FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 december 2019

'Als je gepakt wordt met een cobra, kom je Amerika niet in'

Al weken klinken er in Amsterdam knallen van, vaak illegaal, vuurwerk. Voor de bezitters kan dat vuurwerk naast zwaar letsel ook andere gevolgen hebben, zo waarschuwt de politie.

Volgens de politie is het voor tieners relatief makkelijk om aan bijvoorbeeld nitraten te komen. 'Wat veel ouders niet beseffen, is dat je vroeger met vuurwerk dat afging een zwarte hand had, en nu, met dat hele zware vuurwerk, is je hand er gewoon af', zegt een politiewoordvoerder.

Een cobra 8 kan volgens haar voor veel schade zorgen. 'Als je deze in een auto zou stoppen en tot ontploffing brengt, dan heb je een cabrio. Dus dan kun je nagaan hoe gevaarlijk het is als hier tientallen van in een woning of in een garagebox liggen.'

'Ik denk dat heel veel mensen het ook niet beseffen dat het gewoon een misdrijf is als je gepakt wordt met een cobra of een nitraat', zegt de woordvoerder. 'En dat je daar dus ook antecedenten voor kunt krijgen op basis van vuurwerk. Om een voorbeeld te geven, als je bijvoorbeeld Amerika in zou willen dan komt daar naar boven dat je met een explosief bent gepakt. En dan kom je Amerika waarschijnlijk helemaal niet in.'

De politie hoopt dat Amsterdammers een melding doen als ze denken dat ergens illegaal vuurwerk ligt opgeslagen. Dat gebeurt nu nog relatief weinig.

'Wat we zien qua Meld Misdaad Anoniem Meldingen, dat het in Amsterdam echt heel erg laag is', zegt de woordvoerder. 'Dus we willen echt Amsterdammers oproepen: heb je het idee dat er in een garagebox of bij een buurman zwaar vuurwerk ligt, meldt het dan bij ons.'

Van Gerwen stoomt na stroeve start door op WK, Price knikkert Durrant eruit

Darter Michael van Gerwen staat weer eens in de halve finales van het wereldkampioenschap van de PDC. De regerend wereldkampioen had het in de kwartfinales bepaald niet makkelijk met de Litouwse verrassing Darius Labanauskas, hoewel hij uiteindelijk wel op dreef kwam.

Van Gerwen gooide niet lekker in set één en ondanks een 158-finish kon hij Labanauskas er niet van weerhouden op voorsprong te komen. In set twee had hij vijf legs nodig, maar die wist hij dan wel te winnen, waarna onder meer een elfdarter hem op weg hielp naar een 2-1 voorsprong.

Via een twaalf- en elfdarter ging ook de volgende set naar de Nederlander, die daarna alleen de matige vijfde set nog verloor. Labanauskas kwam in de buurt van een negendarter, maar verloor die leg alsnog. In set zeven dwong hij Van Gerwen wel tot een vijfde leg, maar na het missen van zes darts zag de Litouwer hoe de groene sloopkogel het na tig matchdarts eindelijk afmaakte.

Michael van Gerwen - Darius Labanauskas (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Darius Labanauskas (Bron: PDC)

Glen Durrant probeerde de eerste darter ooit te worden die tegelijk wereldkampioen bij de BDO en PDC was, maar dat zat er niet in. Hij kon in set één nog aardig mee met een paar hoge finishes, maar daarna was Price gewoon te goed. Durrant hield zich met mooie finishes nog af en toe in de wedstrijd, maar wist slechts één set te winnen: 5-1.

In de halve finales speelt Van Gerwen tegen Nathan Aspinall, Price neemt het op tegen Peter Wright. Het programma begint maandagavond weer even na acht uur.

Glen Durrant - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Glen Durrant - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Kobayashi begint Vierschansentournee op indrukwekkende wijze

Schansspringer Ryoyu Kobayashi is de Vierschansentournee begonnen op de manier waarop hij vorig seizoen eindigde: met winst. De Japanse World Cup-leider won vorig seizoen als derde man ooit alle vier wedstrijden en in het Duitse Oberstdorf was hij zondag alweer de beste in wedstrijd één.

In de eerste ronde sprong Kobayashi alweer een puike voorsprong bij elkaar, alleen de Duitser Karl Geiger en de Oostenrijkse oud-Vierschansenwinnaar Stefan Kraft bleven een beetje in de buurt. Dawid Kubacki, Markus Eisenbichler, Marius Lindvik en Johann André Forfang bleven binnen één punt van elkaar, daarachter werden de verschillen wat groter.

In de bovenste regionen veranderde in de finale niet heel veel, maar de strijd om het podium werd nog wel beslist: Kubacki zette een indrukwekkende sprong neer en wist Kraft daarmee te passeren, wat hem plek drie opleverde. Geiger hield zijn tweede plek vast, Kobayashi kwam zelfs niet een klein beetje in gevaar en won wederom.

Dinsdag wordt in Garmisch-Partenkirchen de kwalificatie afgewerkt voor de tweede wedstrijd, die op Nieuwjaarsdag gehouden wordt.

Kobayashi zegeviert op indrukwekkende wijze (Pro Shots/Zuma Press)
Kobayashi zegeviert op indrukwekkende wijze (Pro Shots/Zuma Press)

FOK! sportfoto-onderschrift week 52

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is bitch_knoop met het volgende onderschrift: "Van Bommel: "Hey! To knuffel, dat is met 1 'o' ja!""

De opgave van deze week:

Wat krijgt Rico Verhoeven hier te horen tijdens het gevecht tegen Badr Hari? (Pro Shots / Michael Bulder)
Wat krijgt Rico Verhoeven hier te horen tijdens het gevecht tegen Badr Hari? (Pro Shots / Michael Bulder)

Tien op tien voor Van der Poel in Diegem

De zesde wedstrijd van de Superprestige is gewonnen door Mathieu van der Poel. Voor de veldrijder was dit de tiende zege op een rij in de avondcross van Diegem. Na twee zeges bij zowel junioren en beloften won hij de afgelopen zes edities in de elite-categorie.

De veldrit in Diegem is een echte klassieker op de kalender en omdat de wedstrijd in de avonduren gehouden wordt nog wat extra speciaal. Halverwege de wedstrijd nam Van der Poel afstand van zijn medevluchters Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Corné van Kessel.

Echt wegrijden was op het snelle parcours niet mogelijk dus groter dan twintig seconden werd de voorsprong nooit. Voor de regerend wereldkampioen was dit de tweede zege in de Superprestige. Op negen seconden eindige Iserbyt als tweede. Zijn ploeggenoot Vanthourenhout werd derde.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Michaël Vanthourenhout (BEL)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Corné Van Kessel (NED)
8. Quinten Hermans (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10.Thomas Pidcock (GBR)

Darter Aspinall stopt comeback Van den Bergh, ook Wright naar halve finales WK

Darter Nathan Aspinall staat net als vorig jaar in de halve finales van het wereldkampioenschap bij de PDC. De Engelsman rekende in het Londense Alexandra Palace af met de Belg Dimitri van den Bergh.

Van den Bergh won de eerste set zowaar in drie legs, maar de tweede set ging naar de langzaam op stoom komende Aspinall, die ook set drie pakte. Van den Bergh liet de kans liggen om op 2-2 in sets te komen en verloor de set, wat zich daarna nog eens herhaalde: 4-1.

De Engelsman kwam op 2-1 in de zesde set, maar met Aspinall op 130 gooide Van den Bergh zich naar 2-2, waarna hij de volgende leg uitgooide met Aspinall op 120. De volgende set ging in vier legs naar Van den Bergh, die vervolgens nog eens twee legs won. Daarmee was het echter gedaan: Aspinall draaide het om, won drie legs op rij en maakte het met 5-3 af.

Nathan Aspinall - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)
Nathan Aspinall - Dimitri van den Bergh (Bron: PDC)

Peter Wright stond geweldig te gooien tegen Luke Humphries en mikte in de tweede leg al een 170-finish in het bord. Met een 12-darter maakte hij de set af, waarna de heren de volgende twee sets verdeelden. Set vier sloeg dan weer nergers op: twaalf (Wright), twaalf (Wright), elf (Humphries) en elf (Wright) darts waren nodig om de legs te pakken.

Wright liet Humphries nagenoeg kansloos, hoewel de Engelsman een uiterst matige set van de Schot nog wel af wist te pakken om met 3-4 in de buurt te blijven. Daarmee was het echter gedaan en nadat Humphries 64 met drie pijlen niet uit wist te krijgen maakte Wright het met 5-3 af.

Luke Humphries - Peter Wright (Bron: PDC)
Luke Humphries - Peter Wright (Bron: PDC)

Duizenden lampionnen tegen kanker in het Olympisch Stadion

Vanavond zijn in het Olympisch Stadion meer dan 23.000 lampionnen in de vorm van een hart ontbrand tijdens de actie 'Nederland geeft licht'. Op iedere lampion staat de handgeschreven naam van iemand die geraakt is door kanker. Met de opbrengst van de lampionnenactie financiert KWF Kankerbestrijding vooruitgang om de kans op kanker te verkleinen, de kans op genezing te vergroten en de kwaliteit van leven van mensen met of na kanker te verbeteren.

De verlichting van het hart werd uitgezonden op SBS 6, gepresenteerd door Leonie ter Braak en Winston Gerschtanowitz. In de uitzending 'Nederland geeft licht' stond KWF samen met bekende artiesten, patiënten en hun naasten stil bij alle ontroerende verhalen achter de duizenden lampionnen. De herhaling van deze uitzending is te zien op zondag 30 december om 16.00 uur en 1 januari om 11.05 uur op SBS 6.

KWF Kankerbestrijding organiseert de lampionnenactie voor de vierde keer. Eerder werden de Afsluitdijk, het Middelpunt van Nederland (Lunteren) en de tuinen van Paleis Soestdijk verlicht door duizenden lampionnen.

Duizenden lampionnen tegen kanker in het Olympisch Stadion (afbeelding: KWF)
Duizenden lampionnen tegen kanker in het Olympisch Stadion (afbeelding: KWF)

SkiŽr Pinturault niet te pakken op combinatie

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft in het Italiaanse Bormio de alpinecombinatie op de Stelvio gewonnen. De wedstrijd bestond uit twee onderdelen: 's ochtends de super-G, waarna 's middags de slalom gehouden werd, met de top-40 van de ochtend die in volgorde van de uitslag naar beneden mochten.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde won de super-G en mocht dus als eerste naar beneden. Hij verdedigde 0,03 seconde op de Italiaan Dominik Paris, winnaar van beide afdalingen in Bormio, maar hij haalde de finish niet. Vincent Kriechmayr, Nils Allegre en ook een handvol volgende skiërs kwamen niet aan de tijd van Kilde.

Als twaalfde ging Alexis Pinturault naar beneden, met afstand de beste slalomskiër op de startlijst. Dat maakte hij waar: Pinturault draaide 0,97 seconden achterstand om naar een voorsprong van 0,51 seconden en dat leverde hem de winst op. Loïc Meillard, een andere prima slalommer, eindigde op 0,05 seconden van Kilde op de derde plek, ver voor de rest.

Pinturault zegeviert op combinatie op de Stelvio (Pro Shots/SIPA USA)
Pinturault zegeviert op combinatie op de Stelvio (Pro Shots/SIPA USA)

Stunt en wisseling van de wacht in Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is zondag de tweede etappe van de Tour de Ski afgewerkt. Na de massastart in vrije stijl van zaterdag was dat een sprint, wederom in de vrije stijl.

Mannen
Als er gesprint wordt kunnen we eigenlijk de ogen op één man richten en dat was ook nu het geval: de Noor Johannes Høsflot Klæbo was met enig vertoon van macht weer eens de beste. Hij klopte de Italiaanse specialist Federico Pellegrino en de Fransman Richard Jouve, die lang het tempo bepaalde. De Rus Gleb Retivykh, Johan Häggström uit Zweden en de Noor Pål Golberg completeerden de finale.

Klæbo neemt met zijn zege ook gelijk de leiding in de Tour de Ski over van de Rus Sergey Ustiugov, die zaterdag de wedstrijd won en zondag niet verder kwam dan de elfde plek. Met de zestig bonificatieseconden en zijn tweede plek van zondag heeft Klæbo nu gelijk 32 seconden voorsprong op de Rus Alexander Bolshunov en Häggström.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Vrouwen
In februari 2017 pakte de jonge Sloveense Anamarija Lampic in Pyeongchang haar eerste en tot zondag enige World Cup-zege in een matig bezette wedstrijd. Zondag was de gehele wereldtop er, maar niemand kon Lampic verslaan. In de kwartfinales moest ze na een bijna-val nog helemaal terugkomen, in de halve finales zat ze er goed bij en in de eindstrijd was ze door een fenomenale laatste honderd meter nét te sterk voor Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen.

De Russische Natalia Nepryaeva werd derde en pakte daarmee de leiding in het klassement over van Therese Johaug, die op de sprint - zeker niet haar onderdeel - als 23e eindigde. Het Amerikaanse duo Jessica Diggins en Sadie Bjornsen en de Noorse Tiril Udnes Weng maakten de finale vol, Lampic stijgt naar plek twee in het Tour de Ski-klassement.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Worst verslaat Alvarado in avondcross Diegem

De Superprestige-wedstrijd in Diegem is gewonnen door veldrijdster Annemarie Worst. De 24-jarige Nederlandse versloeg in de sprint haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado.

De veldrit onder kunstlicht was een Nederlands onderonsje. Vijf Nederlandse rensters maakten de koers: Worst, Alvarado, Yara Kastelijn, Shirin van Anrooij en Inge van der Heijden. De jonge Van Anrooij viel echter ver terug door een kapotte fiets.

In de slotfase bleven Worst, Alvarado en Kastelijn over. Op een schuine kant maakte Worst een foutje waardoor ook Kastelijn te voet kwam te staan. Alvarado kon een klein gaatje slaan maar haar twee concurrenten gaven zich niet gewonnen en kwamen terug in het wiel van de Rotterdamse.

In de laatste paar honderd meter moest Kastelijn lossen. Op de finishstrook was Worst nipt sneller dan Alvarado. Voor de renster van wielerploeg 777 is dit haar tweede zege op een rij in de Superprestige.

Uitslag
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Inge Van Der Heijden (NED)
5. Puck Pieterse (NED)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Kata Blanka Vas (HUN)
8. Sanne Cant (BEL)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Maghalie Rochette (CAN)

NBA: Lakers winnen weer

In de NBA werd gisteren een vrijwel volledig programma afgewerkt. 28 van de 30 NBA-teams kwamen in actie. De koplopers in beide conferences maakten geen fout, Miami wist weer in verlenging te winnen en de Mavericks beëindigden de zegereeks van de Golden State Warriors.

De Milwaukee Bucks speelden zonder Giannis Antetokounmpo tegen de Orlando Magic. De Griek kampt met een pijnlijke rug en per wedstrijd wordt bekeken of hij kan spelen. Ook zonder de MVP had Milwaukee geen problemen met de Magic. De Bucks leidden vrijwel de hele wedstrijd en wonnen met 111 – 100.

Khris Middleton werd met 21 punten topscorer bij de Bucks. Ersan Ilyasova viel goed in voor Antetokounmpo. De Turk noteerde 17 punten en 14 rebounds.

Bij de Los Angeles Lakers waren LeBron James en Anthony Davis beiden weer fit. Met de selectie op volle sterkte werden de Portland Trail Blazers met 120 – 128 verslagen. Hiermee kwam een eind aan een reeks van vier nederlagen op rij.

LeBron James blijft succesvol in zijn dienende rol. James kwam tot 21 punten en 16 assists. Kyle Kuzma werd voor de verandering eens topscorer voor de Lakers. De guard begon op bank, maar kwam tot 24 punten.

De Miami Heat won voor de zesde keer dit seizoen in de verlenging, tegen nul nederlagen. Ditmaal moesten de Philadelphia 76ers er aan geloven: 117 – 116. Jimmy Butler zette met een vrije worp de eindstand op het bord, maar Tyler Herro werd met een paar cruciale driepunters de held van de avond.

De Dallas Mavericks wonnen met 121 – 141 van de Golden State Warriors. Halverwege was de stand vrijwel gelijk en had D’Angelo Russell voor de Warriors al dertig punten gemaakt, waaronder acht driepunters. In het derde kwart stokte de aanval van Golden State en liep Dallas uit naar een ruime voorsprong. Luka Doncic, die het vierde kwart op de bank bleef, kwam tot 31 punten, 12 rebounds en 15 assists.

Uitslagen

Denver Nuggets – Memphis Grizzlies 119 – 110
Boston Celtics – Toronto Raptors 97 – 113
New Orleans Pelicans – Indiana Pacers 120 – 98
Miami Heat – Philadelphia 76ers 117 – 116 (OT)
Washington Wizards – New York Knicks 100 – 107
Chicago Bulls – Atlanta Hawks 116 – 81
Houston Rockets – Brooklyn Nets 108 – 98
Minnesota Timberwolves – Cleveland Cavaliers 88 – 94
Milwaukee Bucks – Orlando Magic 111 – 100
San Antonio Spurs – Detroit Pistons 136 – 109
Golden State Warriors – Dallas Mavericks 121 – 141
Sacramento Kings – Phoenix Suns 110 – 112
Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 120 – 128
Los Angeles Clippers – Utah Jazz 107 - 120


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 29-5
Miami Heat 24-8
Boston Celtics 22-8
Toronto Raptors 22-10
Philadelphia 76ers 23-12
Indiana Pacers 21-12
Brooklyn Nets 16-15
Orlando Magic 14-18
Chicago Bulls 13-20
Charlotte Hornets 13-21
Detroit Pistons 12-21
Cleveland Cavaliers 10-22
Washington Wizards 9-22
New York Knicks 9-24
Atlanta Hawks 6-27

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 25-7
Denver Nuggets 22-9
Houston Rockets 22-10
Dallas Mavericks 21-10
Los Angeles Clippers 23-11
Utah Jazz 20-12
Oklahoma City Thunder 16-15
Portland Trail Blazers 14-19
San Antonio Spurs 13-18
Sacramento Kings 12-20
Phoenix Suns 12-20
Memphis Grizzlies 12-21
Minnesota Timberwolves 11-20
New Orleans Pelicans 10-23
Golden State Warriors 9-25

Schouten, Stroetinga winnen titels op massastart

Irene Schouten heeft op de slotdag van het NK afstanden in Heerenveen de titel op de massastart gewonnen. Schouten, vooraf al gezien als de te kloppen vrouw, bleef ploeggenote Marijke Groenewoud voor. Shorttrackster Suzanne Schulting eindigde als derde.

Bij de mannen ging de titel naar Arjan Stroetinga. Hij bleef Koen Verweij en Jan Blokhuijsen voor in de eindsprint. Voor Stroetinga is het zijn vijfde titel.

Shiffrin slalomt naar winst in Lienz

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft na de reuzenslalom ook de slalom gewonnen tijdens de tweejaarlijkse World Cup-wedstrijden in het Oostenrijkse Lienz. Net als een dag eerder stond er eigenlijk geen maat op de Amerikaanse.

Shiffrin stond na de eerste run alweer op de eerste plek, hoewel haar voornaamste concurrente, de Slowaakse Petra Vlhova, de achterstand kon beperken tot 0,26 seconden. De Noorse Nina Haver-Løseth (+0,70), de Oostenrijkse Katharina Liensberger (+0,76), Laurence St-Germain uit Canada (+0,97) en de Duitse Lena Dürr (+0,99) bleven ook nog binnen een seconde van Shiffrin.

In de tweede run nam Michelle Gisin uit Zwitserland de leiding in handen, waarna Wendy Holdener er onderdoor dook. Zij leek op weg naar het podium, maar bleek een poortje gemist te hebben en werd gediskwalificeerd. Vlhova nam vervolgens ruim de leiding van Gisin over, ze was meer dan een seconde sneller, maar Shiffrin dook dan weer 0,61 seconden onder de tijd van de Slowaakse door en won voor de zoveelste keer.

Krol ook de snelste op 1.000m

Op de slotdag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen heeft Thomas Krol na de 1.500 meter ook de titel op de 1.000 meter gepakt. Krol reed met 1.08,35 de winnende tijd.

Kai Verbij eindigde als tweede in 1.08,53. Deze twee zijn zeker van deelname op de kilometer bij het WK afstanden in Salt Lake City. Dai Dai Ntab werd derde in 1.08,87. Morgen wordt bekend of Ntab het laatste WK-ticket krijgt of Kjeld Nuis, die dit weekend ontbrak in Heerenveen.

Thomas Krol zegeviert ook op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Thomas Krol zegeviert ook op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)

Tientallen demonstranten bijeen om steun te betuigen aan bedreigde Oeigoeren

Tientallen mensen kwamen vandaag bijeen op de Dam om te demonstreren tegen de zogenoemde heropvoedingskampen in China, waar de Chinese regering systematisch Oeigoeren opsluit. Volgens, onder andere, Amnesty International worden de Oeigoeren onderdrukt, gediscrimineerd en ernstig mishandeld. Met het protest op de Dam hopen de demonstranten op meer internationale aandacht. 

'Er zitten miljoenen mensen in detentie- en strafkampen', vertelde een demonstrant. 'Deze mensen worden dagelijks blootgesteld aan onmenselijke situaties. Geweld, foltering, gevangenisstraffen en zelfs de doodstraf. En ook executies in het openbaar, om de mensen bang te maken.'

Oeigoeren
De Oeigoeren wonen in de regio Xinjiang, in het noordwesten van China. Het gaat om een Turkssprekende moslimminderheid die door de Chinese regering wordt gezien als afvallig.

De regering sluit de Oeigoeren daarom op in kampen waar zij, volgens Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties, worden gehersenspoeld en gemarteld. Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen.

'Heropvoeding'
De Oeigoeren worden niet alleen opgesloten maar ook afgeluisterd en gevolgd, zo staat op de website van Amnesty International. In Xinjiang zouden camera's met gezichtsherkenning hangen en worden naar verluidt mobiele telefoons onderzocht.

China zou hiermee als doel hebben om de Oeigoeren te 'heropvoeden', zodat ze trouw zullen zijn aan de Communistische Partij. Tegelijkertijd wordt geprobeerd om de Oeigoerse cultuur uit te roeien. 

Geen contact met familie
Ook in Amsterdam maken mensen zich hier zorgen over. Om zich uit te drukken tegen de mensonterende omstandigheden in de kampen, hadden verschillende demonstranten vandaag spanddoeken of borden bij zich. Zo stond er onder andere 'Free Uyghur' te lezen op een van de borden. Bovendien had een demonstrant een spanddoek gemaakt met foto's van zijn familie.

Een andere demonstrant vertelde ook over zijn familie, die daar nog woont en waar hij al tijden geen contact mee heeft. 'Ik heb al meer dan twee jaar geen contact met mijn familie. Mijn vader, moeder, drie broer en een zus. Ik ben alle contact met hen kwijtgeraakt.'

'Niet zomaar naar China'
'Ik kan eigenlijk niet anders doen dan dit', zei een jonge demonstrant. 'Ik kan niet zomaar naar China, voor mijn gevoel is dit dan het beste wat ik voor hun kan doen. Ik zal voor hen demonstreren en hopelijk luistert Nederland mee.'

Weer immigranten uit water gevist

De Franse kustwacht heeft vannacht 31 immigranten uit het water gehaald. Deze vluchtelingen probeerden met kleine bootjes de Britse kust te bereiken. 

De kustwacht werd in de eerste instantie afgestuurd op een schip dat vermoedelijk elf mensen met zich meedroeg en aan het dobberen was in de buurt van de oversteekplaats Calais. De motor van de boot was uitgevallen. Onder de vluchtelingen waren twee kinderen. 

Even later stuitte de kustwacht op een andere boot in de buurt van Duinkerke toen dat schip water maakte. Aan boord waren twintig migranten, waaronder een zwangere vrouw. Van de personen op de boot hadden er een paar onderkoelingsverschijnselen. 

Eerder waren er al boten met vluchtelingen van het water geplukt. Tweede Kerstdag begeleidde de kustwacht nog een aantal bootjes naar de Britse kust met in totaal 49 mensen aan boord.  

Borussia Dortmund wint de transferstrijd en strikt Haaland

Erling Braut Haaland verkast naar Borussia Dortmund, zo meldt de Duitse grootmacht zondagmiddag. De Noor verlaat Red Bull Salzburg en heeft tot medio 2024 getekend bij BVB. Haaland, die dicht bij een overgang richting Juventus leek, had in Salzburg nog een verbintenis tot medio 2023. De kersverse aanwinst, wiens transfersom niet bekend is gemaakt, kan op 18 januari zijn debuut maken voor Dortmund. Die dag wordt een bezoek gebracht aan FC Augsburg.

"Ondanks de vele aanbiedingen van verschillende Europese topclubs heeft Erling voor Dortmund gekozen, voornamelijk door het toekomstperspectief dat hem is geschetst", reageert Hans-Joachim Watzke, algemeen directeur van Dortmund. Ook technisch directeur Michael Zorc is in zijn nopjes met het aantrekken van Haaland. "Het is een ambitieuze, atletische en fysiek sterke spits met een neusje voor het doel."

"Hij is ook nog eens ontzettend snel. Die onderdelen willen we heel graag verder ontwikkelen hier bij Dortmund. Op negentienjarige leeftijd begint Erling aan een geweldige loopbaan!"

Haaland was enkele dagen geleden al in Dortmund om een indruk te krijgen van zijn nieuwe werkgever. "Ik heb intensieve gesprekken gehad met het management van de club, met name Hans-Joachim Watzke, Michael Zorc en trainer Lucien Favre", aldus de aanwinst van BVB.

"Vanaf het begin had ik al een goed gevoel bij deze club. Voetballen voor 80.000 supporters lijkt me echt geweldig, ik kijk er nu al reikhalzend naar uit." Haaland meldt zich op 3 januari bij de A-selectie en gaat een dag later mee op trainingskamp naar Marbella.

De aanwinst van Dortmund was de afgelopen weken een van de meest besproken spelers in Europa, mede door zijn acht doelpunten namens Salzburg in de groepsfase van de Champions League. Tuttosport meldde dinsdag nog dat Juventus zijn nieuwe club zou worden, omdat zaakwaarnemer Mino Raiola goede banden onderhoudt met de Italiaanse topclub.

Ook onder meer Bayern München, Manchester United en Liverpool zijn in verband gebracht met Haaland, die uiteindelijk voor een meerjarig contract bij Dortmund heeft gekozen.

Leerdam ook de beste op kilometer

De 1.000 meter voor vrouwen op de slotdag van het NK afstanden in Thialf in Heerenveen is vanmiddag gewonnen door Jutta Leerdam. Leerdam, die ook al de beste op de 500 meter was, zegevierde nu in 1.14,23.

Letitia de Jong werd tweede in 1.14,68, Ireen Wüst werd derde met 1.15,64. De top drie plaatst zich voor de 1.000 meter bij het WK afstanden in Salt Lake City.

Jorien Ter Mors kende al een slecht toernooi, op de 1.000 meter werd de olympisch kampioene in haar rit tegen Ireen Wüst na twee valse starts gediskwalificeerd. Ook voor Antoinette de Jong is dit weekend er eentje om snel te vergeten. Vandaag reed ze 1.16,41 op de kilometer.

Leerdam haalt uit op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Leerdam haalt uit op de kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)

Bergsma is Roest de baas op 10km

Op de slotdag van het NK afstanden in Heerenveen heeft Jorrit Bergsma de titel op de 10.000 meter gepakt. Bergsma klokte de winnende tijd van 12.45,04. Patrick Roest werd tweede in 12.48,59 en gaat met Bergsma naar het WK afstanden. Marwin Talsma werd verrassend derde.

De laatste rit was de belangrijkste, tussen Patrick Roest en Jorrit Bergsma. De snelste tijd was tot dan die van Marwin Talsma die met 12.59,12 een nieuw persoonlijk record schaatste. Het was Bergsma die het initatief nam, maar Roest kon goed volgen. Beiden waren halverwege bijna drie seconden sneller dan Talsma. Bergsma versnelde op 6.800 meter en nu kon Roest niet volgen en moest een gaatje laten. Bergsma bleef versnellen en reed op drie ronden van het einde vlak boven het baanrecord. Die tijd moest hij uiteindelijk loslaten, maar zijn 12.45,04 was wel goed voor zijn zesde Nederlandse titel.

Bergsma klopt Roest na prachtige tien kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Bergsma klopt Roest na prachtige tien kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)

Drugsdrone onderschept bij PI Alphen aan den Rijn

Bij de penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn onderschepten agenten vrijdagavond 27 december een drone waarmee werd geprobeerd een pakketje over de muur van de gevangenis te krijgen. In de omgeving hielden agenten een 28-jarige Rotterdammer aan die hier vermoedelijk bij was betrokken.

Medewerkers van de penitentiaire inrichting waarschuwden de politie rond 21.40 uur dat vanaf de Eikenlaan enkele personen vanuit een geparkeerde auto probeerden om met een drone een pakketje over de muur van de gevangenis te krijgen.

Verdovende middelen
De gewaarschuwde agenten troffen op de Eikenlaan het betreffende voertuig verlaten aan. In de auto vonden zij een geactiveerde controller van een drone en lag ook nog een ongebruikte, verpakte drone. Op de binnenplaats van de penitentiaire inrichting lag een drone waaraan een klein pakketje was bevestigd. Een tweede pakketje was beland in de omheining van de gevangenis. Uit onderzoek bleek later dat in de twee pakketjes kleine hoeveelheden hard- en softdrugs zat. Zowel de auto, de drones als de drugs zijn in beslag genomen.

Andere agenten hielden in de omgeving een 28-jarige Rotterdammer aan die vermoedelijk hierbij was betrokken. De politie is nog op zoek naar twee andere verdachten. Vanuit de penitentiaire inrichting wordt onderzocht voor wie de pakketjes waren bedoeld.

Nieuwe wetgeving
Sinds 1 november is het strafbaar om verboden middelen de gevangenis in te smokkelen. Dit geldt voor bezoekers, leveranciers, maar ook voor mensen die hiervoor een drone gebruiken. Mensen die proberen verboden spullen binnen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal 6 maanden

De politie is nog op zoek naar getuigen. Zij kunnen contact opnemen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Visser pakt ook Nederlandse titel op 5.000 meter

Op de slotdag van het NK afstanden in Heerenveen heeft Esmee Visser ook de Nederlandse titel op de 5.000 meter gepakt. Visser, eerder dit weekend ook al de beste op de 3.000 meter, won in  6.50,96. Samen met Visser gaat ook de nummer twee, Irene Schouten, naar het WK afstanden in Salt Lake City.

Melissa Wijfje, die de titel op de 1.500 meter pakte, reed in de derde rit tegen Aveline Hijlkema. Zoals verwacht, pakte Wijfje het initatief. Ze reed rond de snelste tijd tot dan van Carien Kleibeuker. Met nog vier ronden te gaan reed Wijfje haar eerste 34. Met nog twee ronden te gaan, was haar achterstand een kleine twee seconden, en uiteindelijk kwam ze in 7.07,77 over de meet.

De eennalaatste rit ging tussen olympisch kampioene Esmee Visser en Irene Schouten. Het was Visser die de regie nam, al was Schouten niet ver weg. Ze reden allebei ruim onder de tijd van Kleibeuker. Op zo'n twee ronden van het einde versnelde Visser en Schouten kon niet volgen. Visser kwam uiteindelijk in 6.50,96 over de finish, Schouten reed met 6.54,87 een nieuw persoonlijk record.

Carlijn Achtereekte en Reina Anema vormden de laatste rit. Beide schaatssters waren aan elkaar gewaagd, maar reden boven de tijd van Visser. In tegenstelling tot de rit ervoor hadden beide schaatssters moeite om rondjes in de 32 te blijven rijden. Op drie ronden van het einde had Achtereekte wel een beslissende voorsprong genomen op Anema. Twee ronden voor het einde leek Achtereekte weer wat terug te pakken, maar met 6.55,04 werd ze derde.

Antonette De Jong, die geen goed weekend kende, had afgezegd voor de 5.000 meter.

Visser ook de beste op de vijf kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Visser ook de beste op de vijf kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)

Tilburgse taxichauffeur opgepakt voor dealen vanuit taxi

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een Tilburgse taxichauffeur aangehouden op verdenking van drugshandel. Het vermoeden bestaat dat de man vanuit zijn taxi in drugs zou handelen.

Agenten kwamen de man rond 03.30 uur op het spoor na camerabeelden, waar verdachte bewegingen werden geconstateerd. De man bevond zich toen in zijn taxi aan de Heuvelring in Tilburg. Zij besloten de 42-jarige Tilburger te volgen en op de Kruisakker in Berkel-Enschot is de man aangesproken.

Na fouillering bleek dat de man meerdere zakjes drugs bij zich had en een grote hoeveelheid contant geld. Hierop is de man aangehouden.

Zondagochtend is de woning van de man doorzocht. Hierbij is nog meer contant geld gevonden. De drugs, het geld en de auto’s van de man zijn inbeslaggenomen. De man zit vast voor verder onderzoek en verhoor.

Tegenvallers en ťťn uitblinker bij Ajax

Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen zien duidelijk één uitblinker bij Ajax: Hakim Ziyech. De middenvelder van de Amsterdammers was volgens het drietal van Studio Voetbal afgelopen jaar cruciaal voor de prestaties van de club, net name in Europa. Volgens Janssen is de Marokkaans international 'in alles' de uitblinker.

"Zijn passing, zijn traptechniek, voetbal, maar ook in persoonlijkheid. Als je ziet hoe hij met die jonge jongens bezig is, hoe blij hij is als ze scoren. Dan is het duidelijk", zegt de oud-middenvelder op de site van de NOS. Van Hooijdonk constateert dat Dusan Tadic vorig seizoen heel belangrijk voor Ajax was, maar dat Ziyech nu die rol vervult.

"Maar ik wil ook een puntje geven aan Quincy Promes. Hij is in zijn eerste seizoen al meteen heel belangrijk, zeker in combinatie met Ziyech", aldus Van Hooijdonk. Ook Vermeulen is lovend over Promes, maar geeft de voorkeur aan Ziyech. "We wisten al dat hij goed was, maar ik vond hem nu weer tien procent beter. Zeker in de Europese wedstrijden."

Janssen en Van Hooijdonk vinden zomeraankoop Razvan Marin de grootste tegenvaller bij Ajax. "Je verwachtte er veel van, en het is ook wel een aardige speler, maar hij speelt weinig. Het is een jongen van wie ik denk: als ik Ryan Gravenberch of Jurgen Ekkelenkamp tegen ADO zie spelen, was Marin dan wel nodig geweest?", aldus Janssen.

Vermeulen wijst naar Donny van de Beek. "Ik vind zijn ontwikkeling stokken. Zeker met de belangstelling van Real Madrid verwacht je toch wat meer beslissende momenten van hem", stelt de commentator. "Natuurlijk zie je hem dingen doen waarvan je zegt: wow! Maar met zijn kwaliteiten moet hij eigenlijk elke week iets extra's kunnen geven."

Ook De Vries niet op 10.000 meter

Douwe de Vries doet vandaag bij het NK afstanden in Heerenveen niet mee aan de 10.000 meter. Vorige week had de schaatser van Jumbo-Visma nog te kampen met een longontsteking, en daar is hij nog niet voldoende van hersteld.

Dit weekend kwam De Vries in actie op de 5.000 en 1.500 meter, en dat heeft hem teveel energie gekost.

Gisteren meldde Sven Kramer zich al af voor de 10.000 meter. De ploeggenoot van De Vries wil zich focussen op de EK afstanden in Heerenveen half januari.

Ruzie om niet betaalde rekening, man opgepakt voor steekpartij

Politieagenten hielden zondag 29 december omstreeks 04.00 uur in een woning aan de Bogerd in Giessenburg  een 27-jarige inwoner uit die plaats aan. De man wordt er van verdacht een 24-jarige man uit Gorinchem te hebben gestoken. De man raakte daarbij gewond aan het hoofd en moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld.

Het tumult ontstond toen een aantal personen aan de Bogerd verhaal kwam halen vanwege een niet betaalde rekening van eerder op de avond waarbij een aantal personen in een nabij gelegen kroeg wat was gaan drinken. Bij het steekincicent raakte ook een 28-jarige vrouw uit Nieuwpoort gewond. De verdachte werd ingesloten voor nader verhoor. De gewonden moesten worden behandeld door een arts.

Dodelijke schietpartij Schiedam, politie zoekt getuigen

Een schietincident in een woning aan de Schiedamse Boomgaardstraat werd een man zaterdagavond rond 19:30 uur fataal. Dat er meer slachtoffers zijn gevallen kan niet worden uitgesloten. Het onderzoeksteam zoekt in dit kader nog getuigen.

Rond 19:30 uur hoorden getuigen schoten waarop de politie werd gebeld. Agenten troffen de gewonde man in een woning aan de Boomgaardstraat aan. Ze zijn direct begonnen met reanimeren. Een traumateam nam dit kort erna over, maar de hulp mocht niet meer baten. Andere agenten zijn direct begonnen met een onderzoek in de omgeving, terwijl forensisch experts met het sporenonderzoek begonnen.

Uit dat onderzoek bleek dat er mogelijk nog een gewonde betrokken was bij het incident die, al dan niet met hulp van anderen, de woning heeft weten te verlaten. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Koeman ziet in BelgiŽ de EK-favoriet: "Het moet nu echt gebeuren"

Na het missen van het EK in 2016 en het WK in 2018 neemt het Nederlands elftal volgend jaar zomer weer deel aan het EK. Bondscoach Ronald Koeman gaat het toernooi met vertrouwen tegemoet, maar ziet Oranje niet als favoriet. Hij denkt eerder aan België.

Koeman is ervan overtuigd dat veel landen kunnen meedingen om de Europese titel. "Ik denk dat het redelijk breed is wie er tot de favorieten behoort", vertelt de bondscoach in gesprek met Voetbal International.

"Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk... Portugal komt altijd ver. Kroatië is een vechtploeg, altijd goed op toernooien", somt hij op. "Als ik een favoriet moet noemen, dan is het België. Dat heeft een streepje voor, het moet voor de Belgen nu echt gebeuren met deze lichting."

"En ze hebben de ervaring van toernooien, wij nog niet", benadrukt Koeman, die inmiddels twee van de tegenstanders van Nederland in de groepsfase weet: Oekraïne, Oostenrijk en een nog te bepalen vierde land.

Nederland speelt zijn drie groepswedstrijden telkens in de Johan Cruijff ArenA. "We hebben meteen drie thuiswedstrijden, dat is geweldig natuurlijk. Op het EK zijn we voor niemand bang."

"We hebben bewezen dat we van iedereen kunnen winnen en moeten vooral naar onszelf kijken. Ik denk niet dat ploegen graag tegen ons komen te spelen. Toernooi-ervaring hebben we met deze groep nauwelijks, dus ik denk dat we nog niet op ons best zijn."

"Dit team ontwikkelt zich wel razendsnel en ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Laten we hopen dat het optimaal is voor de zomer en daarna worden we alleen maar beter richting het WK van 2022."

Nederland kan op het EK zeer waarschijnlijk niet over Memphis Depay beschikken. De aanvaller van Olympique Lyon ligt er min of meer zes maanden uit als gevolg van een zware knieblessure.

Koeman ziet Belgen als EK-favoriet (Pro Shots/Joep Leenen)
Koeman ziet Belgen als EK-favoriet (Pro Shots/Joep Leenen)

Kat slachtoffer van vuurwerkmishandeling

In de Rotterdamse wijk Bloemhof is een kat afgelopen week mogelijk het slachtoffer geworden van mishandeling met vuurwerk. Dat meldt de  Dierenbescherming Vlaardingen in een bericht op Facebook. Het diertje is deels ontveld op zijn rug, zijn anus is kapot en er zat een stukje plastic in zijn anus. Ook heeft hij geen staart. Het is onbekend of de kat al staartloos was, of dat zijn staart eraf is geblazen door de mishandeling met vuurwerk. 

Het arme diertje, dat het naar omstandigheden goed maakt volgens de Dierenbescherming, is niet gecastreerd en heeft geen halsband of chip. Verder heeft hij voor witte teentjes, achter witte sokjes en een witte kin en bef. De dierenbescherming roept getuigen op om zich te melden en is tevens op zoek naar de eigenaar van de kat. 

De Dierenbescherming: "We kunnen melden dat het naar omstandigheden goed gaat met de kat, die de naam Comet (een van de rendieren van de kerstman) heeft gekregen. Hij eet goed, laat de wondverzorging en medicatie goed toe. Als we hem zachtjes op zijn wang kriebelen geeft hij kopjes, het is een lieverd. Daarnaast is hij nog erg angstig en zit graag lekker veilig onder zijn dekentje verstopt. Er is -zoals hij nu is- geen reden om hem in te laten slapen dus dat is niet aan de orde."

Mocht de eigenaar zich niet melden, dan zal er, zodra zijn medische toestand het toelaat, een nieuw thuis worden gezocht voor Comet. 

Daders voortvluchtig na gewapende overval op Lidl in Amsterdam-Noord

Op speciaal verzoek van user KaleTosti, nieuws uit Amsterdam! Een filiaal van de Lidl op Zuideinde in Amsterdam-Noord is zaterdagavond overvallen. Medewerkers werden tijdens de overval met wapens bedreigd. 

De overval gebeurde rond 21.00 uur. Eén persoon liep bij de overval een lichte verwonding aan het hoofd op en werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. Hoe de persoon precies gewond is geraakt is onbekend. Het is onduidelijk wat er bij de overval werd buitgemaakt. De daders wisten te ontkomen en zijn nog voortvluchtig. 

5 arrestaties na schietpartij Rotterdam

Rond 06.30 uur kreeg de politie de melding dat op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam werd geschoten. In en nabij een café hielden agenten vijf personen aan. Er lijkt niemand gewond te zijn geraakt.

Na de melding begon een grote zoektocht in de omgeving. Getuigen vertelden dat bij een kennelijke ruzie op straat werd geschoten. Een auto werd in de omgeving door agenten gesommeerd te stoppen en drie inzittenden werden aangehouden nadat in het voertuig een vuurwapen werd aangetroffen. In het café werden ook twee personen aangehouden. De verdachten variëren in leeftijd van 20 tot 28 jaar. Vier komen er uit Rotterdam, eentje uit Hellevoetsluis. 

Het vijftal wordt vandaag gehoord om zicht te krijgen in de achtergronden en ook het onderzoek ter plaatse gaat verder. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

2020 begint met vallende sterren BoŲtiden

Het nieuwe jaar begint meteen goed! In de eerste week van januari krijgt Nederland namelijk met een sterrenregen te maken. Op 4 januari passeren de vallende sterren van de Boötiden de aarde en dat levert tijdens het hoogtepunt 65 meteoren per uur op.

De vallende sterren van de Boötiden zijn jaarlijks te zien in het begin van januari. De meteoren geven een blauwachtig licht en trekken een lang spoor door de lucht. De piek van de Boötiden is erg scherp: alleen op 4 januari regent het vallende sterren. Voor en na die datum is het aantal meteoren verwaarloosbaar klein.

Of de vallende sterren ook echt goed te zien zijn is nog onzeker. De huidige verwachting laat wolkenvelden, maar ook opklaringen zien.

Hoe laat zijn de vallende sterren Boötiden te zien?
Het beste moment om de vallende sterren van de Boötiden te bekijken is op zaterdag 4 januari om 6:45 uur in de ochtend. Dan zijn er ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Dat is veel minder dan tijdens de vorige editie van de Boötiden. In januari 2019 waren namelijk ruim 100 vallende sterren per uur te zien. Dat het aantal nu lager is komt doordat de eigenlijke piek tijdens onze daglichtperiode plaatsvindt.

Om de vallende sterren te zien moet je naar het oosten kijken. Wanneer de zon begint op te komen zijn de vallende sterren al gauw niet meer te zien.

SOOW! Ken je bek niet verder open?

De users van het Eurovisie Songfestival-forum op ons eigen FOK! verkeren al sinds de overwinning van Duncan Laurence in opperste staat van opwinding. Met het liedjesfestijn in eigen land kunnen we bijna stellen dat voor sommigen een droom uitkomt en terecht natuurlijk.

Om alle fans uit heel Europa alvast te laten wennen aan gaststad Rotterdam zijn onze vrienden van het Songfestival-forum met een cursus begonnen. Niemand minder dan Franklin Brown, ja die van eerste keer, zal de Europeanen voorbereiden op hun komst naar Rotterdam met typisch Rotterdamse zinnen.

Na 'ja toch, niet dan', 'da's gers', 'tebbie' en 'sooowwwwwww' is het vandaag tijd voor deel vijf:

Bestuurswoordvoerder biedt excuses aan voor 'vieze hond'-tweet

We weten allemaal dat reizen met de NS wel eens voor frustraties kan zorgen. Zo ook bij de bestuurswoordvoerder van de gemeente Den Haag, Jan Sinnige. Meneer moest van Utrecht naar Assen, en ondanks dat hij een eerste klas abonnement heeft, was er gisteren door een defecte trein enigzins oponthoud.

Daardoor was ook de eerste klas overvol, maar tot overmaat van ramp werd de heer Sinnige gedwongen om naast een 'vieze hond' te staan. Dat het hier om een hulphond ging, ging kennelijk even aan hem voorbij. Achteraf heeft Sinnige spijt van zijn tweet zo laat hij een uurtje geleden weten: "Dat had ik zo niet moeten aanpakken: ook weer van geleerd."

Lakeside-kampioen Durrant in kwartfinales PDC-WK

Darter Glen Durrant staat in de kwartfinales van het wereldkampioenschap bij de PDC. De 49-jarige debutant in het Londense Alexandra Palace, regerend drievoudig wereldkampioen bij de BDO, rekende in de achtste finales af met Chris Dobey.

Er werd prima gespeeld in het Noord-Engelse onderonsje, waar Dobey set één in vier legs won. Durrant trok de stand met drie legs op rij gelijk en won de volgende set in vijf legs, waarna hij de vierde set met een 109-finish in de beslissende leg ook pakte.

De volgende twee sets gingen via onder meer een elfdarter naar Dobey, maar in de beslissende zevende set was Durrant toch echt te sterk: hij ging in zeventien, veertien en twaalf darts uit en pakte de set in drie legs, waarmee zijn eerste kwartfinale al een feit was.

Glen Durrant - Chris Dobey (Bron: PDC)
Glen Durrant - Chris Dobey (Bron: PDC)

In de kwartfinale neemt Durrant het op tegen de Welshman Gerwyn Price, die Simon Whitlock naar huis stuurde. De Australiër slaagde er vanaf 76 niet in om met negen darts de eerste set uit te gooien en liet ook in set twee tig kansen liggen.

De derde set ging met 3-0 naar Whitlock, Price pakte de volgende set en met nog eens 3-0 kwam Whitlock op 3-2 in sets. Daarmee was het echter gedaan: Price maakte het geheel volgens de verhoudingen af en stuurde de matig spelende Whitlock met 4-2 naar huis.

Gerwyn Price - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Fun met Funda #178 - Goed verborgen rijksmonument

In Zutphen vinden we, goed verborgen, dit prachtige rijksmonument. De inrichting is kleurig te noemen en op sommige foto's lijkt het wel een uitdragerij, maar gelukkig nemen de bewoners doorgaans hun spullen mee. Voordeel: het pand beschikt over een prima zolder, wat natuurlijk een must is voor de doorsnee FOK!ker. Voor slechts 1,3 miljoen euro is het van jou! 

Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)

Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)
Rijksmonument in Zutphen (Foto: Funda)

Bejaarde man slachtoffer vuurwerkterreur en mishandeling

Een 73-jarige man uit Andijk is zaterdagmiddag rond 16.30 uur ernstig mishandeld nadat hij drie jongens had aangesproken over het afsteken van vuurwerk. Dit gebeurde op de Groteweid in Andijk.

De katten van het slachtoffer waren door het afsteken van vuurwerk erg onrustig geworden. Omdat er al enige tijd vuurwerk werd afgestoken bij de man voor de deur besloot de Andijker naar buiten te gaan om de jongens hierop aan te spreken. Het slachtoffer wilde alleen vragen of ze weg wilden gaan. De man sprak het drietal aan en werd direct agressief benaderd door de jongens.

Het slachtoffer kreeg vanuit het niets een harde klap in het gezicht en viel op de grond. Daarna kreeg het bejaarde slachtoffer meerdere trappen tegen zijn hoofd. De drie jongens gingen er daarna hardlopend vandoor. Het slachtoffer heeft van twee van de drie jongens een beperkt signalement kunnen geven.

De eerste dader is een blanke jongen van ongeveer 1.80 meter met een normaal postuur, Hij had kort donker haar met een krul erin en droeg een donkere jas tot aan zijn kruis en een donkere broek. De tweede dader is ook een blanke jongen en deze droeg ook donkere kleding. De daders spraken met een Nederlands accent en worden door het slachtoffer geschat op 18 / 19 jaar. Het drietal is weggerend over de Zorgvlietlaan in de richting van een steegje.

Het slachtoffer liep door de mishandeling letsel op aan zijn hoofd en heeft zich door een arts laten behandelen. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drugs en grondstoffen in loodsen Hoogmade, politie zoekt getuigen

Agenten troffen afgelopen vrijdagochtend in een aantal loodsen aan de Van Klaverweijdeweg in Hoogmade een partij synthetische drugs aan, alsmede grondstoffen voor de productie van drugs. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De politie zoekt getuigen.

Na een melding deed de politie onderzoek en besloot een aantal loodsen te doorzoeken. Hierbij werden rechercheurs ondersteund door agenten van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen en Forensische Opsporing. Zij troffen daarbij synthetische drugs aan. Ook namen agenten grondstoffen en goederen in beslag die bij de productie van harddrugs gebruikt worden.

De politie is op zoek naar getuigen die eerder in de omgeving van de bewuste loodsen iets verdachts hebben opgemerkt. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verdachte van ripvuurwerkdeal met oud en nieuw in de cel

Zaterdagmorgen heeft de politie vanuit het project Pandora een 18-jarige man uit Blerick aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de beroving bij een vuurwerkdeal op 1e Kerstdag. Van een man uit Veldhoven werd die dag in Blerick 1900 euro gestolen.

Op 1e Kerstdag rond het middaguur zou de verkoop plaatsvinden. Een 34-jarige man uit Veldhoven kwam met zijn auto naar Blerick om illegaal vuurwerk te kopen. Het slachtoffer trof de verkoper in Blerick en de man stapte bij hem in de auto. In plaats van vuurwerk te leveren bedreigde de verkoper het slachtoffer in de Gosewijnstraat met een mes en beroofde hem van 1900 euro die hij bij zich had. De verdachte vluchtte vervolgens te voet.

De politie startte direct na de beroving een onderzoek en deed een oproep via burgernet. Het onderzoek leidde naar de 18-jarige verdachte. De man is zaterdagmorgen in zijn woning aangehouden. De komende dagen zal hij in de cel doorbrengen. Los van deze zaak had  de man namelijk nog zeven dagen celstraf openstaan.

32-jarige man neergestoken bij grote vechtpartij

De politie had het er maar druk mee in Breda afgelopen nacht. Op de Haagdijk vond afgelopen nacht een vechtpartij  plaats tussen een grote groep jongeren. Toen de politie ter plaatse kwam waren zij allen weg en lag er een 32-jarige man op de grond. Vermoedelijk is hij neergestoken tijdens de vechtpartij.

Rond 01.50 uur kwamen er meerdere meldingen binnen van een vechtpartij op de Haagdijk tussen een grote groep mensen. Agenten waren snel ter plaatse maar troffen geen grote groep mensen meer aan, enkel het slachtoffer. Op het eerste gezicht leken zijn verwondingen te komen door het vechten, echter zagen agenten al snel dat hij steekwonden had. De man is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

De toedracht voor het incident en de rol van het slachtoffer is nog niet duidelijk, dit moet nog blijken uit onderzoek. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kunnen er via WhatsApp of het tipformulier op de website tips worden achtergelaten. 

Drie gewonden bij schietincident, twee verdachten opgepakt

Zondagnacht 29 december ontving de politie een melding van een schietincident in het centrum van Breda. Hierbij zijn drie gewonden gevallen. Ook zijn er twee verdachten aangehouden. Rond 01.00 uur kwam er een melding binnen dat er in de Reigerstraat zou zijn geschoten. Hierbij zijn drie mensen gewond geraakt. Zij zijn allen ter plaatse behandeld en overgebracht naar het ziekenhuis. 

Al snel kon de politie een eerste verdachte aanhouden in de Vismarktstraat, een 35-jarige man uit Hilvarenbeek.Diverse verklaringen van omstanders gaven een goed signalement af van de mogelijke andere verdachten. Na een korte zoektocht door de stad werd op de Slingerweg een 33-jarige man uit Breda aangehouden.

Er is sprake geweest van een mogelijke derde verdachte. Er is ten tijde van het incident iemand aangehouden in de buurt, echter had deze persoon niets met dit incident te maken. De twee verdachten zitten momenteel vast voor verder onderzoek en verhoor. De toedracht voor het incident is nog niet duidelijk, dit moet blijken uit het verhoor van de twee verdachten dat later plaats zal vinden.

'Oud en nieuw gaat de mist in'

De kans op dichte vuurwerkmist is groot dit jaar tijdens de jaarwisseling. Onder rustige omstandigheden met weinig wind kunnen vuurwerkdampen ophopen en lang blijven hangen. Ook op plaatsen waar geen vuurwerk wordt afgestoken kan het mistig worden. Hoe dicht de mist uiteindelijk wordt zullen we moeten afwachten. Mensen met longklachten kunnen veel last ondervinden van het fijnstof.

Oudejaarsdag is het rustig weer met wolkenvelden en geleidelijk vanuit het noorden ook wat zon. Het blijft droog en er waait een zwakke wind. Eerst is de wind westelijk en geleidelijk draait de wind naar het oosten tot noorden. De temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar 6-8 graden.

Oudejaarsavond is het droog met heldere perioden. Lokaal kan een enkele mistbank voorkomen. De temperatuur daalt geleidelijk van 3-4 graden aan het begin van de avond en naar 0-3 graden rond middernacht. Tijdens de jaarwisseling staat er weinig wind en op plaatsen waar veel vuurwerk wordt afgestoken kunnen de dampen ophopen en vuurwerkmist veroorzaken.

Zware nacht voor mensen met longklachten
Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Omdat er dit jaar maar weinig wind staat blijven deze stofdeeltjes lang hangen. Door vuurwerkdampen kan sneller mist ontstaan en kan het zicht ook veel slechter worden. De kruitdamp zelf is geen mist maar smog. Mensen met luchtwegklachten kunnen dan ook flinke overlast verwachten die in de nacht nog een tijd aan kan houden. Vorig jaar stond tijdens de jaarwisseling meer wind en bleef mist uit.

Nieuwjaarsdag start mogelijk nog met mist. Er zijn ook zonnige perioden en geleidelijk gaat op meer plaatsen de zon schijnen. Het blijft droog en het wordt maximaal 5-6 graden. Mocht je een verfrissende nieuwjaarsduik nemen, dan heb je een klein beetje geluk. Het zeewater is namelijk 7-8 graden en dat is iets warmer dan de luchttemperatuur. Gelukkig staat er weinig wind en is het voor het gevoel niet kouder.

Nieuwe jaar start rustig
Ook tijdens de eerste dagen van 2020 is en blijft het rustig weer. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. Vrijdag is kans op buien, maar over het algemeen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 6-9 graden en daarmee start het nieuwe jaar zacht.

Carlsen wint WK Rapid en heeft opnieuw de drie schaaktitels in handen

Magnus Carlsen heeft zaterdag het WK snelschaak in Moskou gewonnen. De 29-jarige Noorse schaker heeft daarmee alle drie de wereldtitels weer in handen want ook in het klassieke en het blitzschaak is hij de wereldkampioen. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat één schaker drie wereldtitels in handen heeft. In 2014 was die eer ook voor Carlsen.

Na 2014 en 2015 is het de derde wereldtitel in het snelschaken voor Carlsen. De Noorse schaker was in Moskou op dreef in vijftien wedstrijden verloor Carlsen geen enkele keer en en hield met 11,5 punten op een maximum van 15 de Iraniër Alireza Firouzja, de Amerikaan Hikaru Nakamura en de Rus Vladislav Artemiev achter zich.

Het is de elfde keer dat Carlsen een WK wint. In het klassieke schaak is hij vanaf 2013 de wereldkampioen en bij het WK Blitz was hij de beste in 2009, 2014, 2017 en 2018. Hij kan de laatste titel snel weer kwijt raken, want maandag gaat het WK Blitz van start. Ook dat toernooi wordt gespeeld in Moskou.

FOK! Wat een weer: B''''''', f'isjes

Het is droog en op wat dunne sluierbewolking na zijn er brede opklaringen. Op veel plaatsen vriest het licht, alleen vlak langs de kust blijft de temperatuur iets boven nul. In het westen en noordwesten komt plaatselijke gladheid voor als gevolg van bevriezing. Er staat een zwakke, langs de kust en op het IJsselmeer matige wind uit zuid tot zuidoost.

Overdag verandert er weinig in het weerbeeld. Het blijft droog en de zon schijnt door de sluierbewolking. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 4°C. De zuidenwind is matig, in het Waddengebied soms vrij krachtig, 5 Bft.

In de nacht naar maandag is het droog en is er weinig bewolking. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het zuidoosten tot 3°C vlak aan zee. Met name in het noordwesten kan het lokaal glad worden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust soms vrij krachtig.

Maandag overdag is het droog en schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Sneeuw 2017 (Foto: Stephan5)
Ruim 2 jaar geleden sneeuwde het hier in Haarlem voor het laatst echt serieus. Dit zit er niet in komende tijd.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.