Halsema komt met nieuw plan tegen drugscriminaliteit

Een uitweg uit de drugshandel, meer persoonlijke begeleiding en meer bewustwording bij de gebruiker. Met onder andere deze maatregelen wil Amsterdam de drugshandel verzwakken. Dat staat in de nieuwe drugsaanpak met vijftien actiepunten die vandaag is gepresenteerd.

Een uitweg uit de drugshandel, meer persoonlijke begeleiding en meer bewustwording bij de gebruiker. Met onder andere deze maatregelen wil Amsterdam de drugshandel verzwakken. Dat staat in de nieuwe drugsaanpak met vijftien actiepunten die vandaag is gepresenteerd.

Die nieuwe aanpak was volgens de gemeente hard nodig. De problemen worden de laatste jaren steeds groter en zichtbaarder. Zo deponeerden criminelen een afgehakt hoofd voor een waterpijpcafé. De redacties van De Telegraaf en Panorama werden getroffen door aanslagen. En journalisten Paul Vugts van Het Parool en John van den Heuvel van De Telegraaf moesten lange tijd worden beveiligd na serieuze bedreigingen.

Moorden
Daar bleef het niet bij: de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord om mogelijke verklikkers een waarschuwing te geven. Er waren vergismoorden: zo werd vorig jaar een 17-jarige stagiair gedood en een maand geleden werd advocaat Derk Wiersum bij zijn woning in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum stond Nabil B. bij, die belangrijke verklaringen afgaf over Ridouan Taghi, die ervan verdacht wordt grootschalige drugshandel te leiden.

Als reactie op die toegenomen verharding wil burgemeester Halsema een nieuwe aanpak invoeren. Maar daarbij weet de gemeente ook: de drugshandel helemaal uitroeien is een illusie. Zeker doordat de politiecapaciteit beperkt is. Wel hoopt de gemeente de drugseconomie te verstoren en de handel te verkleinen.

Eervolle uitweg
Dat wil de burgemeester bereiken door onder meer jongeren in de drugscriminaliteit een 'eervolle uitweg' te bieden. Die jongeren komen volgens haar te makkelijk in de verleiding om de drugshandel in te stappen. 'In de fantasiewereld van opgroeiende jongeren zijn geld, merkkleding, wapens en mooie vrouwen synoniem aan geluk en status. Ze lijken geen oog te hebben voor de risico's. In werkelijkheid zijn de risico's om opgepakt of vermoord te worden aanzienlijk.'

'Ze dromen er misschien van om een grote internationale drugshandelaar te worden, maar veel realistischer is dat hun moeders huilen, dat ze hun vrienden kwijt raken, dat ze geen perspectief meer hebben en dat aan het eind hen de gevangenis of de dood wacht', zegt burgemeester Halsema in gesprek met AT5.

Door ze een perspectief op een baan of studie te geven en daarmee een goede toekomst, hoopt de burgemeester dat jongeren de drugshandel verlaten. Hoe dat precies moet worden gedaan, is nog niet bekend. Dat idee moet nog verder worden ontwikkeld.

Inwoners raken
Ook wil de gemeente speciaal getrainde mensen inzetten om inwoners te bereiken die niet openstaan voor de overheid, dit naar voorbeeld van projecten in Chicago en Glasgow. Dat moeten personen zijn die geloofwaardigheid hebben en die het wél voor elkaar krijgen deze jongeren en gezinnen te 'raken'. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat criminaliteit en geweld zich verspreidt als een epidemie.

Eerder werd al bekend dat de gemeente ook drugscriminelen in de Top600 opneemt, waardoor zij beter in de gaten worden gehouden en meer persoonlijke begeleiding krijgen. Tot nu toe werden vooral daders van overvallen en straatroven opgenomen in de lijst die in 2012 door Eberhard van der Laan werd ingevoerd. Eveneens gaat de gemeente door met het sluiten van panden na drugsdelicten, om te laten zien dat ze er bovenop zitten.

Drugsgebruiker
Maar volgens de burgemeester snijdt het mes aan twee kanten: ook de drugsgebruiker mag weten wat hij of zij doet. Op dit moment worden gebruikers zelden geconfronteerd met de gevolgen van hun gebruik. Maar nu de handel verhardt, mag dit volgens de burgemeester wel leiden tot meer bewustzijn. Dat kan bijvoorbeeld met een grote campagne.

Maar, zo stelt de gemeente, zonder belerende boodschap, omdat die juist averechts kan werken. Beter zal zijn een langlopende discussie aan te snijden over drugsgebruik. Dat gebeurt nu bij de yogasnuivers. Die term werd door korpschef Akerboom geopperd. Hij doelde op de recreatieve gebruikers die doordeweeks hard sporten en gezond leven, maar in het weekend drugs gebruiken.

Gebruiker niet verantwoordelijk
Wel plaatst de gemeente daar meteen een kanttekening bij. Want zelfs al zou er geen enkele Amsterdammer nog drugs gebruiken, dan nog kan de stad het toneel blijven van internationaal handelsverkeer voor drugs, stelt de burgemeester. 'De gebruiker kan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het falen van het economisch systeem of de afwezigheid van internationale wetgeving.'

Hoe haalbaar alle punten in de drugsaanpak zijn, valt te bezien. Volgens de gemeente zijn er behoorlijk wat onzekerheden. Zo is er structureel tekort aan politie-inzet, speelt veel drugscriminaliteit zich uiteraard onder de radar af waardoor gevolgen beperkt zichtbaar zijn. En ook de veiligheid van professionals moet goed in de gaten worden gehouden.