Koeman ziet in BelgiŽ de EK-favoriet: "Het moet nu echt gebeuren"

Na het missen van het EK in 2016 en het WK in 2018 neemt het Nederlands elftal volgend jaar zomer weer deel aan het EK. Bondscoach Ronald Koeman gaat het toernooi met vertrouwen tegemoet, maar ziet Oranje niet als favoriet. Hij denkt eerder aan België.

Koeman is ervan overtuigd dat veel landen kunnen meedingen om de Europese titel. "Ik denk dat het redelijk breed is wie er tot de favorieten behoort", vertelt de bondscoach in gesprek met Voetbal International.

"Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk... Portugal komt altijd ver. Kroatië is een vechtploeg, altijd goed op toernooien", somt hij op. "Als ik een favoriet moet noemen, dan is het België. Dat heeft een streepje voor, het moet voor de Belgen nu echt gebeuren met deze lichting."

"En ze hebben de ervaring van toernooien, wij nog niet", benadrukt Koeman, die inmiddels twee van de tegenstanders van Nederland in de groepsfase weet: Oekraïne, Oostenrijk en een nog te bepalen vierde land.

Nederland speelt zijn drie groepswedstrijden telkens in de Johan Cruijff ArenA. "We hebben meteen drie thuiswedstrijden, dat is geweldig natuurlijk. Op het EK zijn we voor niemand bang."

"We hebben bewezen dat we van iedereen kunnen winnen en moeten vooral naar onszelf kijken. Ik denk niet dat ploegen graag tegen ons komen te spelen. Toernooi-ervaring hebben we met deze groep nauwelijks, dus ik denk dat we nog niet op ons best zijn."

"Dit team ontwikkelt zich wel razendsnel en ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Laten we hopen dat het optimaal is voor de zomer en daarna worden we alleen maar beter richting het WK van 2022."

Nederland kan op het EK zeer waarschijnlijk niet over Memphis Depay beschikken. De aanvaller van Olympique Lyon ligt er min of meer zes maanden uit als gevolg van een zware knieblessure.

Koeman ziet Belgen als EK-favoriet (Pro Shots/Joep Leenen)
Koeman ziet Belgen als EK-favoriet (Pro Shots/Joep Leenen)