FNV wil dat Amsterdam ontslagen AEB-medewerkers extra compenseert

FNV wil dat Amsterdam een financiële bijdrage levert aan het sociale plan bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Het noodlijdende bedrijf, dat in handen is van de gemeente, ziet zich genoodzaakt om ongeveer vijftig mensen te ontslaan. Nog eens vijftig andere medewerkers wisselen van bedrijf.

In totaal werken er zo'n 400 mensen bij het AEB. Maar door jarenlange tegenvallende verdiensten en het stilleggen van vier van de zes afvalverbrandingsovens afgelopen jaar, moeten er mensen uit. FNV houdt de gemeente Amsterdam gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ontstane problemen en wil daarom geld zien.

"Het is gelukt om samen met AEB een sociaal plan te regelen om de klap op te vangen van baanverlies. Maar het plan is aan de magere kant, want het bedrijf heeft niet meer geld", vertelt Hans Robijn, bestuurder bij FNV. Hij roept wethouder Victor Everhardt van Financiën om de gemeentelijke portemonnee te trekken. "De gemeente heeft het onderhoud jarenlang laten versloffen, waardoor het bedrijf stilgelegd moest worden. Dan is het niet meer dan logisch dat Amsterdam nu zijn sociale hart laat zien en geld bijlegt."

'Gemeente Amsterdam aan de beurt'
In het sociaal plan is afgesproken dat medewerkers zoveel mogelijk naar een andere baan begeleid worden. Mensen die ontslagen worden krijgen een transitievergoeding en een mobiliteitsvergoeding, maar volgens Robijn is dat niet genoeg. Met het extra geld van de gemeente wil hij het 'magere' akkoord aanvullen.

"AEB maakt echt schoon schip en wil met het sociaal plan zoveel mogelijk doen om de medewerkers vooruit te helpen. Maar het bedrijf zit financieel in zwaar weer, meer geld is er niet om nog meer te doen voor de mensen die hun baan verliezen. AEB heeft alles gedaan wat ze konden, nu is de gemeente Amsterdam aan de beurt."

Wethouder ziet financiële bijdrage niet zitten
Wethouder Everhardt wil van een financiële bijdrage aan het sociale plan niets weten. De gemeente heeft het afgelopen jaar meermaals financiële steun aan het bedrijf gegeven. "Het gaat om liquiditeitssteun tot maximaal tachtig miljoen euro. Ondanks dat het beter gaat met het bedrijf en alle verbrandingslijnen weer draaien, blijft een reorganisatie nodig. Voor medewerkers die daardoor hun baan verliezen of voor wie elders een baan wordt gezocht, is dat natuurlijk heel vervelend. Het is mooi dat AEB een sociaal plan heeft afgesloten voor de medewerkers. AEB blijft een zelfstandig bedrijf en draagt daarmee de verantwoordelijkheid voor dit sociaal plan."

Verkoop AEB
Over de toekomst van het bedrijf zelf heerst nog veel onduidelijkheid. Inmiddels zijn alle verbrandingsovens weer in gebruik genomen. De gemeente is nog druk bezig met het voorbereiden van de verkoop van het AEB. Al kan behoud van het bedrijf nog steeds niet worden uitgesloten.