Kramer schaatst wereldtijd op 3 kilometer tijdens 5 kilometer en stopt

Sven Kramer heeft tijdens de World Cup schaatsen in Calgary een bijzondere indruk gemaakt. De veelvoudig wereldkampioen moest wegens zijn weinige optredens dit seizoen in actie komen in de B-groep en dat deed hij op geheel eigen wijze.

Met een rondje 27,8 en vijf achtereenvolgende rondjes laag in de 28 denderde Kramer hij er vandoor, waarna hij op drie kilometer doorkwam in 3:36,16 minuten - alleen Denis Yuskov en Sverre Lunde Pedersen waren ooit sneller. Daarna was het echter gedaan met de Fries, die nog twee rondjes relatief rustig completeerde en daarna van het ijs stapte.

Na afloop liet Kramer weten dat het een bewuste keuze was om het bij drie kilometer te houden, met het oog op het WK afstanden in Salt Lake City komende week en zijn door fysiek ongemak geplaagde aanloop naar het seizoen. Douwe de Vries pakte de winst in een zeer knappe 6:08,46 minuten, een verbetering van zijn persoonlijk record met zo'n vier seconden. Met 6:14,93 werd Marcel Bosker vierde.

Op de 1500 meter bij de vrouwen werd Sanneke de Neeling met 1:55,35 - net geen persoonlijk record - tweede in de B-groep.