die week werd ook een derde verdachte aangehouden. De politie is nog op zoek naar zes verdachten en roept hen op om zich te melden op het politiebureau.

Op 15 februari, tussen 22.00 en 23.00 uur, pleegde een groep jongeren vernielingen aan het gemeentehuis op Urk. Tijdens deze ongeregeldheden werd er voor duizenden euro’s schade toegebracht aan onder andere de ruiten van het pand en een bushokje. Er werd gebruik gemaakt van zwaar vuurwerk en stenen tijdens de vernielingen. Ook werd er met wapens in de lucht geschoten.

Drie jonge mannen van 17, 18 en 21 jaar oud uit Urk zijn op basis van onderzoek aangehouden voor het schieten. Bij doorzoekingen in de woning van verdachten zijn meerdere wapens gevonden. 

De politie is op zoek naar nog zes verdachten die verantwoordelijk zijn voor deze vernielingen. Ten aanzien van de openlijke geweldpleging zijn camerabeelden opgevraagd waarop de zes verdachten te zien zijn. Daarom roept de politie deze zes jongens op, die verantwoordelijk zijn voor de vernielingen aan het gemeentehuis en het bushokje, om zichzelf bij het politiebureau te melden. Doen ze dit niet, dan zullen de gezichten van de camerabeelden binnenkort gepubliceerd worden op de website van de politie, social media accounts van politie en beschikbaar worden gesteld voor media in de hoop dat mensen deze personen herkennen.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of meld het anoniem via 0800-7000. Ook het tipformulier invullen op de website behoort tot de mogelijkheden. 

Politie is ongehoorzame studenten zat: 17 coronaboetes

Zeventien bewoners van studentencomplex Uilenstede in Amsterdam hebben gisteren een bekeuring gehad van 390 euro. Ze zaten samen buiten bij een van de flats en negeerden dus het noodbevel van de burgemeester.

Het was niet de eerste keer dat agenten bij de studenten kwamen kijken. "We zijn ze al de hele week aan het waarschuwen, op een gegeven moment is het klaar. Gisteren is er een groep studenten direct bekeurd", aldus een woordvoerder van de politie.

De studenten beroepen zich op het feit dat ze daar met z'n allen wonen en daarom een gezamenlijk huishouden hebben. Maar dat telt volgens de politie niet. "Ook hier geldt dat je afstand moet houden en dat je niet met meer dan 3 personen zit. Ze zaten met z'n allen buiten en bovendien hebben ze ook nog een eigen kamer."

Studentenunie boos
De ASVA Studentenunie is boos over de uitgedeelde boetes en zegt dat de studenten van hun eigen gemeenschappelijke balkons worden gestuurd. "Ook als deze studenten in dezelfde unit, dus op hetzelfde adres wonen. Dat is in strijd met de maatregelen van het RIVM. Wij gaan ons hiertegen verzetten."

De politie benadrukt dat een unit of eenheid niet onder het begrip 'huishouden' valt. "Wij zullen hier tegen optreden, maar vooral in de openbare ruimte."

Oversterfte door het nieuwe Coronavirus

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dagelijks publiceert. Het beeld dat de cijfers geven over de verdeling van sterfte naar bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en regio komt wel overeen. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de monitoring sterftecijfers in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

Normaal gesproken zijn er deze tijd van het jaar tussen de 2.694 en 3.002 sterfgevallen per week. De meest recente sterftecijfers in Nederland laten zien dat in de week van 26 maart tot en met 1 april 2020 in totaal 4.718 mensen zijn overleden. Dat betekent dat er naar schatting tussen de 1.716 en 2.024 meer personen zijn overleden dan verwacht in deze week. Dit aantal is ongeveer twee keer hoger dan de aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemelde sterfgevallen door COVID-19 in diezelfde week.

Niet alle mensen die in Nederland overlijden, zijn getest op COVID-19. Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek - dus ongeacht de doodsoorzaak - onstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Leeftijd, geslacht en regio
De sterfte was sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 54-64 jaar, 65-74 jaar en 75 jaar en ouder. Bijna tweederde van de overleden COVID-19-patiënten, die gemeld zijn aan het RIVM, zijn mannen. Dat er meer mannen overlijden, is ook in de totale sterftecijfers zichtbaar.

In bepaalde regio’s was de sterfte sterk verhoogd. Het gaat dan om de regio’s Zeeland / Noord-Brabant/ Limburg, Overijssel / Flevoland / Gelderland en Utrecht / Noord-Holland / Zuid-Holland. Ook in de cijfers van het CBS is te zien dat de sterfte in bijvoorbeeld Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland toeneemt.

Registratie doodsoorzaken
Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is, is nog niet duidelijk. Dat kan pas later uit de doodsoorzakenregistraties afgeleid worden.

COVID-19: pakket voor 30 ic-beademingsplekken naar benedenwindse eilanden

Vanmorgen is een KLM vlucht naar Curaçao vertrokken met een grote lading medische apparatuur, medicijnen en beschermingsmateriaal voor de drie benedenwindse eilanden van het Koninkrijk: Aruba, Bonaire en Curaçao. Met alle spullen kunnen in totaal 30 extra IC-beademingsplekken gerealiseerd worden voor COVID-19 patiënten. Het gaat om 12 plekken op Aruba, 12 plekken op Curaçao en 6 plekken op Bonaire.
De extra IC-plekken zijn bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Als het nodig mocht zijn, kunnen patiënten met de inzet van extra air-ambulances tussen de eilanden vervoerd worden.

Nederland ondersteunt de gezondheidszorg op de drie Caribische landen binnen het Koninkrijk (Aruba, Curaçao en Sint-Maarten) en de eilanden van Caribisch Nederland (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) om de medische capaciteit voor COVID-19 zorg zo snel mogelijk te vergroten.

Tastbaar resultaat voor bewoners alle eilanden
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Er is ontzettend hard doorgewerkt aan beide kanten van de oceaan om deze spullen vandaag op het vliegtuig te krijgen. De lokale ziekenhuizen kunnen hiermee niet alleen 30 extra IC-beademingsplekken technisch gereed maken maar ook de zorg verlenen die nodig is met medicijnen en beschermingsmiddelen.

Mijn collega bewindspersonen in het Caribisch gebied, mijn collega Raymond Knops van Koninkrijksrelaties en ik werken intensiever samen dan we ooit hebben gedaan. Vandaag zien we een heel tastbaar resultaat waar de bewoners van alle eilanden heel concreet mee geholpen zijn. Uiteraard blijven we samen hard doorwerken aan alles wat nog meer nodig is en kan zijn.”

Extra medisch personeel
Voor de versterking van de medische capaciteit is ook extra medisch personeel nodig. Daarover worden ook voor Aruba, Bonaire en Curaçao afspraken gemaakt met een internationaal bedrijf dat medische personeel uitzendt. Het eerste team van medici en verpleegkundigen dat op deze wijze wordt ingezet is deze week op Sint-Maarten aan de slag gegaan. Zondag arriveerde op Sint-Maarten een medisch transport vanuit Nederland met medicijnen, beschermingsmateriaal en appratuur voor 12 extra IC-beademingsplekken. Die plekken zijn inmiddels geïnstalleerd.

COVID-19: pakket voor 30 ic-beademingsplekken naar benedenwindse eilanden  (Foto: Ministerie VWS )
COVID-19: pakket voor 30 ic-beademingsplekken naar benedenwindse eilanden (Foto: Ministerie VWS )

Vanaf dit voorjaar verplicht inburgeren voor Turkse asielstatushouders

Per 1 mei worden Turkse nieuwkomers met een asielstatus verplicht om de Nederlandse taal te leren en kennis op te doen over de Nederlandse samenleving en arbeidsmarkt. Zij moeten straks met succes het inburgeringsexamen afleggen om een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil Turkse asielstatushouders zo eerder de kans geven een goede start te maken in ons land. Onlangs maakte het kabinet al bekend dat bij de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel, naar verwachting op 1 juli 2021, alle Turkse nieuwkomers verplicht worden om in te burgeren.

De inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers valt samen met de ontwikkeling van een nieuw inburgeringsstelsel. Dat treedt naar verwachting op 1 juli 2021 in werking. Tussen 1 mei en de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel zijn alleen Turkse asielstatushouders, hun nareizigers en hun gezinsleden verplicht om in te burgeren. Turkse gezinsmigranten en overige migranten blijven tot de invoering van de nieuwe inburgeringswet uitgezonderd van de inburgeringsplicht. Onder de huidige wet- en regelgeving kunnen die twee groepen mensen namelijk alleen verplicht worden om in te burgeren als er genoeg ruimte is voor maatwerk in het inburgeringstraject. Dat is in het huidige inburgeringsstelsel niet voldoende het geval, maar in het nieuwe stelsel zal dat veranderen. Dan krijgen inburgeraars bijvoorbeeld een persoonlijk inburgeringsplan met aandacht voor hun persoonlijke situatie. Vanaf de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel kunnen daardoor alle Turkse nieuwkomers verplicht worden om in te burgeren – asielmigranten, gezinsmigranten en overige migranten.

Turkse nieuwkomers krijgen daarmee dezelfde verplichtingen als migranten uit bijvoorbeeld Marokko, Zuid-Afrika of India. Inburgeren is een belangrijke manier voor nieuwkomers om hun weg te vinden, de taal te leren en via werk, stage of vrijwilligerswerk mee te doen aan de maatschappij. Inburgeraars volgen taallessen en leren over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt.

Tot 1 mei zijn Turkse asielstatushouders die naar Nederland komen niet verplicht om in te burgeren. Zij kunnen ervoor kiezen dat wel te doen, en hebben dan dezelfde rechten en plichten binnen het inburgeringsstelsel zoals die ook gelden voor andere asielstatushouders. Vanaf 1 mei vervalt deze opt-inmogelijkheid.

De Gorgels van Jochem Myjer wordt verfilmd

Het kinderboek De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer wordt verfilmd. Het verhaal van de film wordt geschreven door Tamara Bos, die eerder verantwoordelijk was voor het scenario van Minoes en Het paard van Sinterklaas. De regie van de film wordt gedaan door Anna van der Heide. Zij zat eerder in de regiestoel van de film Brammetje Baas.

De film zit op dit moment nog in de pre-productie. De makers en woordvoerder van Jochem Myjer weten te vertellen dat De Gorgels geen animatiefilm maar een live action-speelfilm gaat worden.

Het kinderboek De Gorgels draait om het jongetje Melle, dat midden in de nacht een zogenaamde Gorgel op zijn bed aantreft. Gorgels beschermen kinderen tegen de enge Groenlandse Brutelaars. Melle en zijn vader, die bioloog is, besluiten samen de Gorgels te helpen.

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de film in de bioscopen verschijnt.

Dronevlucht door de Efteling

Op dit moment is de Efteling tijdelijk gesloten vanwege het Coronavirus. Een unieke situatie die sinds 2010 niet meer is voorgekomen omdat de Efteling sindsdien jaarrond open was. Omdat onder andere uit onderzoek blijkt dat de Efteling als meest populaire dagattractie nu juist ontzettend wordt gemist, maakte het attractiepark drone opnamen waarmee bezoekers een virtueel bezoek kunnen maken.

Een mooi initiatief om de Wereld vol Wonderen samen thuis te kunnen beleven. “Traditioneel gezien verwelkomen we tijdens Pasen veel (internationale) bezoekers, maar dit jaar gaat dat helaas niet. Het is heel bijzonder om nu door een lege Efteling te lopen. De betoverend mooie plek die het park nu is met alle bloeiende bloemen en planten, willen we niet voor onszelf houden”, vertelt Algemeen Directeur Fons Jurgens.

Om met Pasen voor iedereen tóch een parkbezoek mogelijk te maken, deelt de Efteling een indrukwekkende dronevideo en verschillende foto’s. De dronevideo laat iconen als Langnek en De Draak zien, de echte thrill rides als Python en Baron 1898, maar gaat ook langs de oosterse sferen van Fata Morgana. Dat de lente goed de ruimte krijgt, is goed te zien in de beelden. Er staan onder andere 100.000 tulpen en 30.000 voorjaarsbloemen zoals viooltjes en vergeet-mij-nietjes in bloei.

Pakketje buiten Europa versturen tijdelijk fors duurder

PostNL zal tijdelijk een toeslag in rekening brengen op de tarieven voor pakketten die vanuit Nederland per vliegtuig buiten Europa verstuurd worden. PostNL heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarvan op de hoogte gebracht. Door de afname van het aantal internationale vluchten als gevolg van coronamaatregelen, stijgen de kosten voor het vervoer van pakketten naar overzeese bestemmingen. Om die kosten op te vangen voert PostNL tijdelijk een toeslag in van gemiddeld bijna vier euro per kilo op het vervoer van wereldwijde pakketten.

De tarieven voor wereldwijd pakketvervoer maken deel uit van het basispakket aan postdiensten (de Universele Postdienst of UPD) die PostNL uitvoert en waarvoor wettelijke kaders gelden, waarop de ACM toezicht houdt. De ACM verwacht dat de toeslag past binnen de tariefruimte die PostNL voor 2020 heeft op grond van de wettelijke regels voor de UPD, maar toetst dit pas achteraf.

Vampire: the Masquerade - Coteries of New York krijgt duistere uitbreiding

De verhalende game Vampire: the Masquerade - Coteries of New York krijgt zijn eerste uitbreiding die volledig los van de eerste game te spelen is. In Shadows of New York speel je als een character van Clan Lasombra, de darwinisten die de schaduwen kunnen manipuleren en waar alleen het recht van de sterkste geldt.

Het verhaal begint waarin jij als onafhankelijke Lasombra naar New York wordt gestuurd na de dood van een Anarch-leider in New York, vermoedelijk vermoord door de rivalen van de Camarilla. Het is overduidelijk een val, en aan jou de taak om uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Overduidelijk een val, maar jij bent Lasombra, en om te overleven moet je de sterkste zijn.

Ontwikkelaar Draw Distance heeft gezegd dat terwijl Coteries of New York een algemene introductie was voor de vijfde editie van Vampire: the Masquerade, wordt Shadows of New York een meer persoonlijk en uniek verhaal. De game introduceert nieuwe personages, nieuwe locaties en komt ook met een nieuwe soundtrack. 

De game komt nog in 2020 uit voor pc, mac, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. 

Voorwaarden afstandsonderwijs inburgering versoepeld vanwege coronamaatregelen

De coronamaatregelen van de overheid hebben ook invloed op inburgeren. Het is van belang dat inburgeringsplichtigen toegang blijven houden tot inburgeringsonderwijs en het al geleerde niet verloren gaat door een onderbreking van het leertraject.

Thuis lessen volgen via digitale leermiddelen (afstandsleren) is een gewenst alternatief nu klassikaal leren niet mogelijk is. Voor de meeste inburgeringsplichtigen was dit al toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Nu de maatregelen rondom het coronavirus zijn verlengd zijn een aantal voorwaarden voor afstandsonderwijs versoepeld. Dit meldt minister Koolmees van Sociale zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De twee belangrijkste wijzigingen zijn dat het vanaf 6 april jl. tijdelijk is toegestaan om ook voor analfabete inburgeringsplichtigen de gevolgde uren afstandsonderwijs te betalen vanuit de DUO-lening. Daarnaast wordt het tijdelijk toegestaan om de gevolgde uren via afstandsonderwijs onder bepaalde voorwaarden mee te laten tellen voor een urenverklaring (64-uursverklaring ONA, verlenging inburgeringsplicht en ontheffing inburgeringsplicht). Zie voor een toelichting op de voorwaarden rondom afstandsonderwijs 'Inburgeren in Nederland' op de website van de Rijksoverheid en de laatste versie van het servicedocument op de website van Blik op Werk.

10 jaar cel voor brandstichting met dodelijke afloop

De rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een celstraf van 10 jaar opgelegd aan een verdachte die opzettelijk (met motorbenzine) brand heeft gesticht in zijn woning aan de Hilledijk in Rotterdam. Bij die brand kwam de bovenbuurman van de verdachte op gruwelijke wijze om het leven.

Anders dan de advocaat van de verdachte heeft aangevoerd vindt de rechtbank het niet aannemelijk dat de brand door een ander dan de verdachte is aangestoken. Het 27-jarige slachtoffer bevond zich op dat moment in de woning daarboven en kon niet meer op tijd weg komen. Hij is uit het raam geklommen, naar beneden gevallen en vervolgens aan zijn verwondingen overleden.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank ernstig rekening gehouden met het grote leed dat de verdachte heeft veroorzaakt: Hij heeft het nog jonge slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen; het recht op leven. Ook heeft hij onherstelbaar leed toegebracht aan de familie en vrienden van het slachtoffer.

Daarnaast heeft de brand ook gevaar opgeleverd voor de bewoners van andere, omliggende, panden. Bovendien zijn veel omstanders ongewild toeschouwer geweest van de brand en ongewild geconfronteerd met de dood van het slachtoffer.

Waarom de verdachte zijn woning in brand heeft gestoken is tijdens de behandeling van deze strafzaak niet duidelijk geworden. De verdachte heeft namelijk steeds verklaard de brand niet te hebben gesticht.

DPG Media mag Sanoma Media overnemen

DPG Media (voorheen: De Persgroep Nederland) mag Sanoma Media Netherlands overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over op onbetaald online nieuws en op de online advertentiemarkt.

DPG Media is vooral bekend van dagbladen, zoals de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool. Daarnaast heeft DPG Media onder andere technologie- en arbeidsmarktcommunicatie-sites, vergelijkingssites en radiozender Qmusic. Onder Sanoma Media Netherlands vallen onder andere nieuwssite NU.nl, techsites Hardware.info en Tweakers.net en tijdschriften als AutoWeek, Donald Duck, Libelle en Margriet.

De ACM heeft in het bijzonder gekeken naar de gevolgen voor de concurrentie tussen het onbetaald online nieuwsaanbod van de dagbladen van DPG Media en NU.nl en naar de concurrentie op de online advertentiemarkt. Dat zijn twee gebieden waar de activiteiten van de bedrijven elkaar overlappen. Daarnaast heeft de ACM onderzocht of de overname gevolgen heeft voor de positie van freelance journalisten.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Dit is een overname met grote impact in het sterk veranderende medialandschap. De overname vermindert het aantal spelers op het gebied van onbetaald online nieuws. NU.nl wordt een onderdeel van DPG Media in plaats van een zelfstandige speler. Maar wij zien geen risico voor verschraling van het onbetaald online nieuwsaanbod. De overname zorgt daarnaast voor een nieuwe grote speler op de online advertentiemarkt waar Google en Facebook nu een zeer belangrijke rol spelen.’

Voldoende aanbod van onbetaald online nieuws
Sanoma Media Netherlands is eigenaar van NU.nl, een populaire aanbieder van onbetaald online nieuws in Nederland. Bij DPG Media hebben alle dagbladen elk hun eigen site met (deels) gratis nieuws. NU.nl en die sites komen nu in één bedrijf. De ACM concludeert onder andere dat er na de overname voldoende andere aanbieders van online gratis nieuws overblijven. Zo hebben de NOS, RTL en de online dagbladensites van Mediahuis (o.a. Telegraaf en NRC) ook een onbetaald nieuwsaanbod en concurreren de sites om aandacht van dezelfde lezers. Met deze concurrentie is het niet waarschijnlijk dat na de overname DPG Media haar onbetaalde nieuwsdiensten gaat verschralen. Dat zou leiden tot verlies van lezers en daarmee advertentie-inkomsten.

Voldoende concurrentie op advertentiemarkt
Uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat op de advertentiemarkt na de overname genoeg concurrentie overblijft. De online advertentiemarkt is de afgelopen jaren sterk gegroeid, en zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien. Er is veel concurrentie op de online-advertentiemarkt van internationale concerns als Google en Facebook. Daarnaast is er concurrentie van de kranten en bladen van het Mediahuis en RTL, maar ook van aanbieders zoals Marktplaats.

Onderhandelingspositie van journalisten
Freelance journalisten maken zich zorgen over hun onderhandelingspositie nu twee belangrijke opdrachtgevers van journalistieke diensten samengaan. De ACM begrijpt die zorgen. Daarom heeft de ACM ook de gevolgen van de overname op dit gebied onderzocht. Maar gelet op de verscheidenheid van expertise en functies van de journalisten binnen de twee bedrijven, heeft deze overname geen grote invloed op die onderhandelingspositie. Op het totaal aantal freelance journalisten in Nederland maakt de combinatie DPG Media/Sanoma maar gebruik van een bescheiden aantal. DPG Media/Sanoma krijgt door de samenvoeging geen te sterke positie bij de inhuur van journalisten. De ACM heeft eerder in de leidraad voor zzp’ers geschetst welke mogelijkheden freelance journalisten hebben om hun onderhandelingspositie te verbeteren.

Volgens het AD is er een bedrag van 460 miljoen euro uitgetrokken voor de overrname. 

COVID-19: 1335 nieuwe besmettingen en 115 doden, totaal 23.097 en 2511

Tot en met 10 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 23.097 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1335 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 8197 (+225) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 115 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 2511 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Gratis racen in het paasweekend met The Crew 2

Ubisoft laat ons weten dat The Crew 2 tot maandag 13 april gratis te spelen is op PlayStation 4 en pc via Uplay.

Je krijgt direct toegang tot de volledige game inclusief de nieuwste update Inner Drive. Er zijn honderden uitdagingen terwijl je racet door de Verenigde Staten, solo of in coöp met vier spelers. Als onderdeel van het gratis weekend is de Ford GT 2005 tussen 8 en 15 april verkrijgbaar voor 1 Crew Credit. Voor spelers met de Season Pass is deze helemaal gratis. Speler die The Crew 2 na het weekend aanschaffen behouden hun progressie. Pc-spelers krijgen dan nog eens kortingen op de game en de Season Pass.

The Crew 2 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Stadia.

Verdachte (19) opgepakt voor DDoS-aanval op MijnOverheid.nl

Op vrijdag 10 april 2020 is een 19-jarige man uit Breda opgepakt die ervan wordt verdacht de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl plat te hebben gelegd door het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Deze aanvallen werden uitgevoerd op 19 maart. Voornoemde sites waren daardoor enige tijd uit de lucht. Overheid.nl werd en wordt in verband met de coronacrisis veel bezocht. Het beschikbaar zijn van deze site voor burgers is van cruciaal belang voor het land, zeker in deze tijden.

Cybercrime
“Een DDoS-aanval uitvoeren is strafbaar. We doen dan ook altijd aangifte van een aanval. En in goede samenwerking met het cybercrimeteam heeft dat geleid tot een snelle aanhouding”, aldus Logius (de beheerorganisatie). Het onderzoek werd uitgevoerd door het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland dat gespecialiseerd is in onderzoeken naar en de bestrijding van DDoS-aanvallen. Het onderzoek stond onder leiding van een officier van justitie uit Den Haag. Die zal later in het Paasweekeinde beslissen of de verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, in Den Haag.

Op 19 maart waren bovengenoemde sites enkele uren onbereikbaar. Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. Bezoekers kunnen de website dan (nagenoeg) niet meer bereiken. Zeker in deze tijden waar veel noodverordeningen en andere spoedregelgeving via deze site wordt ontsloten. De aangehouden man wordt er formeel van verdacht vitale berichtgeving waardoor de veiligheid wordt belemmerd, in gevaar te hebben gebracht.

MijnOverheid is een soort digitale brievenbus waar burgers post krijgen van de overheid, bijvoorbeeld over hun belastingaangifte of kinderbijslag. Ook treffen ze hier persoonlijke informatie, zoals de inschrijving bij de gemeente of de datum van APK.

“Door een website als deze plat te leggen, ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie. Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op. We willen mensen en bedrijven beschermen en het cybercriminelen steeds moeilijker maken om een DDoS-aanval uit te kunnen voeren”, aldus Jeroen Niessen hoofd van het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland.

DDoS-aanvallen voorkomen
De afgelopen week legde de politie Midden-Nederland ook nog 15 zogenoemde booters stil. Het inkopen van DDoS-aanvallen bij zogenaamde booters is een veelgebruikte manier om DDoS-aanvallen te veroorzaken. Booters zijn een vorm van online-dienstverlening waarbij klanten gebruik kunnen maken van een infrastructuur van (veelal) gehackte computers om een doelwit aan te vallen. In de meeste gevallen is het aanbieden en gebruiken van booters dan ook strafbaar. “Veel gebruikers realiseren zich dit niet. Veel DDoS-aanvallen worden gepleegd door jongeren. Voor de kick, uit verveling of als uitdaging; om te zien of het lukt om een doelwit neer te halen. Daders onderschatten de gevolgen van deze aanvallen voor slachtoffers. Ze realiseren zich bovendien niet dat de politie ze weet te vinden en hen een straf en flinke schadeclaim boven het hoofd hangt.”

In 1 week 15 booters down
Naast het aanpakken van mensen die een DDoS-aanval uitvoeren, zetten we ook in op het aanpakken van de booter websites. Het cybercrimeteam van Midden-Nederland zet met innovatieve methoden in op het opsporen van zulke booters. De afgelopen week zijn 15 booters op zwart gezet op verzoek van de politie: "Hierbij werken we samen met externe partijen zoals hosters, registrars internationale politiekorpsen, Europol, Interpol en de FBI."

“Met preventieve acties willen we mensen zoveel mogelijk beschermen tegen DDoS-aanvallen. Door het offline halen van booters en hun domeinnamen, maken we het cybercriminelen lastig. We hebben er nu een flink aantal op zwart gezet. Als ze elders weer oppoppen, maken wij er direct weer werk van. Ons doel is om steeds meer booters in beslag te nemen”, aldus Jeroen Niessen van de politie.

Master of Orion gratis na een potje World of Tanks

Als je tussen 9 en 23 april minimaal een match speelt in World of Tanks, dan geeft Wargaming je de remake van Master of Orion cadeau. Nadat je een potje hebt gespeeld kun je Master of Orion downloaden van de Wargaming.net Game Center. Het bevat alle rassen, de single player en ook nieuwe skins voor jouw voertuigen in World of Tanks.

Master of Orion is een moderne versie van de strategie-game uit de jaren 90 die de voorloper was van de 4X strategische genre die borduurt op de iconische eXplore, eXpand, eXploit, en eXterminate gameplay. In Master of Orion kun je sterrenstelsels met zo’n honderd zonnestelsels ontdekken, meer dan 75 technologieën onderzoeken, jouw ruimteschepen aanpassen en nog veel meer. Spelers kunnen 14 rassen verwachten die elk een unieke speelstijl hebben en je kunt er zelf nog een paar creëren. Er zijn ook duizenden constant veranderende sterrenstelsels, honderden unieke technologieën, tientallen schepen en nog veel meer.

De voice-cast van de remake bevat vele bekende namen waaronder: Mark Hamill (Star Wars Saga), Alan Tudyk (Firefly), Michael Dorn (Star Trek: The Next Generation), Kat Cressida (Haunted Mansion), John de Lancie (Star Trek: The Next Generation), Robert Englund (A Nightmare on Elm Street), John Kassir (Tales from the Crypt), Dwight Schultz (A-Team, Babylon 5), Nolan North (Uncharted-serie), Troy Baker (The Last of Us) en anderen.

Politie in Limburg zet drones in tijdens paasweekend

Ook het paasweekend is anders dan anders. De coronamaatregelen blijven van kracht. In het Heuvelland zijn zelfs aanvullende maatregelen. De meeste mensen weten dit en houden zich goed aan de afspraken. Komend weekend zet de politie drones in. Op plekken waar mogelijk veel mensen zijn, worden drones gebruikt om vanuit de lucht zicht te hebben op de situatie. De drones worden ingezet op verschillende plaatsen in de eenheid Limburg.

De politie is in deze crisistijd even zichtbaar op straat als anders en spreekt mensen aan die – al dan niet bewust – de maatregelen negeren. De politie doet eerst een beroep op het gezonde verstand en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Werkt dat niet, dan volgt een bekeuring. De drones worden ingezet om druktes in beeld te brengen. Een patrouille op de grond zal mensen aanspreken op hun gedrag. Het is in Limburg voor het eerst dat drones op deze manier worden ingezet. Ze worden regelmatig ingezet bij het onderzoek naar verkeersongevallen. Ze maken dan een totaalbeeld van de situatie vanuit de lucht.

De eenheid Limburg telt 11 opgeleide dronevliegers, piloten. De opleiding tot dronevlieger is zeer intensief en duurt een half jaar. Omdat de politie bedrijfsmatig met drones vliegt en ook nog eens op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn, bijvoorbeeld tussen gebouwen, moet aan strenge eisen worden voldaan. Daarom wordt ook alleen maar boven plaatsen gevlogen die ‘onder controle’ zijn en afgezet kunnen worden. Veiligheid staat voorop.

Crisis bij Barcelona verergert: zes bestuursleden stappen per direct op

Zes bestuursleden van Barcelona hebben per direct hun ontslag ingediend. Het gaat op de eerste plaats om vice-voorzitter Emili Rousaud en financieel directeur Enrique Tombas. Rousaud, die pas sinds januari in dienst was, en Tombas hadden intern al van voorzitter Josep Maria Bartomeu vernomen dat zij niet langer nodig waren en werden verzocht te vertrekken.

Anders zou hun takenpakket aanzienlijk worden teruggebracht, zo was het vooruitzicht. In het kielzog van Rousaud en Tombas hebben ook Silvio Elias, Maria Teixidor, Josep Pont en Jordi Clasamiglia laten weten per direct te zullen vertrekken.

In een brief aan Spaanse media geeft het zestal gezamenlijk aan het niet eens te zijn met de koers die Barcelona onder leiding van Bartomeu vaart. Zo zit men niet op één lijn wat betreft de toekomst van de club tijdens de coronacrisis en betreurt men de Barçagate.

"Daar kwamen we achter door berichten in de media", zo valt er in het statement te lezen. De vermeende Barçagate heeft intern voor de nodige onrust gezorgd. Barcelona zou voor een bedrag van een miljoen euro een pr-bureau hebben ingeschakeld om het imago van Bartomeu op te poetsen, al heeft dat hoogste sportbestuurder dat altijd ten stelligste ontkend.

Dat gebeurde naar verluidt door andere (kritische) partijen, met een relatie tot Barcelona, in een kwaad daglicht te stellen. Belangrijke personen als Lionel Messi, Josep Guardiola en Gerard Piqué werden via sociale media aangevallen.

Hoewel Rousaud, Tomas, Elias, Teixidor, Pont en Clasamiglia in de brief ook aandringen op voortijdige presidentsverkiezingen, wijzen de media in Spanje op de statuten van de club waarin staat dat een situatie als deze geen aanleiding is voor nieuwe verkiezingen.

Het bestuur van los Azulgrana bestaat ondanks het vertrek van het zestal nog altijd uit dertien personen, inclusief Bartomeu. In principe kunnen er pas volgend jaar zomer, als het mandaat van Bartomeu ten einde loopt, presidentsverkiezingen worden gehouden, tenzij de bestuurlijke situatie in het Camp Nou radicaal verandert.

Vooral om het vertrek van Rousaud zal Bartomeu niet rouwig zijn. De twee bestuurders werkten weliswaar pas enkele maanden samen, maar al snel werd duidelijk dat de zienswijze van beiden nogal verschilde.

Bartomeu wil naar verluidt vooral collega-bestuurders die nadenken over het heden van de club en niet over de toekomst. Het zestal was het bijvoorbeeld niet eens met de manier waarop de, naar verluidt moeizame, gesprekken tussen de clubleiding en de spelersgroep over het inleveren van salaris verliepen.

Net als veel andere bedrijven in Spanje, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis en sinds 15 maart in een volledige lockdown verkeert, maakt Barcelona gebruik van de wettelijke regeling Tijdelijk Werkkracht Aanpassingsplan (ERTE). Dit is bij 309 van de 540 werknemers van de Spaanse topclub toegepast.

In het ERTE is normaliter bepaald dat werknemers maximaal zes maanden lang slechts dertig procent van hun salaris krijgen en minder uren werken dan in hun contract staat. Dankzij de financiële inspanning van de spelers en een bijdrage van de club zelf behouden de getroffen werknemers echter hun volledige salaris.

FIOD en OM halen websites van twee internetwinkels offline

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op donderdag 9 april de websites van internetwinkels eglobalcentral.nl en tecobuy.nl offline gehaald. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met omzetbelasting en invoerrechten en valsheid in geschrifte bij de invoer van goederen uit China. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Uit het strafrechtelijke onderzoek van de FIOD en ook uit controles door de Douane blijkt dat producten vanuit China worden ingevoerd tegen een te lage waarde. Dit wordt gedaan om btw en invoerrechten te ontduiken. Hierdoor kunnen deze aanbieders hun producten goedkoper aanbieden. Dit is concurrentievervalsing. (Web)winkels die wel aan hun verplichtingen voldoen, lopen door deze praktijken het gevaar kopje onder te gaan. Consumenten zouden daarom voorzichtig moeten zijn met producten die een prijskaartje hebben dat te mooi is om waar te zijn.

De FIOD en het OM doen géén onderzoek naar (internet)oplichting. De websites zijn in het kader van het onderzoek geblokkeerd waardoor geen nieuwe producten besteld kunnen worden. Er is geen beslag gelegd op bestelde producten. De levering van producten kan gewoon plaatsvinden.

De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket treden gezamenlijk op tegen fraude met e-commerce. Al eerder werd een website van een internetaanbieder offline gehaald.

Een van de taken van de Douane is controle op verschuldigde belastingen bij de invoer van goederen die afkomstig zijn van buiten de EU. Deze opdracht geldt ook voor e-commerce. Er worden steeds meer goederen en diensten online verkocht. Er is sprake van een aanzienlijke volumegroei, zowel in douaneaangiften als in aantallen pakketten.

Vragen over bestelde producten die niet zijn ontvangen, reparaties, betalingen etc. kunnen wij niet beantwoorden. Daarvoor zult u zich moeten wenden tot het bedrijf / contactpersoon waar u de bestelling hebt gedaan.

Het adres van eglobalcentral.nl dat op de website stond is:

eGlobal Central NL
Total Apex Services Room 4, Unit G,
9th Floor, Kwai Shing Industrial Building stage II,
42-46 Tai Lin Pai Road, Kwai Chung, NT, Hong Kong

Het adres van tecobuy.nl dat op de website stond is:

Tecobuy
Holo Destined Services Room 004, Block C&D,
11/F, Tong Yuen Industrial Building,
505 Castle Peak Road, Cheung Sha Wan, Kowloon, Hong Kong.

Politie zoekt vermiste Larissa Sinnema (17)

Larissa woont in een zorginstelling in Hengelo en is aldaar op 27 maart 2020 weggelopen. Ze komt uit Leeuwarden. Het vermoeden is dat ze in die omgeving verblijft. Er zijn grote zorgen om het welzijn van Larissa, omdat er sinds begin april niemand meer wat van haar vernomen heeft. Larissa wordt mogelijk tegen haar wil vastgehouden.

Larissa is 17 jaar, 1.65 meter lang en heeft blond haar en blauwe ogen. De politie vraagt mensen die Larissa gezien hebben of die meer informatie over de verblijfplaats van Larissa hebben contact op te nemen via het gratis nummer 0800-6070. Mensen vanuit het buitenland kunnen bellen met 0031-793459876. 

Larissa Sinnema (Afbeelding: Politie)
Larissa Sinnema (Afbeelding: Politie)

Meisje (6) zwaargewond maar niet in levensgevaar na aanval rottweiler

Het 6-jarige meisje dat donderdag in Kaatsheuvel zwaargewond raakte bij een aanval van een rottweiler is niet in levensgevaar.

In tegenstelling tot eerdere berichten was er maar één hond die gebeten heeft. Een tweede rottweiler was in de nabijheid maar heeft niet gebeten.

De politie heeft laten weten dat ze verder onderzoek doen. Twee familierechercheurs hebben contact met de ouders van het meisje.

Schaatsster Visser naar Team IKO

Esmee Visser schaatst de komende twee seizoenen voor Team IKO. De Europees kampioene op de 3000 meter moest op zoek naar een nieuwe ploeg nadat haar vorige ploeg TalentNED ophield te bestaan.

“Dat we in tijden van het coronavirus een sporter van dit kaliber niet op de gebruikelijke manier kunnen presenteren is natuurlijk even wennen”, aldus Team IKO in een persbericht. “Maar het past perfect bij Team IKO om op een originele en online manier het schaatsen onder de aandacht brengen. Het is namelijk onze doelstelling om het schaatsen toegankelijker te maken voor schaatsfan en bedrijfsleven.”

De 24-jarige Visser won afgelopen seizoen de Nederlandse titel op de 3000 en 5000 meter en pakte op de EK Afstanden goud op de 3000 meter. Op de WK Afstanden behaalde ze brons op de vijf kilometer en eindigde ze als vijfde op de drie kilometer.

Kentekenparkeren in Amsterdam niet in strijd met Europees Mensenrechtenverdrag

Het systeem van kentekenparkeren in de gemeente Amsterdam is een gerechtvaardigde inmenging op het recht op het privéleven als bedoeld in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Er is daarmee dan ook geen sprake van strijd met het mensenrechtenverdrag. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Sinds 1 juli 2013 hanteert de gemeente Amsterdam een systeem van kentekenparkeren waarbij een parkeerder via de parkeerautomaat of mobiele telefoon het kenteken van zijn auto moet opgeven om parkeerbelasting te kunnen voldoen. Controle vindt plaats met gebruik van scanauto’s. De daarmee verkregen gegevens worden in versleutelde vorm bewaard. Indien de parkeerbelasting niet is voldaan, wordt de versleuteling ongedaan gemaakt en vraagt de heffingsambtenaar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de persoonsgegevens van de kentekenhouder op, waarna een naheffingsaanslag parkeerbelasting kan worden opgelegd.

In deze zaak stelde de belanghebbende dat het kentekenparkeersysteem onder meer in strijd is met artikel 8 EVRM. Deze bepaling beschermt het recht op respect voor het privéleven van een ieder. Het gerechtshof Amsterdam oordeelde dat geen sprake is van een inbreuk op het privéleven. Als dit wel het geval zou zijn dan was sprake van een rechtvaardiging als bedoeld in artikel 8, lid 2, EVRM, omdat de verplichting tot het opgeven van het kenteken bij wet is voorzien en in een democratische samenleving noodzakelijk is in het belang van het economisch welzijn van het land. Er was volgens het Hof dan ook geen strijd met artikel 8 EVRM.

Tegen deze beslissing stelde de belanghebbende beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

De Hoge Raad is gelet op rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), anders dan het gerechtshof, van oordeel dat bij het kentekenparkeersysteem in Amsterdam sprake is van een inmenging door de gemeente in het recht van belanghebbende op respect voor zijn privéleven als bedoeld in artikel 8 EVRM. Bij dit systeem van kentekenparkeren (het invoeren van het kenteken en controle door scanauto’s in de openbare ruimte) gaat het namelijk om het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken, gedurende enige tijd bewaren en gebruiken van gegevens. Wat dat betreft heeft de belanghebbende gelijk. In dit geval is deze inmenging naar het oordeel van de Hoge Raad echter gerechtvaardigd omdat de eis van het opgeven van het kenteken is te lezen in de Parkeerverordening 2013 van de gemeente Amsterdam in combinatie met de Gemeentewet.

Renovatie Stationsbrug Middelburg gereed

Na zes maanden renovatie is de Stationsbrug in Middelburg gereed. Vanmorgen (10 april 2020) gaf gedeputeerde Harry van der Maas opdracht aan de Nautische centrale om de slagbomen van de brug te openen. Met deze handeling werd de brug officieel opengesteld voor het verkeer. De vernieuwde brug kan weer tientallen jaren mee als belangrijke verbinding tussen het station en het centrum van Middelburg.

Werkzaamheden volgens planning verlopen
De Stationsbrug in Middelburg is 70 jaar oud. Om de draaibrug in goede conditie te houden, heeft van eind september 2019 tot begin april 2020 groot onderhoud plaatsgevonden. Dat gebeurde op de werf van aannemer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. Alle werkzaamheden zijn volgens planning verlopen. De inzet was om voor het Paasweekend de brug terug te plaatsen in verband met het toeristenseizoen. Hoewel de toeristen er nu niet zijn, blijft het van groot belang om de brug weer te kunnen gebruiken.

Wat is er veranderd aan de Stationsbrug?
Het houten dek van de draaibrug is vervangen door een stalen dek en de aandrijving van de brug is vernieuwd. De brug heeft een nieuwe leuning en de elektrotechnische installatie is aangepast. Ook is de draaibrug opnieuw geconserveerd en voorzien van een nieuwe patinakoper groene verflaag. Tot slot is de aangetroffen Chroom-6 veilig van de brug verwijderd in een speciale hal. Samen met de aannemer is een -voor mens en milieu- veilige wijze ontwikkeld om de verflagen te verwijderen. Voor zover bekend is dit in Nederland het eerste object van behoorlijke omvang dat ontdaan is van de Chroom-6 onder de juiste geconditioneerde omstandigheden. Lees meer over de werkzaamheden op www.zeeland.nl/stationsbrug.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “De klus is klaar! Door de verouderde staat en de vondst van Chroom-6 was ik eerlijk gezegd niet zonder zorgen. Er is de afgelopen maanden echter hard gewerkt door een deskundig team en een ervaren aannemer. De brug is weer thuis en ziet er prachtig uit. Ik feliciteer de inwoners en het bestuur van Middelburg met deze oogstrelende brug!”

Nieuwe kleur
De Stationsbrug heeft de nieuwe kleur patinakoper groen gekregen. Deze kleur refereert aan de gepatineerde koperbekleding op de torenspits van de Lange Jan. Architect Joost Nijsse over de kleurkeuze: "De Stationsbrug wil niet alleen fysiek verbinden, maar ook symbolisch met het rijke verleden van de stad. Deze brug draait om het begrip 'verbinden'!"

'Kleine Jongen' van André Hazes voert de Nationale Top 250 van NPO Sterren NL aan

Opnieuw staat André Hazes (sr) op nummer 1 in de Nationale Top 250 van NPO Sterren NL. ‘Kleine Jongen’ voert de 2020-editie aan van de lijst met de beste muziek aller tijden van eigen bodem, gekozen door de kijkers en luisteraars van NPO Sterren NL.

‘Hazes is de basis’ wordt vaak gezegd. Dat blijkt, want niet alleen dit jaar staat ‘s lands grootste volkszanger bovenaan, ook in alle afgelopen 8 edities staat Hazes op de nummer 1-positie. Naast ‘Kleine Jongen’ (2x) deed hij dat eerder met ‘Bloed, Zweet En Tranen’ (3x), ‘De Vlieger’ (1x) en ‘Zij Gelooft In Mij’ (2x). Bovendien staat André Hazes (sr) maar liefst met 10 nummers in de Nationale Top 250 van 2020.

De tweede plaats is voor Lee Towers met ‘You'll never walk alone’ en op 3 staat ‘Adio amore adio’ van Jannes. Nieuw binnen op de vierde plek is Tino Martin met zijn hit ‘Zij weet het’. Ook Snollebollekes met ‘Links rechts’ (#137), Maan met ‘Ze huilt maar ze lacht’ (#134) en Racoon met ‘Het is al laat toch’ (#61) staan voor het eerst in de Nationale Top 250.

NPO Sterren NL, als bewaker van de schatkamer van de Nederlandse muziek, heeft als missie om een belangrijk en populair onderdeel van de Nederlandstalige volkscultuur, namelijk de Nederlandstalige muziek, uit te lichten, te archiveren en te promoten. Nederland heeft een zeer rijke muziekhistorie. Al een halve eeuw heeft AVROTROS Nederlandse muziek in het populaire en volkse genre hoog in het vaandel staan. Die 50 jaar heeft een enorme schat aan beeld en geluid opgeleverd.

De Nationale Top 250 is Eerste en Tweede Paasdag (12 en 13 april 2020) te horen op Sterren NL Radio. DJ’s Emilie Sleven, Lucas van Leeuwen en Jan Paparazzi leiden je door de lijst met de beste muziek van eigen bodem! Maandag 13 april zendt AVROTROS een compilatie uit om 11.10 uur op NPO 1.

Onderhoudswerkzaamheden aan N371

Van dinsdag 28 april 6.00 uur tot en met zaterdag 2 mei 16.00 uur is de N371 vanaf de bebouwde kom van Bovensmilde tot de Kloosterveenrotonde afgesloten voor doorgaand verkeer. Op de weg en het naastgelegen fietspad wordt nieuw asfalt aangebracht.

Omleiding
Doorgaand verkeer dat komt vanaf Veenhuizen en Norg wordt omgeleid via de N373 over Donderen en Vries (A28) naar Assen. Het verkeer vanuit het zuiden en vanaf de N381 wordt omgeleid via Beilen (A28) naar Assen. De wijk Kloosterveen en bedrijven en woningen aan de N371 blijven bereikbaar. De Koelenweg, Norgervaart en Kanaalweg worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Er staan verkeersregelaars bij de afzethekken om het verkeer te begeleiden.

Werkzaamheden Kloosterveen
De werkzaamheden aan de N371 vinden tegelijkertijd plaatsen met werkzaamheden in de wijk Kloosterveen in Assen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Assen. Meer informatie over deze werkzaamheden vindt u op de website www.assen.nl

The Human Centipede-acteur Dieter Laser (78) overleden

De Duitse acteur Dieter Laser, bekend en berucht voor zijn rol als Dr. Josef Heiter in de film The Human Centipede (First Sequence), is op 29 februari overleden. Dit nieuws is gisteren via zijn Facebookpagina bekendgemaakt.

Laser speelde overwegend in Duitse films, maar brak internationaal door vanwege zijn rol in de horrorfilm The Human Centipede (First Sequence) uit 2009. Hierin is hij te zien als de internationaal gerespecteerde chirurg dokter Josef Heiter, die gespecialiseerd is in het opereren van Siamese tweelingen. Deze dokter heeft echter een eigenaardige visie op de toekomst van het menselijk ras. Dit blijkt als twee vrouwelijke Amerikaanse toeristen op zijn luxueuze landgoed terecht komen. De volgende dag worden ze net als een Japanse man wakker in de kelder van dokter Heiter. Maar de chirurg is niet van plan om ze net als de Siamese tweelingen uit elkaar te halen, maar juist om ze samen te voegen.

The Human Centipede (First Sequence)-regisseur Tom Six plaatste gisteren naar aanleiding van het nieuws het volgende op Twitter:

Naast zijn rol in deze beruchte horrorfilm was Laser ook te zien in het derde deel The Human Centipede (Final Sequence) als Bill Boss. De acteur speelde verder onder meer in films als I Am the Other Woman (2006), The Ogre (1996) en The Lost Honor of Katharina Blum (1975). Zijn laatste rol was in de film November (2017), een Estlandse film waar hij de sinistere rol van Baron vertolkte.

Dieter Laser is 78 jaar geworden.

Dieter Laser

Handhaver mishandeld om coronamaatregelen, politie grijpt in met pepperspray en wapenstok

Aan de Lorentzstraat is donderdagavond 9 april een handhaver van de gemeente Roosendaal mishandeld. Dit gebeurde nadat hij met zijn collega's een groep mannen aansprak omdat ze bij elkaar zaten. Een 37-jarige Roosendaler is aangehouden.

Rond 19.00 uur zagen de handhavers een grote groep jonge mannen bij een voetbalveldje zitten. Bij het zien van de BOA´s ging de groep ervandoor. Omdat het samenzijn in strijd is met de maatregelen rond corona spraken de handhavers enkele mannen uit de groep aan. Dat ging in eerste instantie gemoedelijk. Totdat de verdachte zich met het gesprek ging bemoeien. De man hield daarbij geen afstand. Toen hem gevraagd werd dat te doen reageerde hij niet. Hij kreeg vervolgens een duw van een van de handhavers. Daarop gooide de verdachte het bakje friet dat hij in zijn handen had tegen het hoofd van een van de handhavers en schold hij ze uit voor Nazi´s.

Mishandeling
Vervolgens gaf de verdachte een van de medewerkers van de gemeente een vuistslag in het gezicht. Ze probeerden vervolgens de man aan te houden. Die ging er echter rennend vandoor. Via hun portofoon hadden ze inmiddels een noodoproep gedaan waardoor meerdere eenheden van de politie ter plaatste gingen. Een van de eenheden zag de verdachte man op hen af komen rennen. Op aangeven van de handhavers werd de man aangehouden. Hij verleende geen enkele medewerking aan zijn aanhouding en daarom waren de agenten gedwongen de wapenstok en pepperspray tegen hem te gebruiken.

Omstanders
Omstanders begonnen zich vervolgens met de aanhouding te bemoeien. Hierop zijn de agenten en handhavers samen op linie gaan staan zodat de man kon worden aangehouden en afgevoerd. Hij wordt verdacht van mishandeling, belediging en vernieling (in de worsteling met een van de handhavers sneuvelde een veiligheidsvest). De verdachte is ingesloten. Er wordt door de gemeente aangifte gedaan.

´Onacceptabel´
Burgemeester Han van Midden (gemeente Roosendaal) reageert mede namens zijn collega’s burgemeester Marjolein van der Meer-Mohr (gemeente Rucphen), burgemeester Heleen van Rijnbach - De Groot (gemeente Halderberge) omdat de drie gemeenten onderling samenwerken en betrokken waren: “Het is volstrekt onacceptabel dat onze mensen worden belemmerd en belaagd tijdens het toezicht op straat. Wij, als burgemeesters, tolereren geen geweld tegen onze BOA’s en onze politieagenten. Zij verdienen respect, ook in deze moeilijke tijd waar iedereen meer dan ooit wordt gevraagd rekening met elkaar te houden.Vanzelfsprekend doen we aangifte, zodat het Openbaar Ministerie hem kan vervolgen. We zullen deze verdachte daarnaast ook civiel aansprakelijk stellen voor alle geleden schade.”

Rode Kruis: van 70-plussers durft 9 procent hulp te vragen aan onbekende

Nederlanders durven niet altijd om hulp te vragen wanneer ze dit nodig hebben vanwege de coronacrisis. Van de 70-plussers durft slechts 9 procent zonder meer hulp te vragen aan een onbekende. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Wanneer Nederlanders zelf geen boodschappen kunnen doen, zou bijna 40 procent van de Nederlanders geen hulp vragen, of twijfelen of ze dat moeten doen. Tijdens de coronacrisis hebben we elkaar hard nodig. Het Rode Kruis vraagt mensen daarom om vooral wél hulp te vragen als het nodig is. De hulporganisatie heeft de Rode Kruis Hulplijn (070-4455888) en de website openstaan voor mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Ook komt het Rode Kruis met tips over hoe je het best om hulp kunt vragen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vooral in specifieke gevallen ‘vraagverlegen’ zijn. Maar liefst 40 procent zou bijvoorbeeld geen hulp vragen bij eenzaamheid. Zo’n 37 procent zou geen hulp vragen, of twijfelen of zij hulp moeten vragen, wanneer zij hun hond niet meer kunnen uitlaten. Daarnaast geven 70-plussers aan te aarzelen om hulp te vragen aan een hulporganisatie: slechts 35 procent zegt dit te doen wanneer het nodig is.
Dit staat in contrast met het feit dat Nederlanders over het algemeen aangeven dat zij op dit moment vaker hulp durven te vragen aan een bekende (80%) in vergelijking met 2018 (72%). En gelukkig geeft driekwart van de Nederlanders ook aan dat zij in hun omgeving genoeg mensen hebben waar zij hulp aan kunnen vragen. Er is maar een kleine groep Nederlanders (12%) die zich op dit moment zorgen maakt over of er wel mensen in hun omgeving zijn die hen kunnen helpen als dat nodig is.

Rode Kruis Hulplijn
Het Rode Kruis heeft de Rode Kruis Hulplijn openstaan voor iedereen die een luisterend oor nodig heeft, maar mensen kunnen ook bellen wanneer zij hulp nodig hebben. Als het door het coronavirus niet meer lukt om boodschappen te doen of de hond uit te laten bijvoorbeeld. Sinds de start van de Hulplijn drie weken geleden is er meer dan 16.500 keer gebeld. De lijn blijft open voor mensen die hulp kunnen gebruiken.

Ook zijn er via de website van het Rode Kruis veel verzoeken binnengekomen van of voor mensen die nu hulp kunnen gebruiken. In totaal heeft het Rode Kruis zo’n 1.000 hulpverzoeken binnengekregen. Wanneer het Rode Kruis een dergelijk verzoek binnenkrijgt, kijkt de hulporganisatie of zij een vrijwilliger of een burgerhulpverlener van netwerk Rode Kruis Ready2Help uit hun buurt kunnen koppelen aan degene die hulp nodig heeft. Deze persoon kan dan bijvoorbeeld boodschappen doen, de hond uitlaten of op regelmatige basis contact opnemen met degene die hulp nodig heeft.

Willen helpen
We zien dat er veel Nederlanders zijn die hun steentje willen bijdragen in deze tijd. Van de ondervraagden geeft de helft aan dat er hulp aan hen is aangeboden. Ook het Rode Kruis ziet een toename in het aantal mensen dat wil helpen. Zo ziet de hulporganisatie een toename in aanmeldingen voor het burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help. Waar er aan het begin van de coronacrisis zo’n 40.000 mensen waren aangemeld, zijn er nu al meer dan 70.000 mensen die zich hebben opgegeven om te helpen in een noodsituatie.

Tips over hulp vragen
Het Rode Kruis geeft tips aan mensen die ertegenop zien om hulp te vragen. De organisatie verspreidt deze tips via www.rodekruis.nl. Belangrijk is dat mensen erkennen dat je niet altijd sterk hoeft te zijn, en dat je ook wanneer je hulp vraagt zelf de regie kan houden. Het is goed om hier duidelijke afspraken over te maken.

Connexxion gaat vanaf eind 2021 rijden met 20 waterstofbussen

Connexxion gaat vanaf eind volgend jaar met waterstofbussen rijden in vervoersgebied Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het vervoersbedrijf heeft op 30 maart een overeenkomst gesloten met Solaris Bus & Coach S.A. voor de levering van 20 van zulke bussen van het type Urbino 12 Hydrogen.

Voor de reizigers bieden de nieuwe bussen comfort, een lage instap, USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays, en plek voor een rolstoel. De bussen krijgen spiegels met camera’s. De chauffeurs hebben daardoor beter zicht rondom hun wagen en geen last meer van dode hoeken.

De nieuwe bussen sluiten mooi aan op de ambities van de provincie Zuid-Holland. “Het wordt steeds drukker op onze wegen. Omdat wij de gezondheid van de reizigers en onze inwoners belangrijk vinden, is het schoner maken van de lucht met de komst van deze bussen een mooie stap vooruit”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer.

De projecten JIVE en JIVE2 waar deze bussen onderdeel van zijn hebbben financiering ontvangen van de gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof 2 in het kader van de subsidieovereenkomst nr. 735582 en 779563. Deze gemeenschappelijke onderneming ontvangt steun van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie, Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research.X

Nazorgfase C2000 verlengd tot 1 juli

In de nacht van 27 op 28 januari is het vernieuwde spraaknetwerk C2000 voor de mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten in werking getreden. Na deze migratie trad een periode van nazorg in werking om het nieuwe netwerk goed in te regelen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft besloten deze nazorgfase te verlengen tot 1 juli 2020. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Per dag zijn er gemiddeld 18.600 unieke randapparaten operationeel in het C2000-netwerk, worden er gemiddeld 444.300 gesprekken gevoerd en zo'n 300 noodoproepen afgehandeld. Hierbij hebben zich problemen voorgedaan, zoals verlies van de verbinding of matige audiokwaliteit. Er zijn door het nazorgteam van specialisten belangrijke stappen gezet in het oplossen van deze problemen. Toch functioneert C2000 nog niet zoals de hulpverleners op straat, voor wie het netwerk van cruciaal belang is, mogen verwachten. Daarom hebben de minister van JenV, de korpschef van de Nationale Politie en de operationele diensten besloten om het nazorgteam operationeel te houden tot 1 juli. Hierna wordt het netwerk in regulier beheer genomen.

De meeste meldingen en klachten gingen over verlies van verbinding. Deze problemen doen zich vooral voor als een gebruiker zich verplaatst en daarbij van het dekkingsgebied van de ene naar dat van de andere mast verplaatst, of als veel gebruikers in hetzelfde gebied aan het werk zijn. Hiervoor is op 27 maart een belangrijke update van het netwerk doorgevoerd, en de verbetering van de ervaring van hulpverleners lijkt veelbelovend. Verder is er prioriteit gegeven aan het onderzoeken van negen meldingen van incidenten met de noodknop. Ook dit lijkt met de verbindingsproblematiek te maken hebben gehad: als de verbinding met het spraaknetwerk wegvalt, is ook een gesprek via de noodknop niet mogelijk.

Omdat de veiligheid van hulpverleners altijd voorop moet staan, rolt de politie landelijk maatregelen uit die compenseren voor sommige operationele en technische problemen met C2000. Een van de maatregelen is het gebruik van de push-to-talkapp. Dit is een app op de smartphone waarmee via het normale datanetwerk groepscommunicatie mogelijk is. De app is eerder door alle eenheden voor de migratie aangeschaft. Nu is voor de verlengde nazorgfase een noodknopfunctie toegevoegd die overeenkomt met de noodknopfunctie in C2000. Zo blijft de veiligheid van hulpverleners gewaarborgd op het moment dat C2000 niet goed functioneert.

FOK!sportdiscussie van de dag: moeten straatraces zoals de Isle of Man TT verboden worden?

In deze dagen van de coronacrisis is vrijwel alle sport stilgelegd, waardoor de redactieleden van FOK!sport zwetend en met klamme handjes achter hun beeldschermen zitten van de afkickverschijnselen. We missen de live sport, maar discussiëren over sport en hot topics in de sportwereld kan altijd. Daarom gaan we voorlopig regelmatig een 'discussie van de dag' sturen waarbij we nieuwsgierig zijn naar jullie mening!

Ieder jaar vindt op een klein eilandje in de Ierse Zee de Isle of Man TT plaats. Een beruchte straatrace waar vrijwel ieder jaar wel enkele slachtoffers te betreuren zijn. Maar is het nog van deze tijd om zulke, in sommige gevallen dodelijke, road races toe te staan? Moet er niet een keer een stop op? Of vind je juist dat de keuze om mee te racen een beslissing is die een coureur prima zelf kan maken? Niemand dwingt ze immers om mee te doen.

Zeg 't maar: een verbod op straaraces zoals de Isle of Man TT, of toch liever niet?

FOK!sportdiscussie van de dag: moeten straatraces zoals de Isle of Man TT verboden worden? (WikiCommons/Agljones)
FOK!sportdiscussie van de dag: moeten straatraces zoals de Isle of Man TT verboden worden? (WikiCommons/Agljones)

Mojo Concerts wil dat kabinet knoop doorhakt over doorgaan zomerfestivals

Het kabinet moet zo snel mogelijk duidelijkheid geven over het wel of niet doorgaan van alle grote zomerfestivals. Dat zegt directeur Ruben Brouwer in het BNR-programma Spitsuur.

Tot 1 juni zijn festivals verboden, maar wat er daarna gebeurt is onzeker. 'Ik denk dat de branche er heel veel baat bij heeft dat er snel duidelijkheid komt over een langere periode dan tot 1 juni. Zolang wij daar als branche geen duidelijkheid over hebben, moeten we noodgedwongen doorgaan met voorbereidingen.'

'We kunnen eigenlijk allemaal wel aanvoelen dat festivals nu 1 juni geen doorgang zullen gaan vinden, alleen weten we dat nu nog niet.' Festivals lopen volgens Brouwer momenteel 'een enorm risico'. 'Sommige festivals zijn al een halfjaar bezig met voorbereidingen.'

Contracten en verzekeringen
Festivals zullen niet zo snel zelf besluiten om ermee te stoppen, omdat die volgens Brouwer vaak vastzitten aan contracten met artiesten of leveranciers. 'Op het moment dat de overheid zegt: het mag niet meer, dan heb je een situatie waarbij er overmacht is, waardoor contracten dan niet meer doorgaan of verzekeringen in werking treden.'

Het kabinet heeft aangegeven dat er op 21 april meer duidelijkheid wordt gegeven over de periode erna. Brouwer hoopt dat er dan ook meer duidelijkheid komt voor de festivals. 'Hoe eerder hoe beter.'

FOK! Wat een weer: een goede vrijdag

Vandaag is het zonnig en droog, wel is er wat sluierbewolking aanwezig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuiden. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag is er alleen dunne hoge bewolking. De minima lopen uiteen van ca. +1°C in het noordoosten tot 8°C in het zuidwesten. De wind is zwak, aan de kust matig uit oost tot zuidoost.

Zaterdag is het zonnig met slechts wat dunne sluierbewolking. De maxima lopen uiteen van 16°C in het Waddengebied tot 23 °C in het zuiden. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig. In de middag steekt er aan de westkust een wind van zee op.

Zondag op veel plaatsen nog warm met maxima tussen de 18 en 22°C, in het noord(west)elijk kustgebied iets lager. Later op zondag en in de nacht naar maandag kans op een bui. Vanaf maandag tijdelijk beduidend koeler, maar wel overwegend droog. Vanaf woensdag weer sterk oplopende temperaturen. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Charged was in Leiden. En schoot daar dit plaatje
Charged was in Leiden. En schoot daar dit plaatje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #17 (37 pics)
special
Random Pics van de Dag #16 (40 pics)
special
Random Pics van de Dag #15 (40 pics)
review
Saints Row: The Third Remastered
special
Nieuw te streamen in juni
special
35 Stomdronken Mensen
©FOK.nl e.a.