Russisch-Noorse langlaufdominantie in Zweden

In het Zweedse Falun hebben de heren en dames langlaufers zondag een massastart afgewerkt in de vrije stijl. De mannen kregen vijftien kilometer voor de kiezen, daarna was het de beurt aan de vrouwen en hun tien kilometer.

Mannen
Aanvankelijk bleef zoals wel vaker een vrij grote groep samen, maar richting de tien kilometer werd die groep onder leiding van de Noor Simen Hegstad Krüger langzaam maar zeker uitgerekt. Het duurde niet lang voor er nog zeven man over waren, waarna ook de Fin Iivo Niskanen definitief moest lossen.

De Rus Alexander Bolshunov gooide het tempo twee kilometer voor het einde omhoog en alleen de Noor Sjur Røthe kon volgen, nadat landgenoten Krüger en Hans Christer Holund moesten passen. In de eindsprint was Bolshunov een maat te groot voor Røthe, terwijl Holund en Krüger nog gepasseerd werden door twee Russen: Ivan Yakimushkin werd derde, voor Andrey Melnichenko.

Bolshunov wint

Vrouwen
De vrouwenwedstrijd was wat overzichtelijker: de Zweedse Ebba Andersson was de enige die met het Noorse duo Therese Johaug en Heidi Weng mee kon. Achter hen streden de Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen en de eindelijk van gezondheidsproblemen teruggekeerde Zweedse Frida Karlsson om de vierde plek, met wel een grote groep in hun kielzog.

Voorin moest Weng in de beslissende fase afhaken bij Johaug en Andersson, waarna de Zweedse het op het laatste klimmetje toch af moest leggen tegen de Noorse veelvraat, die zo als eerste langlaufster ooit in twee seizoenen minstens elf keer won. Weng hield nog wel stand op de derde plek, voor Jacobsen en hét megatalent in het langlaufen.

De pas 18-jarige Helene Marie Fossesholm, afgelopen zomer goed voor een medaille op het WK mountainbiken bij de junioren, stond na haar debuut in de World Cup in december weer aan de start en kwam zeer indrukwekkend als vijfde over de finish, voor onder meer de Russische topper Natalia Nepryaeva.

Johaug wint