Duizenden juichen voor Leyhe na 1e World Cup-zege op thuisschans

Schansspringer Stephan Leyhe heeft zijn allereerste overwinning te pakken in de World Cup. Dat deed de Duitser niet zomaar ergens: hij won in Willingen, op een steenworp afstand van de plek waar hij is geboren en opgegroeid.

Na de eerste ronde ging Kamil Stoch aan de leiding, maar de Pool had wel thuisheld Stephan Leyhe - de enige deelnemer namens de lokale SC Willingen - in zijn nek hijgen. De Noor Marius Lindvik zat er ook niet ver vanaf, terwijl de Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft de vierde plek deelde met de Noor Johann André Forfang. De tweede Duitse hoop, Karl Geiger, volgde op de zesde plek, voor de Sloveen Peter Prevc en de ooit zo fenomenale Gregor Schlierenzauer.

Vanaf de veertiende plek maakte Ryoyu Kobayashi in de tweede ronde een mooie sprong, waarna Schlierenzauer de leiding over nam en Prevc met één tiende punt passeerde. Geiger ging daar dan weer overheen en zag dat Forfang het niet haalde, maar Kraft wel. Met een heerlijke sprong ging Lindvik overtuigend naar de eerste plek, met nog twee man te gaan. Leyhe zette het stadion op z'n kop door naar de leiding te springen en nadat Stoch het duidelijk niet haalde ontplofte de boel pas echt.

Uitgerekend in zijn eigen Willingen pakte Leyhe zo de eerste overwinning uit zijn carrière, voor Lindvik en Stoch. Zondag zou er 's middags gesprongen moeten worden, wat vanwege de verwachte storm naar de ochtend werd gehaald. Dat gaat echter ook niet door: de burgemeester heeft laten weten dat het stadion niet geopend mag worden, na overleg met alle betrokkenen, waardoor de wedstrijd van zondag afgelast is.

Vrouwen
Het is hét seizoen van de doorbraak van Chiara Hölzl en de Oostenrijkse deed het voor eigen publiek in Hinzenbach opnieuw. Ze boekte met twee overtuigende sprongen haar vijfde zege van het seizoen en klopte de Noorse Maren Lundy en landgenote Eva Pinkelnig. De geboren Nederlandse Sara Marita Kramer eindigde als negentiende voor Oostenrijk.