Stunt en wisseling van de wacht in Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is zondag de tweede etappe van de Tour de Ski afgewerkt. Na de massastart in vrije stijl van zaterdag was dat een sprint, wederom in de vrije stijl.

Mannen
Als er gesprint wordt kunnen we eigenlijk de ogen op één man richten en dat was ook nu het geval: de Noor Johannes Høsflot Klæbo was met enig vertoon van macht weer eens de beste. Hij klopte de Italiaanse specialist Federico Pellegrino en de Fransman Richard Jouve, die lang het tempo bepaalde. De Rus Gleb Retivykh, Johan Häggström uit Zweden en de Noor Pål Golberg completeerden de finale.

Klæbo neemt met zijn zege ook gelijk de leiding in de Tour de Ski over van de Rus Sergey Ustiugov, die zaterdag de wedstrijd won en zondag niet verder kwam dan de elfde plek. Met de zestig bonificatieseconden en zijn tweede plek van zondag heeft Klæbo nu gelijk 32 seconden voorsprong op de Rus Alexander Bolshunov en Häggström.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Vrouwen
In februari 2017 pakte de jonge Sloveense Anamarija Lampic in Pyeongchang haar eerste en tot zondag enige World Cup-zege in een matig bezette wedstrijd. Zondag was de gehele wereldtop er, maar niemand kon Lampic verslaan. In de kwartfinales moest ze na een bijna-val nog helemaal terugkomen, in de halve finales zat ze er goed bij en in de eindstrijd was ze door een fenomenale laatste honderd meter nét te sterk voor Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen.

De Russische Natalia Nepryaeva werd derde en pakte daarmee de leiding in het klassement over van Therese Johaug, die op de sprint - zeker niet haar onderdeel - als 23e eindigde. Het Amerikaanse duo Jessica Diggins en Sadie Bjornsen en de Noorse Tiril Udnes Weng maakten de finale vol, Lampic stijgt naar plek twee in het Tour de Ski-klassement.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)