Wereldrecord polsstokhoogspringer Duplantis

De 20-jarige polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft het wereldrecord scherper gesteld. Op de indoorwedstrijden in het Poolse Torun ging de vicewereldkampioen uit Zweden over 6,17 meter. Daarmee verbeterde hij het oude wereldrecord van Renaud Lavillenie met één centimeter.

Duplantis had van het wereldrecord zijn doel gemaakt dit voorjaar en begin van deze week was de Zweed al dichtbij het wereldrecord, maar toen ging het nog net mis in Düsseldorf.

In Torun was het wel raak voor Duplantis. Na zijn geslaagde sprong op 6,01 liet de in de Verenigde Staten geboren Zweed de lat meteen op wereldrecordhoogte leggen. En in zijn tweede poging was het raak voor Duplantis.

"Hier droom ik al sinds mijn 3 jaar van", reageerde Duplantis na afloop van de wedstrijd. "Het is alvast prachtig om zo het jaar te beginnen."

Joris van Gool zorgde in Torun op de 60 meter voor een nieuw Nederlands record van 6.59. Het oude record werd gedeeld door Churandy Martina en Brian Mariano (6.60). Met die tijd werd de Nederlander tweede in de finale. De Slowaak Jan Volko (6.58) was net wat sneller dan de 21-jarige Nederlandse atleet.