Uitzetten of uitzitten: wat gebeurt er met veroordeelde terreurpleger Jawed S.?

Jawed S. werd maandag veroordeeld tot ruim 26 jaar cel voor de terreuraanslag op twee toeristen in het Centraal Station vorig jaar zomer. De Afghaanse S. heeft hier geen verblijfsvergunning en daarom moet hij na zijn straf het land uit. Maar hoe gaat dat in z'n werk?

Nederlandse staatsburgers komen na twee derde van hun straf in aanmerking voor een vervroegde invrijheidstelling. Voor criminele vreemdelingen zit dat iets anders in elkaar. Sinds 2012 komen ze namelijk niet meer in aanmerking voor zo'n voorwaardelijke invrijheidstelling. Wel kunnen ze ervoor kiezen om de opgelegde vrijheidsstraf te onderbreken, op voorwaarde dat ze Nederland verlaten en niet meer terugkomen. Komen ze wel terug, dan moeten ze de resterende straf alsnog uitzitten.

'Als hij niet terug kan of wil, dan zou dat betekenen dat hij die 26 jaar en acht maanden tot de laatste dag moet uitzitten in Nederland', licht Simon van der Woude, advocaat van Jawed S., toe. 'Hij heeft geen recht op voorwaardelijke invrijheidstelling in Nederland. En dat kan nog wel eens ingewikkeld worden. Afghanistan staat namelijk niet bekend als een land dat onderdanen makkelijk terugneemt.

Vreemdelingenbewaring
Ook al is het een scenario dat nog even op zich laat wachten, er komt een moment dat Jawed S. vrijkomt. 'In dit geval zou het waarschijnlijk betekenen dat hij vervolgens in vreemdelingenbewaring wordt genomen en dat Nederland alle mogelijke moeite zal doen om hem uit te zetten naar Afghanistan', zegt Van der Woude.

'Maar het is mede afhankelijk van allerlei factoren of dat lukt. Met name de bereidheid van Afghanistan om daaraan mee te werken. Als Afghanistan hem niet terugneemt, dan komt hij hier gewoon in Nederland weer op straat. Dat is nou eenmaal de manier waarop het gaat.' Als Afghanistan S. wel terugneemt, kan hij dus zijn gevangenisstraf onderbreken. Voorwaarde is wel dat hij dan niet meer terugkeert naar Nederland.