'Bloedprikoplichters actief in Amsterdam'

'Bloedprikoplichters' zijn gisterochtend actief geweest in Amsterdam. Volgens twee ouderen werd er bij ze aangebeld met de smoes dat ze bloed wilden prikken.

Volgens één van hen zouden de verdachten zijn opgepakt, maar de politie kan dat niet bevestigen. Dat meldt NH Nieuws.

Man en vrouw voor deur
Eén van de ouderen is de 77-jarige John van Elst die aan de Geleyn Bouwenszstraat woont in Geuzenveld. 'Ik zag dat er twee buitenlandse mensen aan de deur stonden, een man en een vrouw. Ik deed niet open en vroeg wat er aan de hand was. Ze zeiden dat ze bloed kwamen prikken.' Van Elst vertrouwde het niet en belde meteen met 112, zegt hij tegen NH Nieuws.

Toen de verdachten vervolgens bij zijn buren aanbelden om het daar te proberen, kwam de politie al aanrijden, vertelt Van Elst. 'De politie was binnen twee minuten aanwezig en heeft ze opgepakt.'

Geschrokken
Ook Norma uit Osdorp vertelt een soortgelijk verhaal. Vanochtend werd om 8.30 uur bij haar aangebeld door een man en een vrouw. 'Ze zeiden dat ze bloed kwamen prikken. Mijn intercom heeft een camera, dus ik kon zien wie er voor de deur stond. Ik vertrouwde het niet, dus ik deed niet open.' Ze is erg geschrokken', vertelt ze. 'Ik loop moeilijk, dus ik ben een makkelijke prooi.'

Het is niet bekend of de verdachten bij andere Amsterdammers wél succes hebben gehad.

Tientallen aangiften
De afgelopen weken heeft de politie tientallen aangiften ontvangen over zogenoemde bloedprikoplichters, waarbij verdachten met een smoes over bloedprikken bij ouderen binnen proberen te komen om pinpasgegevens afhandig te maken.

Zo verspreidde de politie beelden van twee bloedprikoplichters in Eindhoven, die met een smoes over de heersende griepepidemie zich bij een oudere man hadden binnen gepraat. Het slachtoffer moest één euro voor een pil afrekenen via een mobiel pinapparaat. Dat pinapparaat kopieerde de gegevens van de man, waardoor hij daarna 4000 euro op zijn rekening miste.