Langlaufster Svahn sprint voor thuispubliek naar winst, Golberg wint eindelijk weer

Langlaufster Linn Svahn heeft in het Zweedse Falun voor eigen publiek al haar derde World Cup-zege gepakt. De onervaren Zweedse maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van het World Cup-team en doet het geweldig: ze won al de individuele sprints in Davos en Dresden en pakte ook de teamsprints in Planica en Dresden.

In Falun stond een sprint in klassieke stijl op het programma en vooral de Russische Natalia Nepryaeva leek een sterke indruk te maken. In de finale trok zij in de slotfase het tempo omhoog, waarbij alleen Svahn en landgenote Jonna Sundling konden volgen. Tussen het Zweedse geweld hield Nepryaeva nog even stand, maar Svahn schoot er toch voorbij en pakte de winst, voor de Russische en Sundling en met de andere sprintsensatie van dit seizoen - de Sloveense Anamarija Lampic - op de vierde plek.

De vrouwenfinale

Bij de mannen was de finale niet al te ingewikkeld: in de slotfase trokken Pål Golberg en Erik Valnes het gas flink open en de Rus Alexander Bolshunov moest passen tegen het Noorse geweld. Goldberg won voor het eerst in ruim drie jaar weer eens, zijn vijfde World Cup-zege, Valnes en Bolshunov completeerden het podium.

Zondag komen de heren en dames in actie op de massastart in vrije stijl. De mannen werken vanaf 10.00 uur vijftien kilometer af, de vrouwen krijgen om 14.30 uur tien kilometer voor de kiezen.

De mannenfinale