EK baanwielrennen: Teamsprinters makkelijk naar goud; brons voor teamsprintsters

Op de eerste dag van het EK wielrennen in Apeldoorn hebben de Nederlandse teamsprinters voor het eerste goud gezorgd. In de finale waren trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland duidelijk te sterk voor de Britten in een tijd van 42.151.

Teamsprint dames
Nederland heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de finale van de teamsprint. De Nederlandse ploeg met Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx kwamen net te kort voor de finale. De Nederlandse ploeg werd derde achter Rusland en Duitsland, die met elkaar gaan uitmaken wie het goud pakt op de teamsprint. Oranje strijd later op de avond nog voor het brons.

Teamsprint mannen
Waar het de dames niet lukte slaagde de Nederlandse ploeg er wel in om de finale te bereiken op het EK. Het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zetten een tijd neer van 42,338 en waren daarmee drie tienden sneller dan Groot-Brittannië. De beide landen bepalen later op de avond wie het goud wint op de teamsprint.

Scratch vrouwen
Op het onderdeel scratch heeft Kirsten Wild geen medaille kunnen winnen. De race bleef lang gesloten en er moest een eindsprint aan te pas te komen. Wild begon vrij achteraan de sprint en schoof langzaam op, maar de 37-jarige kwam niet in aanmerking voor een medaille en werd teleurstellend zevende. Het goud ging naar de Britse Emily Nelson. Ze won de eindsprint voor de Ierse Shannon McCurley en de Portugese Maria Martins.

Afvalkoers mannen
Roy Pieters heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen op het onderdeel afvalkoers. De 30-jarige Nederlander zat vanaf het begin steeds achteraan en ging er dan ook vroeg uit. Het goud werd een strijd tussen de wegrenners Bryan Coquard en Elia Viviani en daarin was de de Italiaan Viviani duidelijk veel sterker dan de Fransman. Het brons was voor de Pool Filip Prokopyszyn.

Ploegenachtervolging vrouwen
Voor het eerst sinds lange tijd had Nederland weer eens een team op de teamachtervolging bij de vrouwen. Een top resultaat werd niet verwacht en ze zouden uiteindelijk achtste worden in de eerste ronde. Ze werden in de heat nog voorbij de Belgische dames gereden. Duitsland en Groot-Brittanië klokten de snelsten tijden en nemen het donderdagavond in de finale tegen elkaar op. Voor het brons wordt het een duel tussen Italië en Frankrijk.

Teamsprint vrouwen finale
Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx hebben Nederland de eerste medaille bezorgd op het EK in Apeldoorn. De Nederlandse teamsprintsters wonnen de strijd om het brons van Oekraïnië. De zege bij de dames ging overtuigend naar Rusland die in de finale duidelijk sneller waren dan de Duitsers in de finale.

Teamsprint mannen finale
De Nederlandse teamsprinters hebben hun Europese titel geprolongeerd. De Nederlanders Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al meer dan één jaar ongeslagen en opnieuw wonnen ze weer. In de finale lag Groot-Brittannië na de eerste ronde nog iets voor, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt in de laatste twee rondes. Lavreysen boog de achterstand om in een voorsprong waarna Hoogland het afmaakte in een tijd van 42.151.

Heren veroveren Europese titel Team Sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)
Heren veroveren Europese titel Team Sprint. (PRO SHOTS/Paul Meima)