VVD Amsterdam wil preventief fouilleren en controles op scholen

Als het aan de VVD-fractie ligt kan Amsterdam er niet meer omheen. Er moet preventief gefouilleerd gaan worden om het aantal steekwapens onder jongeren terug te dringen. "Je moet alle middelen die je hebt inzetten."

Dat zegt fractievoorzitter Marianne Poot vanavond in AT5's Park Politiek. Ze is zich rot geschrokken nadat de politie kapmessen aantrof met een lemmet tot aan 60 centimeter bij een jongen van 11 jaar: "Het is verschrikkelijk en natuurlijk ongelofelijk dat je als jongen van 11 zoiets bij je draagt. En het is ook ongelofelijk, ga ik dan maar vanuit, dat ouders hier niet op ingrijpen en dit kennelijk ook niet weten."

Ze ondersteunt de oproep van de politie aan ondernemers om ook hun verantwoordelijkheid te nemen, zowel in winkels als online. Poot: "Net zoals je zegt: alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 dat mag niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dat ook zegt van messen."

Maar er moet meer gebeuren volgens het raadslid: "Als het gaat om deze groepen jongeren, maar ook als het gaat om de jeugdbendes in Zuidoost, denk ik ook dat je als politie veel meer moet gaan controleren op wapens. En dat doe je, dat is in Amsterdam misschien een vies woord, met preventief fouilleren en bijvoorbeeld met controles op school. Daar wil ik naartoe."

Dat preventief fouilleren in het verleden relatief weinig opleverde en dat dit - volgens veel linkse partijen in de gemeenteraad - etnisch profileren in de hand werkt, overtuigt haar niet. "Als je ziet dat het wapenbezit toeneemt, en dat is natuurlijk ook wat de politie zegt, dan moet je wat de VVD betreft de middelen inzetten die je hebt om dit te gaan bestrijden."

De wapencontroles op straat en op school dienen volgens haar ook een ander doel. De VVD-politica wil zo kunnen ingrijpen achter de voordeur:"Als je ze in het oog hebt kun je ook zeggen: wat is nou die thuissituatie? Wat is hier aan de hand? Want laten we eerlijk zijn, dat moet natuurlijk ook gebeuren."

De fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij in de raad wil de kwestie zo snel mogelijk met burgemeester Halsema gaan bespreken.