Visser pakt ook Nederlandse titel op 5.000 meter

Op de slotdag van het NK afstanden in Heerenveen heeft Esmee Visser ook de Nederlandse titel op de 5.000 meter gepakt. Visser, eerder dit weekend ook al de beste op de 3.000 meter, won in  6.50,96. Samen met Visser gaat ook de nummer twee, Irene Schouten, naar het WK afstanden in Salt Lake City.

Melissa Wijfje, die de titel op de 1.500 meter pakte, reed in de derde rit tegen Aveline Hijlkema. Zoals verwacht, pakte Wijfje het initatief. Ze reed rond de snelste tijd tot dan van Carien Kleibeuker. Met nog vier ronden te gaan reed Wijfje haar eerste 34. Met nog twee ronden te gaan, was haar achterstand een kleine twee seconden, en uiteindelijk kwam ze in 7.07,77 over de meet.

De eennalaatste rit ging tussen olympisch kampioene Esmee Visser en Irene Schouten. Het was Visser die de regie nam, al was Schouten niet ver weg. Ze reden allebei ruim onder de tijd van Kleibeuker. Op zo'n twee ronden van het einde versnelde Visser en Schouten kon niet volgen. Visser kwam uiteindelijk in 6.50,96 over de finish, Schouten reed met 6.54,87 een nieuw persoonlijk record.

Carlijn Achtereekte en Reina Anema vormden de laatste rit. Beide schaatssters waren aan elkaar gewaagd, maar reden boven de tijd van Visser. In tegenstelling tot de rit ervoor hadden beide schaatssters moeite om rondjes in de 32 te blijven rijden. Op drie ronden van het einde had Achtereekte wel een beslissende voorsprong genomen op Anema. Twee ronden voor het einde leek Achtereekte weer wat terug te pakken, maar met 6.55,04 werd ze derde.

Antonette De Jong, die geen goed weekend kende, had afgezegd voor de 5.000 meter.

Visser ook de beste op de vijf kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)
Visser ook de beste op de vijf kilometer (Pro Shots/Erik Pasman)